(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מהוואדיות הנסתרים לעמק מרקה Hidden Valleys and Markha Valley

תוספת מהממת לטרק עמק מרקה המפורסם. טיול של כשבוע עם לינה בהומסטייז.

תאריך הטיולJune 2023
משך הטיולשבוע
עונה מומלצתאמצע יוני עד אמצע ספטמבר. יש להתעדכן על מצב השביל, בעיקר בקצוות העונה.

פרטים כלליים ואזהרות

מסלול הוואדיות הנסתרים (Hidden Valleys) הוא האח הפחות-מוכר של עמק המרקה, והקצת-יותר-יפה לטעמי. דרגת הקושי דומה - מתאים לכל אחד בכושר סביר (ואחרי התאקלמות לגבהים של לדאק). יש רק יום אחד קשה - היום האחרון של הוואדיות הנסתרים שבו חוצים את הפאס לכיוון עמק מרקה, ובנוסף לטיפוס זה גם יום הליכה די ארוך. גם מהבחינה הזו רמת הקושי של המסלול דומה לזו של עמק מרקה: רוב המטיילים במרקה מתחילים או מסיימים את המסלול בחציית הפאס הסמוך לצ'וגדו (Chogdo) וזה יום הליכה קשה.
לפי ההמלצה בסיפור-הדרך של עומר גורדון דילגתי על היום הראשון של הוואדיות הנסתרים והתחלתי את ההליכה בפנג'ילה. מסלול הוואדיות הנסתרים מסתיים בצ'ילינג (Chilling) שנמצא כבר בעמק מרקה ואפשר משם להמשיך ישירות למסלול עמק מרקה.
שימו לב שהמסלול חוצה מספר פאסים שגובהם כ-5000 מטר; חשוב לוודא מראש שהפאסים במצב עביר ולא מכוסים בשלג עמוק. חשוב גם להגיע לטיול אחרי שהתאקלמתם בלה. המסלול שאני מציע כולל גם אופציה ליום התאקלמות ביום השני לפני הטיפוס לפאס, אבל שימו לב שגם האזורים ה"נמוכים" במסלול הם בגובה של כ-3500 מטר אז חשוב להתאקלם בעיר לפני שתצאו לשטח. בנוסף, מסלול עמק מרקה כולל כמה חציות של נהר עם זרם חזק ולכן הוא מומלץ רק כשמזג האוויר טוב, ובמיוחד ראו את האזהרות שכתבתי ביום ההליכה האחרון.
בנוסף, ממליץ להסתכל בטיפים שמופיעים בסוף העמוד כאן.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Day 1: Drive to Panjilla and walk to Himju

ב-10 בבוקר יש אוטובוס מלה ל-Khalatse (נכון למועד כתיבת שורות אלה) שלוקח כ-4 שעות. משם אפשר להתקדם במונית או בטרמפים ל- Panjilla / Fanjila, כשעה נסיעה. משם הליכה של שעתיים-שלוש ל- Himju / Hinju, הליכה די קלה וכמעט מישורית. למעשה ההליכה היא על כביש כך שאפשר להגיע באוטו עד לשם.
בהימג'ו יש הומסטייז, ודי חייבים לעצור כאן כי ההליכה עד לכפר הבא היא מאוד ארוכה (יום 3).

יום 2 (אופציונלי): טיול התאקלמות

מכיוון שהיום הבא הוא ארוך במיוחד וכולל חציה של פאס בגובה 4900 החלטתי לעשות טיול התאקלמות של כמה שעות ולישון לילה נוסף בהימג'ו. המסלול שעשיתי מופיע במפה. תחילתו על שביל ברור, ההמשך בר בשטח. לכו בזהירות, המצוקים תלולים והסלע מתפרק בקלות ויכול להדרדר.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Day 3: to Sumda-Chenmo via Konzke La

עליה לפאס שגובהו כ-4900 וסיום בגובה 4000. הפאס הוא ממש באמצע המרחק. השביל העולה אליו לא תמיד ברור ואם בטעות סוטים ממנו הטיפוס נהיה מאוד קשה ומסוכן אז מומלץ לעקוב היטב אחרי המסלול באפליקציית הניווט המועדפת עליכם (אישית ממליץ על mapy.cz).
בחצי השני של היום הולכים לאורך נהר וצריך לחצות אותו מספר פעמים, לפעמים אין ברירה אלא להרטיב רגליים אבל המים לא עמוקים והחציה די קלה.

Day 4: to Chilling via Dungduchen La (עם אפשרות לקצר ולסיים ביום זה)

ראשית כל: מי שלא מעוניין להמשיך לעמק מרקה יכול להמשיך מפה במורד הנחל עד Sumda Do, מרחק של חצי יום הליכה, ולסיים שם על הכביש. משם ניתן לקחת טרמפ לכביש הראשי כדי לחזור ללה. מצד שני, ככה תפספסו את הנוף מהפאס של היום, כך שאם יש לכם זמן - מומלץ בכל מקרה ללכת עד צ'ילינג (יום הליכה שלם אבל לא ארוך בטירוף) שגם היא נמצאת על הכביש וניתן לחזור ממנה ללה.

להולכים לצ'ילינג, כ-3 ק"מ אחרי שעוזבים את סומדה-צ'נמו במורד הנחל, השביל עולה על גשר (בתמונה) וחוצה ערוץ צדדי שמתחבר מימין ואז עולה וחוצה שלוחה. בצדה השני השביל יורד ליובל קטן של הנחל והולך במעלהו עד לפאס Dungduchen La שגובהו כ-4600. מיד אחרי הפאס אפשר להשיג קצת קליטה של Airtel. השביל ממשיך זמן מה על קו-גובה ואז מתחיל לרדת.
שימו לב: כאשר הירידה מתחילה השביל נהיה מאוד ברור ומוסדר, כנראה שהרחיבו אותו כדי להקל על מעבר חמורים. אחרי כשעה של ירידה מגיעים לפיצול כאשר השביל המוסדר ממשיך ללכת על קו גובה ושביל צדדי פונה בערוץ קטן לעבר איזו חווה וממשיך משם בירידה בערוץ. ב-mapy.cz דווקא השביל הצדדי מסומן בתור השביל המרכזי. מומלץ מאוד להמשיך דווקא בשביל הרחב שהולך על קו-גובה, ולא בשביל שמופיע באפליקציה בתור השביל הראשי! זאת מכיוון שהשביל הקטן היורד בערוץ מחייב כמה חציות מאוד מפוקפקות של הנחל; המים אמנם לא עמוקים אבל הזרם מאוד חזק, ובנוסף בכמה מקומות צריך קצת לטפס על סלעים לא יציבים. במפה בעמוד זה סימנתי את השביל המומלץ שלי.

Day 5: Hitchhike to Skyu and optional detour

למרגלות צ'ילינג נמצא כביש. בנסיעה צפונה של כשעה אפשר להגיע לכפר Nimmu שנמצא על הכביש הראשי בין לה לסרינגר, מרחק כשעתיים נסיעה מלה. בנסיעה דרומה אפשר להגיע לעמק מרקה המוכר או לעמק זנגסקר.
בחצי יום הליכה מצ'ילינג אפשר להגיע לסקיו, אבל היות שההליכה היא ממש על הכביש עצמו, אין סיבה שלא לקחת טרמפ. התנועה מאוד דלילה אז זה יכול לקחת קצת זמן, אבל לא המון להערכתי.
סקיו נמצאת בפתחו של עמק המרקה. אני החלטתי לפנות מפה לטיול קצר שאתאר להלן, אבל אפשר גם לדלג עליו ולהמשיך במסלול למרקה.
מיד ביציאה מסקיו, ליד מקדש קטן, ישנו שביל שפונה שמאלה (צפונה) והולך במעלה ערוץ רחב ובולט. תוך שעות ספורות של הליכה מגיעים לכפר הקטנצ'יק Shingo שבו יש שלושה הומסטייז. אני השארתי כאן את התיק והמשכתי בעליה בשביל לפאס Ganda La, ואז ירדתי בחזרה וישנתי בשינגו. העליה לוקחת כשלוש שעות, הירידה כשעה וחצי.
בדיעבד אפשר לגמרי לוותר על הטיולון הזה. הנוף מהפאס אמנם די יפה, אבל פחות יפה מהפאסים האחרים של המסלול כולו.

Day 6: to Markha Village

אם עשיתם את הטיול האופציונלי לשינגו, רדו חזרה לסקיו - כשעתיים הליכה. אם התחלתם את היום בצ'ילינג, קחו טרמפ לסקיו. כך או כך יש לכם הליכה של יום שלם על דרך עפר, במעלה נהר המרקה עד לכפר מרקה. יש גם כמה נקודות בדרך שאפשר לעצור אם היום ארוך לכם מדי. אפשר גם להשיג חטיפים ומאגי בחלק מהנקודות האלה אבל קשה למצוא ארוחה רצינית באמצע היום.
כך או כך חובה לישון בכפר מרקה על-מנת לחצות את הנחל על-הבוקר כשהזרימה עוד חלשה (ראו בתיאור של מחר). אגב, נכון לכתיבת שורות אלה, כלי רכב יכולים להגיע כמעט עד לכפר מרקה - כשעה הליכה לפני הכפר יש נחל זורם שהם לא יכולים לחצות. כמובן שזה עשוי להשתנות לפי מזג-האוויר ועבודות תשתית.

Day 7: to Hankar

כשעה הליכה אחרי כפר מרקה יש לחצות את הנהר בתוך המים. מכיוון שהנהר ניזון מקרחון שנמס מהשמש, הזרימה הולכת ומתחזקת במשך היום. עדיין הנהר לרוב לא עמוק במיוחד אבל הזרימה חזקה ויכולה ממש להפיל אותך מהרגליים.. מומלץ מאוד לחצות את הנהר רק בשעות הבוקר, לא חייבים מוקדם במיוחד. תשקיעו זמן בלמצוא נקודה נוחה לחציה; שווה לחפש נתיב או עקבות של אנשים שחצו לפניכם. כשאני הגעתי למרקה יום קודם בשעות אחה"צ ניסיתי לחצות אותו באותו היום; התוצאה הייתה שחזרתי בבושת-פנים את שעת-ההליכה האחרונה בחזרה לכיוון מרקה עם ברך חבוטה ותיק רטוב.
כעשר דקות אחרי חציית הנהר חוצים אותו שוב, הפעם על גשר, וכמה דקות אחר-כך מגיעים לכמה סטופות ושביל העולה למנזר מעליכם. אפשר להשאיר את התיק ולקפוץ למנזר, בתקווה שהנזיר יהיה שם כדי להראות לכם את המקום. הנזיר סיפר לי שהוא משויך למנזר הגדול ב-Hemis והוא ב"תורנות" של שנה שלמה שבמהלכה הוא גר לבדו במנזר הזה על הצוק, ורק יורד מדי פעם להביא אספקה.
אחרי עוד הליכה קצרה תגיעו לאומלונג שם יש הומסטייז רבים וגם אוהל תה. אחרי עוד כמה שעות הליכה תגיעו להאנקר. זה יום הליכה קצר אבל אני מציע לסיים כאן (קראו על היום הבא כדי להבין למה). יש שני חלקים ליישוב כאשר החלק הרחוק יותר נמצא כ-20 דקות בהמשך השביל; שימו לב שבדרך לשם השביל עוזב את הערוץ ועולה למצוקים משמאל.
מעל החלק הרחוק של האנקר מתנשא מבצר עתיק על צוק. אפשר לטפס אליו, שמתי כמה תמונות של המקום ושל הנוף משם. העליה חדה אבל קצרה. מה שכן, המבצר מט-לנפול והאבנים מאוד לא יציבות. אם אתם משוטטים בתוכו, עשו זאת בזהירות רבה.

Day 8: to Nimaling

האנקר נמצאת בגובה 3900 מטר מעל פני הים. שעות ספורות לאחר מכן מגיעים ל-Tachutse בגובה 4200, שם יש בקתה קטנה והבחור שם יכול לפתוח לכם אוהל; לינה וארוחות כרגיל כמו בכל ההומסטייז, אבל המזון קצת יותר מצומצם, לכן אני ממליץ להשאר לישון בהאנקר.
אחרי עוד כמה שעות הליכה מגיעים לאתר הקמפינג נימלינג בגובה 4800. כאן הלינה (באוהלי-קבע שנמצאים במקום) והארוחות עולות קצת יותר מאשר בהומסטייז (נכון לכתיבת שורות אלה - 2000 במקום 1500) אבל האוכל טוב. עקרונית אפשר להגיע ממרקה עד נימלינג ביום הליכה אחד (כלומר לדלג על לינה בהאנקר) אבל אני ממליץ שלא כי מדובר ביום ארוך למדי ובעליה של הפרש-גובה רציני.
כך או כך, חובה לישון בנימלינג כדי לחצות את הפאס האחרון מוקדם בבוקר (ראו את התיאור של מחר). אגב, סמוך לכאן נמצאים הבייס-קאמפס של Kang Yatse ושל Dzo Jongo, שתיהן פסגות בגובה מעל 6000 מטר שנחשבות מתאימות למטפסים מתחילים. בכל זאת הן דורשות קצת ציוד וידע מקצועי אז אל תתפסו אליהן בלי מדריך (אלא אם אתם באמת יודעים מה אתם עושים).

Day 9: to Chogdo via Konmaru La

אני למעשה לא הלכתי את היום הזה בגלל כמה תקלות שקרו אבל אכתוב כאן מה ששמעתי. היום מתחיל בחציית הנהר הצמוד לנימלינג - בבוקר המים קרים ממש, אבל חייבים בכל זאת לחצות מוקדם. משם עולים מיד לפאס שגובהו 5200 מטר: תוודאו עם המקומיים שהפאס עביר ותבררו כמה שלג יש, אם בכלל. אחרי הפאס יורדים בתוך ערוץ נחל עד לסיום בצ'וגדו. בתוך הערוץ חייבים לחצות את הנחל זורם מספר רב של פעמים - תתכוננו לטבילה קרה.
שמעתי ממטיילים שהמים מגיעים כמעט לגובה המותניים והזרימה חזקה כך שמדובר ביום הליכה קשה וקצת מסוכן. יתכן שזה תלוי בשעות היום (גם כאן הזרימה מתגברת ככל שהיום מתקדם) וגם במזג האוויר - המטיילים שפגשתי עשו זאת ביום קצת גשום, וסיפרו שהם מאוד לא נהנו מכל החוויה. אני מאוד ממליץ לצאת לדרך מוקדם מאוד ורק בתנאי שהשמיים בהירים. אם מזג האוויר גרוע, תישארו עוד יום בנימלינג ותנסו שוב למחרת, או שפשוט תוותרו על היום האחרון ותחזרו לישון בהאנקר או באומלונג ולמחרת תקחו הסעה מהכפר מרקה.

טיפים

  • נכון לכתיבת שורות אלה, המחיר להומסטיי הוא אחיד בכל המסלול ועומד על 1500 לאדם ללינה, ארוחות ערב ובוקר וצידה לדרך. רק בנימלינג המחיר הוא 2000.
  • אין ממש איפה למצוא אוכל פרט להומסטייז. לפעמים אפשר למצוא מאגי או קצת חטיפים - מבחר מצומצם. תביאו איתכם חטיפים לדרך.
  • אין קליטה בשום מקום במסלול פרט לפאס ביום 3. עם זאת, לרוב הכפרים יש WiFi קהילתי (שעובד דרך לוויין אולי?). תשאלו בהומסטיי שלכם איפה בכפר אפשר לתפוס את ה-WiFi ומה הסיסמה.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )