(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל ספונים ומערת אורנית

טבע כרמלי בלתי-מופרע, מצוקים ותצפיות לים, ושביל מסומן שחוצה שלוחת הר מתחת לפני האדמה.

תאריך הטיולAugust 2020
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתספטמבר-אוקטובר, אפריל-מאי

מבוא

פארק הכרמל - גן עדן למטיילים שלא רוצים להתרחק מהמרכז - מלא בעשרות מסלולי טיול בכל רמות הקושי. התצפית ההיקפית מהמוחרקה, המצוקים המרהיבים של נחל כלח ומנהרת הצל ההרפתקנית של נחל יגור - כולם מרחק נגיעה מהעיר הגדולה חיפה - הם מוקד עלייה לרגל למטיילים.

אבל בשוליים המערביים של הכרמל חבוי מסלול טיול מיוחד, שכאילו נשכח מלב המטיילים, וזה שביל הטיול שמחבר את נחל ספונים עם מערת אורנית שליד טירת הכרמל. השביל יוצא ממערת ספונים המרשימה שחבויה במדרון הוואדי, מטפס בתלילות אל השלוחה שמצפון, יורד אל תוך הנוף לכיוון טירת הכרמל, ומשם - שימו לב - חוצה את השלוחה מדרום לצפון מתחת לפני האדמה, דרך מערת אורנית. התגלית המרעישה הזאת הופכת את המסלול הזה לסימון השבילים היחיד בארץ שעובר מתחת לפני האדמה - למיטב ידיעתי - ולאטרקציה נדירה בישראל. הבונוס של ציורי סלע בני אלפי שנים שמעטרים את קירות מערת אורנית, והנוף המדהים שנשקף פתח המערה, רק מוסיפים.

מסלול הטיול ניתן להליכה בשני הכיוונים, והוא מתאים למיטיבי לכת. נזקי השריפה הגדולה של 2010, לצד הזנחת המסלול עקב מיעוט מטיילים, הופכים את המסלול המלא לסבוך ומעט מאתגר להליכה. מי שלא ייבהל ממצב התחזוקה של השביל ויעקוב בזהירות אחרי הסימונים, יזכה לחוויית טיול הרפתקנית ומיוחדת במינה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

פרטים כלליים

נקודת התחלה: רחבת עפר לצד כביש 4 (ניווט ב-waze ל"נחל ספונים" מוביל לשם). אין במקום חניה מסודרת, אך ניתן להשאיר את הרכב במרחק בטוח מהכביש.

נקודת סיום: מגרש החניה ליד מפעל הפיס בטירת הכרמל.

אורך המסלול המלא: 7.5 ק"מ

משך הליכה במסלול המלא: 5-6 שעות

דרגת קושי: בינונית-קשה

הערות:
- נחל ספונים נמצא בשטח אש ומותר לטיול רק בסופי שבוע.
- סיפור הדרך נכון לשנת 2020; תחזוקה פוטנציאלית של המסלול ופילוס השביל עשויים להוריד את רמת הקושי בעתיד.
- שתי המערות במסלול (ספונים ואורנית) סגורות למטיילים בחודשים נובמבר עד מרץ, כדי לא להפריע לשנת החורף של העטלפים.
- ביצעתי את המסלול באוגוסט - ותרו על התענוג. אין כמעט קטעים מוצלים, עומס החום תל-אביבי לחלוטין והלחות גורמת לאובדן מהיר של נוזלים. כוונו לסתיו/אביב (בתקופה שהמערות פתוחות).

מצוק ספונים ומערת ספונים

מרחבת החניה הולכים מזרחה בשביל מסומן אדום, בתוואי מישורי, כחצי ק"מ עד שמגיעים אל מרגלות מצוקי הכרמל ופתחת נחל ספונים. כאן השביל מתפצל לשני שבילים שמרכיבים את המסלול המעגלי ה"קלאסי" של נחל ספונים: הסימון האדום ממשיך "דוך" מזרחה דרך הנחל, והכחול עולה בעיקוף גדול דרך המצוק שדרומית לו. שני השבילים נפגשים שוב סמוך למערת ספונים שבמעלה הערוץ. אם אתם קצרים בזמן, בחרו באדום, אבל השביל הנופי המסומן כחול יפה יותר ואותו אתאר כאן.

פונים בעקבות הסימון לכיוון הרכס. העלייה מתונה, אך המסלול סלעי וטרשי ולעתים דורש מאמץ. השביל מגיע אל מרגלות המצוקים, עובר ממש בתוך מערה הפעורה בהם, ואז מנצל פרצה כדי להעפיל אל קו הרכס. הנוף מהשביל לכיוון חוף הכרמל, עתלית והמבצר שלה - נהדר, וכשטיילנו השמיים היו מלאים עופות דורסים שתמרנו בין המצוקים. השביל מתיישר ואנחנו נכנסים לקטע של כמעט 2 ק"מ של משחק מחבואים: הרמה מלאה חורש כרמלי משובץ סלעי טרשים גדולים, שהשביל מזגזג ביניהם, וסימוני השביל נחבאים בין הסלעים. לעתים ייראה לכם כאילו אתם הולכים במעגלים, אבל ההליכה פשוט כיפית.

בסיום הקטע יורד השביל אל הערוץ העמוק של נחל ספונים ומגיע אל צומת T של שבילים: השביל המסומן כחול נפגש חזרה עם הסימון האדום. עקרונית יש לפנות ימינה להמשך המסלול, אך קודם יש לפנות שמאלה כ-20 מ' ולטפס על הגדה הדרומית בעקבות השילוט - סטיית חובה למערת ספונים המרשימה. פתח מערת הנטיפים הגדולה נסתר לחלוטין עד שעומדים ממש מולו - ולכן הגודל והעוצמות שלה מפתיעים ברגע הראשון. שווה לשוטט בחלל המערה ולהתרשם מהצורות המיוחדות של הנטיפים. סמוך לפתח המערה מספר פינות מוצלות לעצור בהן לקפה, כדי לנוח מעט ולצבור אנרגיות לטיפוס שמחכה בהמשך הדרך.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

רכס מתלה (הדרך למערת אורנית)

ממערת ספונים יש לחזור לפיצול השבילים הסמוך, ומשם להתחיל להתקדם עם הסימון האדום במעלה נחל ספונים. סבך החורש הצפוף של הכרמל סוגר על השביל, וההתקדמות לא קלה. בכמה נקודות צריך ממש "לתכנן" איך לחצות את השיחים בדרך לנקודה הבאה בשביל. התופעה של שבילים לא מתוחזקים שהחורש סגר עליהם אופיינית לוואדיות באזור חיפה, ומונעת מיצוי הפוטנציאל התיירותי של הטבע שלהם. חבל. אולי אם מספיק מטיילים יקראו את זה, תהיה הצדקה כלכלית לפלס את השביל באופן שישפר את חוויית הטיול במקום...

לאחר כקילומטר של סבך מגיעים לפיצול שבילים אדום-ירוק (מומלץ להיעזר בGPS/עמוד ענן כדי לא לפספס את הנקודה), פונים שמאלה בעקבות הסימון האדום ויוצאים מהנחל. לפניכם עלייה תלולה של כ-150 מ', בשביל שמטפס אל פסגת רכס מתלה המפריד בין נחל ספונים לנחל גלים. ככל שתצברו גובה מעל אפיק הנחל השביל ייפתח, הסבך יפסיק להפריע להתקדמות, ותמצאו עצמכם בשטח חשוף מוקפים בנוף פנורמי נהדר של מדרונות הנחל וחוף הכרמל. הטיפוס אמנם מעייף אך קל יותר מההתקדמות באפיק הנחל (ואחזור שנית: אל תנסו אותו באוגוסט ב-12:00 בצהריים!!). בראש העלייה נופל השביל המסומן על דרך עפר נוחה שבאה מכיוון בית אורן, ופונה בה שמאלה, אל תוך נוף הרכסים הירוקים שמצפון שבראשם מגדל אוניברסיטת חיפה ושכונת דניה. הסמיכות של העיר השלישית בגודלה בארץ לטבע חסר-מעצורים מדהימה כל פעם מחדש.

לאחר כחצי ק"מ על דרך העפר חותך השביל ימינה, עובר דרך שער בקר חלוד וחוזר להיות צר וסבוך. קל לפספס את הנקודה המדויקת, אז שימו לב. המסלול יורד בהדרגה צפונה, חוצה דרך עפר נוספת, ומגיע לוואדיון שחותם את מצוק אורנית מדרום. הסבך בקטע זה לא מפריע להליכה, וסימוני השביל קיימים בשטח לכל האורך (נכון לאוגוסט 2020) - אבל לעתים נדרש מאמץ כדי למצוא אותם. כשהשביל מתחיל לטפס צפונה מהוואדיון תדעו שאתם קרובים. מצוק אבן גבוה יופיע לצד השביל - ובשלב מסוים הסימון האדום יורה לכם לפנות ימינה לתוך פתח מסתורי במצוק. הגעתם ליעד.

מערת אורנית וסיום המסלול

טיפוס על מדרגת סלע בגובה של 2 מטרים יוביל אתכם לתוך המערה. ההליכה מתחת לפני האדמה קצרה ולא מסובכת, וכוללת קטע אחד של זחילה שמומלץ להיעזר בו בפנסים, שמיד אחריו יקדם את פניכם אור מהצד השני של הרכס. עד מהרה תמצאו את עצמכם על מרפסת תצפית טבעית סמוך לפתח המערה מצדה הצפוני, כשלמרגלותיכם התהום הפעורה של נחל גלים - ואדי גדול המנקז את אזור "שוויצריה הקטנה" ומסלול טיול מרהיב בפני עצמו. בתקופה שטיילנו דאו מתחתינו עשרות עופות דורסים, כמין סגירת מעגל מתחילת המסלול. התצפית מכאן היא מהיפות בכרמל, והיציאה מתוך ההר היישר אל נוף כזה היא חוויה מיוחדת.

מי שייצא לחקור את מכלול המערות תוך כדי הפסקת הקפה הארוכה והמחייבת במקום, יגלה חללים רבים נוספים בסלע בנוסף למעבר שחצינו דרכו, ובתוכם ימצא הפתעות: טביעות אצבע משונות וציורי סלע די ברורים בצבע אדום (וגם גרפיטי, אבל זה קצת פחות נחמד). מערת אורנית היא אחת ממערות רבות בכרמל בהן נתגלו שרידים של האדם הקדמון, אך לא בכולן השרידים כה מרשימים כמו כאן. תוך כדי השוטטות בשטח ייפערו בפניכם "חלונות" נוספים לנוף הירוק של נחל גלים - פשוט קשה להתנתק.

ממערת אורנית יורד השביל האדום לאורך השלוחה מערבה, לאורך קילומטר של שביל נוח להליכה, עד לחניון מפעל הפיס בטירת הכרמל - שם מחכה הרכב. מי שלא הספיק לו ומתאים לו לסיים את הטיול בטבילה במעיין, יכול לרדת מהמערה לנחל גלים בשביל לא-מסומן ותלול מאוד (אבל אם הגעתם עד לכאן, לא זה מה שיפחיד אתכם), משם לטפס כחצי ק"מ למעיין עין קדם שבערוץ נחל נדר, ולהתחבר לסיום המסלול בירידה לאורך נחל גלים עד לטירת הכרמל. אנחנו ויתרנו על התוספת מחשש להתפוצצות אוכלוסין במעיין (עוד חסרון של טיול באוגוסט), אבל בסה"כ היא די מתבקשת.

מקווה שנהניתם!

טיפים

  • למי שאין זמן/אנרגיות למסלול המלא, ניתן לקצר את המסלול ולהתמקד באחת משתי האטרקציות העיקריות שבו: הלוך-חזור למערת אורנית (2 ק"מ, שעה-שעתיים, מתאים למשפחות), או המסלול המעגלי של נחל ספונים (5 ק"מ, 3-4 שעות, קושי בינוני). שתי האופציות מטוילות יותר מהקטע המרכזי של המסלול המלא, ובהתאם נוחות יותר להליכה.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )