תאריך הטיול | August 2017 |
---|---|
משך הטיול | 25 ימים |
עונה מומלצת | יולי אוגוסט, סוף אוגוסט כבר מתחיל להיות קר ויורד שלג |
הגעה למונגוליה: אין טיסה ישירה מהארץ ולכן לקחתי טיסה דרך מוסקבה עם עצירת בייניים של שעתיים, הלוך חוזר עלה לי 1100 דולר דרך סקי סקנר הזמנתי את הטיסה חודש לפני.
*בשדה התעופה המונגולי ניתן להמיר כספים בקומה ה2 בcapital bank . לא כדאי להמיר יותר מידי כסף מכיוון שהשטר הכי גדול שלהם הוא 20 אלף שזה פחות מ10 דולר, ויש רצון שכל השטרות יכנסו לתוך הארנק...בכל מקום שהייתי היו בנקים וATM כך שאין מה לדאוג שלא יהיה ביעדים הבאים שאתם נוסעים מקום להמרת כספים.
ויזה: בכניסה למונגוליה מקבלים ויזה ל30 יום ניתך להאריך רק בתוך 7 הימים הראשונים שנכנסים למדינה. אני ממליצה להאריך ישר אחרי שנוחתים. במרחק של 2 קמ מהשדה נמצאת השגרירות המונגולי. השגרירות פתוחה מ8:30 בבוקר עד 17 כמדומני. בימים ב-ו. ניתן להגיע מהשדה דרך אוטובוס קו 9 עם 4 למעלה, או מונית כמובן. אני עשיתי ויזה ל11 יום עלה לי 43400 טוגריק, צריך לצלם את הדרכון ואת החותמת של הכניסה למונגוליה, יש מכונת צילום בשגרירות, הם לוקחים 600 טוגריק על כל צילום. כמו כן חשוב שיהיה לכם כתובת לינה!! אין צורך לתת להם כרטיס יציאה מהארץ, ניתן לומר להם שאתם מתכוונים לקנות כרטיס אוטובוס לסין בתאריך איקס או מתכוונים לחצות את הגבול לרוסיה בתאריך X.
סים: ממליצה בחום רוב לקנות סים של חברת UNTIL, אפשר לקנות בדיפרטמנט סטור בUB. זה עולה 15 אלף טוגריק ל30 יום, שכולל בתוכו 1000 טוגריק לשיחות וסמסים פלוס אינטרנט ללא הגבלה. כל דקת שיחה עולה 70 וכל סמס עולה 20. אני מילאתי עוד 2000 על מנת שיהיו לי יותר שיחות יוצאות. יש לציין כי שיחות לחול עולה הרבה כסף. בכל הערים ראיתי שיש את חברת UNTIL כך שלכל אורך הדרך ניתן למלא שיחות.
לינה: בUB ישנתי של אידרה, לבעלת הבית קוראים ציצ'קה, יש חלוקי דעות על כמה שהיא חמודה ומקסימה, לדעתי זה תלוי בעיני המתבונן. ניתן להגיע לאידרה משדה התעופה באמצעות קו 9 עם כמו 4 למעלה. יורדים אחרי הגשר (במשך הדרך תראו כל מיני גשרים מעל נהרות, הגשר שצריך לרדת אחריו הוא הגשר שמתחתיו יש כביש עם מוכניות) חוצים את הכביש לצד השני וחוזרים טיפה אחורה ותראו את השלט של ההוסטל, הוא נמצא על הכביש הראשי. (המעבר החציה נמצא קדימה, ואתם אחרי שאתם חוצים צריכים לחזור אחורה). מחיר 8 דולר לילה בחדר מעונות, הוא טיפה רחוק מהמרכז 15 דק הליכה, למרות זאת אני אהבתי ללכת לשם כדי לפגוש עוד ישראלים מכיוון שטיילתי לבד. כמו כן יש לה שירותי כביסה, 8 אלף למכונה, היא מכניסה את הבגדים למייבש כך שאם יש לכם בגדים שיכולים להתכווץ תעדכנו אותה מראש.
מועדון בUB: קרוב לאידרה יש את רחוב המועדונים, כשיוצאים מההוסטל פונים שמאלה ואז בצומת תפנו ימינה וישר. ממליצה על המועדון ZU, מחיר כניסה 20 אלף טוגריק, אסור לעשן בפנים יש חדרים מיוחדים בפנים, אני הייתי בשבת והוא היה מלא. חוץ מזה יש להם שמירת חפצים חינם ושירותים מטופחים לא כמו בארץ;).
שוק שחור בUB: אם יש לכם זמן, מקום נחמד לטייל בו הוא ענק, בכיף אפשר להעביר כאן שעה- שעתיים. יש כאן הכל: אוהלים, שקי שינה, גז, בגדים, כלים, כלי רכיבה, סירים וכו (לא יודעת עד כמה איכותיים המוצרים שם).
הופעה בUB: מבחינתי זה חובה!! ממליצה בחום ללכת להופעה. בהופעה יש ריקודים מונגולים, שירה, סיפורים על האמונות שלהם. עולה 25 אלף למשך שעה וחצי. איני זוכרת את השם של המקום של ההופעה, תשאלו בהוסטל. זה צריך להיות בתוך מבנה גדול בצבע אדום/בורדו. רצוי לקנות כרטיסים שעה לפני על מנת לקבל מקום טוב שקרוב לבמה. ההופעה מתקיימת בשעה 18 כל יום.
היעד הראשון בטיול שלי היה להגיע למורון ומשם לשבט צאטן.
למורון הגעתי עם אוטובוס מUB. עלה לי 32600, לקחתי את האוטובוס ב8 בבוקר, יש שלושה אוטובוסים שיוצאים כל יום למורון. הנסיעה נוחה ומהממת, לאורך כל הדרך היה כביש סלול, הנסיעה ארכה כ14 שעות הגעתי ב22 בלילה. יש עצירות בדרך וניתן לקנות אוכל ומים. את האוטובוס לקוחים מתחנת דרגון, לקחתי מונית מאידרה עלה לי 4000, על כל ק"מ משלמים 800.
במורון עצמה אין משהו מעניין לעשות. ישנם אבנים עתיקות שנמצאים באזור, אני אישית לא התרשמתי מהם. הגעה לאבנים: עוצרים רכבים ושואלים אותם האם מוכנים לקחת אתכם לשם, אני הייתי עם עוד מישהו ושילמנו הלוך חזור 30 אלף, הכביש לא סלול, נסיעה של 20 דק בערך.
לפני שהגעתי למורון התקשרתי לזאיה האחת והיחידה, היא מדריכת טיולים פרטית שמארגנת קבוצות לשבט צאטן. זה הטלפון שלה:88145000 היא מקסימה ומתוקה ואין עליה. ישנתי אצלה שני לילות בגר, ישנן מיטות בתוך גר. מחיר: 10 אלף, כולל ארוחת בוקר. במרחק הליכה של 10 דק מזאיה יש בית מרחץ מחיר:2500 הבית מרחץ מאוד נקי ויש מים חמים, חדרים נפרדים לכל רוחץ.
עם זאיה הצטרפתי לקבוצה של 9 ישראלים לטרק של חמישה ימים, על כל יום שילמנו כל אחד 35 דולר, שכולל הכל חוץ מאוכל. במורון זאיה לקחה אותנו לסופר לקנות מצרכים. היה הכל אפילו פירות יבשים.
פירוט על הטרק: היום הראשון עשינו נסיעה של 7 שעות ממורון לאיזה כפר ששמו אטלנגו (משהו כזה, לא מדויק) ישנו שם לילה. יום שני עשינו נסיעה של שעתיים לתחילת טרק הסוסים, אחכ רכיבה של 5-6 שעות עד לצאטן, לינה אצל הצאטן בתוך האוהלים שלהם לא עם המשפחה. יום שלישי נשארנו עם השבט עוד לילה ורכבנו מי שרצה לעוד משפחה שגרה במרחק של שעה רכיבה. אחכ לקראת השקיעה רכבנו על איילים.
שבט צאטן לא גרים יחד אלא כל שתי משפחות גרים באזור נפרד מעוד שתי משפחות. יום רביעי עשינו את החזור של יום שני, ויום חמישי מהכפר נסענו לחטגל, שנמצא במרחק נסיעה של שעה- שעה וחצי ממורן. ניתן לתפוס טרמפ ממורון לחטגל ולהפך ולשלם לנהג הטרמפ 10 אלף. יש לציין כי לא כל סוכנות עושה אותה מסלול של טרק ולא כל סוכנות רוכבת לאותה משפחה, המשפחה שזאיה לקחנו אותנו מאוד מאוד מתוירת ויש יותר תיירים מאשר אנשי שבט. שמעתי מתייר שפגשתי שיש אפשרות להגיע לאחת מן המשפחות של שבט צאטן ברכיבה על איילים במשך 4 שעות, הוא אמר שלמשפחה שהוא הגיע אליו לא היו עוד תיירים חוץ ממנו ומחברו.
הרכיבה לשבט צאטן בהלוך היה מאוד מאוד קשה מחינת מזג אויר ירד עלינו לאורך כל הדרך גשם והיה מאוד מאוד קר ובשעה האחרונה ירד עלינו שלג, הגעתי למצב שלא הרגשתי את האצבעות בידיים ומישהי התעלפה כשהגענו לצאטן. לאור זאת ממליצה לקנות מעיל, כפפות, נעלים, מכנסים נגד גשם טובים!! כמו כן כיסוי גשם לתיקים שלכם שיכסה הכל הכל, בטרק עוברים דרך נהרות והתיקים נרטבים! בנוסף, לבוא עם לבוש חם מאוד, לכל מקרה אם יהיה לכם מזג אויר קשה, כמו כן כדאי מאוד מאוד לבוא עם שק שינה לפחות למינוס 7 מעלות ולא פחות. אתם תצטערו על זה אם תבואו עם פחות, אני הייתי עם מינוס 11 ואף פעם לא היה לי קר במונגוליה בלילות. מונגוליה היא מדינה קרה ובלילות בעיקר בצפון בשבט צאטן ובמערב קר מאוד, אז תהיו ערוכים בהתאם. למרות המזג האויר הקשה בהלוך, באופן מפתיע בחזור היה לנו יום שמשי וחם, לבשתי חולצה קצרה. מכאן למדתי כי לא ניתן לצפות מה יהיה מזג האויר במונגוליה, יום אחד יכול להיות קר קפוא ויום למחרת חם קיצי.
אני לא יודעת עם נהוג במונגוליה להשאיר מתנות למשפחות שאתם מתארחים אצלהם או שזה דרך להרוויח מתיירים, אך יש צורך לקנות מנות לשבט צאטן. בנוסף לזה אם אתם רוצים לעשות את זאיה מאוד שמחה תביאו לה ספר באנגלית היא רוצה להתאמן על הקריאה שלה והיא משתוקקת לספרים באנגלית.
לבנות שבנינו מומלץ לקנות חזיה ספורט חזקה שתופסת את החזה לטרק סוסים, זה מאוד כואב כאשר הסוס דוהר או מקפץ. כמו כן (אני לא רופא ואני יודעת שאיני יכולה להמליץ על מרשמים, אז אני אתאר רק עובדה) במונגוליה ישנם מצבים שלא תתקלחו כמה ימים טובים וכל השירותים הם בטבע לכל אורך הדרך, למעט בערים UB, אולגי, מורון, חטגל. לאור זאת אין פחים לזרוק פדים וטמפונים (נהוג לסחוב את הזבל איתך עד שאתה מגיע לעיר) ואין מקלחות לשטוף את עצמך, אני אישית לקחתי גלולות נגד הריון על מנת לדלג על מחזורים, נקודה למחשבה...
חטגל
סוג של עיירת נופש, מאוד ציורי וירוק, מחיר כניסה לעיירה עולה 3 אלף לבן אדם, אם תסיעו עם טראפ מקומי ישנו מצב כי לא יקחו מכם כסף, מכיוון שלא ישימו לב שיש מערבי ברכב..
ישנתי בmongol ujin, יש למקום מקלחות פצצה, מחיר 25 אלף ללילה בתוך גר עם 4 אנשים ישנים על מזרן עם קפיצים או בתוך בית מעץ ל5 אנשים, המחיר כולל ארוחת בוקר שלא מורכבת רק מלחם חמאה וריבה, בבוקר שאני אכלתי שם בעלת הבית הכינה שקשוקה. הקמת אוהל בשטח עולה 10 אלף , לא כולל ארוחת בוקר. יש בהוסטל שירותי כביסה: 10 אלף לשקית של בגדים(לא משנה מה הגודל של השקית), אין מייבש הם תולים בחוץ. מחיר מנה בחטגל במסעדה עולה 5 אלף.
אולגי
מחטגל נסעתי לאולגי, היינו 7 ישראלים שכרנו נהג(יש לציין שהנהג היה מאולגי והגיע עם קבוצה אחרת לחטגל , כתוצאה מכך לא היינו צריכים לשלם לו על הנסיעה חזרה הביתה מה שהיה קורה אם הנהג היה מחטגל), זמן נסיעה שלושה ימים. מחיר ל7 איש, 60 דולר ליום ,ל5 איש 50 דולר ליום, לא כולל דלק ושמן. לדלק הנהג ביקש 200 אלף(לא האמנו שזה המחיר, לכן כל פעם שהוא מילא דלק אנחנו שילמנו, בסופו של דבר זה כן יצא בערך 200 אלף ההוצאות), יש לציין כי צריך לדאוג לנהג לאוכל ומים. בלילה הראשון ישנו באיזה כפר בתוך גר שהנהג שלנו סידר, שילמנו 10 אלף, לא היו מיטות אלא שטיח ופוף, ישנו בתוך שקי שינה. בלילה השני ישנו במלון, חדר עם 4 אנשים עם מקלחת צמודה פרטית עולה 15 אלף לאחד. חדר פרטי זוגי 50 אלף לחדר.
*באוגלי צריך להזיז שעונים, שעה אחת אחורה.
באולגי ישנתי בטרוולרס גאסטהוס הוא יותר זול מבלו וולף(25 אלף לילה), שילמתי 15 אלף למיטה בגר, יש מקלחת טובה ושירותים מערביים ואין חימום בגר, לעומת הבלו וולף ששמעתי שיש. הקמת אוהל בחצר עולה 10 אלף. שמירת חפצים בגסטהאוס 5 אלף.
הפארק הלאומי טסאמבגראב אול (Tsambagarav Uul National Park)
אני ועוד שני מערביים השגנו נהג מהרחוב שיקח אותנו לשמורה ב150 דולר הלוך חוזר. נשארנו ללון בשמורה שני לילות. לעומת בלו וולף שביקש 250 דולר והטרוולרס ביקשו 220 דולר. הרווחנו נהג מדהים מדהים, במקור הוא מגיע מהאזור, התארחנו אצל ההורים שלו והוא עשה לנו סיור בין הדודים שלו, אכלנו אצל המשפחה שלו כבש, ראינו את השחיטה ואת כל הפעולות של ניקוי והוצאת העור עד הבישול. כמו כן כל משפחה שביקרנו נתנו לנו לשתות תה מלוח וגבינות קשות כמו אבן, וחמאה עם מלח, הייתה הכנסת אורחים מדהימה מכל משפחה ומשפחה. כמו כן ראינו את הטקס של חליבת עזים, והנהג שלנו לקח אותנו לראות עיט ביתי בלי שנבקש!!
בשלושת הימים שהייתי בשמורה הכרתי יותר את התרבות הנוודית של הקזחים והתחברתי לאנשים ולילדים המקומיים, אין בקושי תיירים שמגיעים לשמורה בשנה, אנחנו היינו התיירים היחידים. בשמורה נמצא ההר הגבוה ביותר במונגוליה למי שרוצה לטרק(אני לא עשיתי אותו), למרות זאת הייתי ממליצה על השמורה יותר על מנת לחוות את התרבות שמאוד אותנטית לעומת הצאטן שמלא תיירים.
שם הנהג המדהים שלנו: קליפה, הוא לא מדבר אנגלית לכן יש צורך למצוא משהו שיתווך בינכם.
מספר טלפון של קליפה: 94824245
השכן של קליפה שמדבר אנגלית מצויינת, הוא סוכן שמתחיל את דרכו, ויכול להוציא אתכם לטרק סוסים בשמורה ולארח אתכם, במקור הוא גם מהשמורה, שמו SERIK מספר: 94985885
מאוגלי חזרה לUB. ממליצה מאוד מאוד מאוד לקחת טיסה, זה שווה את התוספת של הכסף. מחיר טיסה 100 דולר, ממליצה לקנות כרטיס באופן ישיר מחברות התעופה שנמצאות באולגי הם מבקשים פחות כסף מאתרים באינטרנט, חברה לדוגמה: Hunnu air. אני לקחתי אוטובוס וזה היה נורא, כל הדרך הנהג שם שירים בקולי קולות עד כדי כך שאני בעצמי לא יכולתי לשמוע שירים בפלאפון, ואיני מגזימה.
**שימו לב שהזמנת כרטיס אוטובוס לUB אינו המקום שממנו יוצא האוטובוס לUB. מחיר הנסיעה 81 אלף. כל יום יוצא אוטובוס בשעה 15, בסופו של דבר יוצאים ב16, עד שהם מתארגנים ומכניסים את כל המזוודות של כולם לאוטובוס. לכל אורך הדרך יש עצירות לפיפי, יש עצירה גדולה לארוחת בוקר ואורחת ערב (יש מיני מסעדות שמגישים אותו ארוחה לכולם).
תהנו!
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם