(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מוסטנג - ארץ המנזרים האבודים

טרק שמשלב טבע מגוון וייחודי ותרבות טיבטית אותנטית. הטבע משלב כמה עולמות שיוצרים תמונת נוף מרגשת: הרים מושלגים ברקע, האזור מדבר צבעוני בגווני כתום אדום ונהרות זורמים בתוכו מה שמאפשר לקיים חקלאות.

תאריך הטיולNovember 2022
משך הטיול10 ימים

כללי

ליד כל כפר ישנם גידולי חיטה וכוסמת ועצי תפוחים בשפע - בין התפוחים הטובים שטעמנו וכל תפוח בטעם ייחודי משלו (יש גם עונת שסק באזור).
הכפרים באזור הצליחו לשמר סוג של אוטונומיה תרבותית טיבטית שאינה תחת כיבוש סיני. יש באזור משפחת מלוכה שמתגוררים בארמון בימי הקיץ (נסיך ומלכה), בכל הכפרים אפשר לפגוש בנזירים ובכל המצוקים באזור ישנם מערות קדומות ששימשו למגורים או מדיטציה.
העיר המרכזית מוקפת בחומה ומלאה במנזרים ומבנים קדומים.
שילוב של טבע מפעים והיכולת לגעת בתרבות עשירה ומרתקת מייצרים מסלול ששואב אותך לתוכו בקלות.
טראק יקר אך בהחלט חוויה יחודית מאוד.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kagbeni => chele

תוואי דרך: רוב היום על דרך ג'יפים, במגמת עליה קלה אך יחסית מישורי, לפני Chele עליה יחסית תלולה לכפר.
סיפור דרך:
התחלנו הליכה על דרך ג'יפים שהתבררה במהרה לא כל כך מבאסת כמו שחששנו מכיוון שכמעט אין תנועת רכבים. מהרגע הראשון הנוף היה מרהיב ובעיקר שונה - שילוב של מדבר אדמדם, פסגות מושלגות ונהר ירקרק זורם בערוצים קטנים בתוך נחל עצום. בהמשך היום נוספו לגווני הנוף המדהימים גם בוסתני עצים בשלכת צהבהבה, גידולי ירקות,תפוחים ושדות כוסמת שהוסיפו גוון סגלגל וחום ירוק. הדרך ליד קונגלומרט שמקשט את צידי הדרך בקירות בנויים שכבות יפיפיות, תצורת הקרקע משתנה ויוצרת ערוצים צרים ויפים ולשונות מרהיבים. בכל כפר שעברנו ירדנו מדרך הגיפים ונכנסנו לכפר שבנוי רחובות צרים תחומים בחומות גבוהות וצבועות בגווני האזור. עצרנו לארוחת צהריים ואחריה חצינו בגשר ארוך לגדה השניה - שם מנזר וכמה עשרות מערות שבעבר שימשו כמגורים או מקום מדיטציה לנזירים. המנזר נראה נטוש ובהסתובבות בפנים מצאנו פסל בודהה עצום בגובה 2 קומות. חצינו את הגשר בחזרה ולאחר הליכה קצרה הגענו לchele.

Chele => Sangboche

תוואי דרך: המשכנו במגמת עליה מתונה לכיוון Smar, אפשר לעלות בדרך הגיפים או לעבור בכפר Ghyakar. מעט לפני הכפר Samar הדרך יורדת לנחל ואז עולה בתלילות. אחרי samar המשכנו בעליה תלולה לעבר הפאס ואז התחלנו בירידה תלולה וארוכה עד לנחל הבא, המשכנו מעט במעלה הנחל למערה. סיימנו את היום בעליה יחסית תלולה עד הכפר Sangboche.

סיפור דרך: לאחר הליכה קצרה על דרך גיפים ירדנו מהשביל המרכזי לכיוון הכפר Ghyakar - עוד כפר פסטורלי בנוי מחילות ומנהרות (מעבר בכפר מאריך את הדרך והכפר מאוד יפה אך דומה לכפרים הבאים, מומלץ במידה ויש זמן וכוח ללכת עוד). אכלנו צהריים מוקדם ובתפריט היו מספר מנות חדשות טיבטיות מקומיות. בתצפית במעבר ההרים נחשף בפנינו מדבר מלא נחלים וערוצים זורמים ומרחוק ברקע ניתן לראות רכס מושלג כולל את האנפורנה.
במערה פגשנו בנזיר בודד ודובר רק טיבטית, שחי שם ובמנזר מרשים בנוי בתוכה - פסלים וחריטות בסלע מקשטים את המקום. הגענו לכפר Sangboche והמשפחה שאירחה אותנו כבר לא ידעו אנגלית בכלל אבל היו מאוד נחמדים, צפינו בשקיעה שצבעה את רכס ההרים מולנו באדום והדאל באט שהגישו לנו היה בין הטובים שטעמנו בנפאל.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sangboche => Dhakmar

תוואי דרך: בתחילת היום ההליכה יחסית מתונה עם עליה איטית ואז הליכה על אותו קו גובה עד לכפר Chhunggar בו יש סטופה ממהמת. לאחר הכפר עליה יחסית תלולה לפאס ולאחר מכן ירידה ארוכה אך נוחה לכפר Ghami. מהכפר עוד עליה תלולה לפאס ולאחר מכן ירידה תלולה לכפר Dhakmar.

סיפור דרך: התחלנו בהליכה בשמש חמימה ומלטפת. עברנו ליד סטופה יפה ומשתלבת באופן מדהים עם הטבע. לאחר עליה לפאס נחשף בפנינו מדבר מרהיב בשלל צבעי הקשת - אדום וירקרק, אפור סגלגל, שלל צבעי אדמה, בוסתנים אדומים, שלכת צהובה, הרים שחורים ופסגות לבנות ומושלגות. בגבינו בראות מדהימה רכס האנפורנה.
התחלנו לרדת ונכנסה רוח קרירה כאופייני בשעות האלה לאזור, לאט לאט התקרבנו לקיר אדום וסגלגל. לאחר עצירה לארוחת צהריים בלוג' של משפחת המלך המשכנו בהליכה לעבר dhakmar - התגלה ככפר יחסית גדול שיושב מתחת למצוק ענק ואדום. קצת לפני הכפר ראינו מערות קדומות בסלע וטיפסנו אליהן - מערות מדהימות עם מספר חללים והרבה פסלים קטנים של אלים בפנים, הנוף מהחלונות היה מרהיב.

Dhakmar => Lo Manthang

סיפור דרך: לאחר עליה וירידה ארוכים ומעבר הרים יפה הגענו ל Ghar gompa שם נמצאת גומפה גדולה ולאמה מקומי. בתוך המבנה ציורי קיר רבים מסותתים על אבן ופסלים רבים של בודהה וגורויים מקומיים. המשכנו לעבר פאס נוסף שהוא גם הנקודה הגבוהה במסלול - choku la 4290 בצד השני נחשף יותר מקרוב המדבר הצבעוני וגבול סין. התחלנו לרדת לעבר Lo Manthang וכשהתקרבנו גילנו כפר גדול מוקף חומה, שער כניסה מרהיב לכפר ובתוכו ארמון. על הגבעות ממול ממוקם ארמון המלך ועל גבעה נמוכה יותר ארמון המלכה.
*ב Ghar gompa תכננו לאכול צהריים והמסעדה היחידה בכפר הייתה סגורה. שווה לברר לפני.
*עלות כניסה למנזר 200 רופי לבנאדם.

Lo Manthang => Chhoser

תוואי דרך: הליכה על דרך ג'יפים, רובה במישור יחסית. הליכה הלוך חזור שכל כיוון הלכנו מצד אחר של הנחל.
סיפור דרך: התחלנו הליכה על דרך עפר במישור אמיתי לראשונה בנפאל. הגענו לכפר chhoser שם ביקרנו בשני מנזרים ומערה בסלע.
כל הנזירים ורבים מתושבי האזור עברו להתגורר בערים לתקופת החורף ולכן רוב המקומות לא נראים בפעילות.
במנזר הראשון ראינו פסלים ומבנה אסטתי ומסודר, קירות המנזר מסותתות ציורים באבן שנצבעה. במנזר הנוסף שהיה בנוי בחלקו בתוך הסלע פגשנו בנזיר בזמן תפילה. סיימנו במערה הגדולה שמעל הכפר - באזור הכפר 108 מערות חצובות בסלע שבעבר נהגו להתגורר בהן לפני שהיה להם עצים לבניה. המערה שבה ביקרנו הייתה גדולה מאוד וכללה 6 קומות ועשרות חדרים שאפשר להסתובב בתוכם.

*עלות כניסה לכפר 1000 רופי, כרטיס כולל: 2 מנזרים, מערה ועוד אתר שדורש עוד כמה שעות הליכה שלא ביקרנו בו.

Lo Manthang

המנזרים בעיר מרשימים מאוד וכל אחד שונה מהשני. הצלחנו למצוא תשובות לשאלות רבות כי סוף סוף מצאנו נזיר שמדבר אנגלית טובה.
במרחק הליכה קצר אפשר לעלות לארמון העתיק של המלך והמלכה על הגבעות הקרובות, בנוסף יש מנזר מחוץ לכפר שאפשר לבקר בו. מעניין סתם להסתובב בין החומות בעיר העתיקה: המבנים יפים, אפשר לעלות לתצפית על אחד הגגות ולדבר עם המקומיים שירצו למכור אומנות מקומית, פירות יבשים או מזכרות עתיקות.

*כרטיס כולל ל3 המנזרים בכפר 1000 רופי לאדם
*טיול בסוף העונה משמעותו שקר והארמון והמנזרים ריקים מכיוון שהרבה מתושבי האזור עוברים לגור בעיר לתקופת החורף.
*אפשר לבדוק על אופציה של יום טיול לגבול - תצפית על סין מהגבול. נאמר לנו שלא תמיד אפשרי לתיירים.

Lo Manthang => Yara

תוואי דרך: תחילת היום במגמת עליה מתונה
ולאחר מכן ירידה ארוכה ותלולה מאוד לכפר Dhee. לאחר מכן עליה מתונה בתוך ערוץ הנחל לכיוון Yara, בשלב מסויים עולים במדרגות תלולות על דופן הנחל עד לחיבור לדרך רכב ולאחר הליכה קצרה כבר נראה הכפר.

סיפור דרך: התחלנו את היום על שביל צר כשהנוף מולנו ממשיך להשתנות במהרה. הגענו לתצפית בה הוצב ספסל בודד מעל ערוץ נחל מרשים, מעלינו חגים קרוב מתמיד הרבה עופות גדולים. התחלנו ירידה תלולה וארוכה בתוך ערוץ צר ונסתר על גבי המצוק, כשהשביל נפתח הירידה הפכה להחלקה על דיונה חולית ומעבר לסיבוב נחשף בפנינו נוף מדהים של הכפר Dhee ומלא חלקות אדמה מוכנות לזריעת כוסמת. לאחר ארוחת צהריים בכפר המשכנו בתוך ערוץ נחל מרשים שמעט זורם. הלכנו לאט תוך חיפוש מאובנים מרשימים שנמצאים באזור, על דופן הערוץ התגלה קיר לשונות סלע מרשים ביותר, הגענו לכפר מעט מוקדם מהרגיל והתחרדנו בשמש.

*היה רק מלון אחד פתוח כשהגענו, שווה לברר מראש את המצב ולהזמין מקום במידת הצורך.

Yara => Luri gompa monastery and cave => Dhee

סיפור דרך: התחלנו עליה במעלה ערוץ הנחל לכיוון הכפר Ghara, כל הדרך מלאה במאובנים מדהימים. אחרי הכפר עוד הליכה מישורית קצרה והגענו ללורי גומפה - מבנה קדום בתוך הסלע שבנוי ממערכת מערות מרשימה. בתוך המערה המרכזית סטופה גדולה ומקושטת בציורים. אחר כך המשכנו למנזר הקרוב. לאחר מכן השכנו במורד הערוץ שיוצא מהמנזר לעבר מערה נוספת, שוב כל הדרך מרוצפת במלא מאובנים ומפל קפוא ומרשים. ערוץ הנחל מרהיב וההליכה לצד נחל קטן זורם. הגענו למערה נוספת שבתוכה סטופה מדהימה - ציורי קיר עתיקים, כתבים טיבטים מספרים ישנים ואוסף מאובנים. המשכנו במורד הערוץ חזרה לכפר כשהנוף נפתח נגלתה תמונה מדהימה של מדבר בגווני כתום, המצוק המרשים מאתמול והרים מושלגים מעל.

*לכניסה למערה השניה צריך לרכוש כרטיס בYara ולקחת מפתח איתכם למסלול.
*עלות כניסה בלורי גומפה: 250 רופי לאדם למערה, 250 רופי לאדם למנזר. לפני עליה למערה צריך לבקש במנזר שיבואו לפתוח.

Dhee => Charang

תוואי דרך: כל הדרך על הכביש ג'יפים, נראה שאולי אפשר ללכת בערוץ הנחל ולחסוך עליות וירידות אך לא בטוח מבחינת חציית הנחל.

סיפור דרך: הליכה קצרה יחסית בתוך הנחל ולאחר מכן עליה תלולה לכיוון Charang. אחרי ארוחת צהריים יצאנו לסיבוב בכפר: מוזיאון - מבנה ישן בין מאות שנים, מאובק ומתפרק. בחור מבוגר מהכפר הגיע לפתוח עבורנו ועשה לנו סיור באנגלית שבורה. אפשר לראות כמה פסלים של מלכים ומנהיגים קדומים, ציורי קיר וחדר עם אוסף פריטי מלוכה ישנים: מסכות, קסדה ושריון לחימה ועוד. בין פריטי התצוגה גם יד אדם שהאגדה מספרת שזו היד של האדריכל שתכנן את המבנה שהיה בעבר ארמון המלך, מחשש שיבנה מבנה דומה במקום אחר החליטו לכרות את ידו. המשכנו למנזר נוסף שם פגשנו נזיר חמוד שידע אנגלית והיה להוט לדבר על התרבות והמסורת, המנזר מטופח ויפה ונמצאים בו 175 ספרי פילוסופיה של בודהה כתובים בזהב ונפתחים פעם בשנה בפסטיבל מיוחד בו הנזירים יושבים במשך 18 ימים וקוראים את כל הכתבים.

*עלות לאדם:200 רופי כניסה למוזיאון ו200 רופי כניסה למנזר.

Charang => Jomsom

את היום האחרון של הויזה חזרנו בג'יפ. בדרך עצרנו בעוד מנזר באחד הכפרים. עלות הנסיעה 21,000 רופי לג'יפ גדול ל8 אנשים לפחות.
*ביום האחרון חוזרים את כל הדרך בגיפ ככה שאפשר לבקר במקומות שלא הספקתם.

Jomsom => pokhara
נסיעה באוטובוס מקומי (1500PNR) לקח בערך 10 שעות. ברוב הדרך הנסיעה בדרך צרה צמודה למצוקים. לתחושתי נסיעה יחסית מפחידה והפעם היחידה בנפאל שהרגשתי שהיה שווה להשקיעה עוד כסף ולנסוע בגיפ - שווה לשקול.

טיפים

  • עלות יומית - לא אציין עלות מדוייקת כי כל אחד הוא שונה בנושא. הלינה באזור הייתה בערך 500 - 1000 רופי לחדר זוגי או שלוש מיטות. מחיר הדאל באט היה יחסית דומה ולרוב היה 550 רופי. בLo mantang היה יותר יקר מכיוון שהכי מתויירת. בנוסף לחישוב ארוחות ולינה יש לקחת בחשבון עלויות כניסה למנזרים.
  • עלות התחלתית - פרמיט מוסטנג - 50$ ליום (מינימום 10 ימים): להבנתנו הפרמיט יקר מאוד מכיוון שרוצים להפחית את כמות המטיילים באזור. עלויות נוספות - מדריך, מיסים, פרמיט לאנפורנה, ביטוח. מחיר בערך ל10 ימים לאדם בקבוצה של 7 איש: 600$ (לפני הוצאות יומיות)
  • קליטה ו wifi - לא בדקנו ברוב המקומות אבל היה נראה שיש באזור אנטנות של namasta. ברוב הכפרים היה אופציה לwifi. בYara וב Charang לא היה wifi.
  • חגים ועונות - יש פסטיבלים מקומיים שנשמעים מדהימים ושווה לברר מתי הם. בנוסף יש עונה של גידולי שסק באזור שזה ממש נשמע כמו גן עדן. אנחנו טיילנו בנובמבר שזה העונה היבשה, אך רק אפשר לדמיין איך האזור נראה לאחר החורף כשכל הגידולים בשיא ובפריחה.
  • הזמנת מלונות מראש - האזור פחות מתוייר ולפעמים שווה לוודא מראש אם מלון עדיין פתוח במידה ומטיילים בקצוות העונה. במידה ומטיילים בשיא העונה יש לקחת בחשבון שישנם כפרים עם מספר מלונות בודדים ואולי צריך לוודא שיש מקום לפני הגעה. יש לשים לב שבפסטיבלים וחגים באזור כנראה שיש צורך להזמין מקומות מראש.
  • אופציות התניידות - ברוב הימים יש אופציה לשלב התניידות בג'יפים במידה ויש צורך. בנוסף פגשנו קבוצות שמטיילות באזור עם אופניים - אופציה טובה למי שמתאים. חשוב לציין שלמרות שהרבה מהדרך סלולה לא הייתה הרבה תנועה והליכה על דרך כזו לא הייתה נוראים כמו שחששנו.
  • מפות לא מדוייקות - הmpy cz מאוד לא מדוייק באזור ולכן היה קשה לתכנן את הימים. גם מפות אחרות שניסנו לא לגמרי מדוייקות ומעודכנות ונראה שהאזור מאוד משתנה בשנים האחרנות ולכן לא כל השבילים מסומנים. רוב הדרך מאוד נוחה והרבה ממנה על דרך סלולה. בכל מקרה טיול באזור מחייב מדריך ככה שאפשר לבנות איתו מסלול מתאים.
  • מצג אוויר - טיילנו בסוף העונה (אמצע נובמבר) כשנחשב כבר יחסית קר. ברוב הימים זכינו לשמש חמימה. האזור מאופיין ברוחות שלרוב מתחילות בצהריים. הרוחות היו פחות קיצוניות משהזהירו אותנו, לא השתמשנו במעילי רוח אך שווה שיהיה. בלילה קר ולרוב המקומות היה שתי שמיכות להביא לנו, בכל זאת היינו גם עם שקשים.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )