תאריך הטיול | May 2023 |
---|---|
משך הטיול | חודש |
עונה מומלצת | מומלץ להגיע בעונות היבשות - שיאמ הקיץ ישראלי או חורף ישראלי, אבל אפשר גם בעונות הרטובות. אנחנו טיילנו במאי ועד אמצע יוני היינו בחופים, ונכון שהיה גשם מדי פעם אבל רק בחופים זה באמת הפריע לנו. היו שלל ימים שמשיים וחמים אפילו מדי. |
לקניה הגענו ישירות בנסיעה מאוגנדה, והיא הייתה המדינה השנייה שלנו בטיול אחרי צבא באפריקה. התחלנו את הטיול מניירובי עיר הבירה ומצאנו עצמנו חוזרים אליה אחרי כל אטרקציה גדולה או טרק. העיר די במרכז העניינים גיאוגרפית והיה נוח מאוד לטייל ככה (גם מאוד אהבנו את העיר עצמה), אבל זה ממש לא בגדר חובה.
תקציר הטיול:
1. ניירובי Nairobi - עיר בירה אפריקאית אך מודרנית מאוד עם המון דברים מערביים
2. טרק לויטה הילס Loita Hills - טרק קליל בין כפרי המסאי באופן לא ממוסחר
3. ניוואשה Naivasha - אזור של אגם וסביבו המון אטרקציות של טיולים וסוגי ספארי
4. טרק הר קניה - טרק יפהפה של ארבעה ימים לאחת מפסגות ההר הגבוה בקניה והשני באפריקה
5. ספארי במסאי מארה Maasai Mara - שמורת הספארי המפורסמת במדינה, המשך הסרנגטי של טנזניה
6. חופי קניה - שבועיים של נופש לאורך רצועת החוף הקנייתית
7. מעבר לטנזניה
קניה היא מדינה מאוד מיוחדת. מצד אחד מאוד אפריקאית, ומצד שני השלטון הקולוניאליסטי הבריטי (עם כל הדברים הרעים שאפשר וצריך לומר עליו) הפך אותה למדינה מתקדמת יחסית שמובילה את אזור מזרח אפריקה.
בקניה עדיין רבים מהאוכלוסייה בעלי שיוך שבטי. אך בניגוד לאוגנדה בה בכל אזור דיברו בשפה אחרת, בקניה הסוואהילית והאנגלית מאחדות את כולם. רוב האוכלוסייה יודעת אנגלית היטב וניכר בשילוט ובמסעדות מעמדה הרשמי של האנגלית, וביניהם התושבים מדברים גם סוואהילית.
תחבורה:
מהבחינה הזאת קניה די דומה לאוגנדה, ראו מה שכתבתי בפוסט על אוגנדה.
סים:
מומלץ לעשות של חברת Safaricom. הכי גדולה במדינה ועם כיסוי די טוב. לא לשכוח בעת ההרשמה לבקש שירשמו אתכם גם לשירות ה-mpesa. זהו שירות של העברת כסף באפליקציה מבלי שישוייך לחשבון בנק. ההעברות הן על בסיס מספר הטלפון ואפשר לטעון לחשבון כסף מזומן בדוכנים ייעודיים.
כסף:
שילינג קנייתי הוא המטבע הרשמי ובו גם משתמשים בכל מקום. באזורים כפריים, כשמדובר בסכומים נמוכים הוא מכונה גם Bob.
1000 שילינג קנייתי שווים בערך ל 27-30 שקלים חדשים.
בדולרים השתמשנו בעיקר באטרקציות גדולות כמו טרקים וספארי, אבל היה אפשרי לשלם גם בשילינג.
Mpesa - אפליקציה חובה, משתמשים בה בכל מקום בקניה. עושה חיים קלים כדי לא להסתבך עם כסף קטן והתשובה הכי טובה לנותני שירות שיגידו שאין להם עודף. יש גם שירותים שניתן לרכוש רק באמצעות Mpesa, כמו כרטיס לרכבת.
ויזה:
קניה מחייבת ויזה באינטרנט מראש לפני ההגעה. אנחנו הגענו מאוגנדה וכבר הייתה לנו ויזת מזרח אפריקה.
חשוב חשוב - בעת הכניסה למדינה לומר לפקיד טווח ספייר של הזמן שאתם מתכננים להישאר. אם תגידו לו שבאתם לחודש הוא יכתוב לכם "חודש" בדרכון ואם תרצו להישאר יותר זה יהיה בעייתי (בכל מקרה הויזה היא לשלושה חודשים, אז אין סיבה להגביל את עצמכם סתם).
עיר בירה מודרנית לכל דבר, אפשר למצוא בה הכל. אני אוהב להסתכל עליה כשילוב בין ניו-יורק, אפריקה ודרום תל אביב. העיר מלאה בקניונים מערביים, מסעדות טובות וגורדי שחקים; אבל אפשר למצוא בה גם מסעדות מקומיות ואטרקציות כמו ספארי, חיות וסיבוב בסלאמס.
לא מומלץ להסתובב לבד בשכונות מסוימות, ולא מומלץ להסתובב לבד בלילה באופן כללי, למרות שיצא לי פעם ולא קרה כלום.
מאוד אהבנו את העיר והיא תמיד הייתה מין אתנחתא בין כל האטרקציות והמעברים שלנו בקניה.
לינה:
ניירובי מודרנית ומערבית ולכן גם מחירי הלינה בהתאם. קשה למצוא הוסטלים טובים ולכן האפשרויות לדעתי מסתכמות בארבע הבאות:
1. מלון Salehe Safari - מלון במרכז העיר, מרחק הליכה מבית הקהילה היהודית (עוד על זה בהמשך). בזכות הקהילה היהודית יש דיל לישראלים של השכרת חדר עם מיטה זוגית ומקלחת ב 1,500 שילינג ללילה (אותו מחיר אם מגיעים לבד או בזוג).
קצת עושים פרצופים אם מדובר בשניים מאותו המין שלוקחים חדר, אז את תהליך הרישום מומלץ לעשות עם טקט. אין מקום שהייה זול יותר עם כזו תמורה טובה למחיר. יש להם גם חדר אפסון ציוד שטוב ליציאה לטרקים.
לפעמים כשאין מקום אצלם הם יכולים להפנות למלון נוסף שלהם, Bienvenue Delta Hotel Accommodation Nairobi.
הערה - הקבלה שלהם על הפנים. המלון כביכול מתמלא מהר ומבוקש מאוד, אז חשוב ליצור איתם קשר לפני ההגעה ולוודא שיש לכם מקום. יש 24 שעות מישהו זמין במסעדת המלון.
Salehe Safaris Hotel +254718187856
2. הוסטל Manyatta Safari Backpackers - הוסטל בעלות של 1,000 שילינג ללילה בחדר מעונות כולל ארוחת בוקר. בעלת המקום, פלורנס, מאוד חמה וידידותית. לנו הייתה בעיה במקום כי ה-wifi בקושי עבד ולא היו מים זורמים הרבה פעמים (בלי קשר שהמים החמים היו בעייתיים מאוד). יכול להיות שבעונה המתוירת יש יותר מטיילים ואז יש לה תקציב למים ול-wifi. הייתי מברר עם מטיילים אחרים בתקופת ההגעה.
Florence +254722868057
3. Mad Vervet Backpackers - הוסטל קרוב לבית חב"ד. לא הכרתי אותו כשהיינו בניירובי, אבל גם הוא אפשרות שלא נמצאת באזור הסואן של העיר.
4. דירות Airbnb - יש בשפע בכל רחבי העיר בשכונות שונות וקל למצוא בבוקינג/AirBnb. נוח וזול להתנייד עם אובר/בולט בעיר ככה שהמיקום המדויק לא מאוד משנה. כנראה שיצא יקר יותר ממלון סלהה כשלוקחים חדר לזוג, אבל יהיה יותר נוח וכיף ומשתלם לקבוצה.
אנחנו כל פעם יצאנו וחזרנו לדירות בבניין Westpoint Suites, בשכונה נחמדה ליד אוניברסיטה. אפילו הייתה להם בריכה קטנה על הגג וחדר כושר.
הקהילה היהודית בניירובי:
רב הקהילה היהודית (לפחות עד 2024) הוא נתנאל, והוא אחראי גם על כל יהדות מזרח אפריקה ומדינות קטנות. כשאין בית חב"ד הקהילה עושה חגים, שבתות, תפילות וארוחות ומטיילים תמיד מתקבלים בברכה. נתנאל הוא גם כתובת טובה בכל מה שקשור בשאלות והתייעצויות על הטיול בקניה.
יש להם במתחם גם מחסן ציוד שמיועד למטיילים שם אפשר להשאיר ציוד - למשל לפני יציאה לטרק או סתם כשנוסעים לשבוע לאיפשהו ולא רוצים להיסחב. עזר לנו מאוד ותמיד אהבנו להגיע.
את המספר העדכני כדאי לקחת מהקבוצה של מזונגו. עכשיו כבר חזר בית החב"ד לניירובי וכנראה שגם הם עושים שבתות ויכולים לעזור.
אטרקציות בניירובי:
1. סיור בשכונת קיברה Kibera Slums - סיור מודרך של כמה שעות בשכונת העוני של ניירובי. סיור מאוד מומלץ כדי לחוות את העיר. אנחנו עשינו עם מדריך בשם מוזס שאמנם היה קצת יקר (לקח 20$ לבן אדם) אבל בתור תושב האזור אף הכניס אותנו לביתו, לקח אותנו למקומות מעניינים וגרם לסיור להיות טוב ולא להרגיש בכלל כמו ספארי אנושי.
Moses +254715184389
2. מתחם Giraffe Center ומקלט לפילים Sheldrick - שני מקומות שמאפשרים לחוות מקרוב ולהאכיל ג'ירפות באחד ופילים בשני. לא מאוד יקר ודי חביב.
3. כפר אמנים Karen Village - כפר אמנים בפאתי העיר שבו אפשר לראות סדנאות של אמנים שונים - ציור, פיסול, זכוכית וכו'. אנחנו הגענו כשרוב הדברים היו סגורים, לכן כדאי לוודא מתי פתוח.
בנוסף במקום יש מפעל של Ocean Sole - מפעל חמוד שממחזר כפכפים שנזרקו ופסולת פלסטיק והופך אותם לפסלים וליצירות שונות. הביקור במפעל הקטן הוא חינם ואפשר לקנות אחר כך בחנות המפעל.
4. China Town - יש מתחם קטן בניירובי עם המון חנויות סיניות וגם כמה מסעדות כמו Silk Noodles שמגניב לאכול ולהסתובב שם קצת.
5. המוזיאון הלאומי של ניירובי Nairobi National Museum - מוזיאון נחמד ובו כמה תערוכות על עולם הטבע בקניה, התפתחות האדם, ההיסטוריה של קניה וגם פארק נחשים עם המון נחשים מגניבים. ממש שווה להעביר שם בוקר או אחר הצהריים, מלמד ומעניין וגם מגניב. שווה לקנות כרטיס משולב למוזיאון ולפארק הנחשים ב-1,500 שילינג.
קניות בניירובי:
1. קניונים מערביים - יש המון במקומות שונים, לרוב לא ממש במרכז אבל בנסיעה קצרה ממנו. בהרבה מהם יש גם בתי קולנוע טובים (ראיתי בניירובי את שומרי הגלקסיה 3 וגם את ספיידרמן מעבר לממד העכביש והיה נהדר). ב-Karen וב Two Rivers Mall יש גם סניף של דקתלון (לא זול יותר מבארץ אבל טוב להשלמות, קנינו שם ציוד לפני הר קניה). בקניונים יהיו גם סניפים גדולים של רשתות סופר כמו Carrefoure או Naivas.
2 שוק Toi Market - שוק בגדים הכי גדול ומעניין בניירובי. מורכב בעיקר מפריטי יד שנייה או פריטים שנשלחו מאירופה לאפריקה. אפשר למצוא המון בגדים, כולל בגדי טיולים ונעליים במחירי מציאה. תחנת חובה גם אם לא רוצים לקנות כלום, למרות שזה די בלתי אפשרי כשמגיעים.
חשוב ללכת גם בין סמטאות השוק ולא לעצור רק בדפנות החיצוניות, שכן ככה אפשר להגיע למחירים טובים יותר. תמיד להתמקח, אבל להבין גם את המוכרים כשהם לא יכולים לרדת מתחת למחיר מסויים. בסוף יש להם מחיר קנייה והם צריכים להתפרנס בכבוד.
3. שווקי מסאי - יש ביותר מדי מקומות בעיר, למשל ב City Market שליד הסלהה. לרוב מה שנמצא ליד מרכזי קניות יהיה יקר יותר.
יש גם את השוק המרכזי שנודד כל יום בשבוע למקום אחר (שווה להתעדכן בקבוצה של מזונגו למקרה שהמיקומים משתנים).
אוכל בניירובי:
אפשר למצוא הכל מהכל, מצרף רשימה של מקומות שאהבתי.
1. בית קפה CJ's - יש סניף שנמצא ליד הסלהה. לא זול אבל יש המון מגוון והם מכינים דברים טעימים שתמיד אפשר לסמוך עליהם.
2. מתחם The Alchemist - מתחם באזור ה-Westlands ובו בר, רחבת ריקודים לפעמים עם די ג'יי והופעות וגם כל מיני דוכני מזון מסביב. אהבתי במיוחד דוכן אסייתי והמבורגר של Mamma Rocks שבשבילו הייתי מגיע למקום, בערך 1,000 שילינג להמבורגר. נחמד לשבת במתחם.
בחלק מהלילות צריך לשלם על כניסה ומקבלים אסימון לשוט שתייה.
3. המברוגר Urban Burger - נמצא בקניון Westgate. גם המבורגר נחמד שעולה באזור 1,000 שילינג.
4. מתחם Nairobi Street Kitchen - מתחם אוכל מגניב ומערבי עם סוגים שונים של אוכל, מזכיר קצת את השרונה מרקט של תל אביב.
5. מסעדת Baladi's Restaurant - מסעדה יחסית חדשה של בחור סורי. מזרח תיכונית טובה וטעימה. לא זולה.
6. מסעדה מקומית Aila's Dishes - רק אם אתם ישנים בבניין של Westpoint Suites אז יש מסעדה במתחם 2 דקות הליכה משם. בנוסף בתוך בניין ליד, Siwaka Plaza, יש קונדיטוריה עם מאפים פשוטים וטעימים ממש - לכו על הדונאטס.
תחבורה:
לניירובי יצא שם בתחבורה הבעייתית שלה. בשעות העומס יש פקקים קשים ונוהגים בכללי קצת כמו משוגעים (אפריקה בכל זאת) אבל לא נתקלנו במשהו קיצוני מדי (גם בארץ יודעים ליצור פקקים טובים).
אנחנו התניידנו בעיקר עם אובר ועם בולט בתוך העיר.לפני נסיעה שווה להשוות בין האפליקציות כי לפעמים יש הפרשי מחירים משמעותיים. כשיצאנו מחוץ לעיר זה היה במטאטו, הסעות של חברת הטיולים או פעם אחת ברכבת (ראו הסבר על הנסיעה לחופים). מאוד נוח.
אם משלמים במזומן שימו לב שהנהגים תמיד יגידו לכם שאין להם עודף, או ישנו במהלך הנסיעה את המחיר - אחרי כמה כוויות התחלתי לצלם מסך של המחיר בתחילת הנסיעה והראיתי להם בסופה וזה עבד.
טרק חמוד וקליל שהפואנטה שלו היא מפגש מקרוב, בלתי אמצעי ולא מאוד תיירותי עם שבט המסאי. הולכים בין 4-6 ימים באזור גבעות ומישורים, ובדרך עוברים בתוך וליד כפרי מסאי. ממליץ מאוד גם למי שלא אוהב טרקים, וזו בעיניי חלופה הרבה יותר טובה לסיורים היותר מדי תיירותיים ותיאטרליים בכפרי מסאי שמוציאים כחלק מחבילות ספארי שונות.
ההליכה לא קשה חוץ מירידה יחסית תלולה ביום הרביעי. לרוב הולכים במישור או בשיפועים קלילים. באחד הלילות ישנו באוהלים ממש בתוך הכפר וזכינו לבקר את המשפחה של המדריך המסאי הצעיר שליווה אותנו בטרק. לא היה עלינו לחץ לקנות דברים וכל החוויה הרגישה אותנטית, בניגוד למה שאני יודע שרבים חווים כשמבקרים במסאי במסגרת ספארי כזה או אחר.
הנופים יפים, במיוחד האדמה שבגלל מינרלים שונים מורכבת מסלעים מנצנצים ומאבנים יפות. חוצים גם נחלים והולכים בתוך יער. עיקר החוויה בעיניי הוא הקרבה למסאי והאותנטיות שאני מקווה שלא תיעלם בהמשך, כי אפשר לנהל שיחות עם מדריך המסאי.
ביום האחרון הגענו גם לאגם Magari שבגלל המינרלים באזור הוא אגם של מים מלוחים וורודים. זו תופעה שיש בכל מיני מקומות במזרח אפריקה באזור השבר הסורי אפריקאי והיא מדהימה. האגם גם מלא בפלמינגואים הנצבעים בוורוד. בעיקרון יש מסלול הליכה מסביב לאגם אבל כשאנחנו באנו הוא היה סגור, ולא הרגשנו שפספסנו.
הערה חשובה: במקור הטרק הוא שישה ימים וכולו בהליכה. אנחנו בחרנו לקצר את הטרק לארבעה ימים כשביום האחרון אחרי כמה שעות הליכה אסף אותנו רכב ונסענו לאגם הוורוד במקום ללכת עד אליו בעוד יומיים.
לדעתי חבל להוסיף יומיים של טרק (זמן וכסף) כי די ממצים את האזור.
לא הולכים הרבה בכל יום (סיימנו כל יום באזור 16:00 ועשינו הרבה עצירות) ואם היה אפשר לדחוס לשלושה ימים הייתי עושה גם את זה.
אנחנו יצאנו לטרק עם פטריק, במחיר של 220$ לכל אחד כשהלינה באוהלים. היה צוות מעולה, אוכל נהדר ואווירה טובה. היה לנו מדריך אחד קנייתי "רגיל" ומדריך נוסף שהיה נער בן 17 מהמסאי בשם מג'ה.
אם תצאו עם מג'ה תשאלו אותו בבקשה אם הוא צד אריה כמו שהוא אמר שקורה בגיל 18.
לצערי, המארגן שעשינו איתו, פטריק, הלך לעולמו ביוני האחרון, ולכן אין לי מספר לצרף... אבל אני בטוח שהחברה שלו עדיין ממשיכה והיא טובה, נקראת Sababa Safari Treks.
באזור נייוואשה יש עיירה ואגם באותו שם, והרבה אטרקציות הקשורות בחיות, טיולים ואגמים במרחק נסיעה לא ארוכה. בילינו ארבעה ימים וחצי באזור, אותם פיצלתי לשלושת הפרקים הבאים.
העיירה עצמה לא מעניינת ולרוב ישנים בסביבות האגם. לאגם עצמו לא מומלץ להיכנס גם מטעמי היגיינה וגם כי יש שם היפופוטמים. למקומיים זה לא תמיד מפריע.
תחבורה:
מניירובי לקחנו אובר לתחנת המרכזית וביקשנו לרדת בתחנת המטאטו לניוואשה. שם קנינו כרטיס ב-300 שילינג לכשעתיים נסיעה.
בניוואשה עצמה השתמשנו באובר, מטאטואים שתמיד נסעו על הכביש וגם בבודות.
מהעיירה לאזור המחנות שעל האגם עלה כ-100 שילינג במטאטו.
לינה:
הכי משתלם לישון ב- Fisherman's Camp, נמצא קרוב לאגם וכחצי שעה נסיעה מהעיירה נייוואשה. יש להם שני מחנות, אחד הרגיל שלהם ואחד בשם Fiaherman's Top Camp שנמצא כמה דקות הליכה מעל הכביש שמקיף את האגם ומוביל למחנה הרגיל. יש אפשרויות לינה שונות.
אנחנו ישנו ב Top בבקתות עם שתי מיטות בכל בקתה ושירותים חיצוניים משותפים. היו מים חמים שחיממו כשביקשנו והאווירה הייתה מאוד טובה, תחושת צימר עם נוף מדהים לאגם.
עלה 1,200 שילינג לאחד ללילה. אין להם ממש מטבח שאפשר לבשל בו אבל יש מחוץ לכל חדר שולחנות פיקניק ולפעמים גם ברז. אנחנו קנינו ממרחים, לחם וירקות ומהם הכנו סלט או כריכים בבוקר ובערב - צוות המחנה הסכים להביא לנו צלחות כל פעם.
אוכל:
יש כמה מסעדות מקומיות באזור ה-Fiaherman's Camp, יש מסעדות של לודג'ים ויש גם מסעדה סינית ממש נחמדה ואותנטית, על האגם בשם Hubei. כדאי להגיע בזוגות או בקבוצה כי המנות שם מבוססות על שיתוף וחלוקה.
אטרקציות באזור:
1. חוות ספארי Sanctuary Farm
2. שמורת Hell's Gate
3. הר לונגונוט
4. אגמים ושמורות נוספים
חוות ספארי Sanctuary Farm. נמצאת כרבע שעה נסיעה מה-Fishermans Camp.
מדובר בשמורה לא מאוד גדולה אך יש בה הרבה חיות (ללא טורפים) - ג'ירפות, זברות, איילות, באפלו, גנו וכו'. המקום מציע כל מיני פעילויות, כולל באי קטן Crescent Island שנמצא ליד.
האפשרות הבסיסית היא לעשות ספארי הליכה בתוך השמורה - פשוט להסתובב בין החיות. אפשר לעשות את זה גם בשמורה וגם באי, אבל בשביל האי צריך לקחת סירה.
חוויה מאוד נחמדה וקסומה, ממש מתקרבים לחיות ובלי רכב שמפריע. אנחנו לקחנו שיט לאי שבמהלכו ראינו היפופוטמים ועשינו את הספארי הליכה באי. בדיעבד הכניסה לאי הייתה מאוד יקרה (גילינו שצריך לשלם עוד תשלום רק אחרי שירדנו מהסירה) ולא יודע אם הייתי משלם את זה שוב.
בנוסף, יש בתוך השמורה חוות סוסים שפעם גם עבדה וחיה שם ישראלית בשם הדס. אפשר לצאת לרכיבה מודרכת על סוס ולהסתובב בשמורה למשך שעה או שעתיים. זו הייתה חוויה אפילו יותר מועצמת מאשר ההליכה. המדריכים היו מקצועיים ואדיבים וגם הסבירו על החיות, הסוסים רגועים ועל הסוס אפשר היה להתקרב עוד יותר לחיות מאשר בחלק מההליכה. מאוד מאוד ממליץ.
מחירים נכון ליוני 2023:
כניסה לשמורה לספארי הליכה - 1,000 שילינג.
כניסה עם בודה כדי להגיע עד לנמל השיט לאי - 100 שילינג.
כניסה לאי Crescent לא כולל סירה - 3,800 שילינג.
שיט בסירה לראות היפופוטמים ולהגיע לאי - 3,000 שילינג לסירה, מתחלק בין הנוסעים.
הלס גייט היא שמורה נוספת וגדולה באזור ניוואשה, שהייחוד שלה זה האפשרות לשכור אופניים ולטייל איתם ברחבי השמורה במעין ספארי אופניים.
הגסטהאוסים ברחבי נייוואשה מציעים לשכור אופניים כבר אצלם, אבל לדעתי הנסיעה מיותרת ואפשר לשכור אופניים בצומת של הכביש הראשי, כקילומטר וחצי מהשער. מומלץ להגיע כמה שיותר מוקדם בבוקר כדי לראות כמה שיותר חיות.
המסלול הבסיסי הוא של 8 ק"מ לכל כיוון - כשאחרי 8 ק"מ מגיעים לנקיק בו אפשר לטייל. כשאנחנו היינו מסלולי טיול היו סגורים והיה אפשר להיכנס עם מדריך רק לחלק מהנקיק לכמה תצפיות יפות. הרכיבה הלוך היא די מישורית במגמת ירידה ולהפך בחזור. לאחת מהחבורה היה קשה בדרך חזור והיא תפסה טרמפ על אחד מרכבי הספארי.
כן אציין שאין המון חיות בריכוזים גדולים, אבל חווית הרכיבה מסביבן מאוד מיוחדת.
למי שאוהב אופניים יש עוד מסלולים בתוך השמורה ואפשר להעביר שם גם יום שלם. יש גם כמה סלעים ענקיים שמציעים עליהם טיפוס בולדרינג (רק להיזהר מקופים כשעוצרים לפיקניק - אחד מהם גנב לנו בננה וכמעט גנב לי שקית בוטנים אחרי שהתחיל לפתוח לי את התיק).
מחירים:
כניסה לשמורה - 26 דולר.
השכרת אופניים לפני השער - 800 שילינג
מס על כניסה עם אופניים לשמורה - כ-400 שילינג
מדריך שליווה אותנו ברכיבה וגם בנקיק שם הוא חובה - 3,000 שילינג לקבוצה.
הר לונגונוט הוא הר געש לשעבר כחצי שעה נסיעה מהעיירה ניוואשה. אפשר לטפס עליו בכמה שעות וגם ללכת מסביב ללוע הענקית שהשתמרה טוב. בדרך אפשר גם לראות חיות.
הטיפוס להר הוא מאתגר ולא קל, אבל יש תצפית על כל הסביבה, כולל על אגם ניוואשה ואני מאוד נהניתי. הטיפוס עצמו כ-600 מטר בגובה.
הגעה:
מנאיוואשה לוקחים מטאטו לעיירה לונגונוט. משם לוקחים בודה לשער הכניסה לשמורה של ההר (נסיעה של 5 דקות בערך) ואפשר גם ללכת ברגל אם מאוד רוצים. אחרי שמשלמים בכניסה הולכים כמה מאות מטרים ומתחילים לעלות. מעצבן כל הקטע של התשלומים המוגזמים שחוזרים על עצמם בכל שמורה או פארק, אבל לפחות השמורות נקיות ומשומרות.
מחירים:
מטאטו ללונגונוט - 100 שילינג
בודה הלוך חזור מהשער - 150 שילינג
כניסה לשמורה - 26$
דגשים:
1. טיפסנו את ההר שני בחורים בכושר בני 23, לקח לנו כשעה להגיע ללוע; עוד כמעט שעה לעלות מהלוע לפסגה האמיתית של ההר ומשם עוד כמעט שעה כדי להשלים מעגל שלם מסביב ללוע (ההיקף הוא כ-7 קילומטר). סך הכל העלייה והירידה, כולל הפסקות, לקחה לנו כחמש שעות.
2. אסור להכניס בקבוקי פלסטיק חד פעמיים לשמורה, לפעמים בודקים גם את התיקים. או או שמביאים שלוקר או רב פעמי או שיחייבו לקנות שם.
אטרקציות נוספות:
מומלץ להקדיש יום לחקור את אחד האגמים שבסביבה - נאקורו מלא הקרנפים שדורש ספארי מאורגן, אלמנטייטה או בוגוריה. אפשר גם לטייל בשמורות שמסביב, כמו אברדייר Aberdare.
אשתף בנסיעה שלנו לאגם אלמנטייטה Elementaita בה ראינו המוני פלמינגו, שלא דרשה שום התארגנות או רכב חוץ ממטאטו מזדמן.
מהעיירה נייואשה לקחנו מטאטו לכיוון אלמנטייטה (כרגיל המטאטו מצא אותנו לפני שמצאנו אותו), נסיעה של פחות משעה שעלתה 150 שילינג. ירדנו על הכביש הראשי כקילומטר וקצת מהאגם, ומשם פשוט חתכנו בהליכה בשבילים לכיוון השמורה Lake Elementaita Wildlife Sanctuary (יש מיקום בגוגל מפות).
כל האגם נחשב שמורה ולכן כניסה לקו החוף עולה כ-20 דולר (!). במקום לשלם הלכנו לאחד הלודג'ים שיש להם תצפית קרובה על האגם, The Pelican Lodge Elementaita, ושם אכלנו צהריים (אמנם במחיר קצת יקר) וראינו בחינם את האגם ואת המוני הפלמינגואים שצבעו את האגם בורוד. אמנם ראינו אותם ממרחק של כ20 מטר מהאגם ולא מקו החוף, אבל גם ככה הפלמינגואים בורחים כשמתקרבים אליהם.
אציין שאין שם הרבה פלמינגו לכל אורך השנה, אז שווה להתייעץ עם עוד מטיילים לפני.
באלמנטייטה הלכתי גם למוזיאון Kariandusi, כרבע שעה הליכה מהכביש הראשי. מדובר במוזיאון קטן באתר ארכיאולוגי לשעבר בו התגלו המון כלי אבן של ההומו ארקטוס. היה מעניין וחמוד והיו להם כמה ממצאים מגניבים וסיור אינפורמטיבי. לא הייתי נוסע במיוחד אבל אם כבר נמצאים באזור שווה לקפוץ. כניסה עלתה 500 שילינג.
הטיפוס על הר קניה הוא טרק של ארבעה ימים, לא קל אבל גם לא מאוד קשה, חוץ מהיום של הפסגה. נופים מיוחדים, מרהיבים ומגוונים, תצפית על העמק ועל השמורות הסמוכות, ואף הזדמנות לראות חיות.
באוגנדה עשינו גם את הרי הרוונזורי, ובכל זאת אני ממליץ לעשות גם את הר קניה, יש שוני.
אומרים שהר קניה והקילימנג'רו דומים יחסית, אבל לא עשיתי כדי להשוות. הר קניה הוא חצי עד שליש מחיר מהקילימנג'רו, בכל אופן.
יש שתי פסגות אליהן אפשר להעפיל. בכללי העלייה בגובה היא יחסית מהירה אז מומלץ להצטייד מראש בכדורי גובה (בכפוף להמלצות רופא).
הפסגה הראשונה והפופולרית היא Lenana, בגובה 4985 מטר מעל פני הים. היא השלישית הכי גבוהה בהר קניה, אך היחידה אליה אפשר להגיע ברגל ובלי טיפוס מקצועי. טיפוס לפסגה הזו עלה לנו כ-400 דולר כשהיינו קבוצה וישנו בבקתות.
הפסגה השנייה היא Batian בגובה 5199 מטר, ואליה אפשר להעפיל רק בטיפוס מקצועי עם חבלים. אפשר לסגור את הטיפוס עם מדריכים גם אם אין לכם ניסיון קודם בטיפוס, אך חשוב להבין שהטיפוס מאוד מאוד ארוך וקשה. חברים שעשו (ולא הגיעו לפסגה כי לקח להם יותר מדי זמן לעלות) שילמו קצת פחות מ-200 דולר בנוסף למחיר הטרק הרגיל.
בכל מקרה, יש כמה מסלולים לעלות לפסגה ומומלץ להתייעץ עם מדריך מקומי. אנחנו התחלנו בשער Sirimon וסיימנו בשער Chogoria. היום הראשון והאחרון היו יחסית משעממים, הליכה בעיקר על שביל או כביש (כן בתוך יער ונוף נחמד) אבל לדעתי היה אפשר לוותר על היום הרביעי ושהרכב יחכה במחנה שליד Chogoria ומשם כבר לנסוע חזרה.
לגבי התארגנות לטרק:
העיר ממנה יוצאים היא Nanyuki. שם אפשר לשכור ציוד שצריך להשלמות בתשלום נוסף (שק"ש, מקלות הליכה וציוד חום שחשוב שיהיה ללילה ולפסגה) ולרוב יש שם ציוד טוב.
אנחנו סגרנו עם המדריך במחיר הטרק גם נסיעה מניירובי ל-Nanyuki ומסיום הטרק חזרה לניירובי, אבל אפשר להגיע ישירות ל-Nanyuki.
חשוב לציין שבעונות המתוירות הבקתות בהר נתפסות, אז כדאי לשריין מראש. יש אפשרות גם לישון באוהלים ולהוזיל קצת את המחיר.
מדובר בטרק העפלה לפסגה גבוהה, לכן חשוב שיהיו מספיק שכבות ליום הפסגה בשיטת הבצל, וגם ללילה שיהיה שק"ש טוב. חשוב לדעתי להביא תרמי, מכנסי גשם נגד רוח ומעילים. שימו לב שיש הרבה הליכה אחרי הירידה מהפסגה אז חשוב להביא שכבות שאפשר יהיה גם להוריד כשמתחמם.
ממליץ מאוד על ג'וזפט, המדריך שעשינו איתנו. סגר לנו מחיר טוב, היה מאוד נחמד ואדיב וניכר שיש לו ניסיון בהר. מאוד נהנינו ואפילו עזרו עם בישול כשר למישהי דתייה שטיפסה איתנו ולאוכל צליאקי לבחור אחר.
Josephat +254724652116
Fun fact: בסוואהילית פירוש המילה Safari הוא טיול.
הספארי הוא ללא ספק אטרקציית הדגל בקניה ובצדק. יש המון שמורות שונות ומגוונות לעשות בהן ספארי, כשהגדולה והמפורסמת היא שמורת המסאי מארה Maasai Mara, שהיא המשכו הגיאוגרפי של הסרנגטי בטנזניה. אנחנו עשינו ספארי גם באוגנדה, לכן הסתפקנו ביומיים וחצי של ספארי במסאי מארה בלבד.
אפשר לראות שם הכל חוץ מקרנפים, אותם רואים בעיקר בשמורת נאקורו Nakuru, ולכן נהוג לשלב את שתיהן ביחד.
במסאי מארה מתרחשת בחודשי הקיץ גם הנדידה הגדולה של עדרי הגנו והזברות, שחוצים מהסרנגטי למסאי מארה וחוזר חלילה. בתקופת הנדידה המחירים עולים משמעותית אבל כך גם מועצמת החוויה.
אנחנו סגרנו את הספארי עם סוכן בשם מוזס, שאסף אותנו והחזיר אותנו לניירובי ישנו בלודג' נחמד והמדריך ג'ון היה מעולה. אחד היתרונות במוזס היה שהוא יכול לשלב בין קבוצות מטיילים, כך שגם אם אתם זוג הוא יכול לשבץ אתכם באותו רכב עם זוג נוסף וכך תחלקו את מחיר הרכב. למשל איתנו היה מטייל בודד ארגנטינאי.
ויתרנו על ביקור בכפר מסאי בגלל חוויות לא טובות שסיפרו לנו חברים. באופן כללי התנהלות שבט המסאי שם הרגישה ממוסחרת מדי. ממליץ לפני ואחרי הכניסה בשער השמורה לסגור חלונות, כי בזמן שהנהג מסדיר הרשמה עטות על הרכב נשות מסאי שפיזית דוחפות שלל מוצרים למכירה.
הדבר היחיד שאוסיף הוא לא לוותר על לקום מוקדם ולצאת לפני הזריחה.
Moses +254721427395
באופן לא מוכר לכולם, לקניה יש רצועת חוף גדולה, ארוכה ויפהפייה. אמנם אודה שהחופים בזנזיבר המפורסמת יוצר באמת יותר יפים, אך גם בקניה לא חסרים חופים מדהימים. היתרון של קניה הוא שהיא פחות מתויירת ולכן החופים יותר רגועים ופחות עמוסים.
בילינו כשבועיים בחופים של קניה, כשהתחלנו בחוף הדרומי בדיאני Diani ועלינו צפונה דרך קיליפי Kilifi, וואטמו Watamu עד לאי לאמו Lamu בצפון, משם חזרנו לניירובי.
אני אעלה גם סיפור דרך שקשור לחופים ולכן ארשום רק שני דגשים עיקריים:
1. הגעה לחופים ממרכז קניה: נחשב מאוד מסוכן לקחת אוטובוס או מונית. לחופים הצפוניים זה מפאת דרך לא בטוחה, ארגוני טרור סומאליים כמו אל שבאב; ולחופים הדרומיים זה מאחר שהכביש משובש ומסוכן, ידוע ככביש דמים.
אם רוצים להגיע לחוף הדרומי יש לקחת רכבת מניירובי לעיר הנמל הגדולה Mombasa ומשם להסתדר בנסיעות.
אם רוצים להגיע לאי לאמו יש לקחת טיסה, עולה כ-70 דולר מניירובי. הסיבה היא שמסביב לאזור יש שליטה גדולה של ארגון הטרור הסומלי אל שבאב, שהוא שלוחה של אל קעידה. כל כמה זמן יש חדשות על פיגועים שלו באזור. האי אמו עצמו בטוח יותר, ובכל זאת מומלץ להתייעץ עם מקומיים בהתאם לחדשות. (אזור צפון מזרח קניה מסווג על ידי משרד החוץ כאזור עם אזהרת מסע דרגה 3, חוץ מהאיים של לאמו.)
2. ממליץ בחום להגיע ללאמו, למרות הסיבוכים של הטיסה. היינו שם רק שלושה ימים ומאוד נהנינו. העיר העתיקה שלה היא ההתיישבות הסוואהילית העתיקה בעולם (כן, יותר מזנזיבר) והייחודיות והאותנטיות של העיר עוקפות את סטון טאון של זנזיבר בסיבוב.
אחרי שסיימנו לנפוש בחופים, חזרנו לניירובי הבירה ומשם לקחנו שאטל לעיר ארושה Arusha בטנזניה. ארושה נמצאת בצפון טנזניה ומשמשת כעיר בסיס להמון טיולי ספארי ואטרקציות שונות בחלק המתוייר של טנזניה.
יש כל מיני אופציות לנסיעה. אנחנו השתמשנו בשאטל שנתנאל מהקהילה היהודית תמיד לוקח לטנזניה. לא היה זול במיוחד, אבל הנסיעה הייתה חלקה, כולל מעבר הגבול ולקחה כ-6 שעות.
קצת על מעבר הגבול:
בניגוד לקניה ולאוגנדה, הכניסה לטנזניה הייתה חלקה ופשוטה. לא צריך לעשות ויזה מראש, רק להגיע עם 50$ במזומן במדויק (אין עודף), תעודת חיסון קדחת צהובה למקרה שמגיעים ממדינה נגועה ולמלא טופס כניסה בו נדרש למלא גם שם וטלפון של המקום בו תישהו (לכן מומלץ לסגור לפני לילה אחד במלון). חשוב בעת קבלת הויזה לומר כמה זמן תישהו במדינה, ולא להתקמצן. מי שיגיד שבא רק לשבועיים יכולים לכתוב לו שבועיים בדרכון, ואז זה יכול לעשות בעיות.
אנחנו ירדנו כולנו מרכב השאטל, עברנו בביקורת הגבולות ומילאנו ויזה, שיקפנו את התיקים והנהג לקח אותם כבר חזרה לרכב בזמן שחיכינו בתור. עלינו חזרה לרכב ובדקו את הדרכון כקילומטר בהמשך הנסיעה.
Riverside Bus for Taznania +254725999121
עלה לנו 2,500 שילינג.
נקודת איסוף בניירובי: Crown Bus Booking Office
https://maps.app.goo.gl/zUjKWU...
נקודת הורדה בארושה: Riverside Bus Station
https://maps.app.goo.gl/RGDQ52...
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם