(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל דרגות

נחל דרגות נחשב לאחד המסלולים המאתגרים ביותר שניתן למצוא בארץ. מדובר בירידה מגובה של 50 מטר מעל פני הים ועד 300 מטר מתחת לפני הים הפרושים לאורך שישה קילומטרים. זהו נחל מאתגר מצד אחד אך מהנה נורא מצד שני, כיוון שההליכה בו מחייבת מעבר בין גב לגב בעזרת חבלים

תאריך הטיולApril 2014
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתחורף- אביב- לא בשיטפונות

רקע

נחל דרגה נחשב לארוך בנחלי מדבר יהודה; אורכו מגיע לכ-43 קילומטרים, ושטח אגן הניקוז שלו משתרע על פני שטח של למעלה מ-230 קמ"ר. יובליו הרחוקים ביותר מתחילים בהרי הרי חברון ובאזור הכפר זעתרה, שבפרברי בית לחם. יובלו העיקרי של הנחל הוא נחל תקוע, היורד מאזור היישוב תקוע, סמוך להרודיון, ומתחבר לקטע התיכון של נחל דרגה, סמוך למערות המפלט.

נחל דרגה נשפך לים המלח סמוך לקיבוץ מצפה שלם, בין נחל קדרון מצפון לנחל חצצון מדרום.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

חשוב לדעת

המסלול הוא צר ביותר- נחשב לאחד המסלולי הקשים והמסוכנים בארץ- לא להיכנס למסלול בזמן שיטפון, זהו מסלול מתועל נורא וזו סכנה גדולה להגיע אליו בזמן שיטפון. ממולץ לבדוק האם יש התרעת שיטפונות בשירות המטרולוגי.

ההליכה בנחל מחייבת שימוש בחבל- ממומלץ חבל שאורכו 30 מטר (אלו ההנחיות של רשות הטבע והגנים), לאורך הנחל פרושות יתדות שלהם ניתן לחבר את החבלים. יש להשחיל את החבל ביתד, בזמן הירידה לאחוז בשני צידי החבל ולאחר הירידה למשוך את החבל ולהחזיר אותו.

המסלול מחייב מעבר במים, מכאן שיש להימנע מלקחת מכשירים וחפצים שעלולים להתקלקל במגע עם מים, או לחלופין להביא שקית אטומה למים.

דרכי הגעה- נקודת התחלה וסיום

נקודת ההתחלה: בסמוך למחסום ים המלח, צפונית למצפה שלם, ישנה פנייה מערבה לכיוון מצוקי דרגות. נפנה מערבה ונעלה לכיוון כפר הנפוש הממוקם בשיאו של מצוק העתקים. נחלוף על פני הכפר ומיד לאחר מכן נחנה את הרכב.

נקודת הסיום: על כביש 90 כ-2 ק"מ מצפון למצפה שלם.

מומלץ להגיע עם שני רכבים ולהותיר רכב אחד למטה על מנת שיהיה איך להגיע לרכב שהשארנו בסמוך לכפר נופש. או לחילופין להסתמך על טרמפים.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מסלול- חלק א'- מהחניון ועד הכניסה לנחל דרגות

מכפר הנופש בו חנינו את הרכב נתחיל ללכת על שביל ג'יפים לכיוון מערב. זהו שביל נוח, לאחר 200 מטרים נפגוש בחניון מאולתר משמאל שאם נרצה נוכל לישון בו בלילה שלפני המסלול או בלילה שאחרי. אנו הולכים כ- 2 ק"מ על בסיס המסלול הירוק, חולפים על פני מפגש שבילים אדום היורד דרומה. עד אשר נגיע למפגש שבילים עם שביל שחור.

נתחיל לרדת על גבי השביל השחור, בשלב הזה ההליכה הופכת להיות הרבה יותר אתגרית. לאחר כמה מאות מטרים נגיע לירידות תלולות ביותר לכיוון הנחל, אשר בחלקן יש יתדות ומעקים שתומכים את היורדים. 10 דקות לאחר שנעבור את הירידה האחרונה יופיע לפנינו מפגש שבילים עם סימון שקוף.

הסימון השקוף, הוא סימון אשר מוביל לנקודת עניין ברדיוס של 100 מטר. נפנה לכיוון הסימון ונטפס לקראת מערת מורבעת, היא נקראת כך בערבית על שם הצורה המרובעת של המערות באזור זה.
מערה זו מוכרת מכיוון שבה נמצא בשנת 195 אגרות ומכתבים מתקופת מרד בר כוכבא. ככל הנראה המערות שימשו כמקום מסתור של המורדים במהלך המרד. חלק מהמגילות שנמצאו נכתבו על ידי בר כוכבא עצמו, הדבר הוכיח את קיומו של בר כוכבא, שעד מציאתן של המגילות נחשב בתור דמות פיקטיבית. באגרות שנמצאו הוא חותם בשם שמעון בר כוסיבה.

לאחר ביקור במערה נשוב אל השביל השחור היורד כלפי מטה. נלך על השביל עוד זמן קצר ונגיע למפגש שבילים שהוא גם המפגש עם הנחל דרג'ה.

מרחק: 3 ק"מ
זמן הליכה: שעה

מסלול- חלק ב'- מהמפגש עם נחל דרגות ועד מפגש עם כביש 90

בנקודת המפגש שביל והכניסה לנחל ניתן לעצור ולעשות הפסקה. מהנקודה הזו ניכנס אל הנחל בשביל כחול לכיוון מזרח.
כבר מנקודת ההתחלה מתחילים לעבור בתוך גבי מים, כעבור הליכה של כמה מאות מטרים מתחילים המפלים היותר גבוהים, מנקודה זו אנחנו עוברים מגב לגב ועברים בין מפל אחד לשני. חובה להיעזר בחבל בשלב הזה של המסלול, כאמור, מחברים את החבל אל היתדות אשר הוצבו לאורכו של הנחל.

לאחר שנעבור מספר מפלים נצא אזור בו הנחל נפתח והופך רחב יותר, אך לאחר הליכה של עוד כמה מאות מטרים, נכנסים אל נקיק שבו יש מפלים נוספים. כאשר נגיע לסוף הנקיק הזה, לאחר מספר מפלים גבוהים יותר, נצא אל אזור בו הנחל הופך רחב מאוד והשביל נוח מאוד להליכה. מנקודה הזו יש לנו בערך קילומטר עד אשר נגיע למפגש עם כביש 90.

מרחק: 6 ק"מ בתוך הנחל
זמן הליכה: 3- 8 שעות (תלוי במספר המטיילים שיש בנחל)

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )