(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ים אל ים

מסלול למטיבי לכת בחלקו ומעט מאתגר, מחוף אכזיב עד הכנרת, עם תגמול של מקורות מים לטבילה בכל יום וכמה תצפיות נוף מרהיבות. השתלדתי לרכז את כל הטיפים שאספתי ממקורות שונים במהלך התכנון + תובנות וטיפים שלי

תאריך הטיולOctober 2022
משך הטיול4 ימים
עונה מומלצתסתיו, אביב

התארגנות

חשוב לתכנן ולהכיר את המסלול מראש. אמנם המסלול מסומן בד"כ בצורה טובה וברורה לכל אורכו (מלבד כמה נקודות פחות ברורות), אנשים שהגיעו לא מוכנים ובכל יום ניסו להבין מה צופן להם היום, מהיכן צריך ללכת ואיפה ניתן לחדש את מלאי מי השתיה.
את המסלול ניתן לבצע ב-3 או 4 ימים (ואם בא לכם קצת להתפנן, גם ב-5 ימים). אם אתם טיילים לא מנוסים, אל תתפתו לבצע אותו ב-3 ימים, זה עלול להיות אינטנסיבי מידי.
אנחנו חילקנו את המסלול ל-4 ימים:
יום 1: אכזיב - אבירים
יום 2: אבירים - חרבת חממה
יום 3: חרבת חממה - עין כובס
יום 4: עין כובס - כנרת

ניווט:
השילוב של שימוש מפה מודפסת ואפליקציית ניווט (עמוד ענן, Israel Hiking וכו') התגלה מבחינתנו כשילוב מנצח. אל תסמכו רק על אפליקציות, לאורך הדרך לעיתים אין קליטה. לימדו טוב את המסלול והצטיידו במפת סימון שבילים 2 או כמו שאנחנו עשינו, הדפסנו מתוך האפליקציות השונות את המסלול בזום גדול מספיק כך שנוכל להבין את הסימונים ואת תוואי השטח (יש צורך להדפיס את המסלול במקטעים). בנוסף, אפליקציית הניווט עוזרת מאוד בהבנת המיקום על מנת לוודא שאתם על השביל ולאמוד מרחקים.

ציוד ומזון:
מים - בתקופה הזו הסתפקנו ב-4.5 ליטר לאדם ליום (ראו תאור מפורט יותר ב"התנהלות מים")

מזון - חשוב לדעת - אין נקודות להצטיידות במזון לאורך הדרך, כך שיש צורך לקחת מספיק לכל ימי המסע.

ביגוד - בתקופה הזו מתחיל להיות קצת קריר בשעות הערב בחניונים, מומלץ להביא משהו חמים (אין צורך להגזים) אנחנו הסתפקנו במיקרו פליז ומכנס טרנינג דק. הביאו נעלי מים לכניסה לנחלים\מעיינות.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

הגעה לנקודת ההתחלה

מומלץ להגיע יום לפני לתחילת המסלול ולישון בנקודת הפתיחה - אנדרטת יד לי"ד, כך תוכלו להשכים קום ולהתחיל את המסלול בשעות מוקדמות.
ההגעה בתחבורה ציבורית קלה מאוד, רכבת לנהריה ומשם אוטובוס שעוצר כמה דקות הליכה מהאנדרטה. שווה לרדת בתחנת גשר הזיו - יש שם פיצריה טובה לארוחת ערב מתורבתת אחרונה לפני 4 ימים של "אוכל שטח". כמו כן, בחנות הנוחות בתחנת הדלק תוכלו למצוא מצרכים רבים (פירות, ירקות, מוצרי חלב ובשר ועוד)
אנדרטת יד לי"ד הינה אנדרטה לזכר 14 חללים שנפלו במבצע "ליל הגשרים" ויחודה הוא שבמרכזה קבורים שרידיהם של 13 מהחללים, לכן לא הרגשנו נוח ללון במדשאות האנדרטה, למרות שבכל המדריכים מוגדרות מדשאות האנדרטה כמקום לינה. בהתייעצות בקבוצות שונות הבנו שניתן ללון בחורשה שמעבר לאנדרטה, אך מכיוון שהגענו בחשיכה, לצערנו לא היינו בטוחים כיצד ניתן לעקוף אותה ולכן הקמנו את האוהל במדשאות. את העונש שלנו קיבלנו ב-1:00 לפנות בוקר כאשר הממטרות החלו לפעול למשך כשעה, הרטיבו את האוהל כהוגן ואילצו אותנו להתגונן.

יום 1: אכזיב - אבירים

התחלנו עם קפה על הים, פשוט לחצות את הכביש (מתחת לגשר) ומגיעים לחוף, שווה לפתוח את היום כך.
מים לשתיה ושטיפת כלים ניתן למצוא בכניסה לאנדרטה.
המסלול מתחיל ע"י עקיפת האנדרטה מדרום, מיד מגיעים לגשר הרכבת, שם ניתן לקרוא את הסיפור מאחורי ליל הגשרים ובפרט על הגשרים כאן.
מגשר הרכבת ממשיכים מזרחה לאורך מטעי הבננות, כ-5 ק"מ עד כביש 70, חוצים את הכביש וממשיכים על כביש 8913 לכיוון עבדון כ-2 ק"מ עד פניה ימינה בסמ"ש ירוק לכיוון עין חרדלית. יש המוותרים על הקטע מאכזיב לעין חרדלית (מובן, הרי פחות מעניין ללכת במטעי בננות וכביש) ומתחילים את היום הראשון מעין חרדלית - אבל הי.... אל תגידו שעשיתם מים אל ים אם התחלתם מעין חרדלית ;).
לאחר הפניה ימינה בסמ"ש ירוק מגיעים לחניון ולכניסה לעין חרדלית, כשעוברים את השער יש ברז מים לשתיה בצד שמאל לאורך הגדר, תוכלו שם למלא מים (לא בדקנו את העיניין, אך הברז משולט ע"י רט"ג שהוא מיועד לשתיה)
עין חרדלית נקודה טובה להתרעננות ולטבול קצת הרגלים במים. זה המקום, אם אתם רוצים, לעבור לנעלי מים ולצעוד במעלה הזרם
לאחר עין חרדלית, נמשיך בסמ"ש ירוק לאורך נחל כזיב, לאחר כ-3 ק"מ נוכל לראות משמאלנו את המונפורט, אם יש לכם זמן וכח, מוזמנים לטפס אליו.
משם ממשיכים כ-8 ק"מ נוספים עד העליה לאבירים. לאורך הדרך הזו ישנן מספר נקודות שבהן ניתן לטבול, הידועות שבהן - בריכת הדולבים ועין טמיר (יש נקודות נוספות, שוות ופחות מתוירות גם לפניהן). לטעמי בריכת הדולבים שווה יותר לטבילה - פחות עמוסה ויותר עמוקה, אלא אם כן עושה לכם את זה להכנס לניקבה בעין טמיר.
העליה לאבירים מתחילה בהתפצלות של סמ"ש שחור שמאלה (כ-2 ק"מ אחרי עין טמיר), אורך העליה כ-2 ק"מ. עליה לא פשוטה שמתחילה תלול, במהלך העליה ישנם מקטעים מישוריים, אל תתננו להם להפיח בכם תקוות שווא שסיימתם להתאמץ (אבל נצלו אותם לחדש כוחות), בסוף העליה מחכה מקטע תלול נוסף.
בחלק מהאתרים מצויין שלקראת סוף העליה יש פניה ימינה מסומנת בצהוב (קל מאוד לפספס אותה) ומשולטת למשק מקומי בו ניתן להתארח עם האוהל שלכם (בתשלום). חיפשנו קצת ולא מצאנו שלט וגם בקושי מצאנו את הסימון הצהוב, החלטנו אחרי יום מתיש לא לקחת את הצ'אנס ולהמשיך לכיוון חניון אבירים.
אנחנו הגענו לחניון אבירים לקראת השקיעה, החניון היה עמוס וקטן, בקושי מצאנו מקום להקים את האוהל - מומלץ להגיע מוקדם ולתפוס מקום

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 2: אבירים - חרבת חממה

לאחר ארוחת בוקר ומילוי מים בחניון אבירים (יש ברז מים בחניון) יצאנו לדרך.
ישנן שתי אפשרויות למסלול, סימון צהוב (שהזכרתי ביום הקודם) וסמ"ש ירוק. את הסימון הצהוב ביצע תושב אבירים והוא מקיף את הישוב ממערב ודרום. השביל הזה ארוך יותר מהשביל הרשמי וכן ע"פ מה שהבנו הסימונים לא תמיד ברורים (פגשנו בסוף היום קבוצה שבחרה בשביל הצהוב שאמרה שהוא לא ברור והם התברברו בו די הרבה)
אנחנו בחרנו בשביל הרשמי - מחניון אבירים יוצאים ימינה על כביש 8925 וממשיכים איתו כ-1.3 ק"מ עד לפניה ימינה לסמ"ש ירוק, ממשיכים איתו עד למחלף אלקוש. המקטע הזה של השביל מ.ש.ע.מ.ם (אולי פה ושם נפתח קצת נוף), אבל הפרס שלו בדמות תחנת הדלק במחלף אלקוש שווה את הדרך, זו נקודה מצויינת לרענון וקצת להתפנק עם שתיה קרה, גלידה, או כל דבר שעושה לכם טוב (וגם שירותים). אל תבנו על תחנת הדלק להצטיידות באוכל. ניתן למלא מים בתחנת הדלק. טיפ קטן - ליד הכניסה לחנות הנוחות בתחנה, יש שני שקעים בהם ניתן להטעין את הטלפונים בזמן שמתרעננים.
לאחר שהתרעננו, חזרנו למסלול - חוצים את הכביש וחוזרים לכיוון המחלף (יורדים בצד שמאל שלו) עד שרואים מצד שמאל סמ"ש ירוק ושער.
ממשיכים עם השביל שעובר בתוך יער שנותן תחושה של יער פיות, צעידה נעימה וכיפית. לאחר מכן נעבור בשלושה מעיינות מעופשים (עין רטט, עין טבעת ועין זבול) עד שנגיע לעין חותם - נקודה מצויינת לעצירה והתרענננות. עין חותם נובע בתוך מבנה ומים שם קרירים ומרעננים.
מעין חותם ממשיכים סמ"ש ירוק, חוצים את כביש 2349 ולאחר כ-300 מטר יש פיצול ימינה לשביל אדום שלוקח אותנו עד לחרבת חממה - גם כאן, לקראת החניון יש עליה וצריך קצת להתאמץ בסוף היום :)
חרבת חממה הוא חניון גדול ומרווח, יש ברזי מים ושולחנות פיקניק. החניון נמצא כמה דקות הליכה מבית ספר שדה, שם ניתן להינות ממקלחות (בתשלום - 25 ש"ח נכון לאוקטובר 2022) או לחילופין, אם בא לכם, אתם יכולים להעביר שם את הלילה (67 ש"ח לאדם, נכון לאוקטובר 2022) - שווה להתקשר ולבדוק האם צריך להזמין מראש.
בדרך לבית ספר שדה ראינו שלטי פרסומת לפיצריה והמבורגריה שעושות משלוחים למקום (וגם גלידה גולדה) - לא ניסינו

יום 3: חרבת חממה - עין כובס

מכאן אנחנו הולכים עם הסימונים של שביל ישראל (בנוסף לסימוני הדרך הרגילים).
את היום מתחילים בעליה להר מירון (סמ"ש שביל ישראל ושחור), העליה מתחילה במקטע תלול, אבל לא ארוך, לאחר מכן הופכת למתונה. בסה"כ העליה לא קשה, אבל אורכת זמן. בדרך נעבור בהר נריה ובמצפה שיש עליו (תצפית לכיוון צפון ומערב). השביל השחור מגיע לצומת עם השביל האדום, שם פונים שמאלה באדום - עוברים בכמה נקודות תצפית יפות, מקומות מצויינים לעצירות התרעננות וקפה. (אם תקחו ימינה באדום תגיעו מהר יותר לחניון הפסגה במירון, אבל..... תפספסו את התצפיות לכיוון הגליל העליון ורמת הגולן, חבל...)
בחניון הפסגה ניתן לחדש את מלאי המים.
מחניון הפסגה נתחיל לרדת מההר לכיוון חניון הפיתול בסמ"ש כחול ושביל ישראל, במהלך הדרך יסתיים הסימון הכחול (אנחנו נמשיך עם שביל ישראל)
חניון הפיתול, נקודת טובה למלא מים, לנוח ולצהריים.
מחניון הפיתול מתחיל החלק הכיפי של היום. נמשיך מזרחה בסמ"ש שחור ושביל ישראל, נעבור מתחת לכביש 866 ונכנס לנחל מירון. מיד לאחר הכביש נמצא כמה מקומות בהם ניתן לטבול במים, אבל חכו.... שווה לשמור את זמן הטבילה להמשך המסלול. שימו לב שלאחר המעבר של הכביש (20-30 מטר אחרי החציה), הסימון חוצה את נחל מירון וממשיך בצידו הצפוני של הנחל. נמשיך בשביל עד שנגיע לבריכת נחל מירון - חביבה אבל שווה להמתין עוד קצת לטבילה המיוחלת. נמשיך עד שנגיע לעין יקים.
ממש לפני עין יקים ישנו פיצול לשביל הכחול, אל תתפתו לקחת אותו (למרות שנראה קצר יותר) כי מיד לאחר הירידה עם שביל ישראל מגיעים לעין יקים - פיסת גן עדן. תמצאו כאן מקום מושלם להפסקה ולטבילה טובה, מים צלולים, מפלונים, דגים ושקט. מעין יקים ממשיכים עם שביל ישראל\סמ"ש שחור, בדרך נעבור בנקודה שבה נחל מירון מסתיים ומתחבר לנחל עמוד. ממשיכים עם השביל עד שמגיעים לבריכות שכווי - גם המקום הזה יפיפה ומצוין להפסקה וטבילה.
מבריכות שכווי נמשיך עם סמ"ש שחור ושביל ישראל לאורך נחל עמוד, כאן המסלול הופך להיות מסוכן יותר, שביל צר כשהגובה מהנחל משתנה מכמה מטרים עד כמה עשרות מטרים. בכניסה לשביל תראו שלט אזהרה המורה על איסור כניסה בימי גשם ובימי שרב - הקשיבו היטב לאזהרה הזו.
נמשיך עם השביל עד שנגיע לפיצול כחול שמאלה. משם מתחיל השביל בעליה תלולה ולא פשוטה לחניון הלילה עין כובס (איך אפשר בלי עליה הגונה ולא פשוטה לסיום היום)
מחניון הפיתול עד עין כובס תוואי השביל משתנה, החל משביל נוח ורחב להליכה, קטעים עם בולדרים ושביל צר לאורך צוק. קחו זאת בחשבון בתכנון הזמנים, ההליכה במקטע הזה לא תמיד מהירה.
עין כובס, מטע זיתים עם הרבה גללים של פרות\סוסים\עיזים ומה לא...., כדאי להסתכל שמאלה לכיוון צפת, תראו שם חורשות אורנים עם מקומות נוחים יותר ונעימים יותר להקמת אוהלים.

יום 4: עין כובס - כנרת

שימו לב, את החלק הראשון של היום קחו לאט, הוא כולל הליכה לאורך מצוק גבוה בשביל צר ומעברים בעזרת יתדות, קחו רגע לחשוב לפני שאתם עוברים במקומות כאלה. כמו כן, ההליכה היא בתוך הקניון של נחל עמוד, החום מצטבר בתוך הקניון, דאגו לעשות הפסקות הצטננות ושתיה וכמובן אל תעשו את המסלול ביום שרבי (כבר היו מקרי התייבשות במסלול הזה). לאורך כל היום לא תתקלו מקורות מים לטבילה עד הכנרת :(.
את היום מתחילים בירידה חזרה לנחל עמוד (באותה הדרך בה עלינו לעין כובס) - סמ"ש כחול
בסיום הירידה, נפנה שמאלה בסמ"ש שחור, כאן מתחילים כארבעה קילומטרים של השביל הצר והיתדות, מקטע קצת מתיש, מאתגר, מעט מסוכן, איטי אבל כיפי. בסיומו זוכים לדרך מישורית עד כביש 85 (שם תוכלו למצוא ברז מים ליד אתר מקורות - מעולם לא היה כיף כל כך להכניס את הראש מתחת לברז מים זורמים וקרירים.
נעבור מתחת לכביש 85 ונמשיך עם סמ"ש שחור ושביל ישראל לאורך נחל עמוד עד הכנרת (שביל ישראל לא מגיע עד הכנרת, כך שכדאי להתמקד בסמ"ש השחור). השביל מכאן לא קשה, ישנם מקטעים עם בולדרונים, אבל סה"כ קליל עד הכנרת. בדרך נראה על המצוקים מערות, נעבור בגיחון של חברת מקורות (מתקן העברת מים מצד אחד של הנחל לצידו השני בעזרת חוק כלים שלובים) וכמובן את העמוד של נחל עמוד. אם יתמזל מזלכם, תפגשו גם כמה שפני סלע.
ואם התחלנו את היום הראשון עם מטעי בננות, נסיים את היום האחרון גם עם מטעי בננות שנפגוש מיד לאחר המעבר מתחת לכביש 90. בסיום מטעי בננות נראה שער עם סמ"ש שחור, נעבור דרכו ובתוך סבך של קנים עד שנגיע לחוף - זהו, נגמר, פיניטו - אין כמו לטבול בכנרת אחרי 4 ימים כאלה.

התנהלות מים

מים הם המצרך הכי חשוב בטיול שלנו, אבל אנחנו גם לא רוצים לסחוב יותר מידי. אנחנו באוקטובר יצאנו עם תחשיב של 4.5 ליטר מים לאדם, אבל לא תמיד יש צורך לסחוב את כל הכמות.
ריכזתי כאן את ההמלצות שלי להתנהלות עם מים מנסיון עם המסלול (על מנת להקל קצת את המשקל שסוחבים).

יום 1 (אכזיב לאבירים) - לא חובה לצאת עם מלוא כמות המים, ניתן לקחת רק לחצי יום ואז למלא בעין חרדלית לחצי היום השני (מיד לאחר הכניסה לשמורה, בצד שמאל לאורך הגדר, יש ברז עם שילוט של רט"ג). בחניון אבירים בסוף היום, יש גם ברז מים.

יום 2: (אבירים לחרבת חממה) - גם כאן, מספיק למלא מים לחצי יום, ניתן למלא שוב בתחנת הדלק באלקוש לחצי יום השני כך שיספיקו עד חרבת חממה שם גם יש ברז מים

יום 3: (חרבת חממה לעין כובס) - שוב, אין צורך למלא מים ליום שלם, יש ברזי מים בחניון הפסגה ובחניון הפיתול. מלאו מים שיספיקו לכם לעליה להר מירון, שם מלאו מים שיספיקו לירידה. שימו לב שבעין כובס אין ברז מים, כך שבחניון הפיתול מלאו מים ליום שלם שיספיקו לכם לחצי היום שנותר לעין כובס ולחצי היום למחרת לנחל עמוד עליון (עד כביש 85). המקומיים (תושבי צפת) אומרים שהמים בנביעה בעין כובס ראויים לשתיה, לא בדקנו את העיניין :)

יום 4 (עין כובס לכנרת). צאו עם המים שמילאתם יום לפני בחניון הפיתול. לפני כביש 85, בצד שמאל של השביל יש ברז מים צמוד למתקן מקורות (יש שילוט לברז), שם חדשו את מלאי המים שלכם שיספיקו לכם עד הכנרת (שוב לחצי יום, אלא אם כן אתם מתכוונים לישון גם בכנרת)

חניוני לילה

יד לי"ד - אנדרטה שבה גם קבורים חלקי חללים, ניתן לישון במדשאות, אבל לנו אישית הרגיש פחות נוח. יש שביל מצד ימין (דרום) של האנדרטה לכיוון גשר הרכבת שאחרי יש חורשה קטנה, ניתן לישון שם. מומלץ להגיע באור יום על מנת להתמצא טוב יותר במקום.

אבירים - חניון שהוכשר מחוץ לישוב אבירים (אסור לישון בתוך הישוב). החניון קטן, כך שאם תגיעו מאוחר אתןם עלולים למצוא את עצמכם ללא מקום. שווה להתחיל את היום הראשון מוקדם ולסיים מוקדם על מנת לתפוס מקום

חרבת חממה - חניון מרווח מאוד ומוצל. ניתן להתקלח בתשלום בבית ספר שדה הסמוך (יש טלפון על שער בית הספר, מתקשרים על מנת שיפתחו לכם - 25 ש"ח נכון לאוקטובר 2022). ניתן גם לישון בבית ספר שדה (אוהלים בלבד) ואז תזכו להשתמש בכל המתקנים של המקום (מקררים, מטבח שדה, מקלחות, שירותים) - 67 ש"ח נכון לאוקטובר 2022

עין כובס - חניון במטע זיתים, הרבה צואה של חיות שונות מפוזרת בשטח, כדאי להסתכל שמאלה (כשעולים לחניון) תראו שם חורשות אורנים, מקום הרבה יותר נעים להקים את האוהל

חניונים שלא השתמשנו בהם:
חניון אלקוש - מש סמוך לכביש הראשי, יש מצב שיהיה רועש בלילה. כמו כן, ישנם שלטים בכניסה לחניון שזהו שטח פרטי ועל מנת לשהות בו יש צורך לתאם בטלפון (יש מספר טלפון על השלט) - מוזר, אבל זה מה שראינו (אלא אם כן החניון נמצא יותר פנימה ולא ראינו אותו). ברז מים יש בתחנת הדלק הסמוכה

חניון ליד כביש 85 - כמה עצים שניתן להקים תחתם אוהל, יש ברז מים במתקן מקורות הסמוך. גם הוא נמצא בסמוך לכביש ראשי (85) יתכן ויהיה רועש בלילה

טיפים

1. מקלות הליכה - בכל מקום יגידו את זה.... וכמה שזה נכון. מוריד המון עומס מהגב והרגליים במיוחד בעליות ובירידות.
2. התנהלות מים - בד"כ אין צורך לסחוב כמות מים ליום שלם, ראו פרק התנהלות מים
3. כדאי להתחיל מוקדם ולסיים מוקדם על מנת לא להגיע למצב שאין לכם מקום בחניונים
4. תתכוננו מראש, הכירו את הדרך טוב ואת סימוני השבילים. השתמשו גם במפה וגם באפליקציה, שילוב מנצח.
5. גוונו את האוכל - לנו נשבר מקוואקר כבר ביום השני :)
6. מאבירים לכו על השביל הרשמי, אל תתפתו לשביל הצהוב (הוא ארוך יותר וגם אנשים התברברו עליו)
7. אל תצאו לשביל בימי גשם או אחרי ימי גשם ולא בימים חמים במיוחד (במיוחד המקטע מחניון הפיתול לכביש 85)
8. מי שרגיש ויודע שיסבול משלפוחיות, ממליץ להשתמש בפלסטרים למניעת שלפוחיות - עושה פלאים
9. מקלחת שטח - חוררו פקק של בקבוק מים עם מסמר קטן וקחו איתכם. פשוט מחברים אותו לבקבוק ליטר וחצי ויש לכם "דוש"
10. ניתן לחלק את השביל לשלושה ימים (לא מומלץ למתחילים או מי שלא ממש בכושר).
11. ניתן לחלק את השביל גם ל-5 ימים, אם אתם רוצים לעשות זאת יותר באיזי - ההמלצה שלי:
יום 1: אכזיב - אבירים (ללא שינוי)
יום 2: אבירים - חרבת חממה (ללא שינוי)
יום 3: חרבת חממה - חניון הפיתול
יום 4: חניון הפיתול - כביש 85 (למלא מים ליום שלם)
יום 5: כביש 85 - כנרת

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )