(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל רחף-הר אלעזר ועד מצדה

מסלול יום ארוך מאתגר במדבר יהודה, העולה את מצוק העתקים, מפגיש אותנו עם רמת המדבר ומאפשר לנו לראות את מצדה מצידה הלא מוכר. מומלץ ביום נעים או קריר

תאריך הטיולOctober 2013
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתלא כשחם מדיי

תוכן עניינים

הגעה

המסלול שאתאר הוא לא מסלול מעגלי ולא כזה פשוט גם להגיע חזרה לרכב, אם משאירים רכב אחד בתחילת המסלול וגם אם באים עם שניים אז לשים בהתחלה ובסוף בשל הנסיעה המאוד ארוכה ביניהן. לכן שווה להעיף מבט במפה (מס' 11) ולחשוב מבעוד מועד על הגעה וחזרה (יש אופציה לשביל שחור מקיף את מצדה מדרום ויכול להחזיר אתכם אל מצדה מכוון כביש 90)

מצפון מדבר יהודה: עוברים את מצדה מצד ימין וממשיכים דרומה על כביש 90. לאחר כחמישה קילומטרים מצומת מצדה יש שלו חום 'נחל רחף'. שם מתחיל המסלול עם סימון שבילים ירוק.

שימו לב שהמסלול המאתגר הזה מתחיל ישר במעלה ואין בו נקודות צל כמעט- אני הייתי ביום חם מאוד שאמנם נתן לי חווית מדבר הוגנת אבל פחות יכולת לראש שקט.

לפי מה נקבעו השמות במדבר?
במרץ 1949 דוד בן גוריון הולך לסיור בנגב שכל נחליו ומקומותיו קרואים בערבית. הוא מקים וועדת שמות לשמות עבריים שמתחילה בפרויקט לעברת את שמות ההרים והנחלים.
הפרמטרים לשמות החדשים הם הצליל – נחל אווה (שפירושו רוח בערבית המגיעה ממישור הרוחות בו הוא נמצא) מקבל את השם חווה. חלק מהמקומות נקראים לפי המשמעות של המילה בערבית שמתורגמת לעברית. מקומות עם אזכור מקראי שמקבלים בחזרה את השמות המקראיים המשוערים. שינוי השמות הם סמל לבעלות ושייכות עברית אך לעיתים נוצר אובדן המשמעות והשימור של המקום שהיה קרוי בשמו במשך שנים.

נחל רחף בערבית נקרא חפחפ שבערבית המשמעות היא משק הכנפיים של הציפור. רחף דומה גם למשמעות וגם למצלול של השם הקודם.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

המסלול

נעלה בעליה תלולה את מעלה רחף שבעצם עולה את מצוק העתקים, בשביל המסומן בירוק. בשביל לרדת לגבים (אני הייתי כשהם היו ריקים אבל לאחר הגשמים הם מלאים) נרד בסימון או השחור או הכחול, פחות מ100 מטר לאחר מכן. שניהם מצד ימין לנו. שם נוכל לעשות עצירה, לראות את המפל ולנוח ולהכנס אם יש מים. נהוג לעשות סנפלינג וגלישה. בשביל לחזור אל המסלול נחזור באותה הדרך עד הסימון הירוק. שימו לב שהמסלול השחור הוא תלול יותר ולכן העליה החזרה תהייה חדה יותר בו.

עם המפגש עם הסימון הירוק, נפנה ימינה, נעלה עוד קצת עד שנגיע לפיצול עם סימון כחול שמקצר לנו את הדרך מעט ומקשר אותנו אל הסימון השחור. בפיצול זה, על במת השוליים, יש קער וניתן לראות את ערד. נמשיך בכחול לזמן מועט ופיצול עם הסימון השחור נפנה ימינה-צפונה.

נלך בו פחות מקילומטר עד צומת טי עם סימון ג'יפים ירוק. נפנה ימינה, על הירוק ונעלה שוב על מסלול שחור כקילומטר לאחר מכן.

לאחר כשני קילומטרים נגיע לפיצול עם סימון אדום. כדי לראות את מצדה מהר אלעזר, נעלה עליו בשביל בסימון שחור מצד ימין, נגיע אל הפסגה, נחווה את מצדה באופן פחות מוכר ולאחר מכן נרד באותה הדרך.

הר אלעזר הוא מחנה ח'. שמיני מתוך שמונה מחנות צבאיים שמקיפים את מצדה יחד במערכת המצור. והוא מיוחד כי הוא המחנה היחיד שצופה על מצדה (כל השאר יותר נמוכים ממנה).

הערה למסלול אפשרי אחר: השביל השחור יורד אל כניסת האתר של מצד ואל כביש 90 וניתן להמשיך בו כדי ליצור גישה יותר פשוטה לרכב שבתחילה המסלול.

אנחנו המשכנו עם הסימון האדום, עוד כקילומטר אל חניון מצד מהצד של שביל הסוללה. שם יש קיוסק, מים, שירותים ומקום לנוח ולאכול. כמו כן, אפשר לעלות מכן למצדה (בעליה של 15 דקות). שימו לב שהכניסה היא בתשלום ואפשר לשלם בחניון הזה (שעות פתיחה 5:00 בוקר-16:00 בחורף, 17:00 בקיץ). נהוג לעלות אל מצדה כדי לחוות את הזריחה שעולה מהרי מואב על ים המלח.

מחניון הסוללה ניתן לראות את 12 בורות המים שהיו כאן ואת החומה עליה הובילו את המים למעלה אל ההר. בנוסף, יש בחניון "קבר"- אנדרטה לחללים של מצדה. מצאו כאן 30 שלדים אך לא ברור אם הם של יהודים או לא. הרב גורן מקיים טקס קבורה.

על מצדה ומדינת ישראל: בזמן מלחמת העצמאות, שמריהו גוטמן במבצע ייצוב פונה ליגאל אלון, מפקד אזור הנגב, ומבקש לכבוש גם את מצדה ואת עין גדי תוך כדי חתימת הסכמי שביתת הנשק, רודוס. עין גדי ומצדה לא מאוישות ע"י צבא ירדני אבל קביעת הנוכחות הישראלית כן קובעת את הגבולות.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )