(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

שביל ישו - The Jesus Trail

שביל ישו, שביל צליינים גלילי מסומן בן-65 ק"מ המתחיל בלב השוק העתיק בנצרת ומסתיים בכפר נחום לשפת הכנרת. השביל עובר בתחנות חשובות בסיפור חייו של ישו. המסלול המתואר הינו מסלול בן 3 ימים למטיבי לכת. למקסימום הנאה, ניתן גם לחלקו ל-4 ימים.

תאריך הטיולFebruary 2015
משך הטיול3 ימים
עונה מומלצתהטרק מומלץ בין פברואר ליוני. סיפור הדרך המתואר נערך בפברואר 2015. המסלול ירוק עז בעונה זו, וכן פריחת החורף.

כללי

שביל ישו (לא לבלבל עם "דרך הבשורה"), הינו אחד מנתיבי ההליכה הארוכים של ישראל ומהווה שביל צליינים המקשר בין אתרים המקודשים לנצרות ומשמעותיים בסיפור חייו של ישו. אורכו של השביל הוא כ-65 ק"מ (דומה מבחינת אורכו למסע מים אל ים).
השביל הינו פרי יוזמתם של מעוז ינון (יזם הפועל לפיתוח התיירות העצמאית בישראל) ושל דיוויד לנדיס האמריקאי. השביל סומן לרגל ביקורו של האפיפיור בישראל בשנת 2009. השביל מסומן בסימון שבילים לבן-כתום-לבן שהוקצה לו ע"י הועדה לסימון שבילים. במקומות בהם השביל חופף לשבילים אחרים (כגון דרך הבשורה או שביל ישראל), השביל מסומן כנקודה כתומה לצד הסימון הקיים. כמו כן השביל מופיע במפות סימון השבילים הרשמיות. השביל מתחיל בלב העיר העתיקה בנצרת ומסתיים ב Capernaum , הלא הוא כפר נחום שלחופיה הצפוניים של הכנרת.
בדרכו, השביל עובר במקומות היסטוריים כגון: ציפורי, משהד, כפר כנא, קרני חיטין, נבי שועייב, הר ארבל והר האושר.
הערה חשובה: קיים שביל נוסף, הנקרא "דרך הבשורה" - The Gospel Trail, שפותח ע"י משרד התיירות. כמו שביל ישו גם הוא מתחיל בנצרת, אך לא בשוק העתיק, אלא בהר הקפיצה שנמצא סמוך לנצרת. הוא בעיקר עובר ביערות קק"ל ונמנע מלעבור דרך יישובים ערביים במקום להשתלב בהם כפי שעושה שביל ישו. כמו כן, "דרך הבשורה" לא מגיע להרבה נקודות משמעותיות בחייו של ישו בהם עשה ניסים החשובים בעולם הנצרות, אלא עוקפת אותם מה שנותן יתרון גדול לשביל ישו על פניו.
סיפור הדרך המתואר, נערך ב-3 ימים במהלך פברואר (אם הנכם מייטיבי לכת). למטייל הממוצע, מומלץ לחלקו ל-4 ימים.
קיימים מקורות רבים באינטרנט. תמצאו את העקריים שבהם בפינת הקישורים. כמו כן השביל מתואר בצורה טובה בספר "שבילים ארוכים בישראל" מאת יעקב סער ויגיל הנקין (הספר האדום).
את השביל הלכתי ללא ציוד לינה, מה שמקל מאוד את ההליכה, ובמקום זאת ישנתי ביישובים לארוך המסלול. לא תמצאו בסיפור הדרך הזה פירוט בסגנון "לך 100 מטר ישר ואז תפנה ימינה" אלא סיפור הדרך יהיה כללי, עם דגשים איפה שצריך. חובת המטייל להתכונן פיזית לטרק, וכן ללמוד את המסלול בעצמו מהמקורות המפורטים הקיימים.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 1 - מנצרת אל אילניה -25 ק"מ

היום הראשון מתחיל בלב העיר העתיקה בנצרת. ליתר דיוק הוא מתחיל ממש מחוץ לגסטהאוס המקסים "פאוזי עזאר". מומלץ להגיע יום קודם לנצרת, לערוך בה טיול יום שכולל את המיטב שיש לעיר להציע כגון כנסיית הבשורה הגדולה במזרח התיכון, הר הקפיצה, השוק העתיק ושלל הכנסיות והמנזרים הקיימים בעיר. כמו כן, נצרת חווה התפתחות קולינרית מדהימה בשנים האחרונות, ולא תתקשו למצוא אוכל גלילי טעים בכל פינה. ל"קינוח" מומלץ ללון באחד הגסטהאוסים המקסימים שמוצעים בעיר ובראשם פאוזי עזאר, וסים סים גסטהאוס הנמצאים בלב השוק העתיק.
כאמור, השביל מתחיל ממש מחוץ לגסטהאוס פואזי עזאר. לכו עם סימון השביל הלבן-כתום-לבן שיוביל אתכם אל גרם מדרגות שמראשו נשקפת נצרת במלוא הדרה. השביל יוביל אתכם לפאתיה הצפוניים של העיר נצרת, דרך שכונת ריינה המנומנמת. לאחר כ-7 ק"מ לערך תגיעו לגן לאומי ציפורי, אם הזמן מאפשר, מומלץ להכנס ולבקר בגן. אם אתם הולכים בשביל בחודש פברואר סיכוי גדול שתפגשו בה-מ-ו-ן תולעי משי המכסים את השדות.
לאחר ציפורי תגידו לכפר משהד, והשביל בחלקו חופף לשביל ישראל. כפר משהד הינו כפר שקט בדר"כ, אך בדומה לכפרים אחרים מאוד מושפע מהמצב הפוליטי. בעיתות מתיחות, מומלץ ללכת בקבוצות, או להתייעץ עם משטרת ישראל אם יש ספק. כמו כן, ממליץ לעבור בכפר לפני תפילות הצהריים במסגדים, שלאחריהם עשויים להתקל בצעירים משולהבים. אני עברתי בכפר בשעות הבוקר ולקראת הצהריים, עצרתי לקנות פיתה טעימה, ונפנפתי לשלום להרבה ילדי גן שסיימו את יום הלימודים שלהם ובירכו אותי בשלום.
לא הרבה הליכה ואנחנו כבר מגיעים לכפר כנא. כפר כנא חשובה לנצרות בעיקר בגלל כנסיית החתונה בו ערך ישו את הנס בו הפך מים ליין. כפר כנא הינו יישוב גדול, והכנסייה די פופלארית. אני ראיתי שם כמה אוטובוסים של תיירים. מומלץ לבקר בתוך הכנסייה. כמו כן, ניתן למלא מים ולהשתמש בשירותים. ביציאה מכפר כנא אתם עשויים להתקל בהרבה זבל שזרוק. למרבה הצער, זה המצב בהרבה רשויות מקומיות ערביות. ניתן רק לשאול מה המדינה עושה כדי לפתור את זה.
החלק הכי יפה של היום מתחיל ביציאה מכפר כנא, בו אט אט תתחברו לבקעת טורען היפייפיה. האזור מקסים!
בסופו תגיעו ליישוב אילניה (הידועה גם כסג'רה) הנמצאת סמוך לצומת גולני. מכאן יש תחבורה ציבורית למי שמעוניין ללכת את המסלול במקטעים יומיים. באילניה ישנתי בחווה אקולוגית הנקראת "ירוק עז". הלינה היא באוהלים מונגליים היכולים להכיל הרבה אנשים. המקום מומלץ מאוד, מכיל חיות שניתן ללטף, מקלחות ושירותים אקולוגיים. כמו כן, ביישוב יש מכולת (יש לברר שעות פתיחה) ופיצה שניתן להזמין, או לקנות ארוחות בחווה עצמה. קישור תוכלו למצוא בחלק הקישורים.

יום 2 - מאילניה למושב ארבל - 20 ק"מ

היום השני הוא אחד הימים היפייפיים במסלול. אם לנתם באילניה, תוכלו לחזור דרך השדות שלה עד למעבר מתחת לכביש שסמוך לצומת גולני. קצת אח"כ תוכלו להתרענן קצת בתחנת דלק סמוכה. ממשיכים עוד קדימה ואתם כבר עוברים ביער לביא המקסים וחולפים על פני קיבוץ לביא. השביל עובר סמוך לבית העלמין של היישוב, ותוכלו למלא מים בברזיות שבחוץ.
השביל מטפס אט אט ובשלב מסויים, אם הראות טובה, כבר אפשר לראות את הכנרת באופק בפעם הראשונה. השביל ממשיך לטפס, עובר על פני אנדרטה ואחרי עלייה קצרה אתם כבר מטפסים על קרני חיטין, ההר שצורתו כשתי קרניים, הינו הר געש כבוי אשר למרגלותיו, במאה ה-12 התחולל הקרב ההיסטורי בו הביסו צבאותיו של סלאח א-דין שהגיעו מדרום לצמח, את צבאות הצלבנים שהגיעו מכיוון ציפורי. תבוסת הצלבנים סימלה את תחילת הסוף של שליטת הצלבנים בארץ ישראל.
לאחר קרני חיטין השביל יורד אל עבר כפר זיתים, ועוד בדרך עובר סמוך לנבי שועייב (הלא הוא יתרו המקראי) אשר מקום חשוב לו בדת הדרוזית.
השביל עוקף ממערב את כפר זיתים עד אשר מתחבל לנחל ארבל. ההליכה בנחל יפה, סיכוי גדול לפגוש עדרי פרות חמודות, עד אשר השביל מגיע לנקודה בה הוא ממש מתחת ליישוב ארבל ואז מטפס למעלה בעלייה תלולה אך קצרה. בסיומה אתם על כביש היישוב ארבל.
אני לנתי בתוך מושב ארבל במתחם האירוח של משק שביט המנוהל ע"י שרה וישראל המקסימים שמייד איך שהגעתי פינקו אותי במשקה חם. מלבד צימרים, יש ברשותם אופציית אירוח זולה לתרמילאים, במרתף הבית בו הקימו דירה המשמשת כדורמז לתרמילאים, עם סלון, מטבחון, מקרר וכמובן מקלחת ושירותים. כמו כן שרה וישראל מפעילים מסעדה מ-ע-ו-ל-ה שצמודה לביתם. אל תחמיצו, אני הגעתי לשם ביום שישי, וזה היה ארוחת שבת מעולה לסיום היום הליכה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 3 - ממושב ארבל אל כפר נחום - 20 ק"מ

היום האחרון של הטרק כבר מתחיל. אנחנו כבר קרוב מאוד לכנרת. ישראל ושרה המקסימים ממשק שביט הכינו לי שקית מלאה פירות מעצי הפרי שלהם. אבל שנייה לפני שעוזבים את מושב ארבל, השביל עובר בשרידי בית כנסת עתיק ביישוב. מייד לאחר מכן, השביל עולה על כביש הגישה לרכבים שמטפס לארבל. העלייה קשה להולכי רגל, אבל כל עוד עושים אותה לאט ועוצרים לנוח הכל בסדר. על הר ארבל מומלץ לשוטט קצת ולקרוא את שלטי ההסבר. כמו כן מומלץ לצלם הרבה תמונות יפות מהמצפה שנמצא בראשו שממנו נשקפת כל הכנרת. ביום עם ראות טובה, רואים עד החרמון, וזוהי אחת התצפיות היפות בארץ.
על פסגת הארבל, שביל ישו גם מתחבר שוב אל שביל ישראל, הירידה בארבל תלולה, בחלקה באמצעות יתדות בסלע, יש הרבה מה לראות בארבל ושווה לעשות כמה מסלולים בו אם הזמן מתאפשר.
יורדים מהארבל במעיין מדרגות חצובות בסלע ירידה ממושכת, בדרך תפגשו את אלו שעולים בכוון ההפוך, להם יותר קשה. השביל יורד אל עבר הכפר הבדואי ואדי חמאם.
כשמגיעים לתחתית ההר, הולכים בזהירות בצד הכביש במקביל לואדי חמאם עד להצטלבות עם כביש 807. מימנכם ישנה תחנת דלק בה תוכלו להתרענן.
השביל ממשיך בתוך מטעים עם סימון שביל ישראל עד שמגיעים למושבה מגדל. מי שרוצה לעצור כאן ולחזור הבייתה, יש תחנות אוטובוס לרוב על כביש 90.
ממשיכים עד עין נון, המושך אליו מטיילים רבים, השביל ממשיך כמעט על שפת הכנרת וחוף חוקוק ועובר ע"י Tabgah (או עין שבע) שם נמצאת הכנסייה הידועה בשם כנסיית הלחם והדגים בה הצליח ישו לעשות נס ולהזין 5000 אנשים ב-5 ככרות לחם ו-2 דגים.
השביל ממשיך ועובר ליד הר האושר, אשר בפסגתו ניצבת כנסיית הביאטיטודים, שם לפי המסורת הנוצרית נשא ישו את "דרשת ההר" וכן נבחרו 12 השליחים. הכנסייה מרשימה מאוד וניתן לראות אותה בכל האזור שבתחתית ההר מרחוק.
אחרי זמן קצר השביל מגיע לכפר נחום, או כפי שנקרא במסורת הנוצרית Capernaum, שם קבע ישו את פעילותו למשך פרק זמן ארוך, וכן חלק משליחיו התגוררו שם. במקום כנסייה ובית כנסת.
כפר נחום היא גם נקודת הסיום של טרק שביל ישו !

מצומת כפר נחום על כביש 90, ניתן לתפוס אוטובוס לאזורים מרכזיים בארץ או קונקשנים דרך יעדים אחרים כגון טבריה או עפולה (גם בשבת!)
ספרו לי אם נהנתם :)

טיפים

  • אל תסחבו ציוד לינה (אלא אם כן בא לכם לעשות קמפינג, ואז זה סבבה), ניתן בהחלט למצוא אופציות לינה לאורך המסלול במחירים של עד 100 ש"ח ללילה למיטה לאדם. ככה גם תתרמו לעסקים לאורך המסלול לשגשג.
  • שביל ישו בניגוד לדרך הבשורה, עובר בתוך יישובים ובתוך ארועים בחייו של ישו, בניגוד לדרך הבשורה שבעיקר עוברת ביערות קק"ל ולרוב נמנעת מלעבור דרך יישובים או תחנות ציון חשובות בחייו של ישו.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )