(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

שמורת טריגלב בסלובניה

הערות ומידע חשוב שיעזרו לכם לתכנן טיול בשמורה המדהימה הזאת.

תאריך הטיולAugust 2019
עונה מומלצתקיץ

הקדמה

טיילתי בסלובניה לבד במשך 6 ימי הליכה בערך בסוף אוגוסט-תחילת ספטמבר 2019.
מדובר בשמורה הנמצאת בפינה הצפון מערבית של סלובניה.
הנוף הוא אלפיני, הפסגה (טריגלב) היא 2864 מטר, מעל 2000 מטר יש מעט מאוד צמחיה ומים זורמים, הפסגות והצוקים מרהיבים, מתחת ל2000 מטר מתחיל להיות יותר צומח ומים, ויותר נמוך יש יערות צפופים ויפים.
זהו שטח גדול מאוד שניתן לטייל בו גם שבועיים ולא תספיקו הכל, אבל יש לקחת בחשבון שתוואי השטח בקטעים מסויימים מאוד תלול וקשה להליכה, חלק מהמסלולים דורשים ציוד אבטחה (קסדה, רתמה, קיט ויה פרטה) שאני ממש ממליץ לקחת!, ובנוסף מזג האוויר מאוד לא צפוי, יכול להיות ברקים בפסגות וצריך להיות מאוד זהירים ומוכנים לגשם בלתי צפוי.

יש באזור מטיילים רבים מכל העולם. מומלץ למי שרוצה לטייל לבד ולהכיר אנשים.
זהו אינו תיאור מסלול אלא הערות ומידע חשוב שיעזור לכם להתארגן לטיול. את תכנון המסלול עצמו אתם יכולים אפילו לעשות רק כשתגיעו לשם. קבעו לכם כמה ימים אתם רוצים להסתובב בשמורה ואתם תמצאו כבר מסלול שיתאים לכם.
צירפתי כמה תמונות לעשות לכם חשק.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

לינה ובקתות

אסור לישון באוהל בשמורה, הלינה הינה בבקתות בלבד.
אין צורך בשק שינה, מקסימום ליינר, אבל בדרך כלל קיבלתי מצעים בסדר, למעט גרסת האל-בד החד פעמית שלא נעים לישון איתם.
ניתן להזמין את הבקתות מראש באימייל או בטלפון. לא צריך לשלם מראש, רק להגיד מתי את באים וכמה. אבל זה לא הכרחי להזמין מראש, יכניסו אתכם בכל מקרה. לי תמיד היתה מיטה פנויה בבקתות, אבל הטענה היא שאם כל המיטות תפוסות יתנו לכם לישון בחדר אוכל או משהו. אם אתם חוששים מעומס לאותה תקופה ולא רוצים להזמין מראש, אולי כדאי להביא איתכם מזרון ושק"ש, למרות שכנראה לא תשתמשו בהם.

אסור ללכת עם נעליים בתוך הבקתה, לפעמים בחדר אוכל מותר ולפעמים גם שם לא. יש בכל בקתה נעלי בית או קרוקס לשימוש המטיילים. ממליץ לחסוך במשקל ולוותר על סנדלים/כפכפים.
ברוב המקרים אין מקלחת. אם יש, צריך להזמין מראש כי אין המון מים חמים... ואולי זה גם עולה כסף.
אין הרבה שקעים לטעינה בבקתות, לפעמים היה רק אחד או שניים, והיה תור של טלפונים שמחכים להיטען.

עלות הלינה בדורמ'ס כ25 יורו ללילה. בחלק מהבקתות מקבלים גם אשראי, לא תמיד.
במידה ומצטרפים למועדון אלפיני, משלמים חצי מחיר!
כדאי להצטרף למועדון אלפיני מראש, אני לצערי לא עשיתי את זה. פגשתי מישהי שהצטרפה למועדון אלפיני ב30 יורו, זה מחזיר עצמו תוך 3 לילות בשמורה ככה שזה ממש מומלץ. לצערי אני לא יודע איפה היא מצאה את המועדון הזול הזה.

אוכל

ארוחת ערב בבקתות נעה בין 5 ל12 יורו, תלוי במנה שתזמינו, המנות הזולות יותר זה בדרך כלל מרקים דלילים. אופציה נחמדה לחסכון בכסף – תכינו לעצמכם אורז על גזיה ותוסיפו למרק שלכם.
קחו בחשבון שהמטבח לפעמים נסגר ב7 בערב, אך זה משתנה מבקתה לבקתה.
לא הייתי בונה יותר מדי על הצטיידות לארוחת בוקר-צהריים בבקתות עצמן, הן מבחינת העלות והן מבחינת המגוון. עדיף להצטייד באוכל מראש ובכפרים באזור (בעיקר בשולי בשמורה). יש אחלה סופר במויסטרנה.

לגבי קניית אוכל בליובליאנה – הסופרים שם לא גדולים כמו בארץ, אין מגוון מטורף של מוצרים. אם אתם אוהבים לטייל עם מוצרים ספציפיים, עדיף להביא מהארץ ולא לבזבז זמן על לחפש אותם בסופרים.
העלויות בבקתות לא זולות, איפשהו באמצע בין מזרח למערב אירופה (יותר מערב...), אך צריך להבין שתובלת המוצרים לבקתות זה עסק יקר כשאין שום כביש שמגיע לבקתה (שזה המצב ברוב המקרים...).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מים

המים באגמים הקטנים ובנחלים נראים נקיים מאוד, לדעתי (האישית בלבד) ניתן לשתות מהם גם בלי פילטר. רק לשים לב שבאגמים זה בדרך כלל מים עומדים ואיכות המים משתנה מאגם לאגם.
בבקתות הגבוהות (מעל 2000 מטר בערך) יש רק מי גשמים, שאינם מומלצים לשתיה, אבל גם אותם כנראה אין בעיה אמיתית לשתות (אחת מהמארחות בבקתות טענה שהיא שותה את זה והכל בסדר...). עלות ליטר וחצי מים מינרליים בבקתות האלה הינה 4.5 יורו. הרבה. אני הגעתי עם פילטר, חד משמעית זה מחזיר את העלות על המים המינרליים. (שלא לציין שחבר'ה אחרים שהשתמשו לי בפילטר קנו לי בירה כאות תודה...).

תקשורת

בחלק מהבקתות יש ווי פיי, בדרך כלל יעלה כסף, משהו כמו 6 יורו ל- 100MB. לא בכל מקום בשמורה יש קליטה סלולרית, לפעמים הקליטה הספיקה רק לשיחות ואסמסים ולא לגלישה (כלומר שיחת ווטסאפ לא תעבוד), לכן שווה אולי שתהיה לכם גם אפשרות לסים עם שיחות ולא רק Data. לפעמים גם יש קליטה במרחק כמה דקות הליכה מהבקתה. אם אתם מטיילים לבד, אני ממליץ לקחת מכשיר לוויני. כרטיס סים מקומי ניתן לקנות בליובליאנה, עלה לי 11 יורו ל- 10GB. אני בסופו של דבר השתמשתי בפחות מ- 1GB... בכל מקרה זה משמעותית יותר זול מחבילות מהארץ. קחו בחשבון שסים כזה יעבוד רק בסלובניה, במשך חודש. סים אירופאי עולה הרבה יותר.

תחבורה

המלצה – הטיסות לוינה זולות מאוד, ויש אוטובוסים ליובליאנה שגם הם זולים יחסית (לטיסות...).
אני לקחתי אוטובוס של FlixBus, המחירים משתנים מאוד, אבל ניתן לקנות כרטיס ב20 יורו. אני גם קיבלתי הנחה של 15% לנסיעה חזור. ראיתי גם וואצ'רים של 7% בהוסטלים. אפשר להזמין מראש, אבל אם אתם רוצים לשמור על גמישות, ניתן להזמין גם יום לפני, או אפילו לקנות כרטיס בתחנת אוטובוס.

שמעתי ממישהי שיש גם אוטובוסים יותר זולים של חברת Nomago.
במידה ואתם צריכים לקחת אוטובוס בתוך ליובליאנה, יש לקנות כרטיס רב קו מקומי, עולה 2 יורו (אם אני זוכר נכון) ואותו טוענים במספר הנסיעות שאתם רוצים, ניתן לטעון אפילו נסיעה אחת. קונים את הכרטיס הזה וטוענים אותו בדוכני עיתונים.
האוטובוסים מליובליאנה החוצה זה בלי רב קו, ותשלמו עליהם בנוסף גם מס תייר. אוטובוס לבוהיני עלה 10 יורו.

שמירת חפצים

אולי אני לא מגלה לכם את אמריקה פה, אבל בכל הוסטל אפשר להשאיר חפצים בחינם. לפעמים תדרשו להביא מנעול שלכם, לפעמים פשוט שמים את זה בחדר נעול, לפעמים יסכימו להחביא לכם את זה איפשהו אם יש שם משהו יקר. מאוד מומלץ להשתמש באפשרות הזו על מנת לטייל עם מעט משקל על הגב.

מזג אוויר

אני לא דוקטור למזג אוויר באירופה, אבל קחו בחשבון שמזג האוויר מאוד לא צפוי, זה גם מה שיגידו לכם בבקתות. יכול להיות גשום מאוד בבת אחת אחרי יום שמשי למדי, ויכולים להיות גם ברקים שפוגעים בפסגות.
צריך ממש להיזהר בנוגע לברקים, פשוט לא לעלות לפסגות אם הולך להיות ברקים. צריך לבדוק תחזית כל יום, לשאול את המקומיים בבקתות, מקסימום תישארו יום בבקתה יפה בהרים אם אין לכם מסלול חלופי בלי פסגות.
לגבי הגשם – ממליץ לקחת את זה ברצינות. אני הגעתי עם כיסוי גשם מעפן לתיק שאלמלא הייתי מוצא מחסה בזמן המבול, לא היה משאיר את הבגדים שלי יבשים. אל תוותרו על שקים אטומים, ואל תוותרו על מעיל ומכנס לגשם.

ויה פרטה

יש המון קטעים של ויה פרטה ויתדות בשמורה, חלקם יותר מסוכנים וחלקם פחות, דרגות הקושי משתנות. ויה פרטה למי שלא מכיר – כבל שרץ על הקיר עם עגינות לסלע אליו ניתן לאבטח את עצמך. יש במפה סימונים של קטעי הויה פרטה והיתדות. כדאי להתייעץ עם המקומיים לגבי דרגות הקושי של הקטעים.

אני ממליץ מאוד לא להיות "ישראלי" קלאסי ולא לוותר על ציוד האבטחה. קסדה זה ממש חשוב, אבנים יכולות להידרדר מהצוקים כל הזמן, גם אם לא צריך באותו רגע את הרתמה. ובקטעים שיש צורך ברתמה, כן לפעמים זה רק קטע קצר, וזה נכון שהמון אנשים עולים לפסגת הטריגלב בלי האבטחה, אבל תחשבו מה קורה אם מתחיל לרדת גשם פתאום והכל נהיה חלק, הייתם רוצים להיות מאובטחים באותו רגע. גם לגבי קיט הויה פרטה עצמו – למי שלא מכיר מדובר בשתי רצועות אלסטיות עם שאקלים בקצה, שמחוברים לאביזר בלימה המחובר לרתמה. לכאורה זה נשמע כבד ולא הכרחי, למה לא לחבר חתיכת חבל קצרה עם שאקל בקצה ולסגור עניין? הבעיה בזה היא שכשנופלים בויה פרטה (מה שאתם לא רוצים שיקרה...) אתם יכולים ליפול כמה מטרים עד שהשאקלים נעצרים בעגינה הקרובה. בזמן הזה צברתם מהירות וחבל פשוט או רצועה לא אלסטית, יקרעו מעוצמת הנפילה. אתם מוזמנים לחפש ביוטיוב סרטונים של בדיקת ציוד ויה פרטה (מפילים גזעים שמחוברים לציוד מסוגים שונים) ולראות איך זה קורה.

השורה התחתונה – אל תעגלו פינות, תדאגו שיהיה לכם ציוד ויה פרטה מלא וטוב.
ניתן להשכיר ציוד כזה בכפרים מסביב לשמורה, ראיתי גם בחלק מהבקתות שקרובות לטריגלב, אבל שווה לברר את זה מול הבקתות מראש, כי כנראה המלאי שלהם מוגבל.
הערה נוספת – מלבד הטריגלב, יש הרבה פסגות נוספות בשמורה שעולים אליהם בקטעי ויה פרטה, ולדעתי, זה מה שמגניב לעשות באיזור הזה. המלצה שלי – תקנו/תשכירו ציוד ויה פרטה לכל משך הטיול, ככה לא תהיו כמעט מוגבלים בבחירת מסלולים, תוכלו להנות מחוויית הטיפוס הזאת, וקחו בחשבון שאתם לא צריכים אוהל, שק"ש, מזרון, וגם לא הרבה מים ואוכל, ככה שלמרות תוספת המשקל של ציוד האבטחה, עדיין התיק שלכם יהיה קל.
עוד הערה – בקטעי הויה פרטה ובטיפוס לפסגות תמיד יש רוח, אבל תעבדו קשה ויהיה לכם חם. לבשו עליכם חולצה ועליה את מעיל הגשם שלכם או מעיל רוח קל. חייבים שכבה נגד רוח בטיפוסים האלה.

מפות, ניווט ותכנון מסלול

השבילים בשמורה מסומנים היטב, אבל שלא כמו בארץ, אין צבעים לשבילים השונים. כולם מסומנים על ידי עיגול אדום עם נקודה לבנה במרכז, וקוים אדומים להכוונה. בפיצולים יש בדרך כלל שילוט עם יעדי השבילים וזמן ההליכה. זמן ההליכה הוא יחסית מדוייק כל עוד אתם לא עוצרים בדרך והולכים בקצב של אירופאי מצוי.

מפות ניתן לרכוש בחנויות טיולים וספרים בליובליאנה, ובמרכזי המידע לתיירים בבלד, בבוהיני, במויסטרנה וכו'. שימו לב שיש מפות יותר "תיירותיות" ויש מפות יותר מקצועיות. המפות המקצועיות הם של מועדון המטפסים האלפיני הסלובני PZS, זה יהיה כתוב על המפה.
אני השתמשתי במפה 1:50000 שהיתה על הכיפאק, יש סימון טוב של קטעי הויה פרטה ורמת השבילים המשתנה. אבל – קשה מאוד להבין את הטופוגרפיה בקנה המידה הזה. ניתן להיעזר במפות באפליקציות, או לקנות מפה 1:25000, שבה גם יסומנו יותר שבילים (אם כי השבילים שמופיעים במפה הזאת ולא במפה שהיתה לי הם שבילים אתגריים במיוחד לרוב, כלומר לא תפספסו הרבה).
הפרשי הגבהים הם משמעותיים מאוד, יש לשים לב לזה יותר מהמרחקים בתכנון המסלול. לא הייתי מתכנן למשל לרדת 1000 מטר ולעלות 1500 מטר באותו יום. עדיף לעשות ימים קצרים, להעביר זמן בדרך ובבקתות, לשמור על הרגליים, אתם תהנו יותר מאשר לתת בראש. אולי זה משהו אישי שלי, אבל ירידות תלולות דופקות את הברכיים, אז מומלץ לתכנן עליות תלולות וירידות מתונות (הכל יחסי כן...).
כמו כן – מומלץ להתחיל ללכת מוקדם ולהגיע מוקדם לבקתה הבאה. שתמיד יהיה לכם זמן אור יום ספייר למקרה שהסתבכתם.

יש הרבה נקודות שאפשר להתחיל מהן את המסלול. כל כפר מסביב לשמורה הוא אופציה טובה. אופציות נחמדות בשביל להרוויח גובה – לקחת את הרכבל Vogel בבוהיני (עולה 20 יורו לכיוון אחד), לעלות בשאטל הכחול של בלד לתחנה האחרונה (פעיל בעונה בלבד), או להתחיל בנקודה גבוהה על הכביש שעובר בתוך השמורה (הכביש שעובר בעיירה טרנטה).
אפשר לחצות את השמורה מצד לצד דרך הטריגלב ב- 4 ימים, (אני התחלתי בבוהיני וסיימתי במויסטרנה ב4 ימים, אחר כך עשיתי עוד יומיים מבלד לבוהיני) אבל אני ממליץ דווקא לתכנן מסלול מתפתל וארוך יותר בשמורה. יש שם כל כך הרבה מה לראות. בדיעבד הייתי מתכנן מסלול זיגזג שמגיע ליותר פינות בשמורה ולא מסלול חוצה מהיר.

אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים לכתוב בתגובות!

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )