(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טיול בעיירה Ilulissat, גרינלנד

טיול ב-Ilulissat, עיירה השוכנת במערב גרינלנד, לצידו של הגלייז'ר הפעיל ביותר בעולם (*אחרי אנטרקטיקה)

תאריך הטיולSeptember 2017
משך הטיול4 ימים

רקע

אילוליסאט היא העיירה השלישית בגודלה בגרינלנד (אחרי נוק וסיסימיוט) עם כ-4,500 תושבים (ומספר דומה לזה של כלבי מזחלות). היא שוכנת בקו רוחב 69, כ-350 ק"מ צפונית לחוג הקוטב הצפוני. כמו כן שוכנת אילוליסאט בסמוך ל-Ilulissat IceFjord, שהוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ואחת הסיבות לכך שזו העיר המתויירת ביותר בגרינלנד.
Ilulissat IceFjord, זהו למעשה גלייז'ר שקצהו בתוך הים הארקטי, וממנו נשברים בקיץ עוד ועוד קרחונים אל תוך המים. האזור הימי שאליו נשבר הגלייז'ר הוא למעשה עמק שקצהו רדוד, ולכן קרחונים גדולים שנשברים מהגלייז'ר, נתקעים בנקודה זו ולא מצליחים לעבור אותה ולהמשיך בדרכם לים הארקטי. מחסום זה גורם לקרחונים להתקע וכך נוצר פקק תנועה של קרחונים המשתרע על פני קילומטרים רבים. במקטע זה קרחונים מקטנים ועד עצומים בגודלם, מחכים עד שיוכלו להשתחרר ולצאת אל הים. כשהקרחונים בקצה העמק הימי נמסים, או כאשר יש מספיק לחץ בפקק, הם נדחפים החוצה והים מתמלא בקרחונים. לכן, מול חופי אילולסיאט שטים להם המוני קרחונים, מחזה מרהיב ביופיו.
באילוליסאט קיימת גם תיירות חורף, שעיקרה לראות את כמויות השלג והקרחונים שבאזור, לצפות בזוהר צפוני, וגולת הכותרת – לעשות טיולים עם מזחלות כלבים.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

תחבורה והגעה

כמו בכל גרינלנד, אילוליסאט לא מחוברת לשום עיירה או כפר אחר באמצעות שביל או כביש, ולכן הדרך היחידה להגיע אליה היא או מהאוויר או מהים. ישנן טיסות סדירות של Air Greenland בקו Kangerlussuaq-Ilulissat, וייתכן שבזמנים מסוימים בשנה ישנן גם טיסות ישירות לעיירות אחרות.
אנחנו הגענו ל-Ilulissat דרך הים, בשיט מהעיירה Sisimiut. בחוף המערבי של גרינלנד פועל קו שיט (Arctic Umiaq Line) של אונייה השטה לאורך החוף המערבי מצפון לדרום וחזרה שוב ושוב. האונייה מגיעה עד Ilulissat בצפון, ועד Narsaq ו-Qaqortooq בדרום. האוניה משלימה סיבוב הלוך-חזור (מצפון לדרום וחזרה לצפון) בשבוע אחד, ולכן למעשה האונייה עוברת בכל תחנה, בכיוון מסוים (צפון או דרום) פעם אחת בשבוע. אנחנו תכננו את הטיול שלנו בגרינלנד באופן שבו נסיים את הטרק Arctic Circle Trail יום לפני הגעת הסירה ל-Sisimiut בכיוון צפון, ושטנו איתה מ-Sisimiut אל Ilulissat. השיט ארך כ-16 שעות, מ-21:00 בערב עד 13:00 בצהריים. ככה שלמעשה לא פספסנו הרבה זמן, כי מרבית השיט היה לילה. באונייה ישנם חדרים (פרטיים ו-dorm). המחיר של השיט לא זול, אך היה הרבה יותר זול מהאופציה של טיסה – כ-1250DKK כולל הלינה, לאדם. אני לא חושב שהייתה אופציה להזמין את השיט ללא לינה. את הכרטיסים לסירה הזמנו מראש דרך האתר של Arctic Umiaq Line.
לאחר הביקור ב-Ilulissat, עברנו לדרום גרינלנד, ולכן טסנו מ-Ilulissat אל Narsarsuaq שבדרום (מדובר בכרטיס טיסה אחד, אולם המסע הצריך 4 טיסות! למרות המסלול המורכב, הטיסות היו באורך כ-45 דקות כל אחת, עם המתנה של 45-90 דקות בין כל שתי טיסות. והמזוודות נשלחו ישירות ל-Narsarsuaq מבלי שהיינו צריכים להתעסק איתן בין הטיסות). יש לציין שלמרות שהיה מדובר בטיסה בכיוון אחד, היא הייתה יקרה מאוד! כ-5000DKK לאדם.

אטרקציות ותיירות

אילוליסאט היא כאמור עיירה יחסית תיירותית (הכל כמובן במונחי גרינלנד, שהיא עוד רחוקה מלהיות מתויירת מאוד). יש בה מספר לא קטן של בתי מלון, צימרים, כמה AirBnbים והוסטלים. כמו כן ישנם בעיירה מספר לא קטן של סוכניות טיולים, שכולן מציעות בערך את אותן האטרקציות – רובן קשורות לקרחונים שבאזור: שיט תצפית על קרחונים, שיט לוויתנים, שיט לגלייז'ר רחוק יותר שבו ניתן לראות התנפצויות ומפולות של קרח אל הים, שיט לכפרים סמוכים, שיט קיאקים בסמוך לקרחונים, טיסות נוף במסוקים ומטוסים וכו'. כל האטרקציות הן כמובן לא זולות, ונעות בין (בערך) 350ש"ח לאדם לשיט בין הקרחונים באזור, דרך שיט לוויתינים שעולה כ-750ש"ח לאדם, ועד 1200ש"ח לאדם לשיט אל הגלייז'ר הרחוק ותצפית על השברים שנופלים ממנו. הסוכנות הבולטת ביותר היא World Of Greenland, אך לכל אטרקציה מומלץ ללכת גם לסוכניות אחרות ולהשוות מחירים.
מוזיאון – בעיירה ישנו מוזיאון קטן המוקדש לקנוד רסמוסון, שהיה בעל שורשים דנים וגרינלנדים, ועמד בראש משלחות רבות לחקר גרינלנד (חציית שדה הקרח, הקפת האי, יצירת קשר עם כפרים נידחים של אינואיטים וכו') והאינואיטים בכלל. המוזיאון מעניין מאוד ומספק אינפורמציה על גרינלנד, הקשר שלה עם דנמרק, על האינואיטים ועל החיים בגרינלנד. שווה ביקור.
אטרקציה מרכזית נוספת באילוליסאט היא טיולים במזחלות כלבים, אך היא אפשרית רק בחודשי החורף.
באילוליסאט ישנם מספר חנויות וסופר מרקטים, ככה שזה מקום טוב להצטיידות, קניית אוכל ומזכרות.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

שיט קרחונים

אנחנו בחרנו לקחת שיט קרחונים, כדי מצד אחד להנות מהאטרקציה המרכזית שהאזור מציע, מצד שני לא להסחף במחירים הגבוהים של האטרקציות. מדובר בשיט של כשעתיים וחצי. זהו שיט תדיר ולעיתים הוא פועל יותר מפעם ביום. אנחנו בחרנו לקחת את השיט של השקיעה (השעה שלו משתנה כמובן בהתאם לתזוזת השמש. כשאנחנו היינו שם, בסוף אוגוסט, השיט יצא בסביבות 20:30, אולם ביולי השיט יוצא שעה-שעה וחצי מאוחר יותר). יוצאים מהנמל של העיירה ומהר מאוד פוגשים את הקרחונים המשייטים באזור, ככל שמתקרבים ל-Ilulissat IceFjord מתקרבים לקרחונים יותר ויותר גדולים. הנוף של הקרחונים והים והשמיים מדהים, ובמיוחד כאשר יש שקיעה והצבעים מגוונים. בנוסף לא מופרך לראות לוויתנים בשיט זה, ואכן יצא לנו לפגוש 2 לוויתנים במהלך השיט. כמובן שאם רואים לוויתנים בשיט זה (שמוגדר כשיט קרחונים ולא שיט לוויתינים), כל תשומת הלב של היושבים בסירה מופנית אליהם, וגם הקברניט מנסה לעקוב אחר תנועתם ולהשאר בקו ראייה איתם).

לינה

כמו בכל גרינלנד, הלינה היא יקרה. האופציה הזולה ביותר שאנחנו מצאנו הייתה Ilulissat Hostel שבו ישנם חדרים זוגיים בעלות של DKK700 ללילה לזוג (מחיר זה כולל מגבות, מצעים וארוחת בוקר, אך השירותים והמקלחת משותפים). בתי המלון השונים יעלו הרבה יותר. זהו הוסטל פשוט ונחמד הממקום במרכז העיירה ויש בו חדרים רבים. בטיולנו בעיר נתקלנו בגסטהאוס Ilulissat Guesthouse שהיה נראה יותר מגניב ויפה, וגם עם נוף לים ולקרחונים, אך הוא היה רחוק יותר מהמרכז (רחוק או יותר או פחות – הכל בטווח של 5-10 דקות הליכה) ועלה קרוב ל-1000DKK ללילה לזוג.
אפשרות זולה הרבה יותר היא לעשות קמפינג (בחינם). לא זכור לי שראינו מקום קמפינג רשמי בתוך או בסמוך לעיירה, אך בגרינלנד ניתן לעשות קמפינג בכל מקום שהוא אינו שטח פרטי/עירוני. ולכן ניתן פשוט לצאת אל פאתי העיר ולישון שם באוהל.

טיולים

ישנן באזור אפשרויות טיול, גם כאלו של יותר מיום אחד, אם כי השבילים הללו לא מסומנים (בטח לא לכל אורכם). נוסף על אלו ישנם מספר מסלולים קצרים שמהותם יציאה מהעיירה והתקרבות ל-IceFjord לשם תצפית על מסות הקרחונים.
אנחנו החלטנו לעשות מסלול שכזה – מסלול היוצא מהעיר, הולך לכיוון ה-IceFjord ואז לאורך חלק קצר ממנו (ומכיל כמובן תצפיות מדהימות לכיוונו), ואז חזרה אל העיר מכיוון אחר. זהו מסלול מעגלי שאורכו כ-10-12 ק"מ ולכן ניתן כמובן להספיק אותו ביום. אנחנו החלטנו לעשות את מסלול זה ביומיים. ישנם 2 יתרונות לכך: 1) המסלול פשוט מדהים, ולנו היה קשה להפסיק להתפעל מהנוף. גם בתוך העיירה – הבתים הצבעוניים מקסימים ביופים, והמראה שלהם, כשברקע הים והקרחונים הוא מיוחד מאוד. וכמובן כשיוצאים מהעיירה ומטפסים אל הרמה הסלעית שממנה נשקף הנוף ל-IceFjord – המוני קרחונים המרצפים את הים, חלקם עצומים בגודלם. 2) ניתן לעשות קמפינג לכל אורך המסלול (מחוץ לעיירה) ובכך להנות מקמפינג עם נוף ישיר לים אל הקרחונים + בונוס של לשמוע את הקרחונים מתנפצים באמצע הלילה וגם לאורך היום.
אכן עשינו את מסלול ההליכה הזה באיזי, תוך שאנחנו עוצרים לצלם המון ולהתלהב מהנוף. באזור הנקודה שבה השביל מתחיל להתרחק מה-IceFjord ופונה לכיוון העיירה, עצרנו לקמפינג ליד נחל. הנוף היה מקסים לשקיעה לים ולקרחונים.
כבונוס, מסיימים את המסלול בכניסה אל העיירה מצד אחר שלה, שבו שוהים מרבית כלבי המזחלות. באזורים הלא דרומיים של גרינלנד, עדיין משתמשים לא מעט בכלבי מזחלות, והם מקבלים יחס של חיות עבודה (ולא חיות מחמד) – הם לא מתגוררים בבתים עם בעליהם, אלא מייחדים להם אזורים משלהם בפאתי העיר, כדי שנביחותיהם ויללותיהם לא יפריעו לתושבים, ושם הם גרים באזורים נרחבים שבהם יש מלונות (melunot). הכלבים קשורים ולא מאיימים – גם כשעברנו לידם (המסלול עובר ממש בתוך השטחים שלהם) לא היה נראה שהם מתרגשים מאיתנו בכלל... הם בקושי הזיזו את ראשם אלינו, ופשוט שכבו להם ונחו. כשהמשכנו ללכת והיינו כבר בתוך העיירה רצו אלינו גורי כלבים (עד גיל חצי שנה הגורים לא קשורים ולא בהכרח נמצאים ב"ערי כלבים"), והם כבר התעניינו בנו הרבה יותר וחיפשו את תשומת ליבנו וליטופינו.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )