(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

צלילה עם כרישים בחדרה

צפיה בעשרות כרישים ובטאים, ממש בחצר האחורית - שפך נחל חדרה

תאריך הטיולFebruary 2017
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתינואר - מרץ

רקע וכמה הבהרות

להקות כרישים גדולות הפכו מחזה נדיר בכל העולם. צוללים טסים לאיים נידחים ומשלמים אלפי דולרים כדי ליהנות מפגישה קרובה עם החיות המרשימות האלו. לא ברור למה, אבל התמזל מזלנו ולהקת כרישים חריגה בגודלה עושה את דרכה בכל חורף דווקא לשפך נחל חדרה, ונמצאת במים רדודים מאוד וקרוב לחוף.

אז לפני הפירוט על הצלילה עם הכרישים בחדרה חשוב לנו להבהיר כמה דברים:
1 - סיפור הדרך נועד לתת מידע אמין ואובייקטיבי מהשטח כ״קונטרה״ לדיווחים הרבים והלא אמינים המתקבלים מהתקשורת.
2 - נכון ליום כתיבת סיפור הדרך, באתר ״רשות הטבע והגנים״ ישנה המלצה לא לצלול ליד תחנת הכוח.
3 - אנחנו אוהבים כרישים ובעלי חיים וזאת הסיבה שכיף לנו לראות אותם בטבע. כשאתם שם, עזרו לשמור על החיות האדירות האלה, בכל אירוע או תצפית חריגה, בבקשה דווחו לרשויות!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

קצת על הכרישים

הכרישים שמגיעים לאזור תחנת הכוח בחדרה הם כרישים מסוג סנפירתן וכרישים מסוג עפרורי. כמות הכרישים נאמדת בכמה עשרות והסיבה האמיתית להגעתם עדיין אינה ברורה ומס׳ גופים חוקרים אותה (כשאנחנו צללנו ראינו סירה עם חוקרים מאוניברסיטת חיפה).
הכרישים הנ״ל, כמו רוב הכרישים בעולם, אינם מסוכנים לבני אדם למרות גודלם המרשים למדי - מעל 3 מטרים אורך.

אוכלוסיית הכרישים הצטמצמה משמעותית בשנים האחרונות בעיקר בגלל דיג לא חוקי באזורים רבים, גם בארץ דיג כרישים הוא לא חוקי!

איך מגיעים?

החניון הקרוב ביותר הוא החניון של פארק נחל חדרה, פשוט לכתוב בוויז ״פארק נחל חדרה״ - הנק׳ מדויקת. מהחניון הולכים מערב ממש לשפך הנחל עצמו.
אם רוצים לראות את הכרישים מהחוף, מומלץ לעבור לגדה הצפונית של הנחל (אפשר על הגשר בפארק עצמו או פשוט לחצות לפני החיבור לים - המים רדודים. משם מטפסים על הסלעים ומתצפתים על האיזור שבין הנחל לבין היציאה של המים החמים מהטורבינות של תחנת הכח.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

אז מה הסכנות בצלילה או שנירקול עם הכרישים?

האזור בו מבלים הכרישים את זמנם נמצא בסמוך לשפך של נחל חדרה לים וליד השפך של המים החמים מתחנת הכוח.
הדבר הכי פחות מסוכן בכל הסיפור הוא הכרישים עצמם. הם לגמרי ראויים לכבוד, וברור שמאוד לא מומלץ וכמובן אסור להפריע להם בכל צורה, אבל מאוד לא סביר שהם יפגעו בצוללים ואין כמעט דיווחים על תקיפות מכל סוג ע״י מינים אלה.

הבעיות העיקריות הן: זרמים חזקים ולא צפויים, ראות גרועה מאוד, דייגים רבים, סירות, והמון ג׳אנק של דייג שמסתובב במים.

כשאנחנו צללנו, היו מס׳ לא קטן של דייגים שדגו בדיוק איפה שנמצאים רוב הכרישים. מס׳ פעמים החוט נתפס בציוד שלנו ושחררנו אותו - צריך להיות עירניים! גם שרידי חוטים וקרסים מצויים בהמוניהם על הקרקעית, כשהראות גרועה זה יכול להיות מסוכן.
הים אומנם היה דיי רגוע, ובכל זאת הזרמים היו מאוד הפכפכים ולא צפויים. הזרם החזק שיוצא מתחנת הכח הוא בעיה אמיתית וצריך להיות זהירים.
בשלב מסוים הדייגים התעצבנו על סירה של האוניברסיטה שעשתה מחקר במקום והחלו לזרוק עליהם אבנים גדולות. לא חבר׳ה נעימים במיוחד.

בשורה התחתונה, המקום מאוד לא סימפטי לצלילה, יותר מדי קל שמשהו ישתבש ואנחנו מאוד לא ממליצים למי שלא מכיר את האתר מצוין ולצוללים מתחילים לרדת לצלול שם!

הצלילה שלנו עם הכרישים

חשוב לנו להדגיש פעם נוספת - רשות הטבע הגדירה את הצלילה במקום מסוכנת, ובצדק! את הפרטים המלאים של האזהרה תמצאו בקישורים למטה.

הכרישים נמצאים בכל אזור השפך של הנחל, במיוחד איפה שנשפכים המים החמים מתחנת הכוח.
היתרון לצלול באזור של המים החמים זה הסיכוי הגדול יותר לראות את הכרישים, החיסרון הוא שהראות משמעותית פחות טובה מהחלק הדרומי לנחל.
בעשרים דקות שצללנו באזור עם הראות הטובה (מדרום לנחל), ראינו 2 כרישים גדולים. אחרי שהמשכנו לצלול ולא ראינו עוד כרישים התקרבנו לאזור המים החמים ושם ראינו עוד הרבה.

בחלק גדול מהצלילה פשוט שוהים על הקרקעית, נסחפים מצד לצד עם הזרמים המשתנים ורואים בערך שני מטרים לפנים. מדי כמה דקות עובר כריש ענק במרחק נגיעה - חוויה מיוחדת.

ההמלצה שלנו היא לא להתרחק יותר מדי מהחוף, להיתפס באזשהו סלע ופשוט להמתין. אם תוך 5-10 דקות לא ראיתם כריש אפשר לנסות לעבור לאזור אחר.

טיפים

  • מאוד מומלץ להגיע לראות את הכרישים בתצפית מהחוף! אפשר לקחת את הילדים (אם יש לכם כאלה) ולהסביר להם שכרישים זו חיה נחמדה בעצם, למשל

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )