(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל געתון-עין מירב-חירבת סורסוק

אחד המסלולים האהובים עליי בגליל המערבי. ניתוק פשוט ואמיתי לטבע ולהיסטוריה שלו בדרך קלילה, יפה ומרנינה

תאריך הטיולFebruary 2010
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתכל השנה

הגעה ועל הנחל

הרחוב הראשי של נהריה נקרא געתון על שם הנחל שעובר במרכזו ובסופו של דבר נשפך לים. נהריה נקראת על שם הנהר שבה" געתון שבעבר היה מלא במים (וכיום מנוצל ע"י מקורות). הטיול הזה זאת הזדמנות לראות את חלק מהנחל (שהוא בסה"כ 19 קילומטר) עוד לפני ההגעה שלו אל העיר. זה מסלול קל מאוד, 3 קילומטרים בסך הכל אך נותן טעימה מדהימה מהגליל.

המסלול אינו מעגלי ואפשר להשאיר רכב אחד בסופו או לנסות לתפוס טרמפ בסיום המסלול לתחילתו.

תחילת המסלול נמצאת על הכביש 8833 לכוון עין יעקב. דרך ההגעה היא לנסוע על כביש 89 מכוון נהריה מזרחה ובצומת געתון לפנות ימינה אל כביש 8833.

במידה ואתם עם שני רכבים נקודת הסיום תהיה כקילומטר וקצת לאחר הפניה בצומת געתון והיא מסומנת בשביל ג'יפים בצבע כחול כפניה שמאלה, אפשר להשאיר את הרכב בהמשך הדרך ליד החירבה.

תחילת המסלול נמצאת בהמשך הכביש 8833 לכוון עין יעקב. 300 מטר לאחר שעוברים את געתון נראה מסלול רגלי משמאלנו בצבע ירוק ונמצא מקום להחנות באזור.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

המסלול

נלך על המסלול המסומן ירוק כמעט קילומטר עד שנגיע לפיצול שבילים עם מסלול המסומן שחור. באזור של פיצול השבילים נמצאים המעיינות: אט, חשור ומירב. עיינות אט המגניבים זורמים לפי כמות המשקעים וסמוך להם יש בור מים ומערת קבורה המתוארכת מלפני 2000 שנה- התקופה הרומאית.

כדי להגיע לעין מירב נמשיך על המסלול הירוק, פחות ממאה מטר ונזהה אותו לפי עץ האקליפטוס הגדול. עין מירב אינו נשאב ולכן יש בו מים לאורך כל השנה בבריכה יפה. המים עצמם ירקרקים אבל אומרים שהם נקיים. בסביבת האזור ניתן לראות שרידי מבנים וקשתות שהם עדות לטחנות קמת.

נחזור באותה הדרך להמשך המסלול. הפעם נמשיך במסלול השחור, נעלה את הגבעה, נגיע לעץ חרוב גדול ונצפה בעמק געתון היפה. נלך בתוך היער הקטן שנטעה קק"ל עם קום המדינה ונמשיך עד עין ירק ועין אשחר שמעליו מבנה בטון שהוא שאביתו ע"י מקורות. המעיינות הרבים שקיימים מאפשרים חקלאות חזקה באזור וכן, את ניצול המים על ידי חברת מקורות.

לאחר המעיינות נגיע לפיצול שבילים כחול, נפנה בו שמאלה- מערבה בשביל ג'יפים לצד הפרדסים עד שמשמאלנו (אחרי כ400 מטרים) נראה את חירבת געתון הלוא היא חירבת סורסוק וחורשת אקליפטוסים סמוכה. עין געתון שנקראת גם עין מג'נונה הוא מעין הסמוך לירבה ונודע בשל השיגעון הלא אחיד שלו בנביעת המים. כדי להגיע לחירבה נעבור בגשר שמעל הנחל שבחורף אמור להיות מלא.

אנחנו ניצלנו את המקום היפה הזה בחורשה לארוחת צהריים (הרכב יכול להגיע עד לשם).

בשביל להגיע לכביש אפשר להמשיך בסימון הכחול עד הכביש.

חירבת סורסוק

מבנה האבן המרשים (לאחרונה שמעתי כי הוא סגור למבקרים בשל אי יציבותו) הוא אחוזה חקלאית של משפחת סורסוק העשירה מסוף המאה ה-19 בזמן שהעותמאנים שלטו פה. סורסוק היא משפחה אפנדית, בנקאית סורית שעשתה עסקים ורכשה קרקעות. החירבה הינה זכר לאחד מבתיה באזור שופע זה. הבית ננטש עם הקמת המדינה והיום מהווה עדות לחיים שהיו פה פעם עם החצר הפנימית המתוחמת, החדרים בעלי שתי הקומות, קשתות האבן וגם הפרדסים והבוסתנים של שקד, תאנה, תות, חרוב ורימון שמעידים על החקלאות.

אנחנו עלינו על הקשתות אך החירבה בסכנת קריסה. באזור החירבה ניתן לראות שרידים לטחנת קמת ותעלות המובילות אליה.

בסקירה היסטורית כנראה ששרידי האחוזה מתבססים על בנייה קדומה יותר החל מהמאה ה-12 (התקופה הצלבנית).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טיפים

  • מסלול קל ופשוט שאפשר לעשות לאורך כל השנה ובכל תקופה יראה שונה לגמרי
  • האגם האדיר לשחיה נמצא ממש ליד, בצומת געתון

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )