(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טיול 14 יום באתיופיה שהתמקד באזור מחוז אורומיה, הרי הבלה, הוואסה, שאשאמנה, וונדו גנט, זיוואי, אדיס אבבה

הטיול התמקד באזור אורומיה שדרומית לאדיס אבבה וכלל: נחיתה ולינה באדיס אבבה (Addis ababa) 2 ימים בעיר הוואסה (Awassa) - אגם, דגים, חגיגות הצ'אמבללה (1.7.16), קניות לטרק יום בעיר דינשו (Dinsho)- התארגנות לטרק, בניית מסלול במשרד השמורה טרק 4 ימים בהרי הבלה (Bale Mountains) 3 ימים בעיירה וונדו גנט (Wondo genet)- מוקד המעיינות החמים הטבעיים, טיולי יום, אירוח אקולוגי 2 ימים בעיר זיוואי (Ziway) - אגם, ציפורים, היפופוטמים וסיור ביקב קסטל 2 ימים באדיס אבבה (Addis ababa) - שוק "שירו-מדה" Shiro-meda market לביגוד ומזכרות

תאריך הטיולJuly 2016
משך הטיולשבועיים
עונה מומלצתיוני-יולי

אתיופיה (נתונים, מחירים כלליים)

* אוכלוסייה: 80 מיליון בני אדם.
* דת: מדינה שמחצית מתושביה מוסלמים, ומחצית נוצרים, אחוז היהודים המתגוררים בעיקר באזורים גונדר ואדיס אבבה יחסית נמוך.
* שפה: אמהרית. כל בעלי התפקידים שעובדים על תיירים ידעו אנגלית בסיסית+, המקומיים ככלל יודעים אנגלית מאוד מאוד דלה, כדאי ללמוד כמה מילים כלליות בשפה האמהרית לשימוש בשיח שימושי עימם. רוב הדברים רשומים גם באנגלית וגם באמהרית.
* מטבע: המטבע הוא ביר (Birr) - דולר 1 = 22 ביר
* התניידות עם כסף - כדאי להביא דולרים ולהמיר - נפוץ למצוא מקומות להחלפה. עדיף על משיכות מכספומטים. כמובן שלא כדאי להסתובב עם הסכומים הגדולים במרוכז באותו מקום מחשש לכייסים.
* חיסונים: יש לעשות חיסונים לפני הטיסה - בדגש על טיפוס הבטן* ויזה: ניתן לעשות מראש בארץ בשגרירות (זול יותר) וניתן לעשות במקום בנחיתה - 50 דולר לאדם.
* מחירים כלליים ללינה / נסיעות /מוצרים/ אוכל:
לינה - מלון ברמה גבוהה-(3-4 כוכבים)- 30 דולר, חדר נורמאלי למטיילים הסטנדרטיים- 15-20 דולר, חדר זול - 7 דולר. ברוב החדרים יש מים חמים, קשה למצוא גסטהאוסים עם Wifi, אך סביר להניח שבמלונות היקרים יהיה.
הסעות - מוניות באדיס אבבה - יקרות יחסית-מהשדה"ת לאזור פיאזה בעיר - 200-250 ביר, מונית מאזור פיאזה לשירומדה - 100 ביר. אין בז'זים באדיס אבבה. בז'ז' (טוקטוק/ריקשה) בערים האחרות - החישוב הוא שכל 3 ק"מ לערך הם בין 10-5 ביר לאדם.
אוטובוסים מקומיים - בין 10 ביר מנסיעות של חצי שעה לבין 70 ביר לנסיעות של עד 7 שעות.
אוטובוסים מסודרים של תיירים (רלוונטי רק מאדיס אבבה לאוואסה)- יוצאים בשעות מוזרות ביום- חברת Skybus וחברת selam bus - יש לקנות יום-יומיים מראש כרטיסים (100-150 ביר)-משרדים בכיכר "מסקל"
סים מקומי - etheio telecom - הכי נפוץ. קונים כל פעם כרטיסי PrePaid לטעינה של שיחות ואינטרנט. קליטה לא תמיד טובה.
אוכל - אוכלים הרבה תבשילים, קטניות, או אורז. הלחם המקומי- אמבשה (מצויין!). מנת אינג'רה עם תוספות אמורה לעלות בין 20-40 ביר, במדינות מערביות ניתן למצוא מזון ב100-150 למנה.
מפת התמצאות - כדאי להוריד את אפליקציית "maps me" עימה ניתן להמצא בדרכים ובנקודות על המפה- והיא עובדת במצב טיסה ללא אינטרנט.
בטחון וגניבות- יש המון כייסים בערים הגדולות ובייחוד באדיס אבבה - יש להזהר ולא להסתובב עם יותר מדיי כסף עליכם, מה שאפשר להשאיר בחדר בגטסהאוס-תשאירו.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מילים שימושיות באמהרית

כן, בסדר # אשי
לא # ילם / איידלם
תודה רבה # אמאסה גנאלו
איפה ? # ייט / ייט נו ?
כמה זה עולה ? # וואגאו סינו נואו
מה שלומך? # אנדה מן-אאוט- מה שלומך (לגבר)? אנדה מן-אש (לבחורה)
קצת # טיניש / יאבלטה מימאר
אני אוהב/ת את המקום # מסאם טונגאל
היום # זארה
מחר # נגה
עכשיו # אהון
אני # אנה
אתה # ארסאו / סו
אנחנו # אגנה
מתי? # מצ'ה
למה? # למין
טוב # טירו
לא טוב, רע # מטפו
עצור # קום
בית חולים # האקם בט
משטרה # פוליס
קר # קזקזה
חם # מוק
אוכל # מיגיב
בשר # סיגה > בלי בשר # סיגה יללו
דגים # אסה
לחם # דאבו
1 # אנד
2 # הולט
3 # סוסט
10 # עשר
20 # האייה
30 # סלסה
100 # אנד מטו
1000 # אנד שי

יום 2,1 - אדיס אבבה Addis ababa ונסיעה להוואסה Awassa

טיסה הלוך חזור מהארץ - סביב ה- 500 דולר לאדם (2 כיוונים)
טסנו בחברת אתיופיין אירליינס שהם חברת תעופה ברמה טובה-בינונית.
ויזה במקום - המתנה של שעה לויזה - עלות 50 דולר (תורים וסדר וארגון לא יעיל)

נחיתה באדיס אבבה והצטיידות ולינה לפני יציאה לדרך:
נחתנו ומיד לקחנו מונית ב250 ביר שתיקח אותנו לגסטהאוס שנמצא באזור פיאצה, שרחוק משם כ15-20 דק.
הורדנו את התיקים בגטסהאוס והמתמקמנו בחדר, התחברנו לווי פיי ו"הורדנו את הפאניקה"
אחד מאיתנו יצא ברגל לקנות בלוני גז גדולים לבישול בגזיית שטח, אותם ניתן למצוא במדינה רק באדיס אבבה ! (כדאי כאמור להגיע עם בנזינייה) - מכיוון שגילינו כי החיבור של המיכל לראש גז שונה היה עלינו גם לקנות ראש גז שתואם לבלון הספציפי הזה (הברגה מסוימת שיש רק שם). עלות הראש גז- 450 ביר, עלות 2 בלוני גז - 300 ביר.
בלוני גז ניתן להשיג בחנות בין צומת הרחובות mahatma gandi לבין general wingate.לינה - ישנו בגסטהאוס שנקרא Baro hostel - נמצא באזור פיאצה (עלות בין 11$ (240 ביר) ל- 16$ (350 ביר)

מכיוון שהגענו רק אחרה"צ לעיר לא יכולנו לקנות כרטיסי אוטובוס מראש לעיר אוואסה אלייה תכננו להגיע ביום למחרת, על כן הבנו כי יהיה עלינו לקום מוקדם מאוד בבוקר ולהגיע לתחנת האוטובוס שנקראת "מרקאטו" Markato (יש מספר תחנות אוטובוס באדיס) על מנת לתפוס מקום באוטובוס שיוצא לאוואסה (נסיעה של 6-7 שעות). בערב יום הנסיעה הזמנו מונית מבעל הגסטהאוס על מנת שיחכה לנו מחוץ לחדר כבר בשעה המוקדמת שרצינו (חוסך מיקוחים על הבוקר, חוסך זמן של חיפוש מונית ברחוב)

יום נסיעה מאדיס אבבה להוואסה - Awassa -
# השכמנו מוקדם מאוד על מנת להתייצב ב5:00 בתחנת האוטובוס "מרקאטו" Markato
לקחנו מונית שהזמנו מראש ושילמנו מהמלון לתחנת מרקאטו - 100-150 ביר
כאשר הגענו לתחנת האוטובוס עם המונית שלקחה אותנו בבוקר, הכווינו אותנו למשרד הכרטיסים של התחנה. התחנה הייתה חשוכה (טרם הזריחה) ועמוסה באנשים רבים - מקום לא נעים להסתובב בו בשעות חשוכות עם תיקים רבים.
קנינו כרטיס מאדיס אבבה להוואסה ב-72 ביר לאדם. באתיופיה אין אנשים שעומדים באוטובוסים - אם קנית כרטיס - תקבל מושב.
את התיקים העמיסו לנו על גג האוטובוס וחיכינו כמעט שעה עד שהאוטובוס התמלא ויצא לדרך. על התיקים הם שמים ברזנט כיסוי לגשם.
# הגענו לאוואסה 6-7 שעות מהרגע שהגענו לתחנת האוטובוס באדיס. כמובן שירד במהלך הנסיעה גשם רב שהרטיב לנו את התיקים שהיו על הגג והיו עטופים בברזנט שהמקומיים שמו, אך חלקם בצבצו החוצה ונרטבו.
לקחנו בז'ז' מהתחנת אוטובוס ונסענו לחפש גסטהאוס עם הבז'ז - כל פעם אחד מאיתנו ירד ובדק מחירים עד שמצאנו את אזאנה פנסיון - גסטהאוס חמוד שמנהלים אותו זוג מקסים ומפנק. חדרים ברמה סבירה. ללא מים חמים, אפשר לקבל "באקט" של מים חמים שהיא מחממת על הגז שלה, ויי פיי WIFI בקצה הגטסהאוס (לפעמים עובד ולפעמים לא) עלות הבז'ז' לשם-בין 10-20 ביר.

טיפים לנסיעה הזו ספציפית ולנסיעות בכלל באתיופיה :
לברר את תחנת האוטובוס הרלוונטית בעיר אדיס לפני יציאתכם לדרך (יש מספר תחנות)
כדאי להכין מראש כסף מזומן- 72 ביר לאדם - למשרד הכרטיסים ולא להחזיק כסף רב ב"שלוף" עליכם
כדאי להמתין בחוץ עד ליציאת האוטובוס לדרך על מנת לפקח שלא נוגעים לכן במוצ'ילות שעל הגג
להימנע ממגע ושיח עם המקומיים בתחנה בשעות המפוקפקות האלו. להיות חדורי מטרה ופיקחיים.
האוטובוסים אף פעם לא עושים עצירות לשירותים בדרך! יש להתארגן לכך מראש ולהתאפק טוב טוב :)
יש לעטוף את התיקים שעולים לגג בכיסוי גשם וכיסוי תיק כי אם יהיה גשם- סיכוי סביר שירטבו למרות הברזנט שהם שמים מעל.
לקחת "נשנושים לדרך" , ספר, מוזיקה.... אין עצירות אוכל בדרך.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 2 - הוואסה Awassa- קניות בשוק המקומי, חיבור סים מקומי, חגיגות הצ'אמבאללה, ארוחת שבת בגסטהאוס

הגענו להוואסה בצהרי יום שישי, התמקמנו בגסטהאוס שנקרא Ezana pension (ניתן להזמין חדר מראש בטלפון של אזאנה - 2510916863265+) ומכיוון שרצינו לעשות קניות לפני שנכנסת שבת ניגשנו לשוק המקומי שנמצא במרחק הליכה של 10 דקות ממנה.
כבר בהגיענו למקום ראינו כי כל המקומיים לבושים בבגדים מסורתיים והבנו שחוגגים בעיר חג כלשהו, בבירור עם המקומיים הבנו כי מדובר בחגיגות ה"צ'אמבאלאלה" - חגיגות מחוז סידמו בעיר הוואסה שהיא בירת המחוז מסתבר. החג נחוג רק ביום זה ורק בהוואסה. שווה לברר מתי הוא מתקיים בכל שנה. לנו זה יצא ב1.7.16.

עשינו קניות בשוק המקומי - שם ניתן למצוא ירקות בסיסיים (גזר, בצל, עגבנייה, כרוב, שעועית, צ'ילי חריף) ופירות בסיסיים (אננס ובננות), בנוסף הצטיידנו גם בשמן לבישול ונייר טואלט במרכולים מחוץ לשוק. בשוק עצמו ניתן גם למצוא תבלינים, בגדים, גבינות, בשר, וכו'.
בחזרה מהשוק עברנו לצד מסעדת רחוב שבה חגגו את החג המסורתי עם מוזיקה ואלכוהול, נכנסנו למקום ומהרגע הזה לא הפסיקו לצלם אותנו ולהצטלם איתנו. כמובן שהמקומיים היו קצת שתויים ובעיקר מאוד שמחים לראות אנשים לבנים באמצע תקופת החורף שלהם. ישבנו ושתינו בירה עם 2 מקומיים שידעו אנגלית והסבירו לנו על החג הזה. רקדנו עם המקומיים לצלילי המוזיקה האתיופית והמשכנו הלאה בחזרה לגסטהאוס שלנו להתארגן ולבשל לפני שבת.

בדרך עברנו בחברת Ethio telecom לעשות סים מקומי - זה לא עלה יותר מ200 ביר, היה צורך לטעון את הפלאפון ב100 ביר נוספים לשיחות טלפון, סמסים ואינטרנט. הבנו כי האינטרנט שלהם באזור זה חסום על ידי הממשלה (מלבד באדיס אבבה) והעובד בחברת הפלאפונים הוריד לנו אפליקציית VPN שרק איתה ניתן לגלוש באינטרנט - האפליקציה נקראת "Psiphon".

כאשר חזרנו מסיבוב הקניות שלנו, קפצנו לראות את האגם שנמצא גם הוא במרחק 10 דקות הליכה מהגסטהאוס. האגם מאוד יפה ויש מסביבו טיילת שאפשר להקיף עימה את האגם (ולחצות בדרך את הריזורטים השונים). ראינו שיש במקום שקנאים רבים ומזח נחמד שאפשר ללכת עליו עד המים, אך בגלל קוצר הזמן שמרנו את הסיבוב הזה למחר בבוקר.

בישלנו לפני שבת עם הגזייה שלנו בחדר הקבלה שלהם בגסטהאוס, היא נתנה לנו להשתמש בכלים שלה ובמקרר שלה, וגם במהלך ארוחת השבת הם עשו עימנו את הקידוש ולימדנו אותם מה כל דבר אומר כי הם התעניינו לדעת, ולאחר מכן נתנו לנו להישאר לבד בחדר הקבלה הזה על מנת לאכול בשקט. במהלך אותו יום התעניינו עם אזאנה איזה דברים יש לראות באגם כדי שנוכל ללכת למחרת ולראות את כל מה שהמקום מציע, אז היא ציינה שיש מסעדות שונות על האגם ויש מסעדת דגים מוצלחת ביציאה מהטיילת שעל האגם לכיוון העיר (הכניסה הרשמית לאגם עם רכבים). הבטיחה שהיא תיקח אותנו מחר בערב לשם יחד איתה ותלמד אותנו איך לאכול דגים עם אינג'רה.

יום 3 - הוואסה Awassa - טיילת באגם, מסעדת דגים על האגם, ביקור בכנסייה ביום ראשון

התעוררנו בבוקר יום שבת והכנו לעצמנו ארוחת בוקר מהאוכל שקנינו יום לפני כן בשוק.

הלכנו ברגל מהגסטהאוס לסיבוב באגם של אוואסה, 10 דקות הליכה מהגסטהאוס של אזאנה Ezana pension לאגם עצמו.
באגם פגשנו שקנאים עפים בכל מקום. במקום יש מזח נחמד שאפשר עליו ללכת עד האגם, ולשבת עם המקומיים שמתקלחים שם, לראות את הציפורים השונים ואת הדייגים שדגים במקום. המשכנו ללכת על הטיילת וישבנו באחת המסעדות בטיילת לשתות קפה מקומי (3 ביר),
שוחחנו עם קצת מקומיים ונהננו מאווירת השבת שגם על האגם רגועה ונעימה.

חזרנו לגסטהאוס ונחנו, קראנו ספרים ושיחקנו עם ציון, הבת של העובדת של אזאנה בגסטהאוס.

בערב, בצאת שבת, אזאנה לקחה אותנו לאכול דגים במסעדת הדגים הכי טובה שהיא הכתירה , שנמצאת בכניסה הרשמית לאגם (ישנה טיילת שמובילה לטיילת עצמה) , שם המסעדה השנייה מהאגם, המסעדה נמצאת מצד שמאל שלכם (אם אתם אם הפנים לאגם).
היה מאוד טעים, אכלנו דגים מטוגנים ואינג'רה עם פילטים של דגים. כל דג עלה לנו 60-70 ביר. כל הארוחה יצאה בערך 200 ביר

ביום למחרת, יום הנסיעה שלנו לדינשו - אזאנה לקחה אותנו איתה לכנסייה (יום ראשון) , היום הקבוע בו היא הולכת לכנסייה. נכנסנו לכנסייה והתרשמנו מאוד מהבנייה שלה ומכמות המקומיים המגיעים ביום זה להקשיב לדברי הכומר ולהתפלל. היה חווייתי ומעניין.

לא היינו צריכים להזמין כרטיס אוטובוס מראש לאוטובוס שלקחנו למחרת לכן פשוט התייצבנו בבוקר- אחרי הכנסייה- בתחנת האוטובוס.

יום 4 - נסיעה מהוואסה, דרך שאשאמנה, לדינשו Dinsho - לכיוון הבלה מאונטיין

לאחר הביקור בכנסייה עם אזאנה, המנהלת של הגסטהאוס שלנו,
נסענו לתחנת האוטובוס עם בז'ז' שעלה לנו 20 ביר- ולקח אותנו מהגסטהאוס לתוך התחנה אוטובוסים.
במקום עצמו שאלנו אנשים איזה מיניבוס יוצא לשאשאמנה והם הוליכו אותנו למיניבוס שיוצא לשאשאמנה בחצי שעה הקרובה- שילמנו 10 ביר לאדם לנסיעה מהוואסה לשאשאמנה (חצי שעה נסיעה), במיניבוס עצמו הצטופפנו עם עוד 20 אתיופים, לא נוח כלכך אבל לא כמו בהודו :)
הגענו לשאשאמנה Shashamane לתחנה המרכזית ומשם היינו צריכים לנסוע עם בז'ז' (10 ביר) לתחנת אוטובוס אחרת שמובילה לדינשו (האוטובוס הוא לכיוון העיר בלה רובה). האוטובוס הזה עלה לנו 65 ביר לאדם, נסיעה של 3 שעות משאשאמנה לדינשו.
הדרך לדינשו הייתה יפיפיה ומאוד ירוקה ומלאה בנופים יפים ופורחים. רואים הרבה חיות בדרך שמתקרבים לדינשו

הגענו לדינשו בצהריים, וביקשנו מהנהג של האוטובוס לרדת ב-Dinsho park office - הסמוך לכניסה לשמורת הרי הבלה (בלה מאונטיין).
בחגיגות של הצ'אמבללה באוואסה פגשנו בחור שיש לו חבר שהינו עובד כמדריך בשמורת הבלה מאונטיין והוא נתן לנו את המספר שלו והיינו עימו בקשר לפני הגעתנו לדינשו וחברנו אליו בהגיענו למשרדי שמורת הטבע, שם גם היה עלינו לסגור מנהלות לפני היציאה לטרק - בניית מסלול, תשלום, עדכון מזג אוויר, וכו'. למדריך שעימו היינו בקשר לפני הגיענו לשמורה קוראים איובה - 251912105262+, כדאי ליצור עימו קשר בטרם ההגעה לשמורה ולחבור אליו. מולו סוגרים את היציאה לטרק .

דינשו - משרדי שמורת הטבע בלה מאונטיין - Bale mountains national park
נפגשנו עם איובה שעובד במשרדים- הסברנו לו שיש לנו רק 4 יש לנו לטייל בשמורה, סוג הטיול שאנחנו רוצים לבנות- ובהתאם לזה הוא אומר לך מה אתה יכול לראות בזמן הזה ובכמות הימים הזו, הצורך שלנו בהשכרת אוהל איכותי שמתאים לגשם, שוחחנו על המחיר עימו והבנו כי לא נוכל לקבל מחיר טוב לאחר הנחה כמו שאפשר לקבל בכל מקום כמעט.

מחירים לטרק:
חובה לקחת מדריך לטרקים בשמורת הטבע הזו - עלות מדריך היא 600 ביר ליום, אלא אם לוקחים סוס ואז התשלום הוא 300 ביר ליום למדריך (לא כולל התשלום על הסוס), ניתן להשכיר אוהל איכותי לגשם ב-200 ביר ליום, ניתן להשכיר ליום רכב שמגיע לאסוף אותך מנקודת הסיום של מסלול ה-4 ימים- בעלות של 125$ לרכב ליום שלם (רכב איסוף שיקח אותנו להארנה פורסט - יער יפה שנמצא ליד סוף המסלול ומשם חזרה לדינשו). הובהר לנו כי אם המזג אוויר נהיה כזה שהמטיילים לא רוצים להמשיך לטייל בו, אין אפשרות לקבל א
עלות כל הטרק יצאה לנו ל- 2 אנשים 1000 ש"ח, 4 ימים, לינה באוהל מושכר 3 ימים, חזרה במיניבוס מסוף המסלול,דרך הארנה פורסט לדינשו. שילמנו את כל העלויות והלכנו להוריד את הדברים שלנו בגסטהאוס.

טיפים:
-אין הרבה אין להתמקח איתם על המחיר הזה, ניסינו וזה לא עבד.
-ניתן לעשות טרק ארוך יותר של 5-6 ימים, ואז עוברים גם בטרק עצמו בהארנה פורסט רגלית ובהר הגבוהה ביותר בשמורה הזו.
-ניתן לחסוך את העלות של המיניבוס (125$) ביום האחרון של הטרק ולחכות לאוטובוס / טרמפ שנוסע מהארנה פורסט לבלה רובה ומשם לקחת אוטובס לדינשו. חוסך המון המון כסף, אך הכל תלוי בכמות הכסף שמקציבים לטיול כזה, בהתאם למזג אוויר ולתנועה שיש בדרכים, יכול להיות מצב שמחכים גם 5-6 שעות לרכב שעובד בכביש העפר הזה ויכול לקחת אתכם לבלה רובה / דינשו.

לינה בדינשו - ישנו בגסטהאוס שנקרא Niala pension - עלות ללילה: 200 ביר בחדר עם מיטה זוגית, שולחן וכיסאות, מים חמים, ללא ויי פיי. איובה הפנה אותנו למקום הזה, מכיוון שביקשנו להתאכסן במקום עם מים חמים. הגסטהאוס נמצא במרחק הליכה של 15 דקות מהמשרדים של השמורה . ניתן לקחת איסוף משם או ללכת את זה ברגל עם כל התיקים.

יום 5 , 6, 7, 8 -טרק 4 ימים בבלה מאונטיין Bale mountain - טיפים לפני יציאה לטרק, מה רואים, חוויות כלליות

טיפים ודגשים הקשורים לטרק:
# העונה בה אנחנו יצאנו לטרק (יולי) היא עונה גשומה אך פורחת . מומלץ מאוד לטייל בזמן הזה שם, על אף הסיכוי לגשמים.
# המדריכים ברמה גבוה- אנגלית טובה, ניסיון וידע טוב על הטבע, החיות והצמחים וחוש התמצאות.
# אפשר לנסוע לדודולה (עיר אחת לפני דינשו) ולהתחיל משם את הטרק בשמורה שהיא מחוץ לבלה מאונטיין - עלויות יותר זולות, חיות פחות יפות. אנחנו לא ניסינו אבל חברים שלנו שניסו לחסוך בעלויות בטיול ניסו את זה וציינו שהחיות אכן יפות יותר בשמורה של הבלה ולא שם.
# להשאיר שק של ציוד שאתם לא צריכים לטרק בגטסהאוס שישנם בלילה לפני כן - עדיף עם מנעול .
# אין איפה להצטייד באוכל לפני הטרק ובמהלך הטרק עצמו - צריך לקנות אוכל לטרק לפני ההגעה לדינשו כי בדינשו כי ממש מעל מרכולים שאין בהם כלום. אנחנו הצטיידנו באוואסה. אפשר לקנות לחם טרי ערב לפני הטרק בדינשו. לחלופין- אפשר גם לשלם כסף נוסף שהמדריך יבשל לשם אוכל ובכך לחסוך את הבאת הסט בישול והאוכל הנלווה.
# יש אפשרות לחזור מסיום טרק ה-4 ימים באוטובוס שמגיע בסבירות נמוכה במהלך היום או להסתמך על טרמפים, אנחנו שכרנו רכב בעלות של 125 דולר ליום ונסענו איתו לראות את יער הארנה ורק משם חזרנו לדינשו. יקר מאוד ולא שווה את הכסף. אם אין לחץ משמעותי עדיף לבנות על האוטובוס או על טרמפ לעיר רובה (ROBE) ומשם אוטובוס לדינשו חזרה לגסטהאוס שלכם.

טיפים לציוד לטרק:
# יש לדאוג לאוהל טוב שעמיד לגשם - אזור הבלה מאונטיין הוא אזור גשום וקר מאוד בעונת החורף. יש לילות שאפשר לישון עם סככה של קש מעלייך ויש לילות שהכל חשוף.
# להביא ציוד שמתאים לגשם - מעיל גשם, כיסוי גשם לתיק ובגדי החלפה יבשים לערב
# יש להביא נייר טואלט לכל הימים.
# יש להביא טבליות להכלרת המים - טבליות יוד / טבליות כלור. המים לא כלכך נקיים. אפילו בעונה הגשומה בה יש זרימת נחלים מרשימה.

הטרק שאנחנו עשינו היה 4 ימים, מתוכם היה לנו בלילה אחד גשם החל מהצהריים (אחרי שכבר פתחנו את האוהל בקמפ) והיה לנו ברד ביום ההליכה האחרון כשעה לפני ההגעה לקמפ האחרון (שנמצא במרכז החקר של הזאבים באזור).

1) יום 1 - 17 ק"מ- יום ההליכה הראשון היה מהגסטהאוס שלנו (המדריך אסף אותנו משם), דרך הכפר עצמו, לכיוון הגסטהאוס של השמורה עצמה שנמצא בתוך השמורה עצמה - יש מסביב המון חיות בר כמו ניאלה, קופים וזאבים. המסלול ביום הראשון היה בדרך עפר שהפכה להליכה בשדות הפרחים הגדולים בצבעי צהוב-אדום , דרך מפל גדול ויפה עם זרימה יפה. הלינה הייתה בקמפ שיש בו בית בוץ של המדריכים, משרד נעול שאין אפשרות לישון בו, 3 סככות בחוץ , מתחתיהם ניתן לפתוח אוהל ולקבל קצת הגנה מהגשם והרוח. 7 דקות הליכה משם יש מעיין שממנו אפשר למלא מי שתייה ובישול, במקום עצמו יש גם שירותים (שירותי חור) בטבע. יום במגמת עלייה....
את ההליכה התחלנו באותו היום בשעה 9:30 וסיימנו בסביבות 14:30, אחרי הפסקת צהריים של חצי שעה ועצירה ליד המפל (רבע שעה).

2) יום 2 - 16 ק"מ - יום הליכה שני - התחלנו מהקמפ הנוכחי לכיוון קמפ שיש לידו נחל ומערה בה המדריך שלנו עומאר ישן.
היום עצמו היה יום שהיה בו עליות וירידות, עברנו בכפרים שונים של נוודים שגרים שם בטבע ומגדלים פרות ועיזים וסוסים. לאורך כל הדרך בכל פעם שעברנו ליד כפר רצו אלינו ילדים לבקש כסף וממתקים, ולצערנו לא היה לנו משחקים לתת להם. גם ביום הזה הנוף היה הפרחים היפיפיים בצבעי צהוב- אדום (פריחה רק בחודש הזה), נחלים רבים. הגענו לקמפ בשעה 14:00 לערך, לאחר הפסקה של חצי שעה לארוחת צהריים בדרך. כחצי שעה לאחר הגעתנו לקמפ התחיל גשם, מזלנו שכל הציוד שלנו כבר היה בתוך האוהל ולא נרטבנו כלל.
המדריך שלנו ישן בתוך המערה במבנה קש מאולתר שהמדריכים לפניו הכינו.

3) יום 3 - 20 ק"מ - יום הליכה שלישי - יום עם עלייה משמעותית בבוקר, ולאחריה הליכה בזיגזג ולאחר כך מישור. יום יחסית ארוך באזור שהוא כבר גבוה (4000 מטר) לכן יותר קר. עוברים הרבה נחלים והנוף משתנה לנוף ערבות רחבות, ניתן לראות את ההר הגבוה ביותר בשמורה הזו.הבסביבות השעה 12:00 ראינו עננים אפורים והחלטנו לוותר על עצירת צהריים, לאכול חטיף אנרגיה ולדפוק הליכה מהירה לכיוון הקמפ כדי לא להיתקע בדרך בגשם/שלג/ברד שיתפוס אותנו חשופים.
במהלך ההליכה התחיל ברד שליווה אותנו כמעט שעה שלמה עד הגיענו לקמפ האחרון לטיול הזה, שנמצא ליד תחנת מחקר של הזאבים, שם עובדים אירופאים במשרד מאולתר. העובדים נתנו לנו אופציה להשתמש בקפה והתה שלהם ואירחו אותנו לשאריות הארוחת ערב שלהם.
פתחנו אוהל בסככת המרכז חקר וכחצי שעה לאחר הגיענו התחיל ברד שנמשך במשך כשעה וכיסה את כל הנוף בלבן כמו שלג, זה היה חווייתי ומיוחד עבורנו להיות במקום יבש ולהנות מהמזג אוויר המשוגע של האזור הזה.

4) יום 4 - 1 ק"מ, נסיעה להארנה פורסט וחזרה לדינשו - הליכה של כחצי שעה הליכה מהמרכז חקר בו ישנו בחוץ באוהל לכיוון הכביש עפר שאליו יכל היה להגיע המיניבוס שהגיע לאסוף אותנו. בהגיעו נסענו להארנה פורסט (נסיעה של שעה משם לערך) , המדריך שלנו עומאר לקח אותנו למפל יפה שנמצא בשמורה, הליכה של שעה וחצי - הלוך ושוב. חוצמזה לא היה הרבה מה לראות בשמורה , ישנם קופים אך אנחנו לא זכינו לראותם. סיימנו את הטיול צד למפל וחזרנו למיניבוס. ביקשנו ממנו שמכיוון שהוא מושכר לנו לכל היום, אנחנו מבקשים לעשות קניות בעיר רובה, בה אנחנו עתידים לעבור עם המיניבוס כשעתיים אחרי כן. (רצינו לעשות זאת לפני השבת). כך היה, ומשם המשכנו לדינשו (חצי שעה נסיעה). הגענו לחדרנו בגסטהאוס, קיבלנו את החפצים שהשארנו שם לשמירת חפצים . עשינו מקלחת טובה ואכלנו אוכל חם ומנחם :)

בעיקרון המקומיים אומרים שמי שרוצה להגיע מדינשו לשאשאמנה צריך להזמין כרטיס אוטובוס מראש בעלות של 100 ביר. אנחנו החלטנו לסמוך על המזל והחלטנו שנעמוד בבוקר למחרת בכביש הראשי של דינשו ונתפוס טרמפים / אוטובוסים שנוסעים לכיוון.

יום 9, 10 ,11- נסיעה מדינשו, דרך שאשאמאנה- לוונדו גנט Wondo genet - מעיינות חמים בוונדו, אירוח אקולוגי אצל מסאי ולנה

הדרך מדינשו לוונדו גנט התחלקה לנו ככה:
# בבוקר עמדנו על הכביש וחיכינו לטרמפים / אוטובוסים לכיוון שאשאמנה
# תפסנו טרמפ עם אתיופי ששכר רכב גדול ובא לבקר משפחתו בעיר. הוא לקח אותנו עד דודולה (שעתיים נסיעה) - ללא עלות.
# מדודולה לשאשאמנה עלינו על מיניוואן (30 ביר, שעה נסיעה)
# משאשאמנה הגענו למרכז של וונדו גנט (10 ביר, חצי שעה נסיעה) באוטובוס
# מהמרכז של וונדו גנט עלינו על טרמפ עם חבר של מסאי, אצלו התארחנו, שלקח אותנו בחינם (בז'ז' משם אמור לעלות 5 ביר לאדם)
ביקשנו להגיע ללנה ומסאי, שיש להם גסטהאוס חדש בוונדו גנט בסטייל אקולוגי וטבעי.
יום ארוך של נסיעות, הגענו לוונדו גנט בסביבות השעה 14:00, לאחר שיצאנו לדרך ב7:30 מדינשו.

הגטסהאוס של מסאי ולנה-
ניתן לתאם שמירת חדר / מזרונים במקום מול מסאי - 251921605664+ , או בפייסבוק שלהם Masay&lena guest house או במייל של מסאי Masay.jansson@gmail.com.
ההגעה לגסטהאוס של לנה ומסאי היא בעיירה וונדו גנט - בכביש הראשי יש שלט כחול גדול מצד ימין, וממנו יש ירידה בדרך עפר , לאחר כניסה אחת לבית תהיה כניסה נוספת שמחופה בחתיכות אלומיניום גדולות, עם דלת . את הגסטהאוס ניתן לזהות מהרחוב - בית בוץ גבוה וצהוב שלידו יש בית בוץ כחול.
הגסטהאוס עצמו בסטייל אקולוגי , טבעי. הבתים עצמם עשויים מבוץ בסטייל מסורתי אתיופי, שירותי קומפוסט, מקלחת בבאקט, חשמל יש, ויי פיי אין. מטבח מאובזר שברמה העקרונית מכינים יחד איתם את האוכל לכולם. המקום נעים וחייכני, יש להם גינה אורגנית שהם עובדים על פיתוחה, בית אירוח נוסף למתארחים . כרגע המקום קצת קטן ויכול להכיל עד 5 אנשים, אבל הוא בבנייה . זו הסיבה שכדאי לתאם הגעתכם מראש, על מנת לוודא שיש בכלל איפה ללון אצלו. בכל מקרה, מסאי ידאג לאכלס אתכם אצלו או בבית אחר בכפר. מי שחושש מהתנאים במקום או שסתם בא לו להתפנק - יש ריזורט גדול ברמה גבוה - בו גם אפשר להתארח במעיינות חמים בחינם.

על מסאי ולנה - המארחים:
מסאי הוא יליד אתיופיה שאומץ בגיל שנתיים על ידי משפחה שוודית וגדל כל חיו בסקנדינביה בשבדיה ופינלנד.
לנה היא גרמניה שטיילה באתיופיה ושהתה באדיס אבבה, ובכך הכירה את מסאי, שבאותו זמן עבד באדיס אבבה לאחר שהחליט לחזור לגור באתיופיה, ארץ מולדתו. הם חיים ביחד נכון להיום כבר 4 שנים והבן שלהם אדמו בן 2 וחצי, וחי בחינוך אנתרופוסופי בביתם. הם נוהגים להיות טבעונים אבל בתקופה הזו הם החליטו שהם צמחונים כדי להחזיר ויטמנים לגוף שלהם שאיבד הרבה ממשקלם.
אנשים אדיבים, טובים ובאמת אוהבים לארח. לנו הייתה חוויה מדהימה אצלם, וזו הזדמנות לחיות כמה ימים בסוג כזה של חיים. לא לפספס !

מעיינות חמים בוונדו גנט hot springs in wondo genet :
מסאי הסביר לנו כי קיימים כ-3 מוקדים של מעיינות חמים באזור, חלקם טבעיים וחלקם בתשלום.
הפלוס הענק במעיינות הללו הוא שהם לא מסריחים מגופרית כמו שאנחנו רגילים למעיינות חמים בארץ.
אנחנו היינו בשני מעיינות -
# האחד בתשלום (30 ביר לבנאדם לחצי שעה בבריכה פרטית סגורה) - המקום יחסית נקי, מקבלים בכניסה סבון קשיח, מסודר שם, לעיתים צריך לחכות כמה דקות עד שהחדר יתפנה (בעיקר בסופי שבוע). אפשר גם להיכנס לבריכה הציבורית (25 ביר לאדם ללא הגבלת זמן) ולהתקלח במקלחות החמות הציבוריות. בכל מקרה אם משלמים על החדר הפרטי לא צריכים לשלם פעם נוספת על הבריכות הציבוריות והמקלחות. צריך להבין שמדובר בחדר פרטי, אך לא ג'קוזי, אלא אמבטיה יצוקה שיש בה מקלחת עם מים חמים. אי אפשר ממש לרבוץ שם... אלא בעיקר להתקלח. הכוונה למקום- דרך מסאי, או דרך המקומיים ברחוב.
# בנוסף הלכנו גם למעיינות טבעיים בשטח (מסאי ולנה יכווינו אתכם בשמחה). מקום נעים ומוסתר, פרטיות לא מובטחת. מסודר שם מעין מקלחת, על כן ניתן גם שם לרחוץ ולהתקלח. זרם טוב שמגיע שמגיע מלמעלה ולא מסריח.

אנחנו היינו בוונדו גנט כ-3 ימים, מהם שישי-שבת-ראשון, עשינו איתם ארוחת שבת שאנחנו בישלנו . מסאי חוווולללללללללללללה על טחינה ! מי שמגיע לשם חייב בכל תוקף להביא טחינה עימו כדי לעשות לו את החיים מאושרים עוד יותר. ניתן לקנות שם אמבשה (לחם מקומי) הכי טעים שאכלנו באתיופי
בשישי הלכנו למעיין שצריך לשלם בו, בשבת הלכנו למעיין הטבעי. ביום ראשון עבדנו איתם בבית החדש שהם בונים - שייפנו את העצים של הקורה שמחזיקה את המקום ואת הסולם שמוביל לקומה למעלה ולמעשה היינו הדיירים הראשונים שישנו בבית הזה מאז שהוקם.
ביום האחרון מסאי הראה לנו מסעדה צמחונית מקומית שם אכלנו אינג'רה ושירו (מחית חומוס עם עדשים וירקות) טעמנו לראשונה תה חמאת בוטנים ! זה ממש שונה וטעים !
המקום עבד על תשלום של תרומה ואנחנו החלטנו לשלם להם 1000 ביר על 3 הימים ששהינו שם, מתוך אהבה גדולה והערכה גדולה למקום. אנחנו מעריכים שהם ימסדו את הלינה שם ויתנו מחיר כלשהו ללילה , נכון להיום זה עדיין לא ככה :)

חוויה מדהימה !

יום 12 - מוונדו גנט, דרך שאשאמנה לזיוואי Ziway - ביקור במסעדת היקב, קפיצה לאגם טאנה

מהבית של מסאי יש לקחת בז'ז' של 3 דקות לאזור המרכזי של וונדו גנט (10 ביר), משם יש לקחת אוטובוס ב-10 ביר לשאשאמנה shashamane שיוצא מתי שהוא מתמלא ומשם נסיעה לזיוואי ziway (שעתיים, 35 ביר לאדם) .

Ziway:
ירדנו על האוטובוס באזור שנראה לנו מרכזי יחסית צמוד למסעדת של יקב קסטל. אחד מאיתנו נשאר עם התיקים ואחד הלך לחפש גסטהאוס . מצאנו גסטהאוס זול עם מים חמים - Tinna hotel שעלה 140 ביר לחדר עם מים חמים, בלי כילה ובלי ויי פיי. המיקום שלו היה מבחינתו מעולה כי הוא היה קרוב למסעדה של יקב קסטל castel winery.

ברגע שהגענו ישר הלכנו למסעדה לאכול צהריים ולשתות יין. המחירים בתפריט לא יקרים אבל הם מוספים לזה עוד 25% תוספת למחיר, מה שהופך את זה ליקר. אין מה לקנות יין מהתפריט אלא לקנות בחנות הצמודה למסעדה את אותו היין בחצי מחיר.
קבענו סיור חינם!! ביקב עצמו ליום למחרת ..
הבחור שמוביל את הסיורים הללו נקרא teshome tafese - הטלפון שלו זה המשרד 251464412705+ או בפלאפון 251916320427+ או במייל tashetaffe@gmail.com.

באותו היום גם הלכנו בשקיעה לאגם , ראינו שקנאים ענקיים ופגשנו תייר לבן נוסף שסיפר לנו שהעיר הזו עלולה להיות אלימה ומפוקפקת בשעות הערב בחושך ואכן בדרכנו חזרה מהאגם ניסו לכייס אותנו. הגיע מקומי מאחורינו וניסה למשוך לנו את הקייס של המצלמה והמשיך לעקוב אחרינו גם אחרי שגירשנו אותו. התייר הסביר לנו שזו עיירה שאנשים פשוט עוברים בה וכל המקומיים שגרים שם הם ללא מכנה משותף של שבט מסויים ופחות אכפת להם מהכבוד שלהם כמו במקומות אחרים באתיופיה.

אז הטיפ הכי טוב שאפשר לתת על העיר הזו שהיא הופכת להיות מפוקפקת בשעות החשיכה ולהשתדל להיות בגסטהאוס בשעות הללו.

יום 13 - זיוואי Ziway - סיור ביקב קסטל, שיט באגם טאנה וצפייה על היפופוטמים

את הסיור ביקב קבענו יום לפני כן מול עובד של המסעדה שהוא עושה סיורים ביקב עצמו שנמצא 3 ק"מ משם.
יש לשלם רק על עלות הנסיעה בבז'ז' ליקב (60 ביר הלוך חזור), מלבד זה - הסיור לא עולה כסף.
פגשנו אותו בבוקר ונסענו יחד בבז'ז' ליקב, שם פגשנו עובד נוסף של היקב שהסביר לנו שמקרה היום יש תהליך של מחיצת ענבים , דבר שלא אמור לקרות בחורף בד"כ, אך זוהי הזמנה פרטית של אדם להזמנה פרטית שלו ליין.
הסיור היה נחמד, הם הראו לנו את התהליך של מחיצת הענבים, דרך המיכלים השונים שמקררים את היין, למיכל שמסנן את הכל ולמיכל האחרון ממנו יוצקים את היין לבקבוקים
הסיור היה ברמה גבוה עם אנגלית מובנת, נמשך כ-45 דקות לערך, ללא טעימות יין.
אם לא רוצים לישון בזיוואי אלא רק לעבור בסיור ביקב זה גם אפשרי, פשוט לתאם את tesheme , ולהמשיך בדרך לאחר הסיור עם מיניבוס....
לאחר הסיור חזרנו למסעדת היקב ומנהל היקב הזמין אותנו ל-2 בקבוקים חינם על חשבון המקום כי הוא שמע שאנחנו ישראלים והוא ביקר בישראל לא מזמן ומאוד התלהב ! אז המזל המשיך איתנו... וקנינו עוד 2 בקבוקים נוספים בנוסף למתנות :)

לאחר הסיור המשכנו לאגם עצמו, שם ביקשנו לעשות סיור לראות היפופוטמים במים - הם לא נמצאים על שפת האגם לכן יש לנסוע בסירה לראות אותם. בכניסה לאזור האגם יש משרד תיירות (צמוד לhaile resort) שמחרטט לכם שצריך לשלם כסף להיכנס לאגם ולהסתובב שם - שקר מוחלט ! לא לשלם.
ביקשנו לעבור איתם סיור עם סירה. הם הציעו לנו לעשות את זה ב800 ביר ובסוף הבהרנו להם שאנחנו רק רוצים לראות היפופוטמים ושזה לא אמור לעלות יותר מ400 ביר וכך עשינו.

סיור באגם עם סירה- היפופוטמים:
המדריך והעובד שלו לקחו אותנו בסירה לראות היפופוטמים, סיור שארך לערך 45 דקות. בסיור רואים ראשים של היפופוטמים ולא את החיה מתרחצת במים במלואה.
האגם יפה מאוד ויש 5 איים בתוכו שחיים שם אנשים שמדברים שפות שונות מאמהרית. אפשר גם לעשות סיור באיים עצמם. אנחנו לא עשינו.
המים של האגם לא כלכך נקיים ואנחנו העדפנו לא להיכנס, אך המקומיים רוחצים שם.

אזהרה:
יש הרבה עוברים ושבים בעיר מכיוון שזאת עיר שנמצאת על הדרך מאדיס דרומה. יש להיזהר משיכורים וכייסים שמופיעים בשעות אחרהצ.
עדיף לא להסתובב בשעות החשוכות בחוץ. אם הולכים בשעות כאלו,מ כדאי ללכת כמה שיותר קרוב לכביש על מנת שיראו אתכם מכל הכיוונים. אותנו ניסו לכייס פעמיים על הכביש הזה.

נסיעה מזיוואי לאדיס אבבה Addis ababa -שוק שירו-מדה shiro-meda לקניית מתנות ומזכרות

אוטובוס לאדיס אבבה אפשר לקחת מהכביש הראשי של זיוואי, עוברים שם גם משאיות וגם אוטובוסים ומיניבוסים . אין צורך להגיע לת.מרכזית.
עלות הנסיעה מזיוואי לאדיס אבבה - 60 ביר- 3 שעות.

הגענו לתחנת אוטובוס באדיס שרחוקה מהאזור המרכזי אליו רצינו להגיע, לכן היה עלינו לקחת מונית שירות / מונית לאזור של פיאצה - שם נמצא גסטהאוס בארו הוסטל baro hostel . עלות המונית שירות עלתה לנו 150 ביר לשנינו יחד מתחנה זו לפיאצה.

התמקמנו בגטסהאוס בחדר שעלה 280 ביר - מים חמים, ויי פיי, מיטה קטנה יחסית

ישר נסענו במונית ב100 ביר לשוק שירו-מדה שנמצא במרחק 15-20 דקות מפיאצה. יש גם אוטובוסים לשם אך החלטנו לקחת מונית כדי שנספיק הכל לפני שנסגר שם.
עשינו קניות בשוק שירו-מדה - ניתן למצוא שם שמלות מסורתיות, צעיפים מסורתיים, כיסויי מיטה, מזכרות של הכפריים. אין בשוק אוכל. רק ביגוד. גם שם כמו בכל מקום יש להתמקח על המחירים .
חזרנו גם במונית אחרי כן לגסטהאוס , שוב ב100 ביר. מרוצים ומאושרים.

מדינה מופלאה, כייפית, אנשים מיוחדים וחוויות כייפיות!

יום למחרת לקחנו טיסה (עלות מונית מהגטסהאוס לשדהת 200 ביר)

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )