(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טרק קצר באזור מורגב, הרי הפמיר

מסלול יפה ולא ארוך (בין יום לשלושה) במזרח הפמיר העובר בשני העמקים פשרט ומדיין וחוצה פאס גבוה המחבר ביניהם

תאריך הטיולSeptember 2018
משך הטיוליומיים
עונה מומלצתחודשי הקיץ - אמצע יוני עד אמצע ספטמבר. אנחנו יצאנו בסוף ספטמבר והיו מזג אויר מצוין.

רקע והגעה

זהו טרק קצר, בין יום אחד לשלושה, שמתחיל ומסתיים באיזור מורגב. הוא מתחיל מעט צפונית למורגב על דרך ג׳יפים בעמק פשרט, ממשיך בשביל הליכה העובר דרך פאס יפה בגובה 4700 מ׳ ומסתיים בדרך ג׳יפים שחוזרת בעמק מדיין עד מורגב. את היום הראשון והאחרון אפשר לעשות בג׳יפ ואז נשארים עם החלק היפה של המסלול להליכה של 5-7 שעות.
אנחנו נעזרנו בנהג שיקח אותנו את החלק הראשון, עד יורט בו ישנו ואז הלכנו במשך יומיים עד מורגב.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 1 - נסיעה ממורגב אל עמק פשרט (Pshart Valley)

במורגב ישנו במלון בשם ״פמיר הוטל״. טאיר, המנהל של הפאמיר הוטל, מדבר אנגלית טובה ומבין עניין, עזר לנו למצוא נהג שיקח אותנו לתחילת המסלול. אפשר כמובן גם לרדת לבאזאר ולחפש נהג לבד ולחסוך מעט כסף. יצאנו בסביבות שלוש. המרחק של כ-30 ק״מ בדרך העפר אמור לקחת כשעה. לנו זה לקח כמעט שעתיים, פשוט כי בפועל לנהג לא היה מושג איפה להוריד אותנו ואנחנו זרמנו על זה כי קיבלנו אחלה טיול ג׳יפים בהמשך העמק והנוף המדברי עם גווני האדום והצהוב החזקים היה אדיר.

בכל מקרה כשעה לפני השקיעה הגענו בסוף אל היורטה שבבסיס המסלול. חלפנו עוד שני מחנות יורטות אחרים אז שימו לב לוודא שאתם יורדים במקום הנכון. המשפחה הקיריגיזית ביורט ישר הציעה לארח אותנו ואנחנו שמחנו. בילינו איתם את השקיעה, אכלנו לחם ושתינו תה, ובסוף השכיבו אותנו לישון יחד עם שלושת הילדים הקטנים (בגילאי שלוש, שנתיים ושנה!). בקיצור: הלכנו לישון ביורט יחד עם האמא (כבת שלושים) אחיה הצעיר שדיגמן דודיות למופת ושלושת הילדים, כך שלא רק חווינו לינה ביורט אלא גם לילה של אמא מניקה עם שלושה זאטוטים שמתעוררים אחת לשעה (:

יום 2 - הליכה מעמק פשרט (4,100 מ׳) אל עמק מדיין (3,600 מ׳) דרך פאס ללא שם (4,752)

בבוקר קמנו מוקדם עם המשפחה, אכלנו ארוחת בוקר של תה עם חלב וחמאה (היה טעים), השארנו 300 סומוני על האירוח ויצאנו לדרך. את שני הקילומטרים הראשונים עשינו יחד עם שני הבנים שהוציאו את העדרים, שנראה שחיכו לנו כדי ללוות אותנו. תוואי הדרך די ברור ופשוט עלינו עם הנחל הזורם, עד שעזבנו אותו והתעקלנו שמאלה. לקראת השליש האחרון של העלייה ההליכה הופכת פחות נוחה. עד לפני הפאס אנחנו לא מצאנו איזה שביל מאוד ברור אבל אמור להיות אחד כזה. בכל מקרה עלינו בזהירות ולאט דרך הנחל, לעיתים על הדרדרת ולעיתים על מעט השלג שעוד היה.

מתנשפים מהעלייה ומהגבהים שמחנו להגיע לפאס. הנוף מרשים ויפה מאוד, אבל כדרכם של פאסים קיבלנו משבי רוח קפואה כך שדי מהר התקפלנו והתחלנו לרדת. פה כבר מצאנו שביל ברור שיורד ואכן זקוקים לו. באופן שהפתיע אותנו תחילת הירידה מהפאס הייתה תלולה מאוד ועל דרדרת ארוכה, אבל יחסית נוחה. ממבט לאחור היה ממש קשה לדמיין שיש דרך להגיע אל הפאס. עשינו הפסקת צהריים לאחר כשעה ירידה, כשהגענו שוב אל נחל שזרם (אבל לא ממשיך לאורך כל הירידה).

משם המשכנו בהליכה נוחה של כ-10 קילומטרים עד לעמק מדיין. לקראת שקיעה הגענו לכפר קטנטן ושמחנו לפגוש זקן חביב שהצביע לנו על הבאר שלהם (הנהר הזורם במדיין יפייפה אבל גדול ופחות מתאים לשתייה). לא עבר הרבה זמן מהרגע שהתמקמנו על גדות הנהר ועד שגבר מהכפר הגיע על סוס והזמין אותנו להתארח בביתו. הוא, אשתו, והילד הקטן אבשלום היו מקסימים. אנחנו רק באנו לארוחת ערב מושקעת (עליה הם לא הסכימו שנשלם) אבל למי שרוצה לחסוך אוהל נראה שאפשר יהיה למצוא מקום להתארח באחד הכפרים הזעירים והעניים בעמק.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 3 - מעמק מאדיין חזרה למורגב

אנחנו בחרנו בהליכה ארוכה על דרך הג׳יפים המובילה חזרה למורגב. מדובר בכ-18 ק״מ. תחילת הדרך יפה אבל לקראת מורגב כבר עברנו למוד ספורטיבי ושמחנו לסיים ולהגיע לפאמיר הוטל ולארוחת צהריים בקפה בבאזאר. אם רוצים אפשר כאמור לתאם איסוף חזרה, או לנסות לתפוס טרמפ בתשלום, התנועה מאוד מאוד דלילה אבל זה לא היה נראה משימה בלתי אפשרית.

טיפים

  • מדובר אמנם במסלול יום, אבל יש לזכור שמגיעים במהלכו לגובה רציני, עוברים דרדרות, וכן יש להיות מוכנים לשינויים במזג האוויר. גם בחודשי הקיץ יכול להיות שלג. בקיצור לצאת מצויידים ומאוקלמים לגובה
  • מפות: השתמשנו במכשיר תקשורת לוויני גם לצורך ניווט והיה לנו בטלפון את המפה הסובייטית של האזור

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )