תאריך הטיול | אוגוסט 2017 |
---|---|
משך הטיול | 9 ימים |
עונה מומלצת | יולי אוגוסט ספטמבר |
טרק סובב מון בלאן ב-9 ימים עם אוהל, עם כיוון השעון
המון בלאן הוא חלק מרכס האלפים והגבוה בהם. הוא גם ההר הגבוה באירופה וממוקם בצרפת בסמוך לגבול עם איטליה ושוויץ. טרק סובב מון בלאן הוא טרק מעגלי המקיף את המון בלאן ועובר בין צרפת שוויץ ואיטליה. הטרק באורך 155 ק"מ ונמשך בין 9 ל-12 יום. הטרק עובר בין כפרים עיירות ובקתות וניתן לעשות אותו עם אוהל או ללון בבקתות הפזורות לאורכו אך יש להזמין בבקתות מקום מראש. אנחנו עשינו את הטרק עם אוהל מה שאיפשר גמישות בימים וחסכון בכסף.
נקודת התחלה:
כפי שציינתי הטרק מעגלי ולכן לא משנה מהי נקודת ההתחלה, נקודת ההתחלה תהיה גם נקודת הסיום. רוב האנשים מתחילים בשאמוני בצרפת או קורמאריור באיטליה, שניהם מקומות נוחים יחסית להגעה.
אנחנו התחלנו בשאמוני.
הגעה לשאמוני:
ניתן לטוס בטיסה ישירה מהארץ לג'נבה (חברת איזי ג'ט). משדה התעופה של ג'נבה יוצאים אוטובוסים של חברת איזי באס לשאמוני. כרטיס נסיעה עולה 20 יורו לכיוון וניתן להזמין כרטיס מראש דרך אתר האינטרנט של החברה ובכך להבטיח את מקומכם. האוטובוס עצמו הוא סוג של מונית שירות ויוצא מהשדה של ג'נבה ממש איך שיוצאים מאולם מקבלי הפנים, קצת אחרי המוניות. זו מונית שירות בצבע כתום אז קשה לפספס. הנסיעה אורכת כשעה ורבע כך שאם הגעתם לג'נבה בבוקר אתם יכולים להתחיל את הטרק כבר באותו יום.
התחלת הטרק:
אז השביל עצמו לא עובר בתוך העיר שאמוני אלא מעליה על רכס ההרים (שאמוני שוכנת בתוך עמק בין ההרים) משאמוני אפשר לטפס בשביל שעולה לשם או לחילופין לקחת רכבל בעלות של 23.5 יורו לאדם (אין הנחת סטודנט). זה מה שאנחנו עשינו. לפני הטרק אפשר לעשות קניות בסופר בשאמוני. בשאמוני יש גם חנויות רבות לציוד טיולים, אני ממליצה על החנות Quechua האמינה ועם מחירים טובים. בשאמוני ניתן ללון באוהל בקמפסייט מסודר, יש 3 כאלה בשאמוני. עולה 8 יורו לאדם ויש בדרך כלל מטבח מקלחות ושירותים.
כיוון:
משום מה הרוב עושים את הטרק נגד כיוון השעון, אנחנו עשינו עם כיוון השעון, אין סיבה מיוחדת זה שרירותי לגמרי, בכל מקרה הטרק מעגלי...
מפה, ספרים וסימון:
רוב האנשים שפגשנו מסתובבים עם הספר הכחול של הילארי שארפ שלפי מה שראינו באמת טוב וכולל גם מפות וגם גרף גבהים. אנחנו טיילנו עם מפה פשוטה אך טובה המקיפה את כל הטרק, עלתה לנו 7 יורו בחנות Quechua בשאמוני. השביל עצמו מסומן היטב בצבעים אדום ולבן ולאורך השביל ישנו שילוט. שימו לב שבשילוט הטרק מסומן עם אייקון ירוק עם האותיות TMB, חשוב לעקוב אחריו. גם עם השילוט אפשר לעיתים להתבלבל כי מלבד טרק המון בלאן יש עוד שבילים רבים שעוברים באזור ולכן מפה, גם אם פשוטה, היא דבר הכרחי. בשילוט מופיעים הערכות זמן עד לנקודה הבאה, מה שיכול לסייע בהערכת זמנים במהלך היום.
לינה:
במהלך הטרק ניתן ללון בבקתות/מלונות בעיירות בדרך או לחילופין, באוהל. זה מה שאנחנו עשינו. היתרון בלינה בבקתה: אפשר ללכת עם תיק קל מאוד, לא צריך להתעסק עם בישול, לא קר בלילה, לא צריך לישון בגשם. היתרון בלינה באוהל: מוזיל משמעותית את עלויות הטרק, יותר הרפתקני, מאפשר גמישות בחלוקת הימים, מרגיש יותר טיול בטבע.
למיטב ידיעתנו על פי חוק ברוב המקומות יש להקים אוהל במקומות מוסדרים אבל אנחנו חרגנו מכך והקמנו אוהל לצד השביל איפה שנראה לנו מתאים והשתדלנו לא בסמוך ליישובים או לדרכי עפר וזאת בכדי להימנע מפקחים שיפנו אותנו משם. לא קרה שמישהו ראה אותנו. דאגנו להקים את האוהל יחסית מאוחר לקראת החשיכה וכך להקטין את הסיכויים 'להיתפס'. יש שיקראו את מילותיי ויצקצקו בלשונם ואף יעלו על בדל שפתם את הביטוי 'הישראלי המכוער' ולמען כל אלו אני מתנצלת מראש :). הטקטיקה שלנו במסלול היתה פשוט ללכת עד השעה 20:00 ובשעה 20:00 להתחיל לחפש מקום שיהיה מספיק מישורי ושטוח להקמת אוהל. שימו לב שלא תמיד יצא לנו להקים אוהל ליד מקור מים לכן מומלץ לקראת סוף היום תמיד לדאוג לכך שיהיה לפחות בקבוק אחד של ליטר וחצי לטובת בישול ארוחת ערב, צחצוח שיניים וכו'.
חלוקת הימים:
הטרק עצמו אורך בין 9 ל-12 ימים. אנחנו יחסית בכושר טוב ועם אוהל כך שסיימנו אותו תוך 9 ימים, כלומר שזה אפשרי. אמנם הימים שלנו היו ארוכים וצעדנו כל יום עד 20:00 אבל התחלנו ללכת בדרך כלל ב-09:00 או אפילו אחרי והיינו עושים הפסקות צהריים ארוכות של שעתיים ואפילו שלוש. עדיין ממליצה לקחת מרווח ביטחון של עוד יום יומיים למקרה שתתעכבו, מקסימום תסיימו מוקדם מהצפוי. אנחנו תכננו לעשות את הטרק ב-11 יום ובאמת בסוף סיימנו ב-9 ימים.
מזג אוויר:
אנחנו יצאנו לטרק באמצע אוגוסט ומלבד 3 ימים קצת גשומים היה מזג אוויר מעולה. אפשר לבדוק תמיד תחזית של היום הבא. בכל מקרה, מומלץ תמיד להסתובב בתיק עם כיסוי גשם, מעיל גשם ומכנסי סערה.
אוכל:
כיוון שישנו באוהל הבאנו איתנו גם גזייה, סיר, מחבת וכלי אוכל. בלון גז ניתן לקנות בעיירות שאמוני, קורמאריור, שאמפה ולדעתי גם בלה זוש. בכולן ניתן למצוא בלוני גז גם הברגה וגם ניקוב. במהלך הטרק עוברים בלא מעט כפרים בדרך שכמעט בכל כפר יש סופר או אפילו מכולת קטנה שם ניתן להצטייד. שימו לב שלא תמיד עוברים בכפרים עם מכולת ולכן מומלץ לתכנן את עצמכם מראש מבחינת אוכל. בתיאור הימים אני מציינת היכן ניתן להצטייד בכל יום. עוד דבר חשוב- רוב הסופרים/מכולות נסגרים ב18:00 או 19:00 בערב לכן כדאי לקחת זאת בחשבון. כמו כן, רוב הסופרים סגורים בימי ראשון. התפריט שלנו לטרק היה:
בוקר- דייסת קוואקר מבושלת (קוואקר+אבקת חלב+מים+קינמון). מזין מאוד ומחמם.
צהריים- פיקניק עם בגט עם נקניק גבינה ועגבנייה
ערב- אורז עם עדשים
בין לבין נשנשנו פירות טריים, פירות יבשים ועוגיות
פופולאריות:
הטרק מאוד פופולארי וכנראה תפגשו עוד המון המון אנשים בדרך מהרבה מקומות בעולם, גם ישראלים כמובן.
חיבור לאינטרנט:
הטרק יפה מאוד אבל לא יותר מידי wild, כלומר שעוברים כמעט כל יום בכפרים קטנים/עיירות בדרך. כמעט בכל כפר או עיירה יש בתי קפה בהם יש גם wifi כך שגם אם אין לכם חבילת גלישה דעו שכל יום אפשר להתחבר ולעדכן את כולם בארץ שאתם בסדר.
הטענת פלאפונים:
בבתי קפה כמובן אפשר להטעין את הפלאפון, אנחנו הלכנו עם פאנל סולארי שתלינו על התרמיל במהלך היום וכך הטענו את הפלאפון והמטען הנייד לסירוגין. ממליצה מאוד על הפאנל של חברת ANKER, קל לנשיאה עולה 50$ דרך Amazon.
בתי קפה בדרך:
כפי שהזכרתי נתקלים בהרבה בתי קפה חלק בעיירות וחלק בתי קפה בהרים. נחמד לשבת בהם על אף שלעיתים הם יקרים. אנחנו די התפנקנו על הבתי קפה ועצרנו כל יום בעיקר בשביל wifi. עוד מילה אחת על הבתי קפה- באיטליה הקפוצ'ינו והאספרסו מושלמים, בצרפת הקפה זוועה לעומת זאת תמורת יורו וחצי תקבלו קראסון חמאה טרי ונימוח.
עלויות:
כפי שהוזכר אנחנו בישלנו לעצמנו וישנו באוהל מה שהוזיל משמעותית את עלויות הטיול. עלות יומית לאדם יחיד הורכבה מ:
10 יורו - קניות בסופר
5 יורו- קפה ומאפה/בירה ונשנוש בבתי קפה בדרך. כלומר 15 יורו ליום לזה יש להוסיף כמובן את הנסיעה לשאמוני (20 יורו) לילה בקמפסייט בשאמוני (8 יורו ללילה לאדם) וכמובן לילה במלון בג'נבה (לא זוכרת אבל הרבה! אגב, מי שרוצה לחסוך גם בג'נבה בעיר עצמה יש קמפסייטס).
וריאנטים:
גם במפה וגם בקבוצת פייסבוק של הטרק (חפשו בפייסבוק 'טרק מון בלאן') מדברים על ואריאנטים. ואריאנט הכוונה לשביל שהוא לא בדיוק חלק מהטרק אבל הוא אופציונאלי. בדרך כלל זה שביל שיוצא מהטרק ואז מתחבר אליו בחזרה. יש שנצמדים אך ורק לטרק ויש כאלה שעושים כל ואריאנט אפשרי, לבחירתכם. אומרים שהואריאנטים יותר קשים אבל עם נוף הרבה יותר יפה. מידע על ואריאנטים ואם שווה לעשות אותם מופיע בקבוצת פייסבוק של הטרק. אנחנו די נמנענו מהואריאנטים ונצמדנו לשביל המקורי של הטרק.
מChanonix לChalet des Chesery
נקודת הצטיידות: Chamonix
מChamonix לוקחים רכבל לBrevent (הרכבל עולה 23.5 יורו לאדם לכיוון, אין הנחת סטודנט) שם מתחילים לצעוד. השביל מסומן אדום לבן ויש שילוט עם אייקון בצבע ירוק של TMB. ההליכה מBrevent לאורך קו גובה, עם עליות וירידות לסירוגין, יחסית בהתחלה יש ירידה קצרה אך תלולה אותה יורדים עם סולמות ויתדות. ממשיכים עד בקתת la Flegere שם ניתן לעשות מנוחה ומעל הבקתה יש גם בית קפה. מla Flegere ממשיכים בהליכה נינוחה עם נוף מרשים עד הבקתה הנעולה של Chalet des Chesery, בסמוך לבקתה יש שטח מישורי יחסית בו ניתן להקים אוהל.
מ Chalet des Cheserys לTrient:
נקודות הצטיידות: Vallorcine
ממשיכים על השביל לאורך קו גובה. הליכה מישורית יחסית ואז ירידה לכיוון Col des Montets שם יש מרכז מבקרים ובית קפה קטן. משם ממשיכים בהליכה מישורית נינוחה לאורך העמק עד Plan de I'Evners שם יש פיצול והשביל פונה בעלייה ימינה לכיוון les Saix Blancs. ממשיכים בעלייה תלולה וארוכה למדי עד Catogne, ומשם ירידה תלולה מאוד לכיוון Trient. ממש לפני הסוף של הירידה על דרך עפר יש פינה עם דשא יחסית מישורית שאפשר לשים שם אוהל. לא הכי נוח בעולם ויש שיפוע קל אבל הצלחנו לישון.
מTrient לCahmpex:
נקודות הצטיידות Chamex, Col de la Forclaz
הולכים מTrient במישור לכיוון le Peuty שם יש קמפסייט נחמד. משם עולים לכיוון Col de la Florclaz שם יש בית קפה ומכולת שהיא גם חנות מזכרות. משם ממשיכים בעלייה וממנה ירידה מתונה לכיוון Bovine שם יש בית קפה לנוף מדהים, נחמד לעצור שם לבירה. משם השביל ממשיך בירידה לChampex. בChampex יש הרבה בתי מלון ומסעדות, יש גם סופר מאפייה וחנות ציוד טיולים. אחרי Champex ממשיכים עוד קצת בשביל שנכנס לתוך יער מחטני ומצד ימין לשביל יש פינה מישורית קטנה בין העצים, מקום מצוין לאוהל.
נקודת הצטיידות: Cahmpex ו La Fouly
מ Champex עד לקצת אחרי מעבר ההרים Grand Col Ferret:
מתחילים את היום בירידה מChampex לכיוון Isseret בתוך יער מחטני עם פסלי חיות מגולפים עץ. ממשיכים משם בעליה מתונה מאוד לאורך הנהר כשבדרך עוברים בכמה כפרים עד שמגיעים לFerret. בדרך עוברים בLa Fouly, כפר נחמד עם סופר מרקט, מסעדות ובתי קפה. ניתן להצטייד שם. מFerret ממשיכים עוד כקילומטר, חוצים נהר ואז מתחילה עליה תלולה וארוכה למעבר ההרים. העלייה מתחילה בשביל שהופך לדרך עפר עד שמגיעים לחוות La Peula, מקום חמוד עם בית קפה המשקיף על הנוף. מLa Peula ממשיכים בעליה בשביל צר עד מעבר ההרים. במעבר ההרים יש רוג'ום גדול וזהו גם הגבול בין שווייץ לאיטליה. ממעבר ההרים יורדים בירידה תלולה. כחצי קילומטר לאחר מעבר ההרים באמצע הירידה יש פינה מעולה לאוהלים, אזור מישורי עם ספסל עץ ואף ברז מים זורמים ובעיקר אחלה נוף. רק בשביל הפינה הזאת שווה לעשות את הטרק עם אוהל:)
מGrand col Ferret ל קצת אחרי Courmayeur:
נקודות הצטיידות: Courmayeur
מתחילים את היום בירידה לכיוון Refuge Elena משם ממשיכים עוד בירידה מתונה לעמק Ferret היפה. ממשיכים בהליכה מישורית ונינוחה לאורך העמק על דרך אספלט רחבה עד שמגיעים לפיצול בו השביל עולה לכיוון Refuge Bonatti בעלייה תלולה של בערך שעתיים. בRefuge Bonatti אפשר לעשות הפסקה, יש שם מסעדה ומקום למלא מים. משם ממשיכים בשביל לאורך קו גובה בירידה מתונה עד Refuge Bertone משם ממשיכים בירידה תלולה מאוד ביער מחטני עד Courmayeur. בCourmayeur יש הרבה בתי מלון, מסעדות וסופר טוב שפתוח עד 19:30. יש לעקוב אחרי הסימון הצהוב של הTMB. מCourmayeur עוקבים אחרי הסימון וממשיכים לכפר הקטן Dolonne הצמוד לCourmayeur. משם מתחילים בעלייה מתונה שהופכת לעלייה תלולה בשביל העולה לרכס. בערך אחרי חצי שעה של עלייה יש מצד ימין לשביל מקום יחסית שטוח ונוח להקים אוהל.
מקצת אחרי Courmayeur לקצת אחרי מעבר ההרים Col de la Seigne:
נקודות הצטיידות: Courmayeur
ממשיכים את העלייה שהתחלנו אתמול, עלייה תלולה וארוכה עד שמגיעים לבקתת Monte Bianco שם יש גם בית קפה נחמד ואפשר לעשות שם מנוחה. משם ממשיכים גם בעליה מתונה יחסית לאורך הרכס, כשמצד ימין ניתן להשקיף על פסגת המון בלאן הקסום. לאחר הליכה בעליה מתונה יחסית מתחילים ירידה לכיוון עמק רחב, כשמסיימים את הירידה ומגיעים לעמק לוקחים שמאלה בדרך עפר נוחה ומישורית. הולכים כ- 2.5 ק"מ בדרך מישורית ונינוחה אחריה יש עליה תלולה אך קצרה שאחריה ממשיכים בדרך מישורית לאורך נהר כשבקתת Refuge Elisabetta מצד ימין (שימו לב שלא צריך לעלות לבקתה!). ממשיכים במישור כ-2 ק"מ עד שמתחילה העלייה למעבר ההרים Col de la Seigne. במעבר ההרים יש רוג'ום גדול ומשם השביל יורד במתינות יחסית. כחצי שעה אחרי מעבר ההרים יש מצד ימין פיסת דשא מישורית יחסית, מקום מעולה לאוהל עם נוף לפנים:)
מקצת אחרי מעבר ההרים Col de la Seigne לקצת לפני בקתת la Balme.
נקודות הצטיידות les Chapieux
ממשיכים את הירידה ממעבר ההרים שהתחלנו אתמול לכיוון בקתת Refuge des Mottets שם אפשר לעשות הפסקה קצרה. משם השביל ממשיך בנוחות לאורך עמק ירוק ויפה עד לכפר הציורי les Chapieux שם יש כמה מסעדות בתי מלון וחנות מכולת אחת קטנה מאוד בסגנון של פעם עם בגטים וגבינות מקומיות, ניתן להצטייד שם. מles Chapieux מתחילה עלייה ארוכה תלולה ואפילו מייאשת לבקתת Refuge Bonhomme. אחרי הבקתה ממשיכים עוד ממש טיפה לעלות ואז מתחילים לרדת לכיוון מעבר ההרים Col du Bonhomme. אחרי מעבר ההרים ממשיכים לרדת בשביל עד שמגיעים לרוג'ום ענקי, שנמצא כ-2 ק"מ לפני בקתת la Balme. צמוד לרוג'ום יש מקום מושלם לאוהל- פיסת דשא מישורית ונוחה.
מקצת לפני בקתת la Balme לקצת אחרי הכפר le Crozat:
נקודות הצטיידות: les Contamines-Montjoie
מהרוג'ום ממשיכים בירידה לכיוון la Balme ולמעשה ממשיכים בירידה מתונה עד לעיירה les Contamines כשבדרך עוברים בעוד כמה בקתות. בles Contamines יש סופר בתי קפב ומסעדות וניתן להצטייד שם. משם השביל ממשיך לאורך הכביש ואז פונה ימינה בעלייה לא תלולה אך ארוכה במהלכה עוברים מספר כפרים, קצת אחרי הכפר le Crozat יש מצד ימין פינת דשא יחסית נוחה להקים אוהל. לצערנו פינה זו מעט חשופה למכוניות העוברות בדרך עפר אבל בכל זאת לא 'חטפנו' שום קנס.
מקצת אחרי הכפרle Corzat ועד chamonix
ממשיכים בעלייה מאתמול עד שמגיעים למעבר ההרים Col de Vozza שם יש כמה בתי קפה ורכבלים. מכאן השביל יורד בירידה ארוכה לכיוון העיירה la Huachu, מי שרוצה לוותר על הירידה יכול לקחת מכאן רכבל. העיירה נחמדה עם הרבה בתי קפה, חנויות בתי מלון וסופר מרקט גדול ומצוין. אפשר לעשות שם הפסקה ארוכה. מלה זוש עושים את המקטע הקשה ביותר אך גם האחרון של הטרק. מלה זוש חוצים את הנהר ומתחילים לעלות בעלייה ארוכה מאוד של 1,500 מ' חזרה לBrevent (נקודת ההתחלה של הטרק!). עוברים בדרך ב roi, מעין פסל ענקי של כומר המשקיף לעמק של לה זוש ובהמשך עוברים גם בmerllet, סוג של ספארי. מmerllet ממשיכים עד הבקתה de Belachat שנמצאת בדרך ומשם עולים עוד כ-250 מ' עד Brevent. בBrevent מתחבקים ורוקדים לכבוד זה שסיימנו את הטרק ומשם יש שתי אפשרויות- או לרדת ברגל לשאמוני או לקחת רכבל חזרה (עולה 23.5). אנחנו בחרנו באופציית ביניים וירדנו ברגל עד לplanpraz ומשם לקחנו רכבל (שהוא קצת יותר זול, 14 יורו לאדם).
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם