(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

4 ימים בגיאורגיה - ממסטיה לאושגולי

לקחנו שתי חברות מהצבא הפסקה קצרה מהחום של ישראל. הגענו לנופים מושלגים ונשמנו אוויר פסגות. טיול קסום בשיא עונת הפריחה, הרבה חצ'פורי ואנשים טובים... גיאורגיה במיטבה - ממליצות !!

תאריך הטיולJuly 2024
משך הטיול6 ימים
עונה מומלצתיוני - אוקטובר

כללי

חיפשנו טרק בקתות, בלי לסחוב הרבה על הגב, שנוכל להסתמך על לינה וארוחות בכפרים שבדרך.
לא מצאנו הרבה סיפורי דרך עדכניים מהשנתיים האחרונות ויצאנו לטיול עם כמה שאלות.
לאורך הטיול חווינו וצברנו ידע חשוב..
אז החלטנו לשתף (:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

הכנות - מאיפה מתחילים?

טיסות - הזמנו טיסה דרך אל על עם אפשרות לביטול/שינוי תאריכים (כי בכל זאת מלחמה...). הזמנו טיסות שאפשרו לנו 6 ימים מלאים, ממליצות לקחת קצת יותר ספייר אם מתאפשר לכם.

תכנון מסלול - בהתאם לזמני ההגעה למסטיה, תכננו שני מסלולים אופציונליים (של ארבעה ושל שלושה ימי טיול). הבנו גם שיש אפשרות לשנות את היומיים הראשונים ולישון בלילה הראשון בכפר אחר.
הורדנו את maps.me וסימנו את כל הכפרים ונקודות מעבר על המפה. יש עוד אופציות, זאת הייתה הכי נוחה לנו.

אריזות - בגדי טיול, מיקרו פליז!, סט חם ללילה, ציוד לגשם, כלי רחצה (חשוב להביא שמפו ומרכך כי אין בגסטהאוסים), פק"ל קפה ללא גזייה, סכו"ם פלסטיק (שימש אותנו מאוד עם ממרחים וכו'), צ'וקולוקים, מטען נייד (חשוב לנסיעות הארוכות, אבל יש בכל גסטהאוס שקעים כמו בארץ), מקלות הליכה!! ולא לשכוח לעשות ביטוח בריאות.

כסף - המרנו 300 יורו/דולר בשדה התעופה בטביליסי בדוכן הכחול של הבנק. עבור 300 יורו קיבלנו 818 יורו - כמעט והספיק לכל הטיול (כולל תשלום על לינה וארוחות במקום). ממליצות להביא אשראי בינלאומי (לא רלוונטי לכפרים אך בערים הגדולות זו לפעמים הדרך היחידה לשלם).

סים - יש אופציה לחבילה מהארץ דרך סלקום או לקנות סים מקומי של חברת Magti בשדה התעופה בטביליסי.
הסים המקומי עלה 40 לארי וכלל חבילה של 3GB ו30 דקות שיחה מקומיות.
דרך שתי החבילות הייתה קליטה מעולה לאורך כל הטיול מלבד מקטע קצר באזור Qhalde בו התבססנו על WIFI.

יום 1 - נחיתה בטביליסי והגעה למסטיה

יום שישי, ה19.7.2024. המראנו מהארץ בשעה 6:00 ונחתנו ב9:30 שעון גיאורגיה (שעתיים וחצי טיסה).
ביציאה משדה התעופה, הרבה נהגי מונית לחוצים שמציעים מחירים מופקעים על הגעה למרכז העיר (סביב ה150 לארי לנסיעה של 20 דקות).
200 מטר ימינה מיציאה מהשדה יש תחנת אוטובוס. לקחנו את קו 337 שעלה 1 לארי לבן אדם (קו ארוך אבל שווה את הכסף). הקו מגיע עד לתחנת הרכבת המרכזית של העיר (משם יוצאות המרשוטקות הישירות למסטיה והרכבת לזוגדידי).
המרשוטקות למסטיה יוצאות ב7:00 בבוקר מהתחנה הזו והרכבת לזוגדידי יוצאת ב8:20 (יש רכבת אחת ביום). בעקבות הנחיתה המאוחרת, לקחנו מטרו (1 לארי לבן אדם) לתחנה מרכזית נוספת שנקרת Didube (3 תחנות במטרו).
משם לקחנו מרשוטקה לזוגדידי (מחיר לאדם - 25 לארי). יצאנו בשעה 13:00 והגענו ב17:45 לזוגדידי (כמעט 5 שעות נסיעה כולל 2 עצירות).
כ-5 דקות הליכה משם, מצאנו מרשוטקה למסטיה (כנראה שהאחרונה לאותו יום).
יצאנו בשעה 18:40 והגענו סביב השעה 22:00 למסטיה.
הדרך מזוגדידי למסטיה מדהימה באור - שווה להסתכל.
במהלך הנסיעה, סגרנו את הלילה במסטיה במלון שנקרא Family Hotel Kala.
בגדול, אפשר לסגור בבוקינג, כשאנחנו בדקנו, היה כתוב שאין עוד מקום ובכל זאת סימסנו לאנה (הבת של הבעלים) בווטסאפ וסגרנו איתה ממש בקלות (995598562595+) - יודעת אנגלית מעולה, אפשר להתייעץ איתה על מה שרוצים.
מחיר לזוג ללילה כולל ארוחת בוקר - 100 לארי.
בהגעה למסטיה חיפשנו מפה פיזית, לא מצאנו אחת טובה והשתמשנו בmaps.me.
לאורך כל היום חיפשנו גזייה לפק"ל והצלחנו למצוא רק במסטיה - שם מחרו בכל חנות שנייה, עלה 35 לארי (מחיר אחיד בכל החנויות).

משפט מסכם - יותר מזל משכל.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 2 - מ-Mestia ל-Tsvirmi

בהמלצת חבר, הבנו ששווה לשנות את היום הראשון של המסלול ולישון בכפר שנקרא Tsvirmi במקום בZabeshi.
את היום הזה מתחילים ברכבל שיוצא ממסטיה ונפתח רק ב11:00 - מה שאפשר לנו בוקר רגוע.
אכלנו בגסטהאוס ארוחת בוקר שווה שהוגשה בשעה 8:00 (אגב, בכל המקומות מגישים ב8:00). יצאנו להשלים קצת קניות בחנות שנקראת SPAR (רוב החנויות נפתחות רק סביב השעה 10:00). הגענו למרכז המבקרים בחיפוש אחר המפה אך הוא סגור בימים שבת-ראשון ושם וויתרנו על המפה באופן סופי.
שתינו קפה בבית קפה שנקרא Coffee Kor במרכז העיר (יש גם חלב שיבולת :) וישבנו על הגג של הקפה. בצמוד אליו, יש מאפייה ששייכת לקפה ואופה לחמים טריים בצורה מסורתית. קנינו שם לחם ענק ב2 לארי.
יצאנו לכיוון הרכבל, הליכה של כ20 דקות במעלה העיירה. מזג האוויר בבוקר היה מעונן ועם טפטוף קל מה שהבהיל את הגיאורגיים שלא פתחו את הרכבל. נשארנו אופטימיות ולאחר כ-20 דקות הרכבל נפתח.
הרכבל מחולק לשני חלקים - עלות של כל העלייה יחד היא 25 לארי לאדם.

מהפסגה ההליכה לא מאוד קשה באותו יום, בעיקר מישורית ומשלב מסויים מתחילה ירידה. יש פיצול בדרך שמאפשר לעלות לגבעה עם אנטנות שנותנת תצפית מטריפה על הנוף שמסביב. העלייה תלולה ולא פשוטה אבל הנוף מתגמל!
האופצייה השנייה היא להקיף את הגבעה בדרך יותר מישורית ועדיין לראות נוסף יפה אבל רק מצד אחד של ההר :).
עצרנו לשתות קפה שחור ומשם התחלנו לרדת בירידה תלולה לTsvirmi.
כבר ב16:00 הגענו לנקודת תצפית על הכפר.
ישנו בגסטהאוס הנקרא Guesthouse Lali Guledani הנמצא ממש במרכז הכפר (עלות לאדם - 85 לארי).
לא מאוד ממליצות, שמענו מחבר'ה אחרים שפגשנו שארוחות הערב היו שוות יותר במקום אחר - ולא שיש יותר מדי אופציות.. (:

יום 3 - מ-Tsvirmi ל-Adishi

שמענו שהיום הזה קשה אז בחרנו לקום מוקדם. ערב לפני, ביקשנו לארוז את ארוחת הבוקר, ויצאנו בשעה 7:00.
הדרך מתחילה בשדות ובמרחבים הירוקים שמקיפים את הכפר, לכיוון הקרחון. דרך מישורית ופשוטה סה"כ. בשלב מסויים הגענו לכביש ונאלצנו ללכת עליו מעט. התחילה עלייה לכיוון הרכבל, עלייה לא קצרה ולא פשוטה וגם היא הולכת בדרך עפר של מכוניות..
העלייה הייתה משעממת ולא מאוד מתגמלת - אז באמצע תפסנו טרמפ עם זוג מקומי חמוד, מה שהפך את היום ליחסית קליל (:
התיישבנו בבגאז' פתוח של טנדר קטן ועלינו כמה ק"מ בנסיעה - שווה את זה...
ירדנו ליד הרכבל ומשם המשכנו את סוף העלייה ברגל.
הגענו למעבר ההרים ו200 מ' משם נמצא בר חטיפים קטן שמשקיף על נוף מדהים ועוצר נשימה. הדרך התחילה להיות פרחונית וקסומה, מלא פרפרים וסחלבים, ועם זאת עמוסה באנשים (התחברנו לשביל הראשי שהגיע מזאבשי).
עשינו עצירה מכובדת של מיץ אגסים (הלימונדה הגיאורגית), בירה וקפה שחור והתחלנו בירידה לכיוון אדישי.
בדרך עוברים בכמה נחלים חמודים שאפשר לטבול בהם רגליים ולשטוף פנים.
הגענו לאדישי, בהמלצת זוג ישראלים שפגשנו. ישנו בגסט האוס שנקרא Sesili, הורדנו בו את התיקים והלכנו לשבת בבית קפה שהייתה בו אווירה נחמדה, עם כל המטיילים שישנו בכפר באותו ערב.
גם הפעם ביקשנו קיט (Lanch Box) שיהיה מוכן בשעה 7:00. שילמנו 125 לארי לזוג כולל הכל.

היום המצאנו את הביטוי "נקודת התרגשות" לנקודות שבהן יש שיא של יופי ונוף מסוים.

יום 4 - מAdishi לKhalde

יצאנו מהגסט האוס בבוקר מוקדם, כדי לעבור את הנהר כשהוא רדוד יותר. אחרי מסלול מהמם של שעתיים הליכה מאדישי, נחשף הקרחון, מדהים ביופיו ובכללי ההרים המושלגים מוסיפים הרבה לנוף.
המעבר של הנהר עם סוס עלה 15 לארי לאדם. היו הרבה סוסים, כבר משעה מאוד מוקדמת - לא היינו צריכות לתאם, גם בעקבות הרבה קבוצות שעשו את המסלול באותו יום.
החלטנו לחצות ברגל, כמו שכתוב בשאר סיפורי הדרך, אפשרי אך מסוכן יותר. סוער וקפוא מאוד - אבל בראש שלנו נדלקה נורת challenge accepted וכך היה.
ישר אחרי מעבר הנהר מתחילה העלייה לצד נוף מטורף של הקרחון. העלייה הייתה מהירה, לא קשה כלכך כמו שחשבנו ובסופה נקודת תצפית מרשימה - "נקודת התרגשות".
אחרי העלייה יש רק ירידה עד לחאלדה. כפר שמורכב מ4 בתי קיץ וישנו בCentury House Of Larisa. עלה לנו 180 לארי לזוג, הכי יקר עד כה.
המשפחה הייתה חמודה מאוד, ישנו שתינו לבד בחדר של 8 מיטות. החלטנו ששווה בבוקר אחרון בכפרים להישאר לארוחת בוקר ולכן לא ביקשנו קיט. (ידענו מראש שמדובר גם ביום הליכה קצר יחסית עד איפררי).

יום 5 - מKhalde לUshuguli

קמנו בבוקר בחאלדה והלכנו כשעתיים לאיפררי, במסלול פשוט ומישורי של כביש מתפתל.
בגדול אפשר לקחת כבר מחאלדה מונית לאושגולי אבל בחרנו ללכת חלק מהיום ברגל.
מאיפררי לקחנו מונית לאושגולי שעלתה כ-20 לארי לאדם (היינו 7 אנשים לכן עלה סה"כ 140 לארי).
בגדול אפשר לעשות את היום הזה ברגל אך הוא הולך ברובו לצד הכביש (מסלול די משעמם) ועקב הזמן הקצר העדפנו לעשות את המקטע הזה ברכב.
לאחר נסיעה של כ-25 דקות, הגענו לאושגולי.
באושגולי תיאמנו טיול סוסים לקרחון שחארה - 70 לארי לאדם (כולל מדריך).
טיול של כ-3 שעות - שעה הלוך, שעה באזור הקרחון ושעה חזור.
כשהגענו לנקודת הקצה של הסוסים, המדריך מחכה כשעה ומאפשר להמשיך רגלית לכיוון הקרחון. לצערנו היה מעונן ולא ראינו את הקרחון במלואו אז נשארנו לשבת באזור בית הקפה שלמטה.
על אף העננות, הטיול היה מקסים, נופים ירוקים, נהר, פסגות מושלגות.
ניתן לעשות הכל רגלית, המסלול פשוט ומאוד מישורי (בערך 10 ק"מ לכיוון).
באותו היום חזרנו למסטיה.
ניתן לחזור במרשוטקה ציבורית ממרכז הכפר במחיר של כ-50 לארי לאדם (נסיעה של שעה).
אנחנו היינו עם עוד חבורה של כ-3 מטיילים (סה"כ 5) והצלחנו לסגור הסעה ב-200 לארי לנסיעה זו (40 לארי לאדם).
כשחזרנו למסטיה, הגענו למסעדה מגניבה, מוכרת אוכל מקומי אבל גם מודרני יותר ועם היצע רחב - Bar-Restaurant LILE. ממליצות.
בכללי מסטיה עיירה מתוקה מאוד ושווה להעביר שם זמן.

יום 6 - ממסטיה חזרה לטביליסי ולישראל ):

קמנו בבוקר, שתינו קפה אצל אנה וקנינו ממנה מלח סוונטי (תערובת תבלינים מקומית מפרחים מרוסקים, די מגניבה..).
ב8:00 בבוקר יוצאות כל המרשוטקות לטביליסי (מחיר לאדם - 50 לארי).
הגענו בשעה 17:00 לתחנת הרכבת המרכזית (לשם הגענו בבוקר הראשון) אחרי שתי עצירות בדרך - הנסיעה לא הייתה נוראית כמו שציפינו..
מתחנת הרכבת לקחנו אוטובוס (331) לכיוון כיכר החירות בעיר העתיקה. באזור ישנה מסעדה הנקראת Pasanauri - רשת מסעדות עם מטבח מקומי עשיר - נהננו ממש וממש ממליצות!!
עשינו קצת שופינג בקניון הסמוך (מתנות למשפחה, קצת בגדים וכמובן שקפה).
עלינו שוב על קו 337 לשדה התעופה (נסיעה של 50 דק').
שלושה דברים חשובים על שדה התעופה:
1. בודקים את המשקל של התיקים, לצערנו שלחנו אותם לבטן המטוס בגלל משקל כבד מידי.
2. הצ'ק אין נפתח רק כשעתיים לפני הטיסה (ולא שלוש שעות כהרגלינו).
3. כמעט כל החנויות והמסעדות בדיוטי פרי נסגרות בשעה 00:00 (מלבד הSubway).

יאללה הביתה ):

מסקנות

1. הגיאורגים אנשים מאוד נחמדים - אפשר לסמוך עליהם, יש להם לב טוב ורצון לעזור.
2. צ'רצ'חלה - ממתק מסורתי שעשוי מאגוזי מלך העטופים בדבש מענבים - לא טעים בכל מקום..
3. חשוב לציין על צמחונות בגסטהאוסים (במידה ואתם כאלה) + יש הרבה חזיר בארוחות.
4. בגיאורגית אומרים מדלובה (תודה) - בחבל סוונטי נהוג להגיד יואסוחרי (תודה בסוואנטית).
5. בגיאורגים מתחילים את הבוקר שלהם ב10:00 מינימום (חנויות וכו') וארוחות הבוקר מוגשות לרוב ב8:00.
6. בדיעבד, ארוחות הבוקר היו שוות ואנחנו מצטערות כי הפסדנו אותן.
7. אצ'אולי (חצ'פורי עם ביצה) - יש לערבב את הביצה והגבינה ואז לנגב את הבצק שמסביב במילוי.
8. לאורך הטרק יש הרבה ישראלים אבל גם עוד אנשים משאר העולם, הזדמנות ללמוד ולהכיר.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )