תאריך הטיול | March 2017 |
---|---|
משך הטיול | 4 חודשים |
עונה מומלצת | משתנה בהתאם למדינות בהן מטיילים |
בגיל 29 יצאנו, תמר ואני לטיול של 7 חודשים בכמה יעדים בעולם. כשני שלישים מהטיול העברנו בטבע המטריף של מדינות החוף המערבי של ארה״ב כשהדגש היה בעיקר על טרקים עם לינה באוהל וטיולים יומיים.
בתחילת הטיול קנינו רכב מיניוואן איתו נדדנו בין המקומות השונים ובו ישנו את הלילות בהם לא היינו בשטח.
ההחלטה לטייל בארה״ב לא הייתה ברורה מאליו והתקבלה משיקולים שונים, ביניהם בילוי זמן איכות עם בני משפחה שעברו לעמק הסיליקון שבקליפורניה.
כשהתחלנו לתכנן את הטיול מהארץ גילינו שזה די קשה. בעברית כמעט שאין מידע על סגנון הטיול שחיפשנו ובאנגלית קיים מידע אבל מאוד נקודתי ולא היה פשוט להבין את התמונה הכללית של מה כדאי לעשות ואיך.
אז כמעט כמו כל הטיולים שלנו, החלטנו לא לתכנן ופשוט לנסוע.
בסיפור דרך הזה אנסה לתת מענה לשאלות שרוב התרמילאים שמגיעים לארה״ב שואלים את עצמם ולא תמיד מקבלים תשובות ברורות.
אם אתם קוראים את הסיפור דרך לפני הטיול שלכם ונשארות לכם שאלות נוספות אתם יותר ממוזמנים לשאול בתגובות שבתחתית העמוד, התגובות שאתם רושמים נשלחות אליי למייל.
*רעיונות לטרקים ספציפיים בשמורות תוכלו למצוא באתר בסיפורי דרך נפרדים שכתבנו.
כמו שכולם מבינים, ארצות הברית זאת מדינה עצומה! קשה להבין את המימדים עד שמגיעים לשם ומרגישים את זה.
כשהתחלנו את הטיול ושמנו ניווט בוויז לאריזונה שהייתה נראית סה״כ קרובה על המפה. גילינו שהוויז פשוט לא מצליח לחשב, אז עברנו לגוגל מפ והוא הצליח לחשב - 13 שעות!!
הנופים בארה״ב מגוונים מאוד ומשתנים באופן קיצוני ממדינה למדינה. כמות הדברים שיש לראות היא עצומה וברור שבטיול כמו שאנחנו עשינו אפשר לראות רק חלק קטן מהמדינה, אבל אם בכל זאת לנסות לעשות סדר, אז ככה:
בהכללה, המדינות עם הטבע היפה בארצות הברית הן המדינות שבמערב, פחות או יותר מקו קולורדו ומערבה:
קולורדו, וויומינג, יוטה, אריזונה, קליפורניה, מונטנה, וושינגטון. כולן נחשבות מעולות לטרקים ושם נמצא הרוב הכמעט מוחלט של שמורות הטבע ולשם יפנה אותכם כל אחד שתשאלו באמריקה.
בטיול, חשוב להתמקד במספר מצומצם של מדינות כי אין מה לעשות, בעונה אחת אי אפשר לראות הכל וכאמור, הנסיעות בארה״ב ממדינה למדינה יכולות להימשך מספר ימים.
אנחנו ביקרנו 6 מדינות (לפי הסדר): אריזונה, יוטה, נבאדה, קליפורניה, קולורדו, וויומינג.
המסלול יצא ככה בעיקר בגלל העונות המתאימות לכל אזור, את הטיול התחלנו באמצע מרץ וסיימנו באמצע יולי.
אריזונה - באזור פיניקס, העונה לטיולים די דומה לזאת שבדרום ישראל. מרץ-אפריל זאת אחלה עונה, הימים יכולים להיות חמים אך עדיין נסבלים והגבים עדיין מלאים במים.
בחודשי הסתיו עניין המים מעט מסובך יותר וכנראה שתצטרכו לסחוב יותר מים או לברר איפה יש מעיינות זורמים.
בצפון אריזונה הקרקע גבוהה יותר והרבה יותר נעים. עדיין, אחרי מאי יהיה כבר מאוד חם.
יוטה - ביוטה יש הבדל גדול בגבהים בין האזורים השונים. כשהיינו בברייס קניון באמצע אפריל היה קפוא שם. כמה ימים אחרי זה בZion NP, היה חם כמו בקיץ הישראלי.
כדי לא לסבול במקומות הנמוכים מהחום הייתי אומר שחודש אפריל זה חודש די מוצלח, צריך פשוט להיות מוכנים גם לקור.
קולורדו, קליפורניה - לצערנו ושמחתנו נקלענו לשנה מושלגת מאוד שבחלק מהשמורות בקליפורניה שברה שיא של כל הזמנים בכמות השלג.
בשנה ממוצעת אפשר להתחיל לטייל באזורים הגבוהים כבר באמצע- סוף יוני. יש שנים שגם בתחילת יולי הפאסים עדיין לא עבירים.
בכל מקרה, החל מתחילת יוני ישנן כמה אפשרויות לטרקים נמוכים יותר ויפים למקרה שהאזורים הגבוהים סגורים.
וויומינג - עיקר היופי של המדינה נמצא בפארקים Yellowstone וGrand teton שבצפון מערב.
כשאנחנו היינו שם בתחילת יוני הטרקים הגבוהים היו סגורים לחלוטין, Yellowstone נפתח במלואו קצת לפני שהגענו.
השמורות טבע בארצות הברית מתחלקות לכל מיני סוגים שלא תמיד ברור מה ההבדל ביניהם אבל הן מוגדרות על פי שם שונה והחוקים בהם שונים.
National forests - לרוב שמורות גדולות מאוד שיכולות להכיל בתוכן תת שמורות. הכניסה בדרך כלל לא עולה כסף והחוקים לגבי טיולים הרבה יותר מקלים מאשר בNational Parks ולרוב לא צריך בהן פרמיט כדי לעשות טרקים.
National Parks - שמורות קטנות יותר בשטחן והחוקים בהן לרוב נוקשים הרבה יותר, הכניסה אליהם תמיד עולה כסף, פרמיטים נדרשים כמעט תמיד כדי לישון בשטח ולפעמים גם כדי ללכת בשבילים מסויימים.
National Monuments - שמורות קטנות מאוד עם תופעה בודדת לרוב (קניון/הר געש/נהר וכו׳).
בנוסף לפארקים הלאומיים יש בכל מדינה גם את הState parks שאלה אזורים שהוגדרו על ידי אותה מדינה כשמורה - לרוב, הפארקים הלאומיים הם המעניינים יותר.
אפשר לעשות פאס לכל הפארקים הלאומיים במחיר של 80 דולר - דיל משתלם!
בניגוד לארצות אחרות, בשמורות בארצות הברית אין בקתות. מטיילים רק עם אוהל, כמו בארץ.
השמורות מאוד מסודרות ותמיד יש את מי לשאול שאלות אם כי צריך לקחת את המלצות הריינג׳רים בעירבון מוגבל ותמיד לזכור לשאול אותם אם הם עשו את המסלול עליו הם נותנים המלצות.
ההרגשה שלנו הייתה שהריינג׳רים הרבה פעמים מנסים להפחיד ולמנוע מאיתנו לעשות מסלולים שהם קצת שונים ממה שכולם עושים, לרוב אפשר להבחין אם הבן אדם שמדברים איתו מדבר לעניין או לא.
מים -
באריזונה ויוטה הבעיה בטרקים ארוכים היא שאין הרבה מקורות מים וצריך לסחוב משקל גדול בגלל זה. במקומות כמו Sierra nevada בקליפורניה, או קולרדו וכו׳ אין בעיה של מים ותמיד יש נחל בסביבה.
שבילים -
בארה״ב אין סימון שבילים בצבע כלשהו אלא תמיד יש תוואי של שביל עם שלטים בצמתים ורוג׳ומים במקומות שלא רואים את התוואי. סה״כ השבילים ברורים ומתוחזקין בצורה די טובה.
פרמיט -
בשמורות רבות צריך פרמיט כדי לישון בשטח. הופתענו לגלות שלמרות מה ששמענו מהרבה אנשים, זה ממש קל לקבל פרמיט.
לכל שמורה יש את חוקים משלה שמשתנים גם בין השנים אבל כמעט תמיד יש דרך לקבל פרמיט ברגע האחרון גם אם לא תכננת כלום.
לנו לא היתה שמורה אחת שלא קיבלנו אליה פרמיט, במקרה הגרוע ביותר היינו צריכים לחכות עוד יום כדי לקבל את המסלול שרצינו.
חיות -
בארה״ב יש הרבה חיות מעניינות כמו Black bears, Grizzlies, Mountain lion וכו׳.
mountain lions לא מסוכנים לבני אדם מבוגרים ונדיר מאוד לראות אותם (לנו לא יצא) אבל הם מסתובבים כמעט בכל מקום ותראו לא מעט שלטים שמתריעים עליהם.
בקליפורניה, קולורדו, יוטה ואריזונה יש Black bears וצריך הרבה פעמים לטייל עם קטפסא נגד דובים. מומלץ גם שיהיה Bear spray למקרה הצורך.
ביוטה ואריזונה יצא לנו לראות הרבה פעמים נחשים, בעיקר Rattlesnakes (אלה שעושים רעש עם הזנב), הם לא מסוכנים יותר מהצפע שבארץ. כדאי לשים לב כשהולכים בשעות הדמדומים - אז רואים אותם הכי הרבה.
בנוסף יש הרבה סוגים של מכרסמים וגם רקונים שיכולים להיות מעוניינים באוכל שלכם. Bear box או תליה של האוכל מחוץ לתיק יעשה את העבודה.
ציוד טיולים -
הציוד בארצות הברית זול משמעותית מבישראל, אם חסר לכם ציוד כדאי לחכות ולקנות כשמגיעים.
יש המון חנויות טיולים פרטיות ורשתות. אנחנו קנינו את הציוד שלנו בעיקר בREI שיש להם באמת שירות מדהים ועל כל מוצר שקונים יש שנה שבה מותר להתחרט או להחזיר את המוצר כי לא מרוצים.
אני קניתי נעליים בתחילת הטיול שהתחילו קצת להתפרק לקראת סוף הטיול, הראיתי להם והם פשוט החזירו לי את הכסף במזומן.
רשת נוספת טובה בקליפורניה נקראת Sports basement.
השכרת רכב בארה״ב זה עניין לא זול. אם אתם מגיעים לטיול של חודשיים ומטה הייתי אומר שזה עדיין יהיה משתלם כנראה לקנות רכב אבל השאלה כמה זמן תצטרכו להשקיע בקנייה ומכירה. Private יהיה הרב יותר פשוט לקנות ולמכור אחר כך מאשר Minivan.
אם אתם מטיילים בסגנון שאנחנו טיילנו במשך כמה חודשים, קניית רכב היא דבר די בלתי נמנע. השכרת רכב תהיה מאוד לא משתלמת וכנראה שיהיה יותר זול כבר לקנות רכב ולהטביע אותו בים בסוף הטיול מאשר לשכור.
כמובן שיש את הסיכוי שהרכב יפסיק לעבוד בשלב כלשהו, יצטרך תיקונים יקרים וכו׳ אבל עדיין…בטיול של כמה חודשים המחיר של השכרה הוא לא רלוונטי.
אנחנו קנינו את הרכב ב3000 דולר ומכרנו ב-2500 בסוף הטיול, עסקה די טובה לכל הדעות.
קניה -
לטיול הגענו עם ניסיון מניו-זילנד, שם קניית רכב לטיול מעל חודשיים זה דבר די מקובל ופשוט.
בארה״ב העניין מעט שונה, בעיקר בגלל שאין כל כך שוק של מטיילים עם רכבים והקנייה והמכירה תיעשה לרוב מול אנשים שגרים באזור בו אתם קונים/מוכרים.
כשחיפשנו רכב בכלל לא היינו בטוחים שאנחנו יכולים לקנות ולהעביר אותו על שמנו אבל ניסינו וגילינו שזה עובד, לגבי איך זה עובד ומהם כל החוקים אנחנו לא סגורים ב100% אבל אני אכתוב פה את מה שאני כן יודע ואת מי צריך לשאול שאלות בנושאים ספציפיים.
איפה לחפש?
Craigslist - זה האתר יד 2 הגדול ביותר בארה״ב ובסופו של דבר את הרכב שלנו קנינו ממישהו שפרסם אותו באתר.
קבוצות פייסבוק - יש המון כאלה. אם אתם באזור בו יש קהילה ישראלית זה תמיד יכול להיות נחמד, אבל אם לא אז כשניסינו למכור את הרכב גילינו שזה עובד ממש טוב והמון אנשים התקשרו מהקבוצות האלה.
מגרשי מכוניות (דילרים) - יש הרבה כאלה בארה״ב. לרוב המחירים שם יהיו גבוהים יותר מאשר בקניה מאדם פרטי אבל זאת כנראה הדרך המהירה ביותר שתחסוך הרבה זמן של קביעת פגישות עם אנשים. אם אתם לא מוכנים לבזבז יותר מדי זמן על הקניה זאת יכולה להיות אופציה לא רעה בכלל.
מה לוודא לפני קניה?
שני דברים שכדאי לוודא לפני שקונים:
1 - בדיקת Smog (זיהום אוויר) תקפה. זה מסמך שחייבים כדי להעביר בעלות על הרכב והמוכר אחרי לספק לקונה בדיקה תקינה ותקפה (כשאני קניתי התוקף היה ל90 יום מיום הבדיקה).
אם תקנו את הרכב ואז תלכו לעשות בדיקת smog והרכב יכשל, זה יכול לעלות הרבה כסף למצוא את הבעיה.
2 - בדיקת הרכב לפני קניה - באזור בו קנינו בדיקה מקיפה עלתה 70 דולר. שווה לגמרי את הכסף כדי לצאת לטייל בראש שקט עם רכב שיודעים שאין לו בעיה רצינית. (בעיות קטנות תמיד יש ברכבים ישנים).
העברת בעלות על הרכב -
תהליך העברת הבעלות הוא לא מסובך ורשום באתר של ה-DMV. אני ארשום איך שזה עבד כשאני קניתי (בקליפורניה), דברים יכולים להשתנות עם הזמן.
1 - הרישיון של הרכב הוא למעשה גם טופס המכירה. במעמד הקניה/מכירה כל אחד מהצדדים ממלא פרטים איפה שרשום ולוקח את החלק מהרישיון לפי מה שכתוב.
2 - הקונה הולך עם הרישיון רכב, אישור בדיקת Smog, ותעודת זהות (רישיון ישראלי טפס) לאחד המשרדים של הDMV, ממתין בתורים הארוכים, משלם אגרה (לנו עלה 40 דולר) ומקבל רישיון זמני. הקבוע ישלח לכתובת שתשאירו.
3 - המוכר יכול לשלוח את החלק שלו מהרישיון לDMV בדואר או להגיע עם הקונה לסניף ולשים את זה שם.
אנחנו קיבלנו את הרישיון החדש והקבוע שעל שמנו אחרי כ-10 ימים בדואר.
הכתובת שהשארנו הייתה של המשפחה בארה״ב, אני לא יודע מה החוקים לגבי כתובת מחוץ לארה״ב.
אבזור הרכב -
אנחנו קנינו Honda odyssey ואיבזרנו אותה בעצמנו לטיול. זאת לא בעיה למצוא בארצות הברית חנויות שבהן אפשר לקנות ציוד אבל אם אתם בקטע של לעשות את זה זול אז 4 שולחנות איקאה, דיקט ומזרון מהום דיפו זה מתכון נחמד למיטה נוחה בתוך הרכב שאפשר לשים מתחתיה את כל הציוד (זכויות שמורות למורן קורן שחשבה על הרעיון).
את הציוד הבסיסי לקמפינג כגון כירת גז, סירים, מחבתות, סכום וכו׳ עשינו בוולמארט - הכי זול , באיכות בסיסית שהספיקה לנו לכל הטיול.
ביטוח -
יש מספר חברות רלוונטיות בשוק ולא בדקנו את כולם אבל אנחנו עשינו את הביטוח על הרכב בטריפל אי (AAA).
הביטוח מתחלק ל-2:
ביטוח גרירות וחילוץ - יש כמה סוגי חבילות אבל החבילה הרלוונטית ביותר היא זאת של גרירות עד 100 מייל והיא עולה כ-100 דולר לשנה. ממש חשוב לעשות את הביטוח את זה, אנחנו השתמשנו בו פעמיים (פעם אחת היתה עם הרכב שלנו ופעם אחרת עם רכב שכור) והשירות שלהם פשוט מעולה! הביטוח הוא לפי בן אדם ולא לפי רכב.
ביטוח צד ג׳ - זה הביטוח החשוב ביותר כי כנראה שהרכב שקניתם לא שווה המון, אנחנו לא ביטחנו את שלנו. מה שכן חשוב זה שאם פגעתם במישהו או ברכב שעולה 100 אלף דולר אז לא תצטרכו לשלם. כדאי לשים לב טוב בפוליסה שהכיסוי הוא עד לסכום שנראה לכם סביר.
Free Campsite- בדרך כלל חלק גדול מההוצאות בטיול הן על לינה. בטיול שלנו אפשר לספור על יד אחת את מספר הלילות עליהם שילמנו מחיר כלשהו.
היתרון הגדול בטיול בארה״ב הוא שכמעט בכל אזור בו מטיילים אפשר למצוא מקומות בהם מותר לישון באופן חופשי באוטו או באוהל.
אנחנו העברנו את רוב הלילות שלנו שבהם לא היינו בטרק באיזשהו יער או שטח כלשהו בתוך הרכב.
אתר טוב (ממשק גרוע אבל ממש מועיל) שנעזרנו בו לאורך כל הטיול נקרא freecampsite.net - מפה עם נקודות דקורות עליה שאנשים העלו וגם מדרגים נקודות קיימות.
כשהגענו לאזורים עירוניים והיה קשה למצוא FreeCampsite ישנו לעיתים בסניפי וולמארט שעל פי תקנון החברה מותר לישון בהם בתוך הרכב/קרוואן אלא אם רשום בחניה שאסור. החוק שלנו היה בד״כ שאנחנו ישנים במקומות שנראים בטוחים ושיש בהם עוד קרוואנים שחונים. באתר http://www.walmartlocator.com/ תוכלו לראות באיזה סניפים מותר ובאיזה אסור.
אופציה נוספת היא לישון בRest Area שנמצאים לאורך הכבישים הראשיים. באופן עקרוני רשום שאסור לעשות Camping ב-Rest Area אבל זה תחום אפור כי הרי זה נועד כדי שהנהגים ינוחו. אנחנו ישנו בלא מעט מקומות כאלה, בעיקר כשעברנו בין שמורות. אף פעם לא היתה בעיה וכמעט תמיד היו עוד אנשים שעשו את זה.
בכל מקרה, ברוב הNational Forests מותר לישון איפה שרוצים מה שמאוד נוח כי יש הרבה כאלה.
מוטלים - דרך לינה מקובלת בארה״ב, לרוב עולים 50 דולר וצפונה. לא יצא לנו לישון באחד כזה.
Campgrounds - טווח מחירים לרוב בין 20-30 דולר. בדרך כלל מקבלים איזשהו campsite עם מקום לרכב ולאוהל, שולחן פיקניק ומקום למדורה. שירותים תמיד יש, מלפקלחות לפעמים.
הCampgrounds הזולים ביותר ולרוב עם המיקום הטוב ביותר מנוהלים על ידי השמורות, לרוב הם אלה שגם מתמלאים ראשונים.
זה לא עולה כסף לפתוח חשבון, זה לא לוקח הרבה זמן וזה הופך את כל התשלומים בטיול להרבה יותר נוחים וזולים (ללא עמלות המרה).
אנחנו פתחנו חשבון בBank of america תוך שעה וחצי וסגרנו אותו ביום שעזבנו. הנפיקו לנו שני כרטיסי אשראי ועשינו העברה בנקאית אחת גדולה מהארץ לחשבון האמריקאי.
ממליץ בחום למי שמתכנן טיול ארוך.
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם