(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

עצות וטיפים לתרמילאי הטרקיסט בפגראש

אתר סיפור דרך מפוצץ בסיפורי דרך מפורטים ואפשר ממש לאבד במידע שאתה לא צריך. הדף הזה מרכז את כל המידע שנחוץ למטייל התרמילאי העצמאי ברומניה בכלל ובפרט רכס הפגראש

תאריך הטיולSeptember 2021
משך הטיול5 ימים
עונה מומלצתיוני עד ספטמבר

הקדמה

היינו 3 חיילים משוחררים ובאנו לרומניה לחודש לטייל. ניסינו להבין בארץ איפה לטייל, איך מתניידים, מה האקלים, איפה אפשר ואי אפשר לישון, איך השבילים מבחינת עבירות וכו. בדקנו באתרים באנגלית ובעברית ובעיקר לא הבנו כלום. התחלנו לקרוא סיפורי דרך ונאבדנו בהמלצות ספציפיות ולא מידע כללי. אז בסוף הגענו לשם ועד שהבנו איך מתנהלים במדינה הזו לקח לנו זמן. לכן אם אתם באים לחופשה קצרה אין לכם זמן להבין הכל ולכן כתבתי את הסיפור הזה.
רכס הפגראש הוא מדהים ביופיו והוא יחסית לא מאתגר פיזית. מה שבעיקר קשה זה דרכי ההגעה לשם ולהתמודד עם חוסר ההנגשה של הרכס לטיולים וחוסר ההנגשה של רומניה לתיירים טיילים. אני מקווה שמי שיקרא את מה שכתבתי כאן פחות יתקשה גם בהתנהלות בתוך רומניה וגם בתכנון מראש בארץ.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

אקלים

***לא לטייל בחורף באביב ובסתיו. רק בקיץ***
אני מפרט פה רק על המזג אוויר בקיץ כי כל השאר לא רלוונטי.
בהרים הגבוהים ברומניה הימים נעים בין קריר לחמים (10-20 מעלות) לפעמים עם רוחות חזקות, ערפל וגשם. הלילות קרים ובפסגות הפגראש יורדים מתחת ל0 בכל לילה ובגבהים יותר נמוכים מידי פעם.
לא לטייל בגשם! אני יודע מה אתם חושבים עכשיו. מה הבעיה לטייל בגשם עשיתי את זה מלא פעמים ועשיתי מסעות בצבא ובלה בלה בלה. זה לא אותו דבר! לנו אישית לא יצא כי נמנענו מזה אבל אנשים אחרים שעשו את זה אמרו שזו חוויה מאוד מאוד לא נעימה (גם הם עשו מסעות בצבא ובלה בלה בלה). מה גם שזה יכול להיות מסוכן מאוד. לא יכול לספור את מספר המקומות שאם הייתי טיפה מחליק עם הרגל הייתי מתגלגל לאבדון או נופל מצוק. זה לא צחוק. אל תטיילו בגשם. אתם ברומניה שבוע ויש לכם גשם? אל תטיילו בהרים הגבוהים. תלכו ליערות או תישארו בערים.
שימו לב שבהרים מזג האוויר יכול להיות הפכפך. יכול להיות שמש נעימה ותוך שעה יהיה מבול ולהיפך. איך יודעים תחזית? מחפשים בגוגל תחזית לbalea lac.
בערים נעים עד חם כל הקיץ והלילות קרירים. מכנסיים ארוכים ומעיל יספיקו לערים.

תחבורה

החלק של ההתניידות עשה לנו המון כאב ראש כי זה עבד שונה מכל מה שהכרנו לפני ובכללי תחבצ ברומניה די מחורבן. בתוך הערים יש אוטובוסים יחסית טובים ובין הערים יש רכבות. מה קורה באזורים שאין אליהם רכבת והוא מחוץ לעיר? פשוט אין תחבורה! אם אתם רוצים להגיע לכפר שאין אליו רכבת אתם חייבים לקחת טרמפים. טרמפים זה דבר נהוג ברומניה ואנשים יעצרו לכם. לפעמים הם יבקשו כסף ולפעמים לא. אם הם יבקשו תסגרו איתם מחיר מראש (לא באנגלית אלא לכתוב במחשבון בטלפון).
איך יודעים לאן יש רכבות? גוגל מפות. גוגל מפות היה הכלי העיקרי שלנו להתניידות מחוץ לעיר. אפשר לחפש מוצא ויעד עם תחבורה ציבורית והוא יראה לכם את הרכבות. אבל בגלל שאין הרבה מסילות עדיף פשוט להסתכל על המפה בגוגל ולבדוק לאן יש מסילות רכבת.

רכבות:
כאמור רכבות מחפשים בגוגל מפות אבל איך זה עובד בשטח? מגיעים לתחנה ותמיד יהיה קבלה עם גברת שמוכרת כרטיסים. אבל זה לא כמו בארץ שאתם קונים כרטיס בחוץ ואז עולים על איזה רכבת שאתם רוצים. הקניה מביאה לכם מושב ספציפי בתוך רכבת ספציפים ממש כמו כרטיס טיסה. כלומר אם קניתם כרטיס ופספסתם את הרכבת תצרכו לקנות כרטיס לרכבת אחרת. מה שזה גם אומר זה שיכול להיות שלא יהיה מקום על הרכבת ולא תוכלו בכלל לקנות את הכרטיס. את הדבר הזה אפשר למנוע אם תקנו כרטיס מראש באתר. נכנסים לאתר בטלפון (קישור בסוף) ומזמינים מקום מראש. האמת שהאתר די טוב.
איך להגיע לרכס הפגראש עם רכבת? אי אפשר. מה שאפשר זה להגיע קרוב לתחילת המסלול שתתכננתם (עוד על תכנון מסלול בהמשך) בעזרת רכבת ומשם לתפוס טרמפים לתחילת המסלול. זו הדרך היחידה...
ברומניה הרכבות מאוד איטיות אבל זה מה יש. זה הכי טוב שיש.

אוטובוס בתוך העיר:
כדי להתנייד בתוך העיר תפתחו מוביט, תשנו מדינה לרומניה לעיר שאתם בה וזה עובד פיקס.
מבחינת כרטיסים, כל עיר זה ממש כמו מדינה שונה בקטע הזה אז צריך לברר בנפרד לכל עיר. בגדול לא שווה לקנות רב קו או משהו כזה כי זה תופס רק לאותה עיר. הכי טוב זה לקנות כרטיס חד פעמי בבוטקאים (בוטקה ברבים..) שמפוזרים בערים. זה די מורכב ולא תמיד רואים בוטקה כשאתם צריכים אותו אז מה שאנחנו עשינו זה פשוט עלינו על אוטובוסים בלי לשלם. לא ראינו אף פקח והיה בסדר. לא אומר שזה הכי נכון מוסרית אבל באמת ניסינו לקנות כרטיס ולא הלך.

אוטובוס מחוץ לעיר:
זה גם קיים אבל אני לא ממליץ. לקחת אוטובוסים כאלה זה מאוד מורכב והם מביאים אותך רק מעיר לעיר (לא מגיעים לכפרים). מה שכן לפעמים זה יוצא יותר מהיר מרכבת. צריך להזמין כרטיס מראש ואז לנסות להבין איכשהו מאיפה הוא יוצא ולאן בדיוק הוא מגיע בתוך הערים. אם תרצו לקחת אותו בכל זאת, יש קישור בסוף.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

לינה בהרים

אני כותב פה מה שאני יודע מאיפה שאנחנו היינו בספטמבר. אז יכול להיות שזה לא נכון לכל רומניה ולתמיד.
אז נכון לקיץ 2021 (במשבר הקורונה. מקווה שאנחנו לקראת הסוף של כל זה) יש כמה סוגי לינה:

קבאנה cabana (תמונה בהמשך): קבאנות או בעברית בקתות אלו מין אכסניות נוער או הוסטלים שמציעים שינה ואוכל לטרקיסטים. תוכלו למצוא שם מיטה, לרוב בחלל משותף לכל לני הקבאנה, בלי חימום עם שמיכות סקאביאס וארוחת ערב ובוקר בתשלום נוסף. אין חימום ככה שעדיף להביא שקש. לינה עולה באזור ה50 ליי לאדם. ארוחת בוקר תעלה גם באזור ה50 ליי (זה כמו מסעדה אז זה גם תלוי בכמה תאכלו).
משהו שראיתי הרבה אנשים עושה זה שכדי לחסוך בכסף הם ישנו בחוץ באוהל ואכלו בפנים. גם ככה אין מקלחת וחימום ואתה ישן עם עוד אנשים שרק משששים (מלשון לעשות ששש) עליך. תישן בחוץ עם חברים באוהל ותאכל אוכל חם.
לגבי הקבאנות של הפגראש אני לא יודע מתי הן נפתחות באביב אבל אני יודע שהן בטוח פתוחות ביולי עד ספטמבר ונסגרות בשלג הראשון. אני גם יודע שב1 לספטמבר הקבאנות של הרי bugeci נסגרות לרגל סוף עונת התיירות. אי אפשר לרוב להזמין מקום מראש כי או שהבעלים לא יודע אנגלית או שהוא לא יענה. שיטה שעובדת טוב זה לבקש מהקבאנה שבה אתם לנים כרגע להזמין מקום לקבאנה הבאה.
ריכזתי לכם את הקבאנות שאני מכיר ברכס הפגארש במפה שבאתר.
**דגש חשוב** אם אין מקום בקבאנה אז נדפקתם!! אין מקום קרוב לישון בו תחת גג והלילה יורד מתחת לאפס בחוץ. לכן חובה לסחוב איתכם אוהל אחרת אתם מסתכנים בקיפאון. פעם היה חוק שאם הקבאנה מלאה חייבים לתת לך לישון על הרצפה עם שקש אבל נכון ל2021 הם לא מחויבים בגלל הקורונה.

refuge (תמונה בהמשך): הרפיוג' זה מבנה מתכת קטן לא מאויש שממשלת רומניה בנתה כדי שאנשים לא ימותו לה בסופות שלגים בחורף. אין שם חימום או חשמל או שמיכות. רק מבנה ומקום לישון. בחלק יש מיטות קומותיים ובחלק יש רק רצפה. עוד לגבי מיקומי הרפיוג'ים בפרק תכנון מסלול.

תכנון מסלול

איך מתכננים מסלול? במה מתחשבים? כל זה מפורט כאן.
מה שאנחנו עשינו זה שלא תכננו מסלול עד שהגענו לרומניה וקנינו מפות מודפסות כי לא הצלחנו להשיג מידע מהארץ, שזה פחות טוב. עדיף לתכנן בארץ.
לפני שאתחיל אגיד שאתר סיפור דרך, כמו ששמתם לב, מפוצץ בסיפורי דרך מדויקים ומוצלחים ברכס שלנו ואפשר לעשות ממש אחד לאחד מה שאחרים עשו. אחרי שתקראו את המאמר שלי תוכלו לדעת גם איך לתכנן מסלול לעצמכם וגם איך לקחת סיפור דרך של מישהו אחר ולשדרג אותו.
אז הנה איך מתכננים מסלול כשאתם עוד בארץ, במה מתחשבים ובאיזה כלים משתמשים:

**שלב ראשון** להבין את מבנה הרכס.
תפתחו את האתר או האפליקציה mapy.cz (יותר נוח במחשב). תעשו change map לoutdoor. לכו לבראשוב ואז מערבה. איפה שכתוב Munții Făgărașului זה הרכס שלנו. תתקרבו עד שאתם רואים את הצבעים. כל פס צבעוני זה שביל מסומן (כל התהליך הזה מתואר בסרטון הראשון. אם תסתכלו על קווי הגובה (מי שלא יודע לקרוא קווי גובה אז בגדול הלבן זה גבוה והירוק זה נמוך) תראו שהרכס הולך ממזרח למערב ועל שיא הרכס יש כל הזמן שביל אדום-כחול. ההשתפלות של הרכס לכיוון צפון די תלולה. מה זה אומר? שמהעמק אפשר לעלות דרומה עד לשיא הרכס תוך יום אחד של טיפוס ואפשר לרדת מהרכס צפונה אל עבר העמק גם תוך יום אחד. אל הרכס יש המון שבילים שעולים ויורדים (מצפון לדרום) ככה שיש לכם המון אופציות לעליות וירידות שונות לרכס. בנוסף יש את הכביש שחוצה את הרכס מצפון לדרום. במפות זה כביש DN7C או 7C וקוראים לו גם כביש טראנספגראשאן Transfăgărășan transfagarahsan. זה אומר שאת הטרק שלכם אתם יכולים להתחיל בפסגת הכביש באגם Bâlea Lac ולא רק מהעמק. כלומר להגיע לאגם מהעמק בעזרת טרמפים במעלה הכביש. אפשרות נוספת זה לסיים את הטרק באגם ולרדת בעזרת טרמפים.
אז הבנו שיש לכם כמה אפשרויות:
אפשרות ראשונה היא שתתחילו ביום עליה דרומה מהעמק, עוד כמה ימים על הרכס או אפילו יום אחד, ואז יום ירידה צפונה.
אפשרות שניה היא שתתחילו בטרמפים במעלה כביש טראנספגראשאן, תעשו כמה ימים או יום אחד על הרכס לכיוון מזרח או מערב, ואז תעשו יום ירידה צפונה.
למה אני לא אומר על לבוא לרכס מדרום? כי זה פשוט רחוק ולא פרקטי.

**שלב שני** להחליט מה אופי הטיול שלכם הולך להיות. אתם רוצים לישון בקבאנות או רק ברפיוג'ים ואוהל?
אם אתם רוצים לישון רק בקבאנות: בסוף המאמר יש קישור שפותח לכם בmapy.cz את כל הקבאנות שאני מכיר בפגראש (לפי דעתי יש שם את כולם). כל התהליך הזה מתואר בסרטון השני. ועכשיו אפשר לעבור לתכנון המסלול אבל שניה לפני כמה כללים: בין כל זוג קבאנות שכנות זה יום הליכה (לא כולל שני הקבאנות הצמודות שהן רבע שעה הליכה). מהעמק לכל קבאנה ומכל קבאנה לעמק זה יום הליכה דרך השביל הכי קצר (לא כולל cabana Valea Sâmbetei שמהעמק עד לשם זה חצי יום הליכה). וגם כמו שציינתי, אפשר לרדת ולעלות בטרמפים דרך הכביש. זהו, אתם יכולים לתכנן מסלול בקלות בהתאם למספר הימים שאתם רוצים.
אם אתם רוצים לישון גם ברפיוג'ים ואוהל תורידו את אפליקצית Munţii Noştri, תעשו משתמש, תשנו לאנגלית בהגדרות, תעברו לרכס שלנו ותסתכלו על המפה. על המפה הזו מסומנים קבאנות ורפיוג'ים. ריבוע אדום עם דגל קטן זה קבאנה וחצי עיגול אדום זה רפיוג'. תכננו ככה את המסלול שלכם. לא כדאי לתכנן מסלול של יותר מ13 קמ ביום אלא אם אתם רוצים ממש ללכת בראבק. זה תכנון קצת יותר מורכב אבל תהיו יצירתיים.

**שלב שלישי** להבין איך אתם מגיעים לתחילת המסלול. כאמור, זה אומר להגיע ברכבת מבראשוב או סיביו לתחנה הכי קרובה לתחילת המסלול ולתפוס מהתחנה טרמפים למסלול. אין פה חוכמות, זה הכי טוב שיש (אלא אם יש לכם כסף ואז אפשר לנסות לנסוע במונית ישר מבראשוב). שימו לב שהרכבת בעמק הרלוונטי הולכת ממזרח למערב ולהפך. המסילה נמצאת בצד הצפוני של העמק ממש ליד נהר האולט וזו המסילה היחידה בין בראשוב לסיביו והיחידה שרלוונטית לתחילת מסלול. חפשו את המסילה בגוגל מפות ותסתכלו מה התחנה שהכי טובה לכם.
מי שרוצה להגיע מבוקרשט לתחילת המסלול ברכס הפגראש צריך לנסוע לתחנת הרכבת בוקרשט צפון gara de nord, לנסוע ברכבת לבראשוב. מבראשוב תסעו ברכבת בכיוון סיביו ותרדו בתחנה שהכי קרובה לתחילת המסלול ומהתחנה תתפסו טרמפים.

אם בא לכם להתייעץ איתי על מסלולים אשמח לעזור boaz0010@gmail.com

טיסה ובוקרשט

ממליץ לטוס עם ryanair או wizzair. חברות לואו קוסט והם באמת זולים. רק קחו בחשבון שצריך לשלם עוד כסף על התיק הגדול שעולה לבטן המטוס וזה יכול לעלות לא מעט כסף, לפעמים אפילו כמו המחיר של הכרטיס.
לגבי בוקרשט בכללי אני לא ממליץ להיות שם יותר מידי זמן. זו עיר משעממת ואם אתם לא מחפשים זונות והימורים זה פחות בשבילכם.

לפני שתמריאו תזמינו מקום לישון. אני אישית ממליץ על airbnb אם אתם תפרנים קמצנים. זה בעצם כמו לשכור דירה אבל לכמה ימים. זה יותר זול ממלון ועוזבים אותך לנפשך כשאתה נמצא שם. החיסרון זה שאין ארוחת בוקר אבל אפשר פשוט לקנות בסופר בערב שלפני.
בבוקרשט תנחתו בשדה התעופה הבין לאומי צפונית לעיר ומשם אפשר לקחת אוטובוס מספר 783 למרכז העיר. איך תדעו מתי מגיע האוטובוס? תפתחו מוביט, תשנו מדינה לרומניה לעיר בוקרשט וזה עובד ממש כמו בארץ. כרטיס אפשר לקנות בבוטקה של חברת האוטובוסים ליד תחנת האוטובוס. אם נחתתם בלילה ואין אף אחד בבוטקה? זה אוטובוס עירוני אז עולים מאחורה אז אפשר לעלות בלי כרטיס ואף אחד לא ישים לב (אנחנו לא נתקלנו בפקח. ואם כן, תשחקו אותה תיירים טיפשים).
אין לכם כוח לחכות לאוטובוס כי אמצע הלילה ויש לכם כסף? קחו מונית. לפני שהוא יתחיל לנסוע תגידו לו להדליק מונה(!) אחרת הוא יגנוב אותכם ממש.
אחרי שהגעתם לעיר איך מתניידים בתוך העיר? עוד בארץ תורידו UBER. זה ממש טוב וזול וזה מונע חיכוחים ואי הבנות לא נעימים עם נהגי מונית. אם אתם 3 או 4 אנשים זה כמעט אותו מחיר כמו אוטובוס או מטרו וזה הרבה יותר נוח ומהיר. קיימים גם קורקינטים כמו בתל אביב אבל פחות מומלץ. המטרו (רכבת קלה
תחתית) זה פתרון טוב בעיקר אם אתם נמצאים במקרה קרוב לתחנה מסוימת ואתם נוסעים ליד תחנה אחרת (איך יודעים? מוביט). קונים כרטיס בכניסה לתחנה. אם בכל זאת בחרתם לנסוע באוטובוסים זה מפורט בפרק תחבורה.

סימוני שבילים וניווט

למרבה הפלא רומניה מרושתת בסימוני שבילים בכל מקום והשבילים מאוד טובים וברורים ככה שאפשר לסמוך עליהם. אבל הם עובדים שונה מבארץ. בארץ הסימון מכוון אותך לאן ללכת וברומניה הוא פשוט סימון לא חץ. כלומר אם אתה על השביל שמסומן בעידול כחול אז העיגול הכחול לא אומר לך לאן להמשיך אלא אתה צריך לחפש את העיגול הבא וללכת אליו. אבל זה בסדר, תמיד מוצאים את הדרך.
יש כמה אפשרויות לאפליקציות ניווט אופליין טובות שציינתי אותן מקודם: אחד זה Munţii Noştri שהוא רומני והיתרון שלו זה בעיקר שהוא היחיד שמסומן בו גם קבאנות וגם רפיוג'ים. אם אתם רוצים להשתמש בו תורידו מפת אופליין לטלפון מראש. השני זה mapy.cz שאפשר בקלות לעשות בו מסלול לפני מוצא ויעד והוא אומר כמה מרחק זה וכמה עליה וירידה יש בדרך. להסבר איך להשתמש בmapy.cz לכו לפרק "תכנון מסלול". בשניהם המפה נוחה מאוד לצפיה ומאוד ידידותית לעין.
עוד אפשרות שאני אישית ממליץ עליה אבל היא לא חובה זה לקנות מפת נייר. זה פשוט יותר נוח להסתכל ככה על התמונה הגדולה וזה גם לא מבזבז לטלפון סוללה. אפשר לקנות בכל מיני חנויות טיולים וגם למצוא בחלק ממרכזי המידע לתייר. שמתי בסוף קישור לחנויות טיולים בבוקרשט, בבראשוב יש מלא חנויות רק חפשו בגוגל מפות.

בטיחות

מאוד חשוב: לא ללכת בעונה שהיא לא קיץ! לא ללכת בגשם! להביא אוהל!
מכשיר לוויני: אם אתם לא כזה בטוחים ברמת הטיילות שלכם ולא רוצים להסתכן עם אירוע כשאין קליטה ולא תצליחו להזמין חילוץ אפשר לשכור בארץ מכשיר לוויני. איך עושים את זה? לפחות 4 ימים לפני שאתם טסים כנסו לאתר של מגנוס. זו חברת חילוץ ישראלית שמשכירה מכשירים לוויניים. זה עולה בין 8 ל12 שקל ליום (תלוי בסוג המכשיר) וככה תוכלו להזמין חילוץ בלי קליטה. כנסו לאתר שלהם ותבינו אם בא לכם.
אין שום שלב שבו צריך חבל.
דובים- יש לא מעט דובים בהרי רומניה. הם חיים רק ביערות אבל גם עולים מידי פעם אל מעל לקו העצים כדי לחפש אוכל. אין מה לפחד יותר מידי מהם. אם הולכים ושמים מוזיקה או מדברים בקול אתם לא תראו דובים בכלל (יש להם שמיעה טובה). אם אתם ישנים באוהל ביער פשוט שימו לב שכל האוכל בשקית קשורה או רחוק מכם מחוץ לתיק אחרת הם יקרעו לכם את התיק כדי לקחת את האוכל.
אל תתקמצנו על ביטוח נסיעות. אתם לא רוצים להיות שם עם איזה פציעה חמורה ושאף חברת ביטוח לא תיקח עליכם אחריות.
חיכיתם שאגיד משהו על טרמפים ושזה מסוכן? אז צר לי להפתיע את המחכים ולומר שזה לא מסוכן. לפי מיטב ידיעתי אין חטיפות ברומניה, ואם כן אנשים לא היו תופסים טרמפים כנראה.

מה פתוח מתי

הסופרים פתוחים כל ימות השבוע כולל ראשון. תחבורה עובדת תמיד ובראשון במתכונת מצומצמת. כמעט כל שאר העסקים נסגרים ביום שבת מוקדם (כי זה כמו שישי שלהם) וביום ראשון סגורים.
כמעט כל העסקים שהם לא רשתות או חנויות גדולות נפתחות ב10 ונסגרות ב18.
מאוד קל לבדוק שעות פתיחה של חנויות דרך גוגל מפות. אולי שמתם לב עד כה שגוגל מפות זה כלי מאוד חשוב ברומניה.

מידע ותקשורת עם רומנים

איך מבררים דברים? איך יודעים מה טוב ללכת אליו ומה לא?
הכי הכי טוב- יש שני קבוצות ישראליות בפייסבוק על רומניה (קישורים בסוף) עם אנשים שמאוד רוצים לעזור. יש שם גם אנשים שגרים ברומניה ומדריכי תיירים ברומניה. בקיצור, קבוצות מאוד מועילות רק להיזהר לא לפוצץ את הקבוצות בהודעות סתם. אם נראה לכם שמה שאתם רוצים לשאות נשאל כבר בעבר, תחפשו לפני שאתם שואלים אותו הדבר.
לגבי המלצות לדברים לעשות בערים ממש לא חסר. האינטרנט מפוצץ בהמלצות בעברית על אטרקציות, מוזאונים, כנסיות, רכבלים וכאלה.
בערים הגדולות יש מרכזי מידע לתייר (tourist information center) שהם מאוד מועילים כשהם פתוחים (בדרך כלל יש להם שעות פתיחה די מצומצמות). אם אתם לא יכולים להגיע פיזית אפשר לנסות להתקשר. תחפשו בגוגל מפות שעות פתיחה ומיקומים. הבעיה היא שכל מרכז מידע יודע רק מה קורה בעיר שלו. הידע שלו מטורף אבל רק על אותה עיר.
לנסות לשאול מקומיים: הרוב לא מדברים אנגלית, במיוחד בכפרים. מי שכן מדבר לרוב אנגלית זה אנשים מתחת לגיל 30. כמה שיותר צעיר יותר טוב (מי שהיה תלמיד כשרומניה הייתה קומוניסטית או קצת אחרי הנפילה לא יודע אנגלית). במקרה ואף אחד בסביבה לא יודע אנגלית תורידו מבעוד מועד את האפליקציה של גוגל תרגום, תורידו את השפות עברית ורומנית שיהיו לכם גם באוף ליין ותתקשרו ככה. קחו בחשבון שהתרגום די טיפש אז לא בטוח שהבן אדם הבין ב100 אחוז מה רציתם.
אם אתם רוצים לשאול אותי אשמח לענות על משהו שאני יכול לעזור בו boaz0010@gmail.com

מים ומזון

בפגארש יש כל מטר מקור מים שאפשר למלא ממנו. לא צריך לסחוב יותר מ2 ליטר (לשתיה. אם אתם מתכננים על לבשל לעצמכם אוכל זה כבר משהו אחר). בשאר ההרים יש פחות מים אז עדיף לסחוב 3 ליטר. איך יודעים אם מקור מים הוא טוב לשתיה? דבר ראשון אם ממלאים ישר מהנביעה זה טוב (החלק שבו המים יוצאים ישר מההר). אם זה לא נביעה אלא נחל זורם כדאי להבין אם היו כבשים מעליכם כי לשתות קקי של כבשים זה לא טוב. תסתכלו אם יש שבילים של כבשים על ההר, אם יש קקי של כבשים באזור, אם זה הגיוני מבחינת הגובה. לרוב זה סבבה למלא מכל נחל זורם, אבל עדיף לנקוט משנה זהירות במיוחד אם באמת יש המון אפשרויות. לא כדאי למלא מאגמים.
אוכל: אפשר לקנות מראש דברים שאתם אוהבים בסופר בעיר האחרונה שהייתם בה וארוחות בוקר וערב לאכול בקבאנות. עוד אפשרות זה לקנות אוכל למהלך היום בקבאנות. כלומר כל בוקר לקנות מהקבאנה אוכל לאותו היום. זה דבר שהוא אפשרי אבל לא הייתי סומך רק על זה מכמה סיבות. דבר ראשון זה שהאוכל הזה יהיה ככל הנראה רק לחם. סיבה שניה זה שלא בטוח שאפשר לסמוך עליהם. פתאום בעל הקבאנה לא רוצה למכור לכם או שאין לו מספיק או שבכלל הקבאנה פתאום סגורה ונשארתם בלי אוכל. בקיצור, תסחבו אוכל ספייר על הגב.

כסף

נכון ל2021 רומניה משתמשת במטבע בשם ליי LEI והוא שווה 0.77 שקלים. יש אנשים שעוד מביאים יורואים מהארץ ומחליפים הכל ברומניה, חבל. מה שעדיף לעשות זה פשוט למשוך ליי ברומניה. השער די סבבה אצל רוב לקוחות הבנקים ורומניה מרושתת בכספומטים כל מטר. במקומות שמקבלים אשראי אפשר פשוט לשלם באשראי כרגיל. אבל שימו לב- בהרים אי אפשר לשלם באשראי אז קחו לשם מזומן.

כרטיס SIM וקליטה סלולרית

זה הכי קל בעולם. כל רומניה פזורה בחנויות של חברות סלולר. פשוט תחפשו בגוגל מפות orange או vodafone. כנסו לחנות ותוך רגע ודי בזול יש לכם מספר טלפון עם אינטרנט ושיחות. אנחנו טעינו ועשינו את זה דרך איזו מכונה וממש הסתבכנו. חבל.
רוב הזמן על הרכס בפגראש לא הייתה קליטה אבל איפה כן היה? באוכפים ובפסגות שפונים לעמק מצפון. כלומר איפה שאתה רואה את העמק תהיה לך גם קליטה.

סיכום

רומניה זו מדינה לא הכי מפותחת וצריך להתנהג בהתאם. כלומר אי אפשר לתת את חייכם בידי הרומנים. מה זה אומר בפועל? להביא אובל כי לכו תדעו אם יהיה לכם מקום סגור לישון בו אם תכננתם. להביא אוכל כי לכו תדעו אם הקבאנה באמת פתוחה (קרה לנו שהאתר אינטרנט של הקבאנה אמר שהיא פתוחה, אנשים בדרך אמרו שהיא פתוחה, המרכז מידע לתייר אמר שהיא פתוחה אבל בסוף היא הייתה סגורה). כשאתם מזמינים airbnb תבקשו ישר מהבעל דירה שישלח לכם את הפרטים של איך להיכנס לדירה ולא לחכות לרגע האחרון שאז הוא לא יענה. לעשות הכל כדי שלא תהיו נתונים בידיים שלהם כי באמת אין על מי לסמוך.
אין קונסטולציה שאפשר לעשות טרק עם תיק קטן. צריך לסחוב המון ציוד ולא יהיה מקום בתיק שהוא לא מוצ'ילה גדולה של לפחות 60 ליטר. אז לכל מי שפיתח תקוות זה לא יקרה. אין מה לעשות. אלא אם אתם בטוחים במאה אחוז שיש לכם איפה לישון.

בכוונה לא כתבתי פה המלצות למקומות או חוויות כי המלצות יש בכמויות. כדאי בנוסף עם הטיפים האלה, לקרוא סיפורי דרך של אנשים או המלצות למקומות או אטרקציות ספציפיות.
אני באמת מקווה שמי שקרא את זה וטס לרומניה היה לו יותר וודאות והייתה לו חופשה יעילה יותר ונעימה יותר.
מי שרוצה דברים ספציפים ממני מוזמן ליצור איתי קשר או מי שטס כבר ורוצה להוסיף או לסתור משהו שיכתוב לי גם כדי שהדף הזה ישתפר ויהיה יותר מדויק
boaz0010@gmail.com

ציוד

אני מפרט מה חובה ומה כדאי. כמובן שהרשימה חלקית.


חובה:
תיק מוצ'ילה גדול
שקש
2 ליטר מים
מעיל
אוהל(!)
מטען נייד
נעליים טובות
קרם הגנה (השמש מאוד חזקה למעלה ומרגישים את זה בעור)

מומלץ:
מפה מודפסת (מפורט תחת תכנון מסלול)
גזיה
סיר קטן
סכום
תבלינים
גרביים ותחתונים להחלפה
בגדים להחלפה
כובע
תיק קטן מתקפל לעיר
מקלות הליכה (לא יאמן כמה זה עוזר בהליכות)
ציוד היגיינה
כפכפים או סנדלים
מכשיר איכון לוויני (מפורט בבטיחות)

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )