(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טיול מדהים לכל המשפחה בפרסת נקרות

חצי יום טיול בנחל מוצל עם נוף משגע!

תאריך הטיולOctober 2014
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתכל העונות! אך מומלץ לבדוק לגבי עומסי חום ושיטפונות

רקע

טיול משפחות מעגלי שלוקח בערך 4 שעות באורך של 5 ק"מ. רוב המסלול מוצל והנוף בכולו פשוט מדהים. לטיול רצוי לצאת עם 3 ליטר לאדם, מפת סימון שבילים מספר 17 וחשוב ביותר לבדוק לגבי חשש לשטפונות מכיוון ההליכה הינה בנחל רחב ולהיטקע שם בשיטפון לא יכול להיגמר טוב. כמו כן בחלק מהמסלול אין קליטה!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

הגעה לנקודת התחלה

המסלול הינו מסלול מעגלי, כלומר מתחילים ומסיימים באותה נקודה ולכן לא צריך 2 מכוניות או הקפצה.
לבאים ממצפה רמון, יורדים במעלה העצמאות וממשיכים על כביש 40 כ-5 דקות נסיעה. בק"מ ה88 בדיוק יהיה מצד שמאל דרך עפר בסימון כחול. ממשיכים על הדרך לאורך של 5-6 ק"מ (מומלץ לוודא מדי פעם שלא סטיתם ממנה (סימון כחול) עד לחיבור עם שביל גיפים אדום שבוא פונים שמאלה. לאחר 500 מטר פונים שוב שמאלה לדרך שחורה ולאחר עלייה קטנה חאן בארות נגלה מצד שמאלה. עוברים את החאן וממשיכים בערך 700 מטר עד לעוד פנייה לשביל אדום ימינה, פונים בה ולאחר 1 ק"מ תיהיה כיכר קטנה. בכדי להגיע לנקודת ההתחלה נמשיך על האדום ונצא ביציאה הראשונה (ימינה לכיוון עין סהרונים), ניסעה על דרך זו כ2.5 ק"מ עד להגעה לחניון "עין סהרונים" שם נחנה ונצא לטיול.

סיפור דרך

לאחר ההגעה לחניון וההתארגנות (מריחת קרם הגנה סידור מים וכו) נלך כ 100 מטר על שביל גיפים בסימון אדום עד להצגעה לצומת עם שילוט רב, בצומת מומלץ לקפוץ לביקור בחאן סהרונים (מבנה עתיק, פירוט בהמשך) ולחזור לצומת, לאחר החזרה נפנה ימינה (או שמאלה אם לא הלכתם לחאן סהרונים) על השביל האדום לכיוון מעלה דקלים (מעלה עתיק - כיום דרך גיפים) נלך על הדרך כ1.3 ק"מ ונזהר לא להחליק בירידה. נמשיך בדרך הגיפים האדומה עד שיהיה שילוט לפרסת נקרות ושביל ירוק, נרד מדרך הגיפים ונעלה על השביל הירוק. אם הגעתם לפיצול עם שביל כחול ושחור המשכתם יותר מדי אבל תפנו על הכחול ימינה ותגיעו למסלול. תעלו על השביל הירוק ותלכו איתו כ400 מטר עד שתתחברו לנחל רחב וצבע השביל יוחלף בכחול ושביל ישראל. ברגע שהשביל הפך לכחול אתם בנחל נקרות המרשים. תמשיכו ללכת בשביל ולאחר כ 400 מטר נוספים תיראו מערה מצד שמאל (ניתן לראות שהמערה מלאה בחול. מקורו במכתש רמון ולאט לאט הוא זורם לכיוון ים המלח), מקום נחמד לעצירת קפה ועוגה (או א. צהריים) משם תמשיכו על השביל לאחר כמה דקות של הליכה השביל יהפוך לצר (מקום מאוד יפה) ולאחר מכן ישנה עלייה קטה ובולדרים (החלק הכי מאתגר בטיול). בסיום העלייה תסתכלו מסביבכם ותיראו את הקירות המרשימים מצידי הנחל ואת הפנייה ימינה שהנחל עושה, למעשה אתם בתוך הפרסה. תמשיכו ללכחת בין בולדרים, בצל ויחסית הרבה שיחים לאורך של 1.5 ק"מ בערך עד שתיראו נחל גדול מצטרף אליכם מצד שמאל (זהו נחל נקרות) אתם ממשיכים על השביל הכחול (ישר) ועכשיו אתם בנחל רמון (נחל המנקז את מכתש רמון) תעברו במעבר צר ושוב נכנסתם למכתש רמון (יצאתם ממנו כשעליתם על השביל הכחול).משם תמשיכו על הדרך הכחולה, הדרך תהפוך ליותר חולית עד שתגיעו למקום עם המון שיחים יחסית נמוכים (סמר) זהו עין סהרונים (הסבר בהמשך). אתם כבר ממשקרובים לסוף המסלול פשוט תמשיכו על הדרך הכחולה ותגיעו חזרה לצומת עם ההרבה שלטים, משם תחזרו חזרה למכונית וצאו כמו שבאתם!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

חאן סהרונים

חניון דרכים המתוארך למאות הראשונה עד השלישית לספירה שנבה על ידי הנבטים בזמן שהוביא סחורה בדרך הבשמים. הנבטים היו עם נודד שמשמעות שמם הוא חופר בורות מים שהצליחו להעביר סחורות, בעיקר בשמים (מור ולבונה - סוג של קטורת), מערב הסעודית עד לעזה ומשם לאיפריה הרומית וכל זה במדבר! למעשה הם שלטו אז בכל הדרכים במדבר והצליחו לשמר כמות מים מספקת לשנה שלמה! כינויים הוא מלכי המדבר. כל 30 ק"מ בערך ישנה עיר/מצודה/חאן נבטי שבו היו שוהים בלילה או מאכסנים סחורות לעת הצורך. את החאנים בנו כמובן במקומות אסטרתגיים (ליד מקור מים, במקום גבוה וכו) אחד ממקומות הלינה האלו הוא חאן סהרונים, שהוקם שם מכיוון שלידו שוכן מעיין. כיום המעיין כבר לא מוציא מים אך במקום עדין נמצאים מי תהום גבוהים (תמילה). התמילה נמצא בסוף המסלול איפה שההליכה הופכת לחולית ויש המוך שיחים ירוקים ונמוכים. עד היום אם תחפרו מספיק ותחכו כמה דקות תוכלו לראות את המים בבור, המים נקיים לגמרי! בחניון זה נמצאו מטבעות נבטיים.

שטפונות

מכיוון שהמסלול עובר בנחל מצאתי לנכון להסביר טיפה על שיטפונות, כיצד זה קורה למה במדבר ומה עושים עם נקלעים לאחד כזה. ישנם כמה סוגים של שיטפונות, הדבר המבדיל בניהם הוא דרך ההיווצרות (גל - צונאמי, השפרה של קרחון, מכת גשם רצינית וכו) השיטפון הנוצר במדבר נקרא שיטפון בזק (Flash flood) הנוצר לרוב במקומות בהם לא זורמים מים כל השנה. ניתן לראות ולגעת באדמה הנמצא על ההרים והמדרונות במדבר ולראות שהיא מאוד אבקתית (לס) או שניתן לראות שהמדרונות לא מכוסים באדמה כלל. בשני המקרים קורה דבר דומה, המים לא מחלחלים, כאשר המדרון עשוי רק מאבנים ללא כיסוי אדמה הדבר יותר קל להבנה (מים לא מחלחלים לאבנים), כאשר ישנה אדמה נשווה אותה רגע למשהו יותר מוכר לנו, קמח (אבקתי באותה מידה) כאשר שופכים על קמח כמות גדולה של מים הם לא נספגים ומחלחלים באותה מהירות בה הם נישפחים ולכן הם משפריצים (ניתן לנסות בבית) אותו הדבר קורה עם האדמה במדבר, בהתחלה האדמה סופחת אליה את המים אך לאחר מעט מאוד זמן השיכבה העליונה של האדמה "נפוחה" וספוגה במים ושאר המים היורדים לא יכולים לחלחל. בשני המקרים המים מתחילים לזרום אט אט בערוצים קטנים מאוד (ניתן לראותם על צלעות ההר) לאחר מכן הם מתחברים לערוץ יותר גדול וכך הלאה עד שהם יוצרים זרימה של מים הנקראת שיטפון בזק. השיטפון יכול להתחיל הרחק מהמקום בו אתם נמצאים ולזרום עד אליכם לדוגמא: יכול לרדת גשם באזור מכתש רמון בבקר ולקראת אחר הצהרים נחל צין באזור ים המחל יתחיל רק לזרום. השיטפון לרוב מתחיל כ"גל ראשון" טיפה מים הזורמים במהירות נמוכה (מדהים לראות את זה) ומהר מאוד מתפתח לזרימה חזקה ומסוכנת.
השיטפון מהותי לחיים במדבר מכיוון שהוא מעביר כמות מים אדירה למקומות לאו דווקא בהם ירד מים. כמו כן הוא מעצב את הנוף במדבר בכך שהוא סוחף המון חול, אבנים (קטנות וגדולות כאחד) ממקומם ומעביר אותם למקום אחר.
דרכי התמודדות:
1. לפני היציאה לטיול מומלץ לברר (רדיו, בית ספר שדה וכל אמצעי אחר) לגבי חשש לשיטפונות באיזור הטיול!
2. אם ישנו חשש לא מומלץ לצאת בכלל לטיול! גם אם השמש בשמיים ואין זכר לענן (כאמור לא חייב לרדת גשם במקום בו אתם נמצאים אלא במקום כלשהו המנקז את המים לנחל)
3. לפני היציאה לטיול לספר למישהו איפה אתם מתכננים לטייל ושיהיה עם יד על הדופק במקרה של שיטפון או חוסר קשר לאחר שעה שנקבע מראש.
4. אם נקלעתם לשיטפון - לעלות למקום הגבוה ביותר שאתם מוצאים או אם אפשר להתרחק ככול הניתן מהנחל, לחפש מקום עם קליטה וליצר קשר עם חבר/משטרה/יחידת חילוץ או כל גורם היכול לעזור! (למקרים כאלה מומלץ שתיהיה מפה בכדי להכווין את הכוחות!)
לסיכום שיטפון הינו תופעה מסוכנת אך חיונית, מעצבת נוף וגם מרשימה ביותר, לא לפחד ללכת לראות ולחקור אך מומלץ לדעת כיצד להתמודד עם זה.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )