(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

רכסים ובקעות במרכז הגליל- מהר כמון לבקעת בית נטופה

טיול העובר בשני רכסים ושתי בקעות בליבו הקסום והמגוון של הגליל

תאריך הטיולJune 2016
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתכל השנה. בעיקר אביב\ סתיו,

הגעה ללב הגליל, התארגנות ויציאה מכמון

מרכז הגליל, המאופיין ברכסים ובקעות הנמתחים ממזרח למערב, באוכלוסיה מגוונת ובאווירה גלילית קסומה, נשאר עבור רובנו מחוץ למפת הטיולים והתיירות בארץ. מסלול זה- אותו ניתן לעשות ביום הליכה אחד ארוך (כ-18 ק"מ) או ביומיים מרווחים יותר, נותן חתך רוחב גיאוגרפי, נופי חברתי ותרבותי על האזור שבלב צפונה של הארץ. בין חורש ירוק, לכרמי זיתים עתיקים, בין ישובי הגליל הנינוחים ובדיוק באמצע הדרך בין הים התיכון לכנרת. התוואי ברובו הוא חלק משביל משגב- שביל מעגלי שמחבר בהליכה של כמה ימים בין ישובי משגב ונופי לב הגליל.
נקודת ההתחלה בכניסה לישוב כמון, דרום מזרחית מכרמיאל (10 דק' נסיעה מצומת מרכז ביג על כביש 85).
נקודת הסיום בכפר עיילבון שעל כביש 65 קדרים- מחלף גולני.
נסיעה בין שתי הנקודות לא מאוד קצרה, לכן אפשרויות התחבורה המומלצות הן או להשאיר רכב בכרמיאל, בחניית מרכז ביג, או חניית מסוף התחבורה בכניסה לעיר (בשנה הבאה תחנת הרכבת) . משם, להגיע בטרמפים או בתחבורה ציבורית לתחילת וסוף הטיול. (קו 38 לכמון, וקו 30 חזרה מעיילבון) או לוותר על רכב לגמרי.
אם רוצים ללכת את המסלול ביום אחד, כדאי לצאת מוקדם בבוקר. את הלילה אפשר להעביר בנקודת היציאה- בחורשת האורנים לצד כביש הגישה לכמון לפני השער.
לא משנה אם מגיעים בערב, או אם בבוקר הטיול לנקודת ההתחלה, מומלץ ללכת או לנסוע למצפור כמון, מרחק של כקילומטר על הרחוב הראשי שנקרא ע"ש אותו מצפור, ממנו נקודת תצפית מיוחדת על כל הגליל התחתון לאורכו ולרוחבו ממפרץ חיפה ועד הכנרת, רמת הגולן והרי הגלעד. מהתצפית ניתן לראות גם את המשך מסלול ההליכה בבקעת סכנין, רכס הררית והכפר עיילבון.
הר כמון שברכס שגור, הוא הגבוה בהרי הגליל התחתון- 600 מ' גובהו וסמוך לפסגתו (ובנקודת התחלת המסלול) עובר קו פרשת המים הארצי, המפריד בין הנחלים המתנקזים לכנרת, לבין אלה הזורמים לים התיכון. היישוב הקהילתי שהוקם כחלק מתוכנית המצפים בגליל ב-1981 מאכלס כ-160 משפחות על שתי הפסגות המזרחיות של ההר. מלבד כמון, על ההר יישוב קהילתי נוסף- מכמנים, והכפר הבדואי כמאנה שבנוי מ 3 שכונות עיקריות.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מכמון לדיר חנא

מנקודת ההתחלה ירידה לכביש המתפצל מכביש הגישה לכמון, ומוביל לשכונה המזרחית של כמאנה. בנקודה בה הכביש חוצה הערוץ ומתחיל לעלות, פניה ימינה בסימון שחור אל תוך נחל כמון- נחל קצר ותלול היורד מהר כמון לבקעת סכנין. ההליכה בנחל בתוך חורש ים תיכוני מגוון ונראה כאילו נלקח מאזור הר מירון. הנחל אכזב וזורם רק בימים גשומים במיוחד בחורף. לאחר כ-800 מ', מעט מעל השביל המסומן משטח סלע נטוי ובמרכזו נביעה- מעין כמון\ עין כמאנה- מעין שכבה קטן מנקיק בסלע הנובע כל השנה. מחוץ לבריכונת הצרה דליי פלסטיק שמשמשים להשקית עדרי עיזים. המים לא מומלצים לשתיה. המעין משמש בית גידול לטריטונים- דו חיים דמוי לטאה שקצת מזכיר סלמנדרה אך צבעו אפרפר ועל ראשו מעין כרבולת, ולכן הכניסה למי הבריכה אסורה.
מהמעיין המשך הליכה בנחל שנהיה תלול יותר ויורד את מדרגות המסלע במפלונים של 2-5 מטרים. בחלקם השביל עושה עיקוף קטן. החורש נהיה סבוך יותר ומידי פעם תבחינו בגדה המזרחית בעצי חרוב וקטלב ענקיים. לאחר כ- ק"מ השביל יוצא מהחורש ונראה מוצא הנחל בבתי הכפר הבדואי סלאמה. עוד כ-500 מ' חציית כביש צר, המשך עם ערוץ הנחל בין בתי הכפר עד לעץ אלון תבור ענק מימדים.
מכאן הליכה על כבישי הכפר מזרחה, לפי הסימון השחור, כ- 2 ק"מ על נחל צלמון. (במפגש עם הכביש יש גדר בקר שחוסמת את השביל עליה צריך לטפס) מכאן מומלץ להכנס לערוץ נחל צלמון כמה מאות מטרים, לעבור את טחנות הקמח העתיקות וליהנות מבריכות השכשוך שבהם מים כל השנה. נקודה טובה גם לארוחת צהרים.
מגשר נחל צלמון השביל חוצה את כביש 804 וממשיך דרומה לצד הכפר. לאחר כ-700 מ' השביל נכנס לעוד קטע בין בתי הכפר וממשיך לדרך עפר שחוצה אוכף לעבר חרבת צלמון. התל העגול היה יישוב שמוזכר כאחת הערים שביצר יוסף בן מתתיהו בגליל לפני המרד הגדול, ומוזכר גם במישנה כמקום מושב של אחת ממשפחות הכהונה. הכפר ואדי סלאמה משמר את השם הקדום.
הדרך יורדת מהתל ולאחר כחצי ק"מ מגיעה למפגש הנחלים כמון וצלמון. מכאן נחל צלמון משנה מעט את כיוונו למזרח וממשיך בעמק רחב ומוקף כרמי זיתים לכיוון הכפר מראר ומוצאו לכנרת. מטרים ספורים לאחר מפגש הנחלים יש פיצול שבילים כחול- שחור והמסלול ממשיך ימינה עם הסימון השחור לעבר הכפר דיר חנא.
ממשיכים בשוליה של בקעת סכנין- אמנם בקעה, אך בנויה מגבעות נמוכות וערוצים בינהם. מימין על הרכס היישוב לוטם ובסיס הגדנ"ע צלמון. משמאל הכפר מראר שמטפס על הר חזון, עמק נחל צלמון ומאגר צלמון של המוביל הארצי. לאחר כק"מ, ועלייה תלולה של הדרך, פנייה שמאלה- מזרחה שמקיפה את דיר חנא. הדרך שממשיכה ישר מובילה למרכז הכפר. (אפשר לעבור בכפר להצטיידות, מילוי מים או ביקור זריז במצודה שבנה השליט הבדואי ד'הר אל עומאר בימי הביניים, בכנסייה הקתולית שלצד המצודה ובבית הבד העתיק.)
הדרך שעוקפת את הכפר מגיעה לכביש 805. חציית הכביש והליכה לאורכו בנקודת המפגש מסוכנת, ולכן נקיף את מתחם בית הספר מצפון ונתחבר לכביש בצומת הכניסה המזרחית לכפר.
הליכה מכמון לדיר חנא כ-10 קילומטרים

מדיר חנא להררית

מכביש 805 עליה צפונה לעבר ההררית שעל רכס יטבת. הליכהבדרך עפר, כ-100 מ' מערבית לצומת הכניסה המזרחית לכפר. הדרך מובילה לבית מגורים, ומתחברת לכביש סלול וצר המסומן שחור ולעין נג'מיה- מעיין קטן עם 'סביל' בנוי שבעבר נתן מים להשקיית כרמי הזיתים, ולרוב תמצאו אותו יבש לגמרי.
מהמעין עלייה עם הסימון השחור לכיוון צפון.
לאחר כ-100 מ' תבחינו בשער ברזל קטן מימין לדרך (אם הגעתם לחנייה קטנה משמאל לדרך ותצפית יפה, פספסתם את השער, חזרו כמה מטרים לאחור). מאחורי השער מסתתר אחד משיאי הטיול- כרם זיתים ובו 4-5 עצים שגילם מוערך במעל 900 שנה והם מהעצי הזית העתיקים ביותר בארץ ישראל. רוחב גזעם עצום מימדים ונוצרו בהם חללים מכיוון שהזית גדל כלפי חוץ, חוטרי העץ 'החזירים' מתחברים לגזע ויוצרים את התרחבותו בעוד פנים הגזע מזדקן ונרקב. ענפי העלווה של העצים העתיקים נשמרים בגובה אחיד והם מניבים פרי כמו העצים הצעירים יותר שבכרם.
לאחר מנוחה בכרם הקסום ומשב ההיסטוריה העתיקה, המשך הליכה במעלה הדרך בסימון שחור. לאחר כמה מטרים חנייה קטנה ותצפית יפה על למזרח וצפון. משם משיכה הדרך ועולה לכיוון רכס הררית ומבדד נטופה- התחנה הבאה. אם הולכים את המסלול ביומיים, בסוף העלייה אפשר למצוא פינות ללינה בכרמים, בבוסתנים הקטנים או לצד הדרך שמקיפה את המבדד מדרום.
בסוף העליה שנהיית תלולה בסופה תראו שער קטן שמונע כניסת רכבים מהדרך בה הלכתם. מאחוריו המתחם המיוחד של מבדד נטופה- מבדד זה תרגום למילה הלטינית LAURA- מערות התבודדות לנזירים שביחד יוצרות מנזר משותף.
מעט על המקום: דרך נזירות זו החלה במאה ה-4 לא רחוק מכאן- במערות מדבר יהודה, כשראשוני הנזירים הנוצרים ירדו למערות להתבודדות ולמידה. לעיתים כמה מערות כאלו התחברו לקהילה משותפת, בד"כ סביב דמות אב מרכזי. את המבדד כאן הקימו שני נזירים בשנות ה-60. האב ג'ייקוב שהגיע לארץ במטרה לחפש מקום להתבודדות והעצמה דתית רוחנית, שרכש כאן את האדמה ממשפחה מדיר חנא, והאב תומא מארה"ב שהצטרף אליו להקמת המבדד. אליהם הצטרפו נזירים ממנזר בית ג'מאל, שבאים לתקופה למבדד- הקהילה חיה ומקיימת במשותף ארוחות לימוד משותף ועבודה בוסתנים, ושאר הזמן מוקדש להתבודדות.
שביל צר למבקרים מוביל לכנסיה המרכזית- מבנה אבן מקומית מקסים שבנוי מעל בור מים ביזנטי בו הקימו הנזירים את אולם התפילה, ומעליו מגדל פעמון קטן.
אפשר להמשיך בשביל ולהשלים את הסיבוב, או לחזור מעט אחורה (דרומה) ולהגיע למבנה שירותים עבור המבקרים, וברז מים, ומשם השביל יורד לכיוון היישוב הררית.
הררית הוקם גם הוא כמצפה והפך ליישוב קהילתי. הגרעין המייסד, ורוב קהילה היישוב כיום, מקיימים מדיטציה 'טרנס דנטלית' כאורח חיים. מומלץ להכנס לסיבוב בחלק הוותיק של היישוב. חלק מהתושבים עוסקים בטיפולים אלטרנטיביים ולימוד רוחני, ובתים אחדים בנויים בסגנונות מיוחדים כמו ה'סטפדיה וודה'- שיטת 'הידע המושלם' בשפת המזרח.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מהררית לבקעת בית נטופה

מהררית אפשר לרדת לבקעת בית נטופה בכמה דרכים- הדרך המסומנת שחור מקיפה את הררית והקיבוץ הקטן יחד ממערב, חוצה את כביש הגישה ויורדת לכיוון עין נטופה. מצידו המזרחי של היישוב אפשר לרדת דרך כרמי הזיתים והבוסתנים ולהתחבר לדרכים שמקיפות את הרכס מכיוון דיר חנא, ומתחברות דרך המסומנת לפני עין נטופה. במעיין הקטן שבד"כ מזרזפים קצת מים אל ברכה קטנה ליד החנייה אפשר לעצור לקפה או מנוחה, והמשך הירידה מובילה במקביל, ומעט מעל תעלת מוביל הארצי, לחרבת נטופה ועד עיילבון. זוהי נקודת הסיום להולכים מכמון ביום אחד ואפשרית גם להולכים ביומיים. המרחק מהררית לעיילבון כ-5 ק"מ.
למעוניינים להמשיך דרומה וחצות את היפה שבבקעות הגליל- מעט ממזרח לעין נטופה יורדת דרך דרומה אל גשר שחוצה את תעלת המוביל. משם אפשר לחצות בדרכי השדות דרומה עד לכפרים הצמודים בועיינה ונוג'ידאת. במרכז הבקעה תבחינו בשתי גבעות נמוכות עם מבני צאן עליהם. בחורפים גשומים כשחלק זה של הבקעה מוצף כולו במים, הגבעות הופכות למעין איים באגם הזמני.
כ-2 ק"מ מזרחה, במקום שכביש 65 חוצה את אוכף בית נטופה הוקמה לאחרונה חנייה ותצפית על הבקעה. זוהי נקודה טובה לסיים את ההליכה ולתפוס טרמפ דרומה. אפשרות אחרת היא ללכת לכביש החוצה את בועינה נוג'ידאת ואף לתפוס שביל המסומן אדום הממשיך דרומה ומטפס על הרכס הבא בסדרת הרכסים בגליל התחתון- רכס תורען.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )