(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

5 ימי הליכה ביוטנהיימן, עם אופציה להארכה

אפשר להיות בנורבגיה בלי טרק בקתות? כמובן שלא ;)

תאריך הטיולAugust 2023
משך הטיול20 ימים
עונה מומלצתקיץ, יוני עד תחילת ספטמבר. יולי עד אמצע אוגוסט - שיא העונה.

הקדמה

אחרי קורונה ושירות צבאי שלי וגם של חברתי מריאן בצבא נורבגיה, הצלחנו סוף סוף לקבוע תאריך ולהיפגש אחרי חמש שנים של קשר מרחוק (מריאן היא חברה טובה מתקופת לימודי בתיכון בו למדתי בארגון UWC בכיתה י''א-י''ב). אז הגעתי לנורבגיה, ומפה לשם התפנו להם כמה ימים שהייתי צריכה לתפור תוכניות בלעדיה, והחלטתי שאין כמו הליכה טובה ביוטנהיימן ובטבע הנורבגי.
התוכנית כבר נבנתה והכל היה מוכן, ואז הגיעה הסופה ששיגעה הקיץ את הנורבגים והרטיבה להם ימים רבים - הסופה "האנס". לא אמרתי נואש ויצאתי בכל זאת לפי התכנון המקורי, בכוונה לצעוד במשך 8 ימים ביוטנהיימן וגם בברהיימן, שתי שמורות צמודות. ביום החמישי ולאחר ימים של מזג אוויר מאתגר, וצפי שאינו מבשר טובות, החלטתי להקשיב לחוק ה-8 בחוקי ההר הנורבגים - "אל תתבייש להסתובב בחזרה".
כך יצא שנהנתי בסופו של דבר מחמישה ימי הליכה (6 ימים מצטברים בשמורה), ועוד בערך שבוע וחצי באוסלו ובברגן בחברת חברי הנורבגיים מתקופת לימודי ב-UWC.
בסיפור דרך זה אנסה לתת כמה שיותר כלים לתכנון מיטבי של טרק בנורבגיה, בדגש על שימוש בבקתות ה-DNT.
המסלול אותו בחרתי לעשות היה מה שהכי התאים לי, אבל אפשר בקלות לתפור בעזרת המפה ו-UT.no מסלול שיתאים לכם מבחינת חלוקת ימים, בקתות רצויות, נקודות הגעה ויציאה וכו'.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ה-DNT, בקתות vs. לינה באוהל, ונקודות כלליות

ה-DNT הוא ארגון נורבגי המנגיש את הטבע הנורבגי לקהל הרחב, ואחראי על תחזוקת שבילים בהרים ומפעיל בקתות בהרים. ישנן גם בקתות פרטיות שאינן שייכות לארגון, אך אלו יקרות פי כמה. לארגון ניתן לעשות מנוי, אשר נותן הנחות בשהייה בבקתות ובארוחות בבקתות, ובפרט נותן הנחה נוספת לאלו אשר מתחת לגיל 25. המנוי משתלם מאוד ועולה 115₪, ותקף למשך שנה קאלנדרית אחת (משמע, לכל 2023 לדוגמא).

הזמנה מראש: ניתן להזמין מראש מקום לבקתות, אבל אין צורך, שכן בדרך כלל יש מיטה פנויה. מדיניות ה-DNT אומרת שלא משאירים בן אדם בלי קורת גג, ולכן לא משנה לאיזה בקתה תגיעו - תתקבלו בברכה, אך כנראה שיפרסו לכם מזרון ויהיה פחות נוח, בעיקר במהלך העונה (יולי עד אמצע אוגוסט). שימו לב שבהזמנה מראש, בפרט לבקתות המאוישות, אין אפשרות להזמין רק מיטה, אלא תהיו חייבים להזמין פנסיון מלא! הפנסיון המלא כולל מיטה + ארוחות בוקר וערב. הפנסיון המלא גם לא נותן הנחה של מנויי DNT מתחת לגיל 25, ולכן עדיף במקרה הזה פשוט להגיע לבקתה ולהסתדר במקום.

מפתח ובקתות לא מאוישות: מרבית הבקתות ביוטנהיימן הינן בקתות מאוישות, משמע עם צוות. עם זאת, ישנן בקתות נוספות שאינן מאוישות, אך מאובזרות במזון וציוד והכל. בקתות אלו נקראות "בקתות שירות עצמי", וניתן להיכנס ולהשתמש בהן על ידי מפתח של ה-DNT. את המפתח ניתן להשאיל תמורת פיקדון של 100 קרונות, במשרדי ה-DNT במרכז אוסלו. על השהות בבקתות אלו משלמים לאחר השהות - רושמים את כל מה שצרכתם על דף בבקתה, או באפליקציה ייעודית, ונשלח אליכם תשלום לאחר מכן. לאפליקציה קוראים DNT hyttebetaling. https://play.google.com/store/...
שימו לב שהצטיידות למזון יבש במהלך הדרך, ניתן לעשות רק בבקתות הלא מאוישות, ואי אפשר לרכוש אוכל יבש (חוץ מחטיפים) בבקתות המאוישות.

אתר ה-UT: אתר הקסם שאפשר לראות בו בקלות את הבקתות, כל המידע עליהן, והמרחקים ביניהן. https://ut.no/kart#5.36/60.774...
אני עשיתי הכל מהאפליקציה דרך הטלפון, ועבד נהדר ובקלות https://play.google.com/store/...

מזג אוויר בטרק ולינה באוהל: כמו שכבר ציינתי בתחילת סיפור הדרך, מזג האוויר לא האיר לי פנים בזכות הסופה 'האנס'. גם ללא האנס, מזג האוויר ביוטנהיימן יכול להיות קר ורטוב. התכנון שלי היה לסיים כל לילה בבקתה (בעיקר כי גם בחרתי שלא לשאת מזון, וכן לאכול בבקתות), ולהחליט בכל לילה אם לישון באוהל או לא, בהתאם למז"א. בסופו של יום יצא שישנתי באוהל רק בלילה האחרון ב-krossbu. ככלל, מותר בנורבגיה לפתוח אוהל במרחק 150 מטר ממבנה, ועל כן מותר לפתוח אוהל חינם במרחק המצוין. ברוב הבקתות ניתן לישון קרוב יותר לבקתה תמורת 50 קרונות (למנוי, מתחת לגיל 25) ולהשתמש בכל הפסיליטיז של הבקתה.

מזון בבקתות: המזון בבקתות טוב מאוד, אבל גם יקר. אמנם עם הנחה של מנוי ב-DNT זה יוצא משתלם יותר, אבל עדיין לא זול. אני בחרתי לשלב בין מזון שרכשתי מבעוד מועד, לבין לאכול ארוחות בוקר בבקתות (ארוחות הערב גדולות מדי עבורי).

מידע כללי נוסף

עלויות הטרק, עבור מנוי DNT, מתחת לגיל 25 (קרונות = nok, המטבע הנורבגי; הסכום בש"ח זה מה שירד לי בפועל מהאשראי ולכן זה כולל את העמלות מט"ח שלי ואת שער ה-nok העדכני לאוגוסט 2023):
335 קרונות, 124₪, מנוי DNT
114₪ הצטיידות לפני הטרק
502 קרונות, 183₪, אוטובוס לשמורה
170 קרונות, 60₪, מפה
285 קרונות, 103₪ בקתת Gjendesheim (מיטה ב-dorm + ארוחת בוקר)
220 קרונות, 80₪, מעבורת מ-ממבורו לגיינדבו
120 קרונות, 43₪, בקתת Gjendbu (מיטה ב-dorm)
348 קרונות, 126₪, בקתת Leirvassbu (מיטה ב-dorm + ארוחת בוקר)
122 קרונות, 43₪, בקתת Skogadalsbøen (מיטה ב-dorm)
546 קרונות, 195₪, בקתת Fannaråkhytta (מיטה ב-dorm + ארוחת בוקר + חציית קרחון)
250 קרונות, 90₪, בקתת Krossbu (לינה באוהל + ארוחת בוקר, לא בקתה של ה-DNT)
886 קרונות, 320₪ שני אוטובוסים לברגן, אבל ללא הזמנה מראש + אבל כן עם שימוש בכרטיס סטודנט
סה"כ 1480₪.

אין צורך למשוך מזומן בנורבגיה בכלל בכלל. הכל עם כרטיס אשראי, בכל חור מקבלים אשראי (בבקתה, באוטובוס, בכל מקום לצד הדרך).

ניווט ומפות - כרגיל mapy.cz נתן עבודה מצוינת, הורדתי מראש את המפות של יוטנהיימן ועבד מצוין. שימו לב שיוטנהיימן חולש על פני כמה מחוזות בנורבגיה, וכדי להשלים את השמורה נאלצתי להוריד מספר מפות (oppland + western norway, הכולל בתוכו שלוש מפות שונות). יחד עם זאת, מכיוון שטיילתי לבד, הצטיידתי במפה ב-DNT. בפועל אם מטיילים יותר מאדם אחד, לדעתי אין צורך.
השבילים מסומנים היטב וקשה מאוד להיאבד בשמורה. גם אפליקציית UT.no ו-hvor? סייעו מאוד, אבל פחות רלוונטיות לניווט אוף-ליין.

סים - אני השתמשתי ב-esim של airlo, שהיה עבורי האופציה הטובה ביותר. עבד טוב בסך הכל, חוץ מזה שכשעוברים ממצב טיסה לחיבור לאינטרנט לקח לסים כמה דקות להתחבר חזרה, משהו קצת מוזר שלא קרה לי בעוד מדינות. האי-סים של איירלו רוכב על הרשת של telenor. ניתן לראות בקישורים הבאים את פריסת הקליטה של שתי חברות הסלולאר הגדולות של נורבגיה:
https://www.telenor.no/dekning...
https://www.telia.no/nett/dekn...

משום שטיילתי לבד הצטיידתי בטלפון לוויני של חבר מהארץ. בפועל אני לא חושבת שבאמת צריך, ובבקתות שאין בהן קליטה אפשר לדעתי לשלוח מייל מהבקתה הביתה להורים מודאגים שהגעתם והכל בסדר (תוודאו את זה מראש, אבל לדעתי הנורבגים יזרמו על זה בסך הכל). ניתן לבדוק באיזה בקתות יש קליטה באתר ה-UT.no. מהבקתות שבהן אני הייתי, לא הייתה קליטה ב-Gjendbu, וב- skogadalsbøen.
אפליקציות רלוונטיות, מצורף צילום מסך. במיוחד כדאי להוריד את אפליקציות התחבורה הציבורית בה ניתן לרכוש כרטיסים בקלות ללא צורך בכרטיס פיזי.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 0 - מאוסלו ל-Gjendesheim

נסעתי באוטובוס ישיר של השעה 8:30, מתחנת האוטובוסים של אוסלו לבקתת Gjendesheim. הנסיעה ארכה כמה שעות טובות אבל הייתה נעימה מאוד. הגעתי לבקתה, תפסתי מיטה והסתובבתי בנחת באזור. הבקתה נמצאת במקום אסטרטגי מאוד כי הרבה אנשים מתחילים ממנה את ה-bessegen, ולכן עשויה להיות עמוסה מאוד, בפרט בסופי שבוע.

יום 1 - מ-Gjendesheim ל-Gjendebu, (הליכת ה-bessegen + מעבורת מ-mamburu ל-Gjendbu)

את היום התחלתי מוקדם מאוד, שכן התוכנית שלי הייתה ללכת עד ל-Gjendebu ללא המעבורת. היום התחיל עם ערפל קל, ותחזית המבשרת טפטוף קל בלבד. בפועל על פסגת הבסגן התנאים האלה היו קשים מאוד - הטפטוף הקל עם הרוח החזקה למעלה הפכו את האירוע לקר מאוד, והערפל היה כבד כל כך שלא יכולתי לראות הרבה, אפילו לא את סימוני הדרך לפרקים.
בהליכה בכיוון בו אני הלכתי, ישנה ירידה תלולה מאוד (ומסוכנת בגשם) שהייתה גם חלקה מאוד כי הייתה רטובה. רוב האנשים שהולכים את הבסגן עושים טיול יומי בכיוון ההפוך.
אלו היו תנאי פתיחה מאתגרים, ולכן החלטתי להמשיך לבקתת Gjendbu במעבורת מבקתת mamburu (בשעה 15:50, המעבורת יוצאת בדרך זו רק פעמיים ביום, בבוקר ואחר הצהריים).
בקתת Gjendebu גם היא הייתה עמוסה להפליא, והיה לי המזל והשכל לרוץ מהמעבורת ראשונה ולתפוס מיטה.

יום 2 - מ-Gjendebu ל-Leirvessbu

ההליכה הייתה יפה מאוד וקלילה באופן יחסי. מכיוון שהשביל עובר בעמק לאורך הנחל, המסלול היה רטוב מאוד וכלל חציית נחלים עם מים עד הברכיים, בעקבות הגשמים ששטפו לאחרונה.
בקתת Leirvassbu היא בקתה שנקנתה לאחרונה על ידי ה-DNT ונראת קצת יותר כמו מלון מאשר בקתה קלאסית. יש לבקתה גישה עם רכב וגם עם אוטובוס בעונה. בבקתה אין אפשרות למחיר של dorm, שכן כל החדרים במקסימום מיועדים ל-4 אנשים.

יום 3 - מ-Leirvassbu ל- Skogadalsbøen

עוד יום חביב מאוד, שהתחיל בהליכה על שביל ארבע-על-ארבע, והמשיך באזור ביצתי מעט יותר. שימו לב! לא להתפתות להמשיך על שביל הארבע-על-ארבע, שכן הוא אינו מתחבר בחזרה למסלול, אפילו שבמפה זה עשוי להטעות. לכו בעקבות הסימונים.

יום 4 - מ-Skogadalsbøen ל-Fannaråkhytte

היום הכי יפה לדעתי, שמסתיים בעלייה חדה אבל אפשרית ביותר. היה לי המזל להגיע ליום שהוגדר על ידי צוות הבקתה כ'היום הכי יפה בעונה', שכלל גם הנחתת אספקה ממטוס קל. שימו לב שיכול להיות קר מאוד שם למעלה, לרבות שלג באוגוסט.

יום 5 - מ-Fannaråkhytte ל-Krossbu, כולל חציית הקרחון

התוכנית המקורית הייתה לרדת מההר לכיוון הכביש אבל לא דרך הקרחון, אבל לאחר שהתקבלה ההחלטה שאחתוך לברגן, החלטתי לרדת לכיוון krossbu. הירידה מהצד ההוא כוללת חציית קרחון עם צוות הבקתה, עם חבל וקרמפונים (אין צורך בנעליים מיוחדות לקרמפונים האלו). ההליכה על הקרחון הייתה הרבה יותר מעניינת משציפיתי ותכל'ס אני ממש ממליצה עליה. Krossbu הייתה התחנה האחרונה שלי, ומשם נסעתי לכיוון ברגן.

המשך בחסות המארחים הנורבגים שלי

פה הפרטים כבר פחות חשובים, אבל מוזמנים להינות מהתמונות המשגעות מהחיים הנורבגים שהיו לי לשבוע וחצי:

טיפים

  • הזמנה מראש באוטובוסים של nor way: שימו לב שהמחיר של כרטיס בעת העלייה לאוטובוסים של נור-וואי יקר יותר מהמחיר באתר. בנוסף, האתר של נור-וואי נחסם (!!) כשעומדים בתחנה, ולכן אתם תיאלצו לשלם על האוטובוס, מה שיוצא יותר יקר. אז תזמינו אפילו כמה דקות קודם, ולא בתחנה
  • להשתמש בכרטיס סטודנט, בעיקר לתחבורה ציבורית
  • חוקי ההר הנורבגים, לשנן את חוק 8, מניסיון https://english.dnt.no/the-norwegian-mountain-code/
  • זה טיפ קצת חריג, אבל אכתוב אותו בכל מקרה - אם אתם מכירים ילדים בכיתה י' שרוצים לטרוף את העולם, ולימודים בסביבה בין-לאומית בכיתה י''א-י''ב יכולים להתאים להם, בבקשה תספרו להם על UWC. שלא יתבאסו עוד כמה שנים שאין להם גם חברים נורבגים 😌 https://www.il.uwc.org/
  • למטיבי לכת ולמי שבכושר הליכה באמת טוב, ורוצה להאריך את המסלול המוצע כאן ביום או יומיים, ניתן להוסיף את בקתת glitterheim (בין gjendesheim ל-gjendebu), ו/או את בקתת fondsbu (בין Gjendebu ל- Leirvassbu).
  • אפשר גם להאריך את המסלול על ידי המשך לשמורת ברהיימן, כלדלקמן: מ- Fannaråkhytta ל- Stølsdalen (לא מאוישת), ומשם ל-Nørdstedalseter (מאוישת לזמן קצר בעונה, ואז נהפכת ללא מאוישת), ומשם ל- Sota sætet (מאוישת, עם גישה לרכב / אוטובוס בעונה). הימים בהמשך המסלול הזה המוצע כאן ארוכים וקשוחים יותר משאר הימים ביוטנהיימן.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )