(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טרק לפסגת הר טיטו, מקדוניה

בתחילת אוקטובר יצאנו שני חברים למסע של שלושה שבועות בבלקן. כחלק מהטיול, טיילנו גם בצפון מקדוניה ועלינו לפסגת הר טיטו.

תאריך הטיולOctober 2022
משך הטיוליומיים
עונה מומלצתאביב-קיץ-סתיו

הקדמה

באוקטובר 2022 יצאנו שני חברים למסע של כמה שבועות בבלקן. את סיפור הדרך המלא בבלקן נפרסם בקרוב. לא מצאנו הרבה מידע על טרקים במקדוניה, אז כתבנו סיפור דרך על טרק קצר שעשינו- לפסגה השנייה בגובהה במקדוניה (הראשונה היא פסגת קורב- שנמצא על הגבול עם אלבניה)- פסגת הר טיטו (על שמו של המנהיג היוגוסלבי).

מקדוניה, או יותר נכון מקדוניה הצפונית, היא מדינה בלקנית מעניינת. התושבים בה הם מקדונים (עם סלבי נוצרי) ואלבנים (עם שאינו סלבי, מוסלמי). יש להם סכסוך עם היוונים, בעיקר על השם "מקדוניה", זאת גם הסיבה שהם שינו את השם ל"מקדוניה הצפונית", כדי שהיוונים לא ירגישו מאוימים תרבותית. סכסוך מאוד משונה.

מטבע- דינר מקדוני

אוכל- אנחנו שנינו טבעונים. קשה להיות טבעוני בבלקן אבל המנה המסורתית gravche, שעועית ברוטב עגבניות, מומלצת מאוד וזולה (בערך 6-10 שקל למנה). יש גם גרסה בשרית. הבורקסים הבלקנים מצוינים ומשביעים.

תחבורה- אנחנו נעזרנו בGiraffa.com שלפעמים דייק ולפעמים הטעה. לא כדאי להסתמך עליו לגמרי ועדיף לשאול בתחנה המרכזית לגבי אוטובוסים והשעות שלהם.

עונה- מקדוניה נחשבת מדינה שמשית יחסית בבלקן. הדגל שלה הוא שמש ויש להם גאווה לאומית של גידול עגבניות ופלפלים מעולים בגלל שמש טובה. טיילנו באוף-סיזן- אוקטובר. המדריך טיולים שנתן לנו טרמפ אמר שכמה ימים לפני שהגענו הייתה סערה ואפילו שלג ראשון ב5 בבוקר שנמס אחרי שעתיים. כשאנחנו טיילנו היה נעים גם לישון בחוץ וגם ביום עצמו. אני חושב שאם מטיילים בסתיו לא צריך לחשוש, אלא פשוט לבדוק את התחזית ולהיות מוכנים לדחייה של הטיול בכמה ימים אם צריך. יום ללא גשם משמעותי הוא ממש סבבה והמסלול נוח ולא מסוכן.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 1- הגעה לBozovtse והליכה לתחתית הר טיטו

יצאנו מסקופיה בירת מקדוניה. מומלץ להקדיש לה כמה שעות לפחות ולהסתובב בה, או לקחת free tour.
נעזרנו בGiraffa.com ותכננו לקחת את האוטובוס של 07:10 לtetove, הגענו לתחנה מרכזית בסקופיה וגילינו שהאוטובוס רק ב8:15. הגענו ב9 לטטובו.

טטובו היא העיר האלבנית של מקדוניה, עם 90 אחוז אלבנים מוסלמים. מטטובו יש שאטלים להרים רק בחורף- בעונת הסקי. אין אוטובוסים לכפרים ההררים. אנחנו תפסנו טרמפים.

תרבות הטרמפים לא כזאת מפותחת ואנשים הם חשדניים, זה יכול לקחת זמן. לנו במזל זה לקח בערך דקה לתפוס טרמפ, ועוד עם מדריך טיולים שסיפר לנו קצת על האזור ולקח אותנו עד הכפר בו הוא חושב שתחילת המסלול היא הכי טובה. הכפר הוא Bozovtse.

התחלנו בBozovtse בערך ב10:30. תכננו יום קצרצר כי לא ידענו כמה זמן יקח לנו לתפוס טרמפ.

המסלול- המסלול היה מסומן טוב. הליכה על השלוחה של הכפר לכיוון דרום מערב עם הנחל המרכזי ופניה לעמק דרומי שמגיע עד מתחת להר טיטו. רוב הדרך שביל צר בתוך היער ולקראת הסוף השביל יוצר מהיער לשביל ג'יפים. בדרך עוברים מקו היער לקו הגבוה יותר, היער שפע מים והנוף הררי ויפיפה. בעמק היו מלא כבשים ו2 רועים. ישבנו עם 2 רועים לקפה ודיברנו בשפת הסימנים, היה נחמד מאוד. יש לרועים בקתה בעמק והם הציעו לנו לישון בה. סירבנו בנימוס, אבל יכול להיות פתרון טוב במקרה וקר מידי.

המסלול בmapy.cz-

https://en.mapy.cz/turisticka?...

יום 2- פסגת הר טיטו

בלילה שועל גנב לנו אוכל מהתיקים, די הרבה אפילו. הוא גם עזר לנו להחליט שנקצר את הטיול ביום ולא נמשיך אחרי הר טיטו (חשבנו על טרק של 3 ימים).

המסלול-
https://en.mapy.cz/turisticka?...

התחלנו את העלייה על הבוקר, 4 ק"מ לפסגה. מילאנו מים על הבוקר כי ידענו במעל גובה 2000 כבר לא יזרמו מים- וצדקנו. עלייה לא קלה אבל לא נוראית ושנינו בכושר סבבה. הגענו להר טיטו ב11. העלייה מסומנת בדגולנים אדומים שעוזרים ללכת בשביל הנכון ולא ליפול מצוק. העלייה מצוקית אבל בשום שלב השביל לא היה מסוכן. הנוף- מרחבי דשא עצומים, ללא בני אדם בכלל, כמה הרים דרמטיים ומרחבים גדולים שממשיכים לקוסובו השכנה. הנוף מדהים. הדשא היה בין ירוק לצהוב, הגיוני בהתחשב בעונה. הקיץ ככל הנראה ירוק יותר ואין לנו מושג לגבי שלג כי לא הייתה אף שלוגית.

בפסגת הר טיטו יש מגדל אבן שאמור להיות פתוח תמיד, אפשר לנסות לישון בו אבל לא הייתי עולה עד למעלה כדי לגלות שנעול. בקומה השנייה של המגדל יש ספסל נוח למנוחה מהרוחות שיש בפסגה.

משם ירדנו לכפר Popova Shapka- הליכה של עוד 11 ק"מ. ההליכה הייתה דומה לעלייה עם מרחבי הדשא אבל פחות דרמטית בנוף. המים חזרו לזרום בערך בגובה 2000.
Popova Shapka הוא כפר רפאים של דירות סקי ובעונה שאנחנו ביקרנו היו רק 3 מלונות פעילים ועוד 2 בתים עם אור בלילה. נכנסנו לאחד המלונות וביקשנו דשא לשים עליו את האוהל שלנו ללילה. בגלל שהיינו היחידים במלון הקבלה הסכימה לנו למקם את האוהל בחינם. כאות תודה אכלנו במסעדה של המלון שהייתה מעולה, אבל ייותר יקרה מהמחירים בערים. בכפר גם הייתה מכולת קטנה עם מוצרים מאוד בסיסיים.

בבוקר שלמחרת תפסנו טרמפים חזרה לטטובו. זה לקח קצת זמן, וזה היה בגשם שוטף, אבל לבסוף הגענו לעיר ומשם המשכנו לכיוון אגם אוחריד.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מסקנות

- המסלול מאוד גמיש. ניתן להאריך את המסלול לכיוון דרום. אנחנו חשבנו להאריך לכיוון nevo selo ואפשר אפילו עד פארק mavrovo. הכפרים בדרך קיימים וההרים לא נגמרים.

- היתרון הגדול במקדוניה הוא מסלולים ריקים מאנשים. אני לא חושב שהנופים שראינו מתעלים על רומניה או אלבניה, אבל הפראיות והתיירות הפחות מפותחת נותנים פייט רציני למדינות אחרות במזרח אירופה שכבר מתמלאות בתיירים. השבילים היו מסומנים היטב, ברורים ולא מסוכנים.

- אם אתם לא בקטע של טרמפים, אפשר להאריך את המסלול שיתחיל ויסתיים בטטובו, שנמצאת ממש בפתח ההרים.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )