(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

קמבודיה לתרמילאים בכמעט חודש

מדינה חמישית בטיול סולו ארוך אחרי תקופת הקורונה כשהמידע לא עדכני ועולות מלא שאלות ללא תשובות. לצערי לא טיילתי את כל מה שרציתי במדינה, אבל הוספתי מידע שאספתי גם על מקומות שלא הייתי.

משך הטיול24 ימים
עונה מומלצתלפי הספר, העונה המומלצת לטיול בקמבודיה היא בין נובמבר למרץ. בפועל מדובר במדינה שחם בה כמעט כל השנה ולכן ההבדל הוא במשקעים ובנופים המדהימים שנוצרים אחרי הגשם. חשוב לבדוק לפני שמגיעים שהמצב הוא כמו שמצפים כי ההתחממות הגלובלית מאוד משפיעה השנה על עונות הטיול בכל אסיה.

כללי

היסטוריה: ממליצה לפני שמגיעים למדינה לקרוא קצת באינטרנט על השואה הקמבודית, לכבד את המקום ולבקר באתרי המורשת, יש סרטים טובים שמתארים את ההיסטוריה כמו: ״the killing fields” או ״first they killed my father”.
אבל השורה התחתונה היא לתת כבוד להיסטוריה ולאוכלוסיה שנמצאת במדינה שאנחנו מבקרים בה.

ויזה: ויזה לקמבודיה אפשר לעשות באינטרנט מראש (evisa) ואפשר לעשות בהגעה, גם אוירית וגם קרקעית (לאוס, ויטנאם, תאילנד).
הויזה תעלה לכם 30$ (36$ באינטרנט), אבל תמיד מי שיגבה מכם את התשלום ינסה לגרום לכם לשלם יותר - בדרך כלל 40$. בשדה התעופה אין בעיה להתווכח איתם קצת ולגרום להם להתייאש בסוף ולתת לכם לשלם 30$.
בגבולות זה קצת אחרת - בגבול מויטנאם יש עובד של האוטובוס שיעשה את תהליך עבורכם, ירצה על זה 40$ במקום 30$ וצריך ממש להתווכח איתו כדי לעשות בעצמכם וכמובן שהוא יאיים לא לחכות לכם וכו׳...
על גבול תאילנד שמעתי סיפור שהשאירו מישהי בגבול כי לא הסכימה לשלם יותר (לא יודעת אם אמיתי).
בגבול לאוס אמנם תעשו את הויזה עצמאית אך גם שם ידרשו מכם 38$ בממוצע, מוזמנים לנסות להתווכח :)

מטבע: המטבע הקמבודי נקרא ריאל, אבל ההתנהלות הכספית במדינה מתנהלת בצורה זהה גם עם דולר אמריקאי רגיל.
מבחינת משיכת כסף מכספומט זה מאוד נוח במיוחד אם אתם בטיול ארוך ואפשר למשוך בלי לדאוג שניתקע עם כסף זר גם כשנמשיך למדינות אחרות + אם יש לכם חשבון מט״ח זה חוסך לכם עמלת המרה אחת במשיכה (מושך דולרים מחשבון המט״ח ולא צריך להמיר גם למטבע מקומי).
אני כן ממליצה בסופו של יום להתנהל עם ריאל, נטו מהסיבה שהקמבודים מתמחרים כאן הכל בדולרים ואם מבקשים לשלם בריאל הם מעגלים לשער המרה של דולר = 4,000 ריאל, למרות שבפועל השער הוא בערך 4,200 - בקניה אחת זה חיסכון זניח אבל אם מבלים חודש במדינה, אתם חוסכים 200 ריאל על כל דולר שאתם מוציאים זה יכול לצאת בין 400 ל-1000 שקל לאדם!
בקיצור, מומלץ.
שערים כמו שאמרתי:
1 דולר = 4,200 ריאל ~ (בפועל 4,000)
20 אלף ריאל = 17 שקל ~

כספומטים: השאלה הכי נשאלת!
אז לצערי אני לא הצלחתי למצוא כספומט שמוציא כסף לגמרי בלי עמלה (כמו בתאילנד) וגם לא ניסיתי את כל הכספומטים שיש (שיהיו בריאים יש איזה שבע מאות בנקים פה), אבל זה מה שכן ניסיתי וגיליתי:
#כספומט ABA - רק כרטיסי ויזה; עמלה 5$ בכל משיכה.
#כספומט MB bank - ללא עמלת משיכה! אבל יש אותו רק בפנום פן.
#כספומט Sacomb bank - עמלה של בין 1.5$ ל-4$ ועד 1000$ משיכה (העמלה הכי טובה שמצאתי כי היא יחסית לסכום שאתה מושך אז טוב למשוך שם סכומים נמוכים מאלף).
#כספומט Bred bank - עמלה של 4$ על כל 1000$.

סים: יש כמה חברות שהבדלי המחיר ביניהן לא מהותי אבל באיים Metfone תופס טוב יותר, בניגוד ל-smart שבקושי.
בשאר המדינה הם עובדים דיי אותו דבר; יש גם את cellcard.
החבילות של הסים בקמבודיה הן הכי מעצבנות שנתקלתי בהן, אין אפשרות לרכישה של חבילה גדולה או ללא הגבלה והן מחולקות לפי מספר קטן של GB על פני כמות ימים משתנה, כך שככל הנראה תצטרכו להטעין את הסים מספר פעמים במהלך השהיה כאן.
אני רכשתי סים שמספיק לחודש עם 7GB (זו הייתה החבילה הכי רחבה שהציעו לי metfone) והיא הספיקה לשבוע וחצי, באיים הייתי בלי חבילה אחרי שהיא נגמרה (יש Wi-Fi כמעט בכל פינה ואיפה שלא, נהנתי מהניתוק) וטענתי עוד 14GB כשירדתי מהאיים - זה כבר הספיק לי לגמרי עד הסוף ואפילו נשאר.
למטפון יש אפליקציה שנקראת camID שדרכה אפשר לראות מה מצב החבילה, כמה בזבזתם וכמה נשאר.

סליפרים: מבחינת סוכנים, מלבד רובי (שמנהל את כל קבוצות הווצאפ של הטיול במזרח) לא שמעתי על סוכן נוסף שמתנהלים מולו, יש הרבה דוכנים ברחובות שעוזרים בהזמנת נסיעות וגם ההוסטלים מציעים עזרה בנושא.
עבדתי עם אתר 12go שהיה מעולה ונוח לשימוש, גם את המעבורת לאיים הזמנתי דרכו ולקח לכרטיס יומיים להיות מאושר ולהישלח אלי אז אם אתם מזמינים ברגע האחרון תעשו את זה דרך סוכן, דוכן או הוסטל - שלא תיתקעו בלי כרטיס.
ממש חשוב לקרוא את האותיות הקטנות כשמזמינים סליפרים לבד - לפעמים הם כותבים שמחליפים כמה רכבים במהלך הנסיעה וכל מיני סעיפים מעצבנים כאלה, כמו כן רוב הסליפרים מחולקים לצד אחד מיטת יחיד וצד אחד מיטה זוגית אז שימו לב מה אתם מזמינים שלא תישנו כפיות עם איזה קמבודי ל-10 שעות.

טוקטוקים ומוניות: Grab / passup
שימו לב שלשניהם חובה מספר קמבודי, אבל אני חושבת שאם באתם מויטנאם למשל אז הגראב בכל זאת יעבוד עם המספר הויטנאמי.

הזמנת אוכל: foodpanda / Grab
ויש להם גם אתר מקומי (או בגרסאת האפליקציה) שנקרא nham24.com שלא ניסיתי אבל עושה משלוחי מזון.

מלריה ודנגי: אני לא רופאה, אז קודם כל אמליץ להגיע למרפאת מטיילים לפני הטיול ולקבל ייעוץ רפואי שמתאים לטיול שלכם מרופא. בנוסף לזה, בכל שאלה שיש לכם - לדעתי כל הביטוחים היום מציעים שירות של רופא בעברית אונליין כך שגם אם נתקעתם עם שאלות תוך כדי הטיול ואתם כבר לא בארץ - זה לא תירוץ ועדיין אפשר להתייעץ עם רופא.
אחרי כל זה - אגיד שהגעתי לקמבודיה בביטחון מוחלט שהיא מלאה במלריה ונוכחתי לדעת שמפת המלריה לא עודכנה כבר 10 שנים ושאנשים שגרים כאן שנים ארוכות מדווחים שמעל 10 שנים לא היה כאן חולה מלריה כך שבהתחשב בכך + כל מה שקראתי על תופעות הלוואי של הכדורים נגד מלריה, אני באופן אישי החלטתי לא לקחת (אבל שוב - לא רופאה, תעשו את הבחירות הרפואיות שלכם על בסיס שיקול דעת וחוות דעת רפואית).
לגבי דנגי - זה מגיע בהתפרצויות אז חשוב להישאר מעודכנים ולהתרסס נגד יתושים בקפדנות, כשאני הייתי לא היה.

הזמנת לינה: Agoda / booking / hostelworld הרגילים עובדים כאן מעולה, ראיתי שעובדים פה גם עם hotels combined ועם אתר מקומי שנקרא bluepillow. מלבד האיים (במיוחד קוטאקייב) שצריך להזמין מיטות/חדרים מראש כי המקומות מוגבלים ונגמרים מהר - בכל מקום שהגעתי היה שפע של מיטות וחדרים פנויים והייתי יכולה גם להזמין באותו רגע בדלפק.

שתי רשתות של הוסטלים שאפשר למצוא ברחבי קמבודיה - Onederz ו-Mad monkey.
וונדרז בקורונג סאנלואם פחות מומלץ (אוכל לא טוב, אין מים חמים - אבל כן נקי ואחלה שירות), בסיאם ריפ ובקמפוט הוא אחלה.
מד מנקי קצת יותר יקר וברמה (מים חמים בסנלואם), יש אווירה ממש של צעירים ומסיבות למי שאוהב.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

פנום פן - Phnom Penh

הגעה:
הגעתי מויטנאם במעבר גבול קרקעי.
דרך סם מסוכנות סיאם טראוול בהו צ׳י מין, קניתי כרטיס לפנום פן, קמבודיה - שעלה 650 אלף דונג ואסף אותי מהסוכנות שלהם בשעה 8:30 לנקודת יציאה של האוטובוס שיצא בשעה 9:00 (יש כמה ביום, משעה 7:00 עד 14:30). הנסיעה אורכת כ-6 שעת ויש אפשרות להפיק בגבול את הויזה בעצמך בעלות 30$ (אופציה שנראתה לי בסדר גמור והסוכן דאג להבהיר שאני ממש לא רוצה לבחור בה, בלי הסברים שאפשר להבין מהם סיבות) או לתת לנהג להפיק עבורך בעלות 40$.
אחרי 3 שעות נסיעה בערך, יורדים בצד של ויטנאם ומעבירים תיקים בשיקוף.
חוזרים לאוטובוס נוסעים 20 שניות ויורדים בצד של קמבודיה (הפעם בלי תיקים) להחתים דרכונים.
אחד הבחורים של האוטובוס נשאר להחתים את הדרכונים והשני בנתיים לוקח אתכם לאכול.
כשיורדים שם יש כל מיני רוכלים שמוכרים סים והחלפת כסף, לא עשיתי כי העדפתי לעשות בעיר בחנות מורשית שיהיה לי למי לחזור אם זה לא עובד.
כל הפרוצדורה לקחה קצת יותר משעה.
התחנה שבה האוטובוס מוריד בפנום פן נקראת st 286, שזה יחסית במרכז העיר ובמרחק הליכה.

לינה:
הגעתי קצת לא מאופסת על המעבר ולא חקרתי כמו בדרך כלל, פשוט סגרתי מראש שלושה לילות ב-Mad monkey שעלו 12$ ללילה (יקר!) ואני לא הכי ממליצה כי האוירה הבריטית הייתה לי קצת טו מאץ׳.
חלופות טובות וזולות יותר הן Big easy או Onederz שתיהן רשתות שישנתי בהן במהלך הטיול והייתי מרוצה.

תנועה באזור:
גם אם אתם נהגים מנוסים, בעיר כזו גדולה לא הייתי ממליצה על אופנועים, אני כן מכירה אנשים ששכרו אופנועים ונסעו לטייל בפרברי העיר. יש סוכנויות בכל הרחובות וכל ההוסטלים מציעים שירותי השכרה.
אפשר להתנייד ברגל עד רמה מסויימת.
זו עיר גדולה ולכן Grab ו-passapp יעבדו כאן מעולה, טוקטוק זה הכי זול ואפשר עד 3 אנשים, אבל יש גם אופציה של רכב אם מעדיפים.

אטרקציות:
א. Container Night Market - שוק לילה
ב. Tuol Sleng genocide museum - מקום שהוא פשוט חובה, בתור תיירים במדינה, נקרא גם S21 - המקום המדוייק כדי להכיר את השואה הקמבודית ואת מה שהעם הזה עבר לפני כלום זמן. ממוקם בתוך בית ספר שהפך לכלא ומרכז חקירות של הקמר רוז׳.
הכניסה עלתה לי 10$ עם שמע באנגלית לכל התחנות וביליתי שם קצת יותר משלוש שעות מרתקות. אפשר גם לקבל מדריך בכניסה ויש מרוב ההוסטלים אופציה ליום סיור מאורגן עם מדריך וקבוצה.
שימו לב שהמקום נסגר בשעה 17:00 ומחייב קוד לבוש צנוע.
ג. Choeung Ek - אתר משלים למוזיאון, זהו אתר הוצאה להורג וקבורה של קורבנות הקמר רוז׳, הקרא גם שדות הקטל של פנום פן. בפנים נמצא גם מקדש בודהיסטי לזכר החללים.
הכניסה עלתה לי 6$ עם שמע באנגלית והייתי שם שעה וחצי. גם כאן לשים לב לקוד הלבוש הצנוע, המקום נסגר בשעה 17:30.
ד. באולינג ועוד בקניון הגדול aeon mall
ה. פארק פוטוגני במיוחד Euro Park
ו. פארק מים וגן חיות garden city
ז. אי המשי silk island
ח. Fly Phnom Penh כמו I jump
#חוץ מכל אלה יש עוד ים של דברים, מוזיאונים, פארקי מים, שווקים, מבשלות בירה, ברים ברופ טופ ומה לא - רק לחקור וללכת :)

אוכל:
א. Backyard Cafe - יש להם חמישה סניפים בעיר והם פשוט מעולים! מקום של אוכל אורגני וטרי, מגישים גם עוף וחלב אבל רוב התפריט ללא גלוטן וטבעוני והאוכל וואו.
יש להם גם דילים כאלה של צהריים ב-10$ לפתיח, עיקרית ושתיה.
ב. Starbucks - למי שמחפש קצת מערביות, יש המון בכל פינה בעיר
ג. SuShi LaB - פאנסי וקצת יקר אבל שווה. הם עושים גם סדנאות ללימוד הכנת סושי שזו אחלה פעילות ליום גשום או בכללי.
ד. Burgershack - בורגר טבעוני סביר, לא יותר מזה. אבל נראה שבהמבורגרים אמיתיים הם קצת יותר טובים. מסתבר שזו גם רשת כי מאוחר יותר ראיתי סניפים בעוד מקומות.
ה. Garage Sale - עוד מקום של המבורגרים, אותה ביקורת כמו הקודם, אבל גם קצת יותר אוירה.
ו. Elia Greek Kitchen Bassac Lane - מסעדה יוונית ים תיכונית, טעמים של בית ואוכל מעולה, יש להם כמה סניפים בכל המדינה.
ז. בית חב״ד - בפנום פן יש את בית חב״ד היחיד בקמבודיה כך שמי שמתגעגע לאוכל ואוירה של בית ימצא שם ארוחת שישי מושקעת, מסעדה עם טעמים של ישראל וגם חנות קטנה שמוכרת קפה שחור, במבה, ביסלי, קוסקוס ועוד מגוון מוצרים ישראליים.

כללי:
א. AEON MaxValu Express Chaktomuk 51 - אחלה סופרמרקט.
ב. החבילות מאוד יקרות מכאן אבל מי שבכל זאת צריך לשלוח, אפשר מכאן DHL Express Service Point או מכל סניף אחר של DHL בעיר.
אם אתם זקוקים לעזרה בנושא בבית חב״ד שולחים חבילות כל הזמן ומאוד בקיאים.
ג. סופר דופר super duper - פתוח 24 שעות
ד. בית מרקחת - U care pharmacy
ה. כביסה - לרוב מציעים בהוסטלים, אבל יש גם מול בית חב״ד.
ו. למי שחלילה זקוק לעזרה רפואית -
Royal Phnom Penh Hospital
Advance European Medicare Center

מעבר:
קניתי דרך ההוסטל נסיעה בוואן לסיהאנוקוויל שעלתה לי 10$ ואספו אותי משם. עם עצירה בדרך לאוכל הגענו אחרי 5 וחצי שעות נסיעה.

סיהאנוקוויל - Sihanoukville

הגעה:
נסיעה לסיהאנוקוויל מפנום פן בין 4 ל-6 שעות, עלה לי 10$ דרך ההוסטל ואספו אותי משם בבוקר. הורדה במזח הזה Sihanoukville Port Autonomous.
מהמזח הזה יוצאות כל המעבורות לקורונג ולקורונג סנלואם, יש בתוך ההאנגר דלפקים של איזה 5 חברות שונות כך שגם אם לא קניתם כרטיס מראש, אפשר לקנות באותו רגע.

טיפ זהב:
אין מה לעשות במקום הזה.
כדאי להמנע עד כמה שאפשר מלינה ו״בזבוז״ מימי הויזה על העיר הזאת.
יש כאן גם שדה תעופה למי שזקוק.

#אם בכל זאת קרה מצב שנתקעתם שם כמה שעות ומחפשים איך להעביר את הזמן, יש שוק קטן בשם Phesaleha market, יש סביבו גם חנויות טלפון לחידוש סים וכו׳...
אם נתקעתם ליותר מכמה שעות וצריכים מקום ללילה הכל שם יחסית יקר אבל יש את Onederz ב-6.5$ ללילה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

האי קורונג - Koh Rong

הגעה:
בנסיעה מפנום פן מגיעים ישירות למזח ויש 5 חברות של מעבורות בשעות שונות - אפשר לקנות מראש דרך האתר כיוון אחד או במקום דרך אחת החברות או דרך ההוסטל שני כיוונים (כיוון שני לא בוחרים מתי ואפשר פשוט ״להפעיל״ את הכרטיס כשרוצים לחזור דרך הדוכנים של החברות על האי) ב-25$; אני קניתי באתר ועלה לי 14$ (בחלק מהחברות זה מחייב לקנות גם ביטוח).
כל המעבורות עוברת בשני האיים - לקורונג סאנלואם שעה שייט ואחריו לקורונג עוד חצי שעה.

לינה:
רוב התרמילאים שמגיעים לאי ישנים בnest שזה מקום ממש צעיר וחמוד עם דורמז, בר, מסעדה מעולה בסטנדרטים של כאן, ערבי קונספט כמו מסיבת רגאי וטורניר טריוויה וחוף צמוד להוסטל.
זה בערך 20 דקות הליכה מהרציף שמגיעים אליו במעבורת אבל אפשר גם לקחת texi boat וחלק מהמעבורות אפילו עושות שם עצירה להוריד את מי שישן באזור ההוא. אני רציתי משהו יותר מרוחק ושקט ובחרתי לישון בסוף הכפר בsweet view guesthouse (יש להם גם בונגלו שיותר יקרים) ב-8$ ללילה וקיבלתי חדר פרטי! הזמנתי 2 לילות ונשארתי 5.
השירותים והמקלחת משותפים ונמצאים במבנה השני שמול החדרים שזה היה קצת מבאס בבוקר אבל לגמרי שווה את הפרטיות והשלווה שהמקום נותן. הבעלים חמודים ברמות וגר שם עם המשפחה שלו, הזמנתי דרך אגודה, יש אותם גם בבוקינג אבל אין להם מיקום בגוגל, ואפשר גם ישירות מולם בווצאפ במספר: + 855967683525

תנועה באזור:
אני רק הלכתי ברגל לכל מקום, יש אפשרות לשלם למישהו כמה דולרים וירכיבו אתכם באופנוע או לקחת taxi boat.

אטרקציות:
#שני חופים - Long Beach // 4k beach
אחרי הלונג ביצ׳ יש כפר מקומי בג׳ונגל ששווה לבקר בו אם מגיעים לחוף - זה גם החוף שממנו רואים את השקיעה. לשני החופים אפשר להגיע בtexi boat או ברגל, הדרך ללונג ביצ׳ עוברת בתוך הג’ונגל והיא יפה ופראית (להצטייד באלתוש), אפשר גם לשכור אופנוע אבל הדרך חלקה בחול אז לא מומלץ לנהגים לא מנוסים.
#שייט פלנקטונים ב13:00 כל יום: שטים סביב האי, אוכלים על הסירה, עוצרים במקומות יפים לשחות בהם ורואים את השקיעה מהסירה. אחרי השקיעה נכנסים לשחות עם שנורקלים ולראות את הפלנקטונים.
עלות 30$ ואפשר לרכוש מכל דוכן על הרחוב הראשי או מההוסטלים.
#יש פה גם חברה שעושה צלילות, לא ניסיתי אז אין לי פרטים על זה אבל אחת ממדריכות הצלילה היא יהודיה בשם אנה והיא ממש מקסימה, נמצאת גם בקבוצה בווצאפ של קמבודיה וזה הטלפון שלה - +855 93 423 638
#מתנפחים לילדים על החוף מול Lost boys.
#רכיבה על סוסים - ראיתי אנשים רוכבים אבל לא ראיתי מקום שמפרסם אטרקציה כזאת, מניחה שההוסטלים היותר יוקרתיים מציעים את זה וצריך רק לשאול.

אוכל:
א. Sushi cafe - לא ניסיתי אבל זה נראה כמו מקום טוב!
ב. Runaway - בעיקר בר, יש קפה טוב, אבל כשהם פותחים את המטבח יש להם מנות מגניבות כמו טוסט אבוקדו ודברים חביבים כאלה.
ג. Buffalo - אחלה אוכל, אכלתי פה את רוב הארוחות שלי… ממש מגוון יש גם מערבי וגם אסייאתי, יש להם גם דברים כמו פלאפל ושקשוקה ואפשרות לארוחת בוקר מגניבה בהרכבה, אפילו הקפה טוב.
ד. Jungle bar & kitchen- לא בר, אבל לגמרי מקום מעולה לאכול בו של בחור אירופאי בשם ריצ׳י. יש דברים כמו קלצונה, פסטות, שקשוק והמבורגרים והם פתוחים עד 23:30 שזה משהו שאי אפשר לומר על אף מקום אחר באי הזה
ה. Curry king - עוד לא הבנתי אם מדובר ברשת שיש בכל אסיה כי זו כבר פעם שלישית שאני פוגשת מסעדה בשם הזה, אבל מה שכן-מדובר באוכל הודי טוב!
ו. Nest - בר מסעדה ששייך לגסטהאוס והוא פשוט מעולה, מגוון, מערבי, טרי, ממש ידידותי לצמחונים וטבעונים.

כללי:
#כל העסקים באי נסגרים ממש מוקדם, 21:00/22:00, אז חשוב לשים לב לעניין.
#להגיע מצויידים בקרם הגנה, אתלוש, שמן קוקוס זה מעולה נגד זבובי החול המעצבנים.
#אין כספומטים באיים!!! וכמעט בשום מקום אין תשלום באשראי. להגיע מצויידים במספיק כסף מזומן שלא תתקעו.

מעבר:
יום לפני שעברתי קניתי כרטיס למעבורת לקורונג סאנלואם (אפשר גם באותו יום לקנות), יש המון דוכנים ברחוב הראשי וכולם מציעים את המעבורת של שעה 13:00, חלק מהם מציעים גם אחת מוקדמת ב-7:00. המעבורת עלתה לי 10$ והשייט לקח בערך שעתיים אבל זה תלוי מאיפה עולים ואיפה יורדים-זה יכול גם לקחת שעה.
לא לצפות למעבורת גדולה כמו ביום הראשון, זה סירת דייגים כזאת מעץ (לקשור היטב את כל הציוד שלכם יחד, ואל תאכלו לפני…) והיא מורידה בשתי עצירות, ליד mad monkey וליד Freedom Pier (לדעתי היא הורידה אותנו שם רק כי המזח המרכזי שנמצא ליד Big easy נמצא בשיפוצים).

האי קורונג - סאנלואם - Koh Rong Sanloem

הגעה:
הגעתי בסירה שעתיים שייט מקורונג וירדתי במזח Freedom Pier, לדעתי בדרך כלל מורידים במזח המרכזי שליד ה-Orchid Resort והוא פשוט בשיפוצים כרגע.

לינה:
סגרתי מראש דרך אגודה שני לילות בדורמז המשותפים של Big easy, שעלו 8$ למיטה ללילה והיו מעולים, מקבלים גם מגבת מהמקום עם פיקדון - חשוב לציין שאין מים חמים במקלחות.
המסעדה והבר שלהם ממש טובים, ערבי קונספט ואוכל מעולה.
אחר כך עברתי לדורמז נשים בלבד של Onederez לארבעה לילות, שעלו 9$ ללילה, גם כאן אין מים חמים במקלחות, הבר מגניב, יש להם המון משחקים ואפשר לשלם באשראי (רק עם כרטיס של visa) אבל המסעדה על הפנים ובדיעבד התבאסתי שעברתי.
מקום נוסף שממליצה עליו הוא ה-Sarasea שיש להם מקלחות עם מים חמים, בר באוירה טובה עם צעירים שמנגנים כל ערב ואפשר לשלם באשראי - אבל בכל האפליקציות אפשר להזמין רק חדרים שלמים ולכן אם לא מגיעים בקבוצה אז אי אפשר להזמין מיטה יחידה בדורמז מראש - צריך להגיע ולגשת למקום ולברר אם יש מיטה פנויה.
מחיר לחדר דורמז הוא 25$ וכשהוא מלא זה מתחלק 6.5 דולר לאחד בערך.

תנועה באזור:
אני רק הלכתי ממקום למקום, אפשר לקחת taxi boat.

אטרקציות:
א. Lazy beach - השביל יוצא משמאל לשרה ריזורט, ורובו הולך בתוך הג’ונגל אבל יש שביל דיי ברור וגם שלטים - 20 דק הליכה בערך.
עשרות סרטנים על החוף בזמן השקיעה, מים מעולים בלי הרבה גלים, מסעדה טובה ובר על החוף שמשכירים גם מגבות בדולר.
ב. Sunset beach - השביל יוצא מימין למסעדה by the sea, ההליכה קצת יותר רצינית מאשר ללייזי ביץ׳, בערך חצי שעה בתוך הג׳ונגל עם עליה מתונה וירידה חדה בסוף (בדרך חזרה היא הופכת לעליה רצינית), אבל החוף מדהים וסופר שווה את זה, למי שלא ממהר הייתי מציעה לארוז תיק קטן עם כמה דברים בסיסיים, לעשות צ׳ק אאוט ולשמור את שאר החפצים בהוסטל וללכת לעשות שם לילה או שניים (יש בונגלואים וכו׳...). בכל מקרה - כדאי להמנע מההליכה הזו בשעות החשכה.
ג. שייט פלנקטונים - כמו באי קו רונג מדובר באטרקציה שכל הוסטל ודוכן מציעים.
ד. M-pay bay - מדובר על מפרץ קטן בחלק הצפוני של האי, אפשר להגיע ביום טיול ארוך או בסירה שתיקח אתכם לשם - אפשר להביא תיק קטן ולהישאר ללילה, יש שם הרבה הוסטלים ומסעדות.
ה. שקיעה מהממת בcliff - לרדת למים.
ו. מסיבות ב-Med monkey וערבי קונספט בהוסטלים.
ז. רכיבה על סוסים - כמו בקו רונג, לא נתקלתי בפרסומים על זה אבל ראיתי תיירים רוכבים לכן מניחה שמדובר באטרקציה שאפשר למצוא בריזורטים היותר יקרים.
ח. תצפית מהמגדלור - הליכה של שעה וחצי בערך לכיוון תביא אתכם למגדלור שמתצפת על כל האי וסביבתו ב-360 מעלות, למי שיכול לעמוד במסע. אומרים שהזריחה משם היא מהיפות בחיים.

אוכל:
אין כאן כל כך מסעדות שמתפקדות רק כמסעדה, הרוב המוחלט הן מסעדות של הוסטלים אבל בגדול:
א. Big easy - אוכל טוב, הרבה מנות מערביות, צ׳יפס מטריף חושים.
ב. Bamboo jam - חצי מהתפריט טבעוני צמחוני (יש גם לא), ארוחת בוקר וקינוחים טבעוניים היחידים באי עד כמה שמצאתי ויש גם חלב צמחי לקפה
ג. By the sea restaurant - אחלה מקום של בחור עיראקי לדעתי, יש סביח בלאפה (טוב!!), פלאפל, חומוס.. וגם פיצות סבבה.
ד. Beach bar lazy beach - תפריט ממש מגוון ומערבי, פסטות, סלטים - שווה!
#חשוב לדעת שחלק גדול מהמקומות מתנהלים בקונספט של מטבח פתוח רק בשעות הארוחות - בין 7:00 ל-9:00, בין 12:00 ל-15:00 ובין 18:00 ל-21:00.

כללי:
#יש כמה מיני מרקטים בסיסיים על רצועת החוף, הכי מאובזרים הם אלה שנמצאים משמאל ומימין להוסטל Onederz, בהם גם מציעים שירותי כביסה במחיר 2.5$ לקילו, מוכן ביום למחרת.
#אין על האי כספומט וכמעט כל המקומות מתנהלים במזומן בלבד אבל אם נתקעתם sarasea מציעים משיכה באשראי עם עמלה של 10%.
#מבקשים ממישהו שיכניס אתכם לקבוצת מסנגר של הכפר ויש שם עדכונים על מקומות, מסיבות, הופעות ודברים שווים.

מעבר:
קניתי דרך אחד הסוכנים על האי כרטיס למעבורת לסיהאנוקוויל ב-14$ (אם קניתם הלוך חזור צריך רק לכרטס), בדיעבד הוא אמר לי שעה לא נכונה ופספסתי את המעבורת אבל הקמבודים הבינו שהטעות היא שלו ולא שלי והעלו אותי למעבורת הבאה למרות שהיא לא הייתה של אותה חברה שקניתי וממש היו בסדר איתי. אז ממי שאתם קונים - לבדוק מול עוד אחד שניים מה השעות.
בערך חצי שעה הפלגה והגענו לסיהאנוקוויל, חידשתי את הסים בחנות של vivo ברחוב הראשי, חשוב לבדוק דרך האפליקציה שהחבילה באמת חודשה ורואים את הכמות החדשה שנטענה לכם.

האי קוטאקייב - Koh Ta Kiev

כללי:
כל הסיפור לא הכי זול אבל גם לא יקר בטירוף אז סתם כדי שזה יותר ישתלם ממליצה להגיע לפחות ל2-3 לילות אם לא יותר.
מדובר באי שאין בו קליטה ואין בו כלום חוץ מהוסטל אחד בשם Kactus (קיים גם ב-Agoda וגם ב-booking), לכן כדי להגיע לאי צריך להזמין לינה אצלם והם שולחים מייל עם כל הפרטים שצריך - לאן להגיע כדי שהם יאספו אתכם עם סירה של המקום.
מהמזח בסיהאנוקוויל הזמנתי ריקשה דרך האפליקציה שלקחה אותי ב-8.5$ נסיעה של 35-40 דקות לנקודת האיסוף של הסירה, שיוצאת כל יום ב-12:30 (בערך). הסירה עולה 7.5$ לכיוון, לילה בדורמז עולה 4$ ויש להם בר ומסעדה עם מנות ומשקאות בטווח של בערך 2.5$-7$.
בקבלה מוכרים דברים בסיסיים כמו טמפונים, קונדומים, ספריי ליתושים (שחובה להביא), סיגריות…

תנועה באזור:
אין יותר מידי לאן לנוע, אם לוקחים סיור מההוסטל יקחו אתכם בסירת דייגים קטנה, יש גם טיול בג’ונגל ברגל עם מדריך..

אטרקציות:
להיות בים כל היום, לראות את השקיעה, לקרוא ספר, לשחק קלפים, שש בש, שחמט וכו׳... אלה הדברים הבסיסיים.
במקום עצמו מציעים כל מיני אטרקציות בתשלום כגון:
שייט עם שחיה ב-10$
טיול יום בג’ונגל ב-10$ לאדם
שייט בקיאק ב-10$
שייט סביב האי עם שנורקלים, בירות וכו׳... ב-10$ לאדם.
רק שנורקלים ב-2.5$ לחצי יום
והם גם מציעים לכם לאסוף זבל מהחוף בתמורה לבירה חינם.
יש להם מרכז פעילות חינמי לכל האורחים ובכל בוקר יש אימון, יוגה, מתיחות, טאקונדו וכו׳... ממש מגניב!
יש גם סדנת קיימות שממש מאובזרת בכלי עבודה ואפשר להפוך בה דברי זבל ופסולת ליצירות, מקסים.
יש להם הרבה כלבים, מקסימים וחברותיים ומשוחררים על האי - אז למי שפחות אוהב כדאי לדעת…
כשנגמרת השהות אצלם, אפשר להזמין דרכם נסיעות למגוון מקומות, או להזמין מראש לפני שמגיעים או לחכות שמגיעים בחזרה לעיר ולהסתדר בכוחות עצמכם משם.

מעבר:
בגלל ענייני השתלמות, קניתי דרכם כרטיס למונית משותפת לקמפוט שחלקתי עם עוד 3 אנשים ועלתה לי 15$, אספה אותי מהחוף והורידה אותי בהוסטל בקמפוט.
הנסיעה לקחה בערך 3 שעות.

קמפוט, קפ - Kampot, Kep

הגעה:
הנסיעה מסיהאנוקוויל (הכביש לא וואו ויש חלקים בלי קליטה, אבל סך הכל היא בסדר) לקחה בערך 3 שעות וירדתי ממש בפתח ההוסטל.

לינה:
המון המלצות על Onederz לא הכזיבו, סגרתי שני לילות דרך בוקינג באותו יום - שעלו 7$ ללילה, אהבתי שהם מציעים אופציה של דורמז לנשים בלבד ושיש בריכה וחוץ מזה אחלה אוירה, נקי, מרווח, הרבה מתקנים לשימוש המתאכסנים.
#הרבה ישראלים ישנים גם ב-Monkey republic שהוא קצת זול יותר - 5 דולר ללילה; וגם מלא אוירה.
#מקום אחרון שהמליצו לי עליו - The Billabong Guesthouse, עולה 4$ ללילה בדורמז, יש בריכה, בר וחדרים פשוטים ונקיים.

תנועה באזור:
בתוך העיר אפשר ללכת ברגל, אזור ההוסטלים מאוד קרוב לאזור חיי הלילה והמסעדות; ניתן לשכור אופנועים ולנסוע עצמאית לאטרקציות שמחוץ לעיר או לקחת ריקשה מהרחוב, מתיאום טלפוני או מהאפליקציות.

אטרקציות:
#קיבלתי המלצה על נהג מקסים דובר אנגלית מעולה בשם Mr Vandy
‭+855 96 608 2019‬
ואחרי שהתייעצתי איתו מה שווה, בחרתי שנלך לחוות הפלפלים, לשדות המלח ולקפ (הוא הציע גם אגם נעלם, מערה ושוק סרטנים), בסוף הוא בכל זאת לקח אותי גם לאגם; זה כדי שתקבלו תמונה של איך לחלק את הימים בקמפוט פחות או יותר.
אם רוצים לעלות גם לאי הארנבים (Kaoh Tonsay) הייתי מציעה להקדיש לזה יום בנפרד, יחד עם קפ ושוק הסרטנים שהם ממש סמוכים זה לזה.

א. La Plantation - חוות הפלפלים, האטרקציה המפורסמת ביותר בקמפוט. מוציאה סיורים חינמים ברחבי החווה כל חצי שעה באנגלית וצרפתית (הסיור מעולה! ממש מספר על המקום ועל ההיסטוריה, רואים את כל המקום והתהליך - סופר ממליצה), יש שם מסעדה לארוחות צהריים, חנות לקניית תערובות תבלינים וסדנת בישול. הם גם מחפשים תמיד אנשים דוברי אנגלית שירצו להגיע לעבוד שם כמדריכים ומציעים תנאים מעולים.
הרבה אנשים אמרו לי לא לנהוג לשם באופנוע אבל האמת שהדרך לא כזאת גרועה וכמעט ואין תנועה, רק צריך להוריד את המפה מראש כי בחלק מהדרך אין קליטה.
ב. שדות מלח (Salt fields) - לא הייתי נוסעת במיוחד אבל יש אחד שנמצא בדרך לחוות פלפלים אז למה לא - מדובר בשדות שבהם הם מייבשים מי ים עד שנשאר רק המלח, מנקים, אורזים ומייצאים לאירופה. אפשר למצוא כמה בעזרת הגוגל מפס וכמובן המקומיים יכוונו אתכם לכאלה שגם לא מופעים במפה.
ג. האגם הנעלם (Cell Park Resort) - שוב, לא הייתי נוסעת במיוחד אבל זה בדרך פלפלים אז כבר תעצרו לעשות תמונה :)
ד. קפ (Kep) - כפר קטן וחמוד, הייתי מקדישה לזה יום בנפרד והולכת לחוף שלהם (Kep beach, Coconut beach), עולה לאי הארנבים ולקראת הערב מבקרת בשוק הסרטנים.
ה. אי הארנבים (Kaoh Tonsay) - אי חמוד שעולים אליו במעבורת של חצי שעה הפלגה בערך, המון פינות סתלבט, ערסלים ומקומות לקרוא ספר ולנוח עם כוס משקה לבחירתכם, יש גם הוסטלים כך שאפשר לבלות שם אפילו יום יומיים למי שמחפש להתנתק. כדאי לבדוק שעות של ההפלגות לפני שמגיעים שלא תתייבשו.
ה. שוק הסרטנים - מפאת השקפת עולמי לא הייתי, דיברתי עם איזה גרמניה שהייתה שם ואמרה שזה חביב אבל שלא נפלה מהרגלים - מניחה שאם אתם כבר בקפ אז כדאי ואם לא - אז אין סיבה להגיע במיוחד.

ו. הר בוקור והסביבה (Bokor Hill) - את זה כבר עשיתי ביום נפרד.
יש כמה דרכים לטייל בו והוא לא כולל רק תחנה אחת, אלא סיבוב שלם במקום שנקרא ״הפארק הלאומי פרה מוניוונג״.
אני לקחתי סיור של ההוסטל ב-16$ לאדם עם ארוחת צהריים ותכלס הייתי עושה את זה עצמאית על אופנוע - הדרך מעולה לרכיבה, קצת מפותלת אבל סלולה בכביש לכל אורכה ולא עמוסה.
התחנות שעשינו הן:
תצפית חביבה בדרך למעלה (פשוט עצרנו בצד הכביש).
פסל "Lok Yeay Mao" Monument - אלת הנהרות ומגינת יורדי הים.
חורבות של מגורי המלך מאזור 1920 - Altes Haus - זה לא רק המבנה הראשון יש עוד שביל שמוביל למטה וגם שמאלה לעוד מבנים עתיקים.
מתחם דתי ובו פגודה, מנזר ופסל בודהה - New Buddha statute, Bokor Aussicht , Red Temple , Old Cambodian village.
כנסיה נטושה שנלחמו מתוכה בתקופת הקמר רוז׳ - Bokor Catholic Church.
מלון ישן מתקופת המלך ששופץ ומשומש היום - Le Bokor Palace Hotel.
מפל Surrounding Water fall - חביב אם אתם כבר שם אבל ממש לא להגיע במיוחד, לעומתו יש את Popokvil Waterfall שלא הייתי בו אבל נראה הרבה יותר מרשים.

בתוך העיר:
ז. Food Street - שהאמת ממש אכזב לטעמי, קטן, מלוכלך, לא מזמין… לתת מבט וללכת.
ח. Durian Roundabout - כיכר שכולה מוקדשת לפרי הדוריאן עם פסל ענק, הזויים הקמבודים האלה…
ט. Kampot Night Market
י. יוגה כל בוקר ב-monkey republic ממש מומלץ.

אוכל:
א. Simple things - מסעדה צמחונית שקיבלה המון המלצות מהקבוצה ולא בכדי. פיצות מעולות, פסטות טעימות, מנות נדיבות וגם הפתיחים מעולים כולל החומוס והפיתה! סופר ממליצה.
ב. Epic arts - קפה וארוחות בוקר, גם כן וואו.
ג. Monkey republic - שהוא גם הוסטל.
ד. Ciao - איטלקי כפרי מטריף, נמצא קרוב לתחילת הפיתולים של בוקור אז אפשר לשלב.
ה. Nom Tom Bakery - מאפים חלום.
ו. Lemongrass Bistro - מקומי מעולה.
ז. Nowhere - אחלה בר
ח. Top Cat Bar - עוד בר, בקונספט של חדרים שאתם בוחרים איזה סרט באלכם ומקרינים שם ויש אפילו תרגום לעברית!! אפשר לעשן בפנים ואפשר גם להביא אוכל מבחוץ ולנשנש, החדרים עולים דולר לשעה.
ט. Funky Dorian - עוד בר.
י. L`Osteria in Kampot - לא ביקרתי אבל שמעתי הרבה דברים טובים; איטלקית.
יא. Happy Chef Pizza - לא ביקרתי אבל הרבה המליצו שהמנות גדולות וממש מגוונות.

כללי:
א. כביסה - רוב ההוסטלים מציעים במחירים די נוחים, חוזר תוך 24 שעות.
ב. השכרת אופנועים - כנ״ל, לשכור דרך ההוסטל, (apsara משכירים ב-5$) לפעמים יבקשו דרכון כפיקדון, מי שלא מפריע לו כמובן יכול לתת - אני תמיד מנסה לתת רשיון נהיגה או כסף - (במיוחד במדינה כמו קמבודיה שהשגרירות פה זה בתאילנד ואם קורה לי משהו לדרכון צריך ליצור איתם קשר ושישלחו מסמכים לכאן דרך חב״ד וכו׳... בקיצור סיפור לא מסובך אבל של כמה ימים טובים …).
ג. חייבת לומר שקמפוט דיי אכזבה אותי והרגשתי שניסיתי את כל מה שיש לה להציע ולא התלהבתי ברמות מכלום, אז מציעה לעשות שם מינימום לילות ואם מחפשים מקום להשתקע - לא לבחור בה.

מעבר:
יש אוטובוס לסיאם ריפ כל יום ב-19:00 של בערך 10 שעות נסיעה בעלות 25$, הוא לא אוסף מההוסטל וצריך ללכת לתחנה (מאוד קרובה לאזור של ההוסטלים, אפשר ברגל) של Giant ibis (ככה היא נקראת במפה - Giant Ibis Transport Kampot).
(האוטובוס עובר בדרך בפנום פן, למרות שזה ממש לא הדרך, ולנו גם הייתה בעיה במיזוג והחלפנו שם אוטובוס).
חשוב לוודא כשמזמינים שזו מיטת יחיד/זוגית בהתאם למה שאתם מעדיפים.
אפשר לקנות מההוסטל, מהאתר של 12go או מהמשרד של החברה בתחנה (עדיף לפני הנסיעה כי בדרך כלל לא נשארים כרטיסים באותו רגע).

סיאם ריפ - Siem Reap

הגעה:
יצאתי מקמפוט בשעה 19:00 ואחרי החלפת אוטובוס בפנום פן הגענו בשעה 5:00 בבוקר לתחנה הזו (Giant Ibis Transport Ticketing Office) בסיאם ריפ.
כל נהגי הטוק טוק למיניהם זינקו עלינו אבל למעשה כל ההוסטלים במרחק של גג 20 דקות הליכה ואני בעד לחסוך בכסף זה כבר סוף הטיול…

לינה:
כאמור סוף הטיול, חיפשתי את הכי זול וסגרתי 3 לילות דרך booking במקום שנקרא The Funky Village ב-3$ ללילה (האמת שבדרך כלל לסגור דרך בוקינג זה הכי יקר מכל האתרים אבל אני מנסה להגיע לרמה 4 ב-Genius לפני שנגמר הטיול אז לא לעשות כמוני אלא להזמין מהוסטל וורלד). הוסטל סופר חברתי, בריכה, מסיבות, די ג׳י 6 ימים בשבוע, האפי אוור במלא שעות - חוויה.
אפשר לישון אצל רובי במרכז הישראלי ב-4$ ללילה וכמובן יש את Onederz, Mad Monkey, Big Easy ועוד מקומות שהם לא רשתות…

תנועה באזור:
בתוך העיר הלכתי רק ברגל, אם מזג האויר טוב זה לגמרי נותן את החוויה של המקום. לסיורים המודרכים מגיעים באוטובוסים, אפשר לשכור אופנועים בכל פינה ובתוך העיר כל אפליקציות הטוקטוקים עובדות.

אטרקציות:
#יש כל כך הרבה דברים לעשות בעיר הזאת, לדעתי גם אם נמצאים פה שבוע אי אפשר להספיק הכל. אשתדל לרכז דברים שעשיתי וגם דברים שלא אבל נשמעים טוב.
א. בתחום המקדשים - זאת עיר ה-מקדשים של קמבודיה עם מעל 50 מקדשים שאפשר לראות.
מה הקאטש? כרטיס כניסה יומי למקדשים עולה 37$ שזה בהחלט סכום מכובד, אפשר בנוסף לקחת סיורים מאורגנים עם מדריך והסעה - יש סיורי זריחה וסיורי שקיעה ומעגל קטן ומעגל גדול - אבל מההתנסות שלי מספיקים ככה פחות וזה מעט חופר ולכן ריכזתי כאן את עשרת המקדשים שאחרי המחקר שלי - הבנתי שהם הכי שווים (כמובן שאפשר לשחק עם זה ולבחור גם מקדשים אחרים, לפי מרחק וכו׳...) ואפשר לטייל ביניהם ביום אחד באופן עצמאי עם אופנוע/טוקטוק צמוד.
אם יש לכם יותר ימים ורצון אפשר גם לקנות כרטיס לשלוש כניסות שתקף לשבוע ועולה 62$ או כרטיס של 7 כניסות שתקף לחודש ועולה 74$.
לפעמים יש מבצעים למשל בסוף 2022 הכרטיס של כניסה אחת היה תקף לשתי כניסות באותו מחיר…
#קראתי בבלוג של Thebittons המעולים (משפחה שמטיילת ומנהלת בלוג) שאחרי שעה 17:30 המקדשים נסגרים לכניסה אבל עדיין אפשר לטייל ברחבות שלהם ולראות מבחוץ - בחינם! אז למי שעייף ממקדשים ורוצה לסמן וי כי בכל זאת זו עיר עם מקדשים די מרשימים, יכול ללכת על האופציה הזו, רק כדאי להגיע קצת לפני הזמן כדי להכנס הכי מוקדם ולהרוויח מקסימום זמן אור.
יש חמישה שערים ל״עיר״ המקדשים - אגנקור תום זה שמתוחם בתעלת מים
טוב לסיור הליכה או סיור רכיבה על אופניים, אפשר לרכב לאורך חומת ה״עיר״, יש 4 מקדשים בארבע הפינות.
ממש נוח אפשר להכנס פנימה למתחם עם רכבים ואופנועים
אם אתם מתכננים את המסלול בעצמכם שימו לב שברוב המקדשים כשמסתכלים במפה יש גם שער כניסה - כוונו לשם את ההגעה והחנייה כדי לחסוך התברברות מיותרת.
עוד אופציה לעייפים ממקדשים - Miniature Replicas of Angkor's Temples - כשמו כן הוא, מרכז ובו מיניאטורות וחיקויים קטנים של כל המקדשים באזור, כניסה עולה 2$ וחצי שעה-שעה לגמרי תספיק.
ולרשימת המקדשים:
Baphuon Temple ​
Phnom Bakheng
Terrace of the Elephants
Prohm Kel Temple
Banteay Srei Temple
Angkor Thum
Preah Khan
Bayon Temple
Ta Prohm
Angkor Wat
ב. Kulen waterfall - שעה וחצי נסיעה מסיאם ריפ, אפשר להתארגן כקבוצה ולחסוך עלויות נסיעה או להגיע באופנוע. כניסה עולה 20$ לאדם, חניה עולה 3,000 ריאל.
ג. Animals Of Our World - ארגון ללא מטרות רווח שמעניק מקלט ועזרה לחיות - מקום מעולה להתנדבות, אפשר ליצור איתם קשר דרך האתר שלהם.
ד. לצפות בקרקס - יש הרבה סוגים אז לא אכתוב את כולם אבל העיר מפוצצת בפרסומים על מופעי קרקס ואפשר לרכוב אליהם כרטיסים בכל מקום ודרך הסוכנים.
ה. Pub Street
ו. Made in Cambodia market - כשמו כן הוא, שוק שנותן הרבה כבוד לתוצרת המקומית.
ז. Kampong Phluk - שם תוכלו למצוא את אחד הכפרים הצפים ולסייר בהם, אפשר להגיע עצמאית או להגיע בסיור.
ח. Sky bar - יש אותם בכל מקום בעיר והם אחלה להרמת האוירה לקראת סוף יום.
ט. סדנת בישול - יש הרבה מקומות שמציעים, עלתה המלצה על Sorya Dull Cooking Class Siem Reap - 25$ לאדם.
+855 69 938 277
י. Night Market St
יא. Past Chas - שוק הפשפשים
יב. מסאז׳ - עיר ענקית מפוצצת במקומות שמציעים את כל סוגי העיסויים שרק תרצו במחירי רצפה.
יג. Phsar Leu Thom They - שוק באוירה יותר מקומית, תכשיטים יפים.

אוכל:
א. Paris Bakery - Siem Reap - אוי איזה מאפייה! צרפתית אמיתית! לא הייתם בה לא הייתם בסיאם ריפ! ויש אפילו חלב סויה בקפה!
ב. Elia Greek Kitchen - אוכל ים תיכוני מעולה, טעמים של בית, עלי גפן!
ג. New Leaf Eatery - צמחוני טבעוני
ד. The Tajine siem reap - מסעדה ערבית! סלטים, חומוס, צ׳יפס, שיפודים…
ה. fruits juice shop by twins - שייקים בשוק לילה.
ו. Chocolate Gardens - שתייה ומאפים, קצת יקר יותר משאר העיר אבל מקום חמוד ושקט לבלות בו כמה שעות עם ספר או אם אתם עם ילדים יש דשא ומקומות לשחק בהם.
ז. HeyBong The Healthy Secrets 100% Vegan
ח. Gelato Lab - גלידריה קטנה של בחור איטלקי שיודע איך להכין גלידות, אפילו הציוד בחנות מיובא מאיטליה. רק שימו לב שיש לכם רק 2 טעימות בדרך לגביע גלידה.
ט. The Little Red Fox Espresso Cafe
י. The source - קפה פיגוזי
יא. Pasta La Vista - איטלקית מעולה, פסטה טוב ממש עם מגוון רטבים ומגיעות מנות ממש גדולות.
יב. Chamkar cafe - צמחונית מקומית
יג. Blossom - קפה קטן עם עוגות וקינוחים.
יד. Lim Kim Chong - מבחר ממש גדול של מנות
טו. Travancore Indian Restaurant - טיפה יותר יקר אבל אוכל הודי ברמה.
טז. Footprint Cafes - בית קפה מתוק עם ספריה ואוירה.

כללי:
א. סניף דואר לשליחת חבילות וגלויות - Siem Reap Post Office. שימו לב לשעות הפתיחה כי הם נסגרים לשעתיים בצהריים.
ב. Pear Meng Motor Rental and Bus Ticket - כאן משכירים אופנוע ב-6.5$ ליום.
ג. המון 7/11 בכל העיר, יש גם Temple Mini Mart שפתוח 24/7.
ד. Laundry New Day - מכבסה מעולה, 1$ לקילו כביסה ואם מבקשים מחזירה באותו יום. היא עושה גם ניקוי יבש.

מעבר:
מסיאם ריפ נסעתי לבנגקוק, תאילנד.
קניתי כרטיס דרך רובי לאוטובוס ב-22$, יש אותם בהמון שעות ביום ושל המון חברות ובכל מיני מחירים.
אספו אותי ב-7:30 מההוסטל וב-8:00 יצאנו לדרך.
עצרנו בדרך לקנות פירות ולשירותים.
בשעה 12:00 הגענו לגבול Ban Klong Luk Border וירדנו מהאוטובוס.
עוברים ביקורת דרכונים קמבודית ואחר כך תאילנדית ואז בידוק כבודה בשיקוף, כל הדרך התיקים על הגב ולנו זה לקח בסביבות שעתיים - הצהריים זו השעה הכי עמוסה פה.
ביציאה מהגבול מכווינים אתכם לאן ללכת - הוואנים לבנגקוק יוצאים מתחת לקניון Star Plaza. אחרי 2 עצירות בדרך, הואן הוריד אותנו בדיוק בכניסה לקווסאן ב-19:00 (ז״א מקצה לקצב, 11 שעות).

מקומות שלא הייתי

לצערי בסיבוב הזה של קמבודיה היו כל מיני אילוצים ולא הצלחתי לטייל כמו שתכננתי, ולמרות שיש כמה מקומות שלא הצלחתי להגיע אליהם - בכל זאת בחרתי לשתף כאן את כל המידע שחקרתי ומצאתי על המקומות האלה.
#חשוב להדגיש שמדובר בפרק ששום דבר בו לא נכתב מנסיון, נטו חקירה וקריאה, אז ממליצה בנוסף אליו לעשות גם בדיקות ווידואים וכו׳... בעצמכם.


מחוז ראטאנאקירי - Ratanakiri

הגעה:
אם רוצים להגיע למחוז עצמאית ולא דוך הלוך חזור מסיאם ריפ, כדאי להתחיל בהגעה ל-Banlung.
מסיאם ריפ זה אוטובוס של 8 שעות בעלות 19$.
מפנום פן יש כמה נסיעות - בין 8 ל-12 שעות ובין 14$ ל-19$ עלות.

לינה:
באנלונג:
א. Ratanakiri Homestay - בקתות מאוד פשוטות אבל 4$ ללילה.
ב. Ratanak Tep Rithea Homestay - גם כאן פשוט, 7$ ללילה.

אטרקציות:
בגדול - טרקים בג’ונגל. בקטן:
א. Virachey National Park - פארק ג׳ונגל לטרקים. בדרך כלל יוצאים וחוזרים לסיאם ריפ, יש את פוטי המדריך שמומלץ כבר תקופה ולוקח על טרק כזה כולל הכל - 30$ לאדם ליום (אוכל, מים, לינה, תחבורה, הדרכה הכל) - אפשר לבחור איתו כמות ימים שמתאימה לכם. +855 97 481 4444
ב. אם בחרתם להגיע עצמאית לבאנלונג, יש שם כמה סוכנים שמוציאים טרקים באזור -
Ratanakiri​ Trekking​ Tours_Cambodia​ &​Sona​ Jungle​Trekking​

Green jungle trekking Tours-Cambodia

ג. יש הרבה כפרים נוספים במחוז אבל מהסתכלות (ושוב - לא מנסיון!) וממחקר שלי, באמת אין סיבה להרחיק מעבר לבאנלונג וזה גם עלול להיות ממש קשה. אני בטוחה שאפשר לסגור עם הסוכנויות בבאנלונג סיורי כפרים במחוז למי שזה מעניין אותו ולחזור לבאנלונג כמו טיול כוכב.

אוכל:
א. The Green Carrot restaurant

מעבר:
אפשר לחזור לפנום פן או לסיאם ריפ
אפשר לנסוע לסן מונורום (מונדולקירי) בין שעתיים לארבע שעות בעלות 11-12 דולר.

מחוז מונדולקירי - סן מונורום - Saen
Monourom

הגעה:
מסיאם ריפ נסיעה של 12 שעות בעלות 24$.
מפנום פן נסיעה של בין 6 ל-8 שעות בעלות של בין 10$ ל-14$.
מבאנלונג נסיעה בין 2-4 שעות בעלות 11-12 דולר.

לינה:
סן מונורום:
א. New Happy Elephant Bungalow - בסיסי ומקומי, בקתות כאלה, אבל החדרים פרטיים ובעלות של 5$ ללילה.
ב. Avocado Guesthouse - קצת יותר פסיליטיז, 11$ ללילה לחדר.
#אין בסן מונורום יותר מידי אופציות, אבל רובן מאוד קרובות אחת לשנייה וממש במרחק הליכה כך שאפשר לסגור לילה אחד מראש וכשמגיעים מקסימום לעבור למקום אחר.

אטרקציות:
א. טרקים עם המדריך צ׳אם -
+855 88 236 4567
ב. Sea Forest - לא יודעת אם אפשר לטרק בו, אבל יש שם נופים ותצפית יפה עם פסל כזה של יד מושטת.
ג. Elephant Valley Project - יש להם גם אתר אינטרנט ואפשר לקרוא, כפר להצלת פילים, יכול להיות שהם פתוחים גם להתנדבויות - כדאי ליצור קשר מראש ולשאול.
ד. Kbal Preah Waterfall
ה. Bousra Waterfall - שמורה מאוד מתויירת יחסית לאזור.
ו. טרק שיוצא מכפר Sre Ei, בין יום לשלושה לפי בחירתכם, כל יום עולה 35$ לאדם כולל הכל, אפשר לדבר איתה ולבחור מה אתם רוצים להכניס או להוציא מהטיול שלכם, ויש להם גם אתר שנקרא Sraeyecotour ודרכו אפשר להזמין את הטרק.

אוכל:
א. Mondulkiri Pizza
ב. The Hangout
ג. Cinnamon Café and Bakery

מעבר:
לסיאם ריפ נסיעה של 12 שעות בעלות 24$.
לפנום פן נסיעה של בין 6 ל-8 שעות בעלות של בין 10$ ל-14$.

קמפונג צ׳אם - Kampong Cham

הגעה:
הדרך היחידה להגיע היא מפנום פן, בין שעה וחצי ל-3 שעות נסיעה בעלות של 9$.

לינה:

אטרקציות:
#קמפונג צ׳אם היא עיר נמל (Kampong=נמל) על גדות נהר המקונג, בה חיים אנשי שבט הצ׳אם.
היא מלאה במקדשים וסובב אותה ג’ונגל.
אני בטוחה שעם עוד מעט חקירה, לבדוק באינטרנט, לשאול מקומיים וסוכנים - אפשר לגלות על עוד המון דברים שיש לעיר הזו להציע.
א. Kizuna Bridge - הגשר הראשון שנבנה למטרת חצייה של המקונג.
ב. Koh Pen Bamboo Bridge - מקום טוב לראות שקיעה, מסביב ערסלים ובקתות מכוסות פרחים. הגשר ממייצג משום שהוא נשטף בכל שנה בעונה הגשומה, ובכל שנה הם בונים אותו מחדש.
ג. Wat Hanchey - מקדש שנמצא בפאתי העיר, קופים חברותיים ונוף למקונג. בשונה מרוב המקדשים הקמבודים הוא משומר עד היום ע״י הנזירים.
ד. Wat Nokor - מקדש מהמאה ה-11, שם למשל, אין נזירים והוא בסגנון של מקדשי אנקור בסיאם ריפ.
ה. את העיר מקיפים שדות של חמניות, רק לחפש אחד ולצאת לטייל (Sunflower Fields).

אוכל:
א. Moustache and Nico - מקום של אוכל צרפתי
ב. Smile restaurant - מקום של אוכל מקומי שמנוהל ע״י הקרן לפיתוח הבודהיזם ומעניק עבודה לצעירים מעוטי יכולת.
ג. Kampong Cham Sky Bar
ד. Mekong Bamboo Hut

מעבר:
חזרה לפנום פן, אלא אם עצמאיים על אופנוע או לוקחים מונית ואז אפשר להמשיך לקמפונג תום או לקמפוט שיחסית קרובות.

קמפונג תום - Kampong Thom

הגעה:
הדרך היחידה להגיע היא נסיעה מפנום פן של שעתיים וחצי בעלות 9$.

לינה:
#לא מצאתי משהו מומלץ בתחום הלינה בגלל שיש כמה אופציות של כפרים לבקר בהם, הייתי ממליצה לבחור מקום מרכזי ולצאת ממנו בטיולי כוכב למקומות ולדברים שרוצים לעשות.

אטרקציות:
א. Prasat Sambor Prei Kuk - אתר ארכאולוגי
ב. Phnom Santuk - טיול יום לפסגת הר
ג. Bronze Lake
ד. Tonle Sap See - אותו אגם שבצידו השני יש את הכפרים הצפים של סיאם ריפ.
ה. Prasat Preah Khan of Kampong Svay - ספק טירה ספק מקדש מאוד גדול

אוכל:
#לצערי לא מצאתי המלצות קונקרטיות, יש הרבה מקומות של אוכל מקומי בכל המחוז.

מעבר:
חזרה לפנום פן, אלא אם עצמאיים על אופנוע או לוקחים מונית ואז אפשר להמשיך לקמפונג צ׳אם או לקמפוט שיחסית קרובות.

באטאמבנג - Battambang

הגעה:
אפשר להגיע מסיאם ריפ, נסיעה של 4 שעות, עלות 11$.
הגעה מפנום פן יש כל מיני סוגים, בין 5 ל-9 שעות נסיעה, בין 11$ ל-16$ עלות.

לינה:
The place hostel & rooftop bar, בדורמז 5$ ללילה, מיקום מרכזי ומקום נקי, יש בר בהוסטל והם מציעים גם סיורים במקום.
מקום נוסף שראיתי המלצות עליו - Pomme; שירותים ומקלחת נקיים, למטה יש בר מסעדה ואווירה טובה. אין מזגן אבל יש מאוורר. אם תזמינו מקום באינטרנט תהיה לכם אופציה של חדרים, שזה לא יטעה אתכם- מדובר בדורמז! יש לכם פשוט מיטה בתוך תא וכל השאר בחוץ.

אטרקציות:
א. Wat Banan Temple - לא מתוייר כמו Agnkor Wat אבל לחלוטין שווה ביקור (ניתן להגיע בתחבורה ציבורית, אופנוע, טוקטוק).
ב. Phnom Sampov - אחד משדות הקטל שנותרו מתקופת רצח העם, יש שם מתחם קטן (ניתן להגיע בתחבורה ציבורית, אופנוע, טוקטוק).
ג. טיול רגלי בעיר - העיר מלאה ארכיטקטורה אירופאית מתקופת הצרפתים.
ד. HUMAN GALLERY - חלל למייצגי אומנות, מאוד מפורסם והם גם תורמים רבע מהרווחים של המקום.
ה. Prasat Phnom Banon Winery - ביקור ביקב המקומי.
ו. Bambootrain Battambang - רכבת הבמבוק, הדבר הכי מדובר באטאמבנג אבל לגמרי אטרקציה תיירותית פרופר, עולה 5$ לאדם והנסיעה ברכבת פתוחה לגמרי - אין קרונות או קירות ובסיום הנסיעה מגיעים לשוק מקומי קטן בציפייה שתקנה ממנו דברים; אח״כ חוזרים.
ז. סיור מודרך באזור - כאמור לא עשיתי אבל נתקלתי בהמלצה ממש גדולה על באן המדריך והנהג טוקטוק - נאמר עליו שהוא נשמה גדולה עם כמות ידע באמת מרשימה.
עלות הסיור 15$ לבן אדם כולל ארוחת צהריים עם אוכל מקומי, כיבוד, מים קרים חופשי כל היום, וכניסה לכל האתרים (כפרים מקומיים, מפעלי יצור של דפי אורז, מקדש בנאן, שדות הקטל של הקמר רוז׳, מערת עטלפים - לא כולל רכבת הבמבוק; אפשר להוסיף בעלות 5$ נוספים). +85578646162
ח. Battambang Crocodile Farm - חוות גידול תנינים, לטעמי זוועה אבל יש מי שיתלהב כנראה..
ט. Bat cave of Phnom Sampov - מערת העטלפים, להגיע סמוך לשקיעה ולראות את כל העטלפים יוצאים בנחיל לחפש אוכל.
י. Ek Phnom Pagoda - פגודה נוספת ועצומת מימדים עם פסל.
יא. Lok Ta Dambong Kra Nhoung Shrine - פסל בודהה ענק שמואר בלילה.

אוכל:
א. White Rose Restaurant - אוכל מקומי פשוט
ב. Monorom Garden - אוכל אסייאתי, אופציות טבעוניות
ג. Flavors of India, Battambang - אוכל הודי
ד. KC's Burger & Lounge Bar - המבורגרים ונראה מקום סבבה לשבת בערב.
ה. דוכן של גלידת קוקוס - ממוקם מול Battambang town restaurant, פתוח כל יום בין 12:00 ל20:00.

מעבר:
אפשר לחזור לפנום פן או סיאם ריפ.
אפשר לקחת נסיעה של 12 שעות לסיהאנוקוויל בעלות 25$.

טיפים

  • אין לי יותר מידי מה להוסיף יחסית סיכמתי את כל הטיפים בפרק הכללי, אבל כן אוסיף שקמבודיה לתחושתי ממש אנדר רייטד ולגמרי מגיע לה יותר קרדיט כי היא מהממת ואפשר להרכיב כאן כל סוג טיול שרוצים כך שהיא יכולה להתאים באמת לכולם.
  • מקווה שתהנו ושהסיפור שלי יהיה לכם לעזר, אם אתם זקוקים לעזרה נוספת לגמרי מוזמנים לפנות אלי או לכתוב בתגובות של הסיפור אם חסר מידע על משהו ואוסיף. תהנו מקמבודיה🇰🇭

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )