תאריך הטיול | August 2024 |
---|---|
משך הטיול | 16 ימים |
עונה מומלצת | קיץ |
1. באוגוסט המדרונות מאוד יבשים, מי שחפץ בנוף ירוק כדאי להקדים ליוני יולי
2. היתרון באוגוסט הוא כמות המשמש (בטג'יקית זאר דה לו) האינסופית ומראות הפירות המתיבשים בשמש כמו גם מראות החמורים העמוסים חציר היורדים מההרים לכפרים
3. מחיר חמור/סבל גבוה בעונה זו כנראה עקב הדרישה של חמורים לשינוע חציר מההרים+דרישה שלהם לטיולים מאורגנים ע"י חברות, המחיר יכול להגיע ל 60-80 דולר לשני חמורים+ חמר. החמרים גם לא רוצים להתרחק מכפר האם בעונה בוערת זו ואז יש צורך לשכור בכל מקטע של הטרק צוות חמורים חדש. יתכן ובעונה זו עדיף להעזר בסוכן מפאנג'קאנט לארגן חמורים וסבלים (כמו ביביג'ון הבת של ניוזיקול טלפון +992978708989)
אנחנו מצאנו שעדיף לטייל את הטרק המתואר עם ציוד על הגב עקב האפשרות לחלק את הטרק ולהצטייד פעמיים בזימטוד.
4. הוצאת ויזה לטג'יקיסטאן יכולה להיות מתישה ולכן כמה טיפים: הוצאת אי-ויזה (+אישור GBAOׂׂ) עולה 50 דולר אבל הם עושים בעיות ודורשים המון דרישות ובחלק גדול מהמקרים בסוף דוחים את הבקשה והכסף הלך.... לכן א) כדי לקבל אי ויזה צריך לשלוח סריקה ולא צילום של הדרכון. ב) חשוב לצרף תכנית טיול סטנדרטית של טיולי יום וטיולי אתרים ונופש. ג) לצרף הזמנת מקום לינה במלון מסודר, לשם כך הזמינו מלון לשבועיים ואח"כ בטלו את ההזמנה.
היתרון באי-ויזה שאין צורך להירשם אחרי 10 ימים במשטרה כמו בעת קבלת ויזה רגילה. במידה ומוציאים ויזה דרך סוכן טג'יקי זה עולה כ 80-100 דולר.
5. אם אתם מגיעים מסמרקנד תדאגו שמחתימים לכם את הדרכון בכניסה כי הם שוכחים.
6. המגוון בשוק של סמרקנד עדיף בהרבה על מגוון המוצרים בשוק של פאנג'אקנט, בפאנג'קנט ניתן למצוא אורז, כוסמת, פסטה, קוואקר, ירקות, מעט סרדינים ומג'יק נודלס, קורוד (גבינת לבנה מיובשת), פירות יבשים, אבל לא טחינה, עדשים, פתיתי סויה. אין בלוני גז ולכן יש עדיפות לבנזניה (בגרין האוס בדושנבה ניתן לקנות בלוני גז)
7 מומלץ להוסיף יומיים של שהות בכפר זימטוד באמצע הטרק לטיולים סביב הכפר.
8. חובה לשמור על משמעת מים ולפלטר או לטהר אם לא רוצים אמבות ידידותיות בבטן
9. רוב החברה בכפרים יודעים לקבל הודעות מתורגמות בגוגל טרנסלייט בכתב או בדיבור
יצאנו במונית מהשוק של פאנג'אקנט לקצה הדרומי של הכפר מאגיון ׁ(MOGHIYON), חלק שנקרא אובי בוריק (OBI BORIKׂ), 50 סומוני לאדם במונית משותפת.
באובי בוריק קשה להשיג חמורים אבל ניתן לדבר עם מורה הרוסית עומר עלי (טלפון +992928369889 ) והוא ישמח לחמר עבורכם. (אנחנו גילינו שעדיף לטייל את הטרק בתכנית המתוארת עם ציוד על הגב ולא עם חמורים כי ניתן לשלב פעמיים נקודת הצטיידות בכפר זימטוד).
מאובי בוריק עלינו לאורך הנהר עד לכפר היפה רוגיץ' (ROGHICH) תחילה בדרך רכב ולאחר מכן הדרך הרוסה כ"כ שמאפשרת רק הליכה ברגל או באופנוע.
בכפר רוגיץ' יש קטע של אשדות בולדרים, 2 טחנות קמח והוא מוקף הרים מצוקיים, ישנו בבית הארחה של הכפר שמצוי ממש ממול למסגד הכפר ואחראי המסגד אירח אותנו בשמחה בתה ולחם כמקובל.
מרוגיץ עולים לפס קומיצ'ורה דרך עמקי מרעה ירוקים ויורדים לכפר CHORROHA . מכאן ניתן לרדת לאגם 7 בעמק שבעת האגמים בדרך עפר מכוערת או לרדת דרך עמק מלא בכפרונים, מטעים ומים שנמצא מצפון ובמקביל לדרך, זה ערוץ הנחל התלול שיורד מהכפר אל אגם Marguzor. אם רוצים לעבור גם באגם 7, אגם האזורצ'שמה ניתן לצאת מהעמק דרומה על שביל קו גובה שיוצא מהכפר הבא מתחת לCHORROHA הנקרא soimargezor.
מאגם האזורצ'שמה ניתן לחצות גשר וללכת צפונה ישירות לכפרים קיאגלי והפטרוד (TIOGLY+HAFTRUD) בשביל גבוה הצופה על אגם Marguzor מבלי לרדת לאגם Marguzor ולחסוך את העליה התלולה מאגם מארגוזור לכפר קיאגלי. אבל האמת שמומלץ לרדת עד לכפר Marguzor שיושב בקצה הדרומי של אגם Marguzor ולראות את המעיינות השופעים, חופי האגם והחורשת היפות ולישון שם.
בקיאגלי ניתן לשכור חמורים מעבדו (טלפון +992927124518) איש מקסים, ניתן גם לישון אצלו.
העליה מאגם Marguzor לקיאגלי תלולה אבל יפה ולכל אורכה יש מטעים וחורשות צפצפה.
עולים מאגם Marguzor בשביל הראשי שעולה בערוץ המטעים לכיוון הכפר קיאגלי ואז לכפר העליון הפטרוד ׁ(ניתן לישון כאן אצל המשפחה המקסימה של אחמט אחיו של עבדו) ומשם בשביל יפה המוביל לעמק עם מכרות פחם תת קרקעיים. עולים דרך המכרות אל טובסאנג פס (TOBSANG), ומשם יורדים ירידה ארוכה ותלולה דרך יער ערערים (יש בדרך מעין בו ניתן לאכול ארוחת צהריים) ומאהל בו ניתן לטעום יוגורט. ממשיכים לרדת עד מעל לנהר ומשם בשביל קו גובה שמלווה את הנהר ויורד אליו באיטיות עד לנקודה יפה ומתאימה לשינה המכונה SARYMAT RIVER CAMP.
היום מתחיל בהליכה מקסימה לצד הנהר בנופי קניון עמוק ומיוער עד לאשד המפלים של כפר קטנטן ומקסים בשם KUHI לשם מגיעה גם דרך הרכב. מכאן הולכים על דרך רכב (ניתן גם ללכת בקטעים מסוימים בגדה השניה ולחצות בגשרים) עד למפגש הנחלים היפה SARYMAT וארצ'ימידון ולצידו עץ תות ענק (ע"פ התכנית עוד נחזור לנקודה זו). ממשיכים בדרך העפר וחולפים גם ע"פ מפגש הנחלים ארצ'ימידון ואמשוט (AMSHUD), לכאן יכולה להגיע הצידה בימים האחרונים של הטרק (פרטים בהמשך). ממשיכים וחולפים ע"פ הפניה לכפר היפה VERU ואז ע"פ האנחנו ישנו בהום סטיי זימטוד (150 סומוני, 15 דולר ליום כולל 3 ארוחות), הבן הוא סטודנט לקרימינולוגיה ושמו סדהולו SADULLO ׁ(טלפון +9922971558455ׂ, sadullokholmurodov3@gmail.com) שמדבר אנגלית מצוינת ויכול לעזור במציאת סבלים וחמורים. החנות של הכפר בבעלות המשפחה וניתן להצטייד (אין הרבה, בעיקר אורז ומג'יק נודלס. אבל ניתן לקנות ישירות מהמטבח של האמא שלו חלימו, ירקות, אורז, שמן, דלק ושאר מצרכים). האוכל מעולה ובשפע, הבית מקסים, המשפחה מקסימה וSADULLO יוצא מגידרו כדי לתת חויה טובה. ניתן ואפילו מומלץ לשהות ולטייל סביב הכפר יומיים מקסימים (טיול לאורך אמות המים משני צידי העמק, טיול לעמק המטעים של הכפר גזה-עמק ZURMICH או לכפר VERO ולאגמי MURGHOBI ׁ(שם ניתן לחזות בהמוני נחשי מים מקסימים, המים נעימים לשחיה יחסית לטמפ' בשאר האגמים בטרק). רק אוטובוס אחד ביום יוצא ב 05:30 לכיוון פאנג'קנט וחוזר אחה"צ.
תיכנון נכון יהיה לסגור עם SADULLO שבעוד 6.5 ימים (אחרי סיבוב האגמים וצ'ימטרגה פס) יחכה לכם רכב או חמור עם ארגז צידה שרכשתם בזימטוד (הקפצה תעלה כ 100-200 סומוני). הצידה תמתין לכם בגשר של מפגש נהר ארצ'ימידון ואמשוט AMSHUD, הגשר שראינו בדרך הנה.כפר GHAZZA עד שמגיעים לכפר הגדול זימטוד.
הדרך הרגילה והקצרה היא דרך הכפר היפה GUYTAN ו GUYTAN פס (מעט אחריו יש מעין ולידו מאהל רועים מהם ניתן לרכוש יוגורט) עד לאגם צ'וקראק אבל למחפשי הפסים הגבוהים ניתן גם להגיע לשם במסלול אלטרנטיבי דרך עמק ZURMICH היפה וZURMICH פס.
לצד אגם צ'יקוראק יש עוד אגמון ירוק קטנטן וכפר אוהלי רועים מהם ניתן לרכוש יוגורט ולחם.
כיוון שמדובר ביום קצר ניתן בבוקר ללכת הליכה קצרה של כשעה שעתיים אל אגם ZIERAT ולחזור חזרה לציקוראק ואז לעלות לצ'יקוראק פס ולרדת לאגם קולי-קאיילון. לצד הפס ניתן לטפס בזהירות אל סכין סלע מרהיבה עם תצפיות נהדרות לכל עבר.
טיול לאורך חופי אגם קולי-קאיילון המפותלים, המעיין שבראש השביל היורד מעמק קולי-קאיילון אל ארטוץ', והאגמים הקטנים והיפים שבעמק. מי שחפץ בנופי אגמים יפים נוספים אל לו להתפתות ולקצר את הדרך מאגם קולי-קאיילון לאגם דושאחה דרך בית האבן (גם פה ניתן לרכוש לחם ויוגורט) אלא ללכת דרך השביל הצפוני שחולף באגמים שבהיקף העמק וביחוד אגם BIBIJONAT היפייפה.
ניתן לישון ליד אגם קולי-קאיילון אבל מטעמי ניצול נכון של היום עדיף לישון ליד אגם BIBIJONAT
עולים אל אגמי דושאחה הכחולים-ירקרקים ומשם מתחברים למעלה הרגיל המטפס אל ALAUDIN פס (לא לפספס את התצפית על כל אגמי העמק כולל אגם BIBIJONAT, בחלק התחתון של המעלה).
מראש הפס יורדים אל אגמי ALAUDIN שהיקפם כבר יותר מפותח בזולות ומסעדה זעירה בה ניתן לאכול או לישון בזולה/אוהל. צבע האגמים הינו כחול נדיר ביופיו בעיקר עם שחר ובעיקר מומלץ האגם הקטן שממזרח לאגם הראשי. הפקח שכאן גובה 50 סומוני לראש.
כיוון שהיום הזה קצר מומלץ מאוד לטייל טיול מקיף באגמי ALAUDIN, עדיף ממש עם שחר. הצבע מטמטם בעיקר עם צבעי הזריחה.
העליה לאגם מוטני פשוטה וקצרה, מומלץ להשקיע את אחה"צ בהקפה של האגם, יש לו חופים מגוונים, מצוקים, מניפת סחף, חופי חול אדום וחופי בולדרים, נופי קרחון ועוד.
עד לכאן יכולים להגיע חמורים במידה ואתם זקוקים לעזרה תוכלו לסגור עם סדלהו שישלח לכאן סבל לעזור לכם לחלוף את שלושת הימים הבאים עד מפגש ארצ'ימידון-אמשוט.
מקיפים את אגם מוטני מצידו המערבי ומתחילים את הטיפוס לביי קמפ 4500 מ'. הטיפוס אינו תלול והשביל נח, ניתן לחרוג מהשביל ולטייל בנופי הקרחון שבמדרון הדרומי של עמק העליה לבייס קמפ.
בחלק המערבי ביותר של הבייקמפ, ממש מתחת למורדות הפס יש בקיץ נקודת מים טובים וזורמים בשפע
עולים אל הפס שמפריד בין פסגת צ'ימטארגה המסובכת טכנית לפסגת אנרגיה הקלה יחסית לטיפוס (במידה והבאתם ציוד טיפוס שלג וקרח, קרמפונים, גרזנים, קסדות, רתמות וחבלים).
מהפס יורדים בשביל נח בדרדרת ולצד קרחון יפה. מדובר בירידה של 1700 מ' עד לאגם הבא, והחלק היותר מאתגר שלה הוא החלק התחתון של שביל הדרדרת. מדובר בקטע של כ 100-150 מ' תלולים של דרדרת משוחררת שבה החצץ "זורם" וכדאי מאוד לרדת אותה בזהירות. מתחתית קטע זה הולכים בשביל נח בקרקעית העמק לצד נהר זורם עד להופעתו המפתיעה של אלו בולשוי (האגם הגדול) שצבעו כחול-טורקיז. מומלץ לישון ליד האגם.
יורדים בעמק זינדון ZINDON (עמק הצינוק) עד לאגם מאלו אלו בעל הצבע המרהיב הירקרק. משם יורדים עד המפגש עם עמק אמשוט שאחריו שוב ניתן להתהנג על קערת יוגורט עם פיסת חלב (לחם) במאהל רועים.
יורדים לגשר על נהר ארצ'ימדון ופוגשים את הרכב/חמור שהביא לכם את הצידה מהכפר זימטוד.
ממשיכים עד למפגש הנהרות ארצ'ימידון-סארימאט וישנים שם
עולים בעמק ארצ'ימידון וחורגים ממנו דרומה לכיוון אגם PUSHTIKUL בו ישנים
יורדים חזרה מהאגם לעמק ארצ'ימידון ועולים בעמק עד מעט לפני DUGDON PASS שם ניתן ללון
חוצים את הפס, חציה קלה ויורדים בעמק נהר דוקדון עד למפגש עם נהר קרה קול משם ממשיכים לאורך נהר קרקול עד לכפר סאריטאג SARYTAG בו ניתן לישון או ממשיכים עד לאגם איסקנדרקול המרהיב.
ניתן לישון בסוכה לצד מעינות פשצ'שמה (5 הנביעות) ולהשאיר את התיקים למשמרת במטבח העובדים של הדאצ'ה הנשיאותית שלצד המעיינות. יש שם חשמל לטעינה, יש מים טובים לשתיה. ניתן לשלם לאנטון הש.ג. של הדאצ'ה הנשיאותית והוא ידאג לציוד.
משאירים תיקים במטבח של אנטון ויוצאים להקפת האגם יפייפיה. לאורכו 3 מניפות סחף מכוסות יער צפצפות עם נהרות שוצפים וחופים מקסימים. השביל חוצה בשני גשרים את נהר HEZORMECH ומטפס לתצפית נהדרת בפס. משם ירידה מרהיבה על סכין צרה עד למחסום הכניסה לאגם (80 סומוני לראש למי שנכנס ברכב מסארבודה), חוצים את הגשר הראשי ויורדים אל מפלי איסקנדרקול השוצפים, מפלים אלה נוצרו כאשר האגם עלה על גדותיו וגלש ע"ג המורנה שחסמה אותו ויצר קניון יפה בסלעי המורנה הרכים והצבעוניים. מכאן נעלה אל אגם הנחש הירקרק והמוקף יער צפצפות. נקיף את האגם נגד כיוון השעון, נחצה את יער הצפצפות ונגיע לקמפינג המסודר של אגם איסקנדרקול (50 סומוני לשינה באוהל). נחזור לתיקים בפשצ'שמה בדרך העפר שאורכה 4 ק"מ.
לחובבי אקסטרים ניתן לטפס על ההר המרהיב והמצוקי שמכונה כובע אלכסנדר מכיוון חופי האגם. אבל הטיפוס מסוכן ואפשרי רק לבעלי ניסיון בטיפוס מצוקים והרים. הטיפוס כולו תלול וממש בסוף הטיפוס יש לבצע טרברסה שאורכה כ 10 מ' החשופה מעל תהום של מאות מטרים. גם קטע הטיפוס ש100 מ' לפניה אינו פשוט ועלול להיות מסוכן. התצפית מראש ההר יפה והירידה ממנו מבאסת כי צריך לחצות את דרכי מכרה הזהב הסיני שבעורף ההר (משם גם ניתן לטפס בקלות אל ראש ההר, השביל המוביל לשם עובר בעמק שממזרח להר כובע אלכסנדר (chulbo))
מגשר הכניסה לאגם איסקנדרקול ניתן לתפוס בקלות טרמפים לסארבודה (20 סומוני) ומשם טרמפ/מונית ב 60 סומוני לדושנבה.
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם