(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

שבוע באוזבקיסטן

שבוע באוזבקיסטן בסוף חודש אוגוסט-תחילת ספטמבר. טשקנט, סמרקנד, בוכרה וחיווה. את הטיול התחלנו באוזבקיסטן, לאחר 8 ימים (7 לילות) חצינו את הגבול לאוש, קירגיזסטן.

תאריך הטיולAugust 2016
משך הטיול8 ימים
עונה מומלצתכנראה שבאביב ובתחילת הסתיו תמצאו את מזג האוויר הטוב ביותר (לא חם מדי) כמובן שאפשר גם בקיץ (חם יותר)

כמה דברי פתיחה

מטרת סיפור הדרך הזה אינה לעבור שלב אחר שלב על המקומות אליהם הגענו אלא רק לתת כמה טיפים שלנו היו חסרים בטיול. כמובן שיש אינסוף מקומות מדהימים לראות אותם תוכלו למצוא ברחבי האינטרנט / ספרי טיולים.
אתן כמה טיפים לגבי נקודות עניין יהודיות כי לא מצאתי מספיק מידע מעודכן בנושא באינטרנט לפני הטיסה.
המדינה איננה מתוירת מדי על ידי ישראלים (בניגוד לקירגיזסטן ושאר מדינות האיזור) - אנסה לתת קצת מידע יבש שיעזור לכם לטייל במדינה הנפלאה הזו.
אופי הטיול באוזבקיסטן - נסיעה בין ערים, שהות של 1-3 ימים בכל מקום. ערים יפות, גנים נהדרים ומבנים מרשימים ביותר.
טיול מדהים למי שמחפש יעד טיפה יותר "ממוסד", אדריכלות יפה, אווירה עירונית ופחות טרקים. אפשר לשלב עם המשך למדינה הררית יותר (אנחנו המשכנו לקירגיזסטן) ואז זה בכלל טוב.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

המסלול בגדול

(ראו מסלול במפה)
המראנו מתל אביב בטיסה ישירה לטשקנט עם Uzbekistan Airways. בילינו 24 שעות בטשקנט. עלינו על טיסת ערב מטשקנט לאורגנץ' (Urgench) - טיסה קצרה, שעה וארבעים דקות.
מונית ל-Khiva, חיווה (40 דקות). 3/4 יום בחיווה.
מונית לבוכרה (כ-7 שעות). 2 לילות בבוכרה.
מונית לסמרקנד (3 שעות). 3 לילות בסמרקנד.
מונית לטשקנט (3 שעות). לילה בטשקנט.
מונית לאנדיז'ן (כ-5-6 שעות Andijon). מונית למעבר הגבול Dostyk (יש האומרים Dustlyk) לאוש (קירגיזסטן), 40 דקות.

טיפים מכל מיני סוגים

* סדר הטיול: נוחתים בטשקנט, יחסית במזרח המדינה. מכאן סביר לדעתי להחליט בין 3 אופציות:
א. (זה מה שעשינו) לטוס לאורגנץ'->חיווה, ואז לחזור לטשקנט ממערב למזרח דרך בוכרה-> סמרקנד -> טשקנט.
ב. מסלול ממזרח למערב, לנסוע מטשקנט -> סמרקנד -> בוכרה -> חיווה וחזרה ברכבת לילה לטשקנט.
ג. סמרקנד ובוכרה ולוותר על חיווה הרחוקה.
אופציה א' הייתה לנו טובה מאוד - מתחילים בעיר הקטנה יותר (חיווה) ומסיימים בגדולה (סמרקנד).

* העיר חיווה: דילמה אם להשקיע ולהגיע לחיווה שכן היא רחוקה מטשקנט, מה שידרוש להשקיע זמן בהגעה וחזרה (7 שעות מבוכרה). בכל מקרה שווה לדעת שהמקום מאוד יפה ומומלץ מאוד להגיע. אז אם יש זמן, לכו על זה.

* הוצאת ויזה לישראלים:
- צריך לקבל מכתב הזמנה (Letter Of Invitation). אנחנו הוצאנו דרך Kristina מ-CrossTravel, crosstravel88@inbox.ru. עלות מכתב ההזמנה - 70$. לוקח עד 5 ימי עבודה (בפועל קיבלנו אחרי 3 ימים) שבהם הסוכנות מעבירה את המסמך למשרד החוץ האוזבקי. צרו קשר עם הסוכנות כדי לדעת מה המסמכים הדרושים (צילומי ת"ז וכרטיסי טיסה אם אני זוכר נכון).
- לקחנו את מכתב ההזמנה + דרכון + תמונת פספורט לשגרירות ברחוב משה שרת 31, רמת גן. לא פתוחים בכל יום (חפשו מידע מעודכן באינטרנט). מקבלים את הויזה מיד (עולה 400 ש"ח, לא בטוח שזוכר נכון).
- וזהו.

* כספים:
- חשוב חשוב! יש שני שערים להחלפת כספים. הרשמי: 1$ שווה בערך 3000 סום אוזבקי. השוק השחור: 1$ שווה בערך 6000 סום אוזבקי (הכסף שלכם שווה כפליים..). לא לפחד מהמושג שוק שחור - תגלו שמציעים לכם החלפה בכל פינת רחוב, השתמשו בזה. מזה אפשר להבין שלא נכון להחליף כסף בשדה התעופה בשער הרשמי - אפשר לשלם על הנסיעה לעיר בדולרים.
- השטר הגבוה ביותר הוא 5000 סום אוזבקי בעקבות אינפלציה מטורפת לפני כמה שנים. בחישוב מהיר 100 $ שתחליפו = 600 אלף סום = 120 שטרות של 5000 סום...
- כמעט בכל מקום (אולי למעט כשקונים בכמות קטנה בשוק או במכולת) אפשר לשלם בדולרים (שטרות ולא מטבעות). בכל מקרה עדיף בדרך כלל לשלם בסום אוזבקי - ככה מעגלים לכם פחות את המחיר.
- להגיע עם דולרים במזומן! קשה מאוד למצוא כספומט במדינה. (אזרחי המדינה לא משתמשים בכספומט אלא ניגשים לבנק ומושכים שטרות דרך פקיד הבנק). אם בכל מקרה אתם הולכים על האופציה הזו - עדיפות לויזה, יש יותר סיכוי למצוא (אם יש גם מאסטרקארד וגם ויזה, בכלל טוב). כספומטים תמצאו אולי במלונות הגדולים (בעיקר בטשקנט), ועוד כספומט איפשהו בערים הגדולות (ראו פרק סמרקנד למטה).
- בכניסה למדינה תדרשו למלא טופס מכס עם הצהרת טובין וכספים (דולרים שברשותכם וכו'). ביציאה מהמדינה תדרשו להראות את הטופס. הנקודה היא שאסור להוציא יותר כספים ממה שהכנסתם (יכול להיות ששוטרי מעבר הגבול יבקשו לספור את הכספים, מאיתנו לא ביקשו). מומלץ להסתובב עם הטפסים עליכם כי יכול להיות שיבקשו מכם להראות אותם בעת תשלום (למשל- ביקשו מאיתנו להראות את הטופס כששילמנו על הויזה הקירגיזית בטשקנט).

* לינה במדינה:
- המדינה אוהבת לפקח על מסלול תייריה. ולכן אתם נדרשים לישון בכל לילה במקום מוסדר שיודע לתת לכם אישור Registration, פתק המכיל את השם שלכם+תאריך שהות+חותמת של המקום. בעת עזיבת המדינה מבקשים להראות את כל הפתקים כדי להוכיח שישנתם במקום מוסדר בכל לילה ולילה. לשמור טוב את הכרטיסים הקטנים האלו! שמעתי שיש כאלה שמוכנים לתת אישורים כאלה תמורת כסף גם אם לא תישנו בביתם.
- עלות לילה בגסטהאוס ממוצע - סביב 10-12 דולר לאדם.

* שווה לדעת שסביב יום העצמאות (סביב ה-01.09) יכול להיות קצת בלאגן. אך בכל מקרה לא בלאגן שאמור להשפיע מדי על הטיול שלכם. בעיקר שמנו לב לאוטובוסים שאינם פעילים (גם ככה כנראה שמומלץ לנסוע בshared taxis).

* מזג האוויר: בקיץ הוא חם מאוד, זו מדינה מדברית. בסוף אוגוסט חם אך סביר.

* אוטובוסים בעיר: לא שיא הנוחות (חם...) אבל יש הרבה, מאוד יעיל ומאוד זול. אפשר כמובן גם להשקיע במוניות (גם לא מאוד יקר).

* שיטור ושוטרים: הפחידו אותנו כל מיני אנשים שזו מדינת משטרה המציקה לתייריה. המסקנה שלנו: זו מדינת משטרה אבל אין באמת הצקות. מה כן - מומלץ להסתובב עם דרכון כי שוטרים בודקים פה ושם בכניסה למטרו בטשקנט.

* אפשר להתמקח על הכל (מוניות, בשוק), זה מקובל וזה מפחית עלויות... המחירים והעלויות (בעיקר של המוניות) הכתובים בסיפור הדרך הם כמובן להתייחסות בלבד, אפשר לקבל מחיר גבוה יותר / נמוך יותר כתלות בנסיבות...

* עמק פרגנה: נמצא במזרח המדינה (קרוב לגבול עם קירגיזסטן). אמור להיות אזור יפה לטיול. אנחנו רק חצינו אותו במונית ולא עצרנו, שווה לשקול לעשות שם 1-3 ימים.

* בלוני גז וכו': לא הצלחנו למצוא גז לגזייה לבישול (רלוונטי בעיקר למי שרוצה להכין לעצמו ארוחה כשרה), בישלנו בגסטהאוסים השונים אחרי קבלת אישור...

הוצאת ויזה לקירגיזסטן בטשקנט:
אם אתם מתכננים לחצות את הגבול רגלית מאוזבקיסטן לקירגיזסטן תצטרכו להצטייד בויזה בטשקנט. אם לא הוצאתם את הויזה לקירגיזסטן עוד מהארץ הנה קצת מידע שיכול לעזור.
מיקום השגרירות בטשקנט מסומן במפה.
שעות פתיחה בגדול - 10-12 להגשת הדרכון והבקשה. 15-17 לאיסוף הדרכון עם הויזה בפנים. השעות לא מדויקות והפקידים לא מדייקים מומלץ להגיע מוקדם ולהיכנס ראשונים לתור. עלות ויזה רגילה - 70$ (עד 7 ימי עבודה), דחופה - 140$ (עד 3 ימי עבודה). הצלחנו לשכנע את הפקיד לתת לנו את הויזה הדחופה עוד באותו היום כי היינו לחוצים בזמן...

* קוריוז בנושא רכבים: הרכבים במדינה נוסעים על הגז, תראו שבבגאז' של כל הרכבים מותקן בלון גז ייעודי, באוטובוסים הגז נמצא על הגג. תגלו ש90% מהרכבים במדינה הם שברולט (יש מפעל שברולט פעיל מאוד במדינה...). אנשים מחכים בערך שנה ברשימת המתנה כדי לקבל רכב חדש. ולא תמצאו נהג במדינה שמפעיל מזגן.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טשקנט בהלוך

* ישנו בגסטהאוס גולנרה Gulnara (מסומן במפה). מקום נחמד ומאוד נעים. 12-15$ לאדם ללילה. נמצא באזור מרכזי, ליד Chorsu Bazaar (שוק מרשים). אפשר להגיע לשם בקו מס' 11 משדה התעופה (יש עוד קווים, אפשר פשוט לשאול).

* הכניסה לשדה התעופה לטיסות פנימיות אליו תרצו להגיע במידה ותחליטו לטוס לחיווה היא לא אותה הכניסה לשדה התעופה לטיסות בינלאומיות (סימנתי במפה). בין הכניסות יש כרבע שעה נסיעה במונית.

* כדי להגיע בטיסה מטשקנט לחיווה צריך לטוס לאורגנץ' Urgench. משם לתפוס מוניות (יש מלא ביציאה משדה התעופה) לחיווה.

חיווה

* חיווה היא עיר לא גדולה ובה עיר עתיקה - מבנים מוסלמים ומגדלים יפים מאוד, בנייה בבוץ, חומה עתיקה ושוק מרשימים. הזמן המומלץ לדעתי בעיר - חצי יום עד יום.

*נוחתים באורגנץ' ותופסים מונית לחיווה. נראה לי שעלה 10$ לאדם (מחיר גבוה יחסית).

* קיים גם אוטובוס אך הוא איננו פעיל החל משעות הערב. למיטב ידיעתי משך הנסיעה בו היא כשעה וחצי (לא בטוח). כנראה שעולה מעט מאוד כסף.

* בחיווה ישנו בגסטהאוס Alibek ברחוב שצמוד לחומות, מיקום מעולה (סימנתי במפה). 10$ לאדם. המקום סביר, צמוד אליו יש עוד כמה גסטהאוסים במחירים דומים, שווה לבדוק.

בוכרה

* בוכרה היא עיר יחסית גדולה (יותר גדולה מחיווה, קטנה יותר מסמרקנד). יש בה מבנים מרשימים וגם נקודות עניין של הקהילה היהודית.

* נקודות עניין יהודיות: שני בתי כנסת פחות או יותר פעילים, בית קברות יהודי גדול, מרכז קהילתי יהודי בניהול הג'וינט.

* אומרים שפעם בוכרה התפארה ב-3 דברים: משי, זהב ויהודים. שמענו שכשהיהודים יצאו מהמדינה אחרי נפילת ברית המועצות הם לקחו איתם את הזהב והסתירו אותו בכל מיני מקומות בחפצים ובגוף כדי להבריחו. סיפור לא מאומת.

* מונית מחיווה לבוכרה: לקחנו מהכניסה הראשית לעיר העתיקה הציעו לנו 25 $ לאדם, הצלחנו להוריד ל-15$, כ-7 שעות נסיעה מדברית (אפשר כמובן לעשות עצירה בדרך).

* ישנו בגסטהאוס Madina & Llyos, מקום בסדר גמור, 10$, סימנתי במפה.

* לאוכלים כשר: אפשר להתארח לארוחה אצל משפחה יהודית שגרה בדלת שמול בית כנסת 2 שסימנתי במיקומו המשוער במפה. המשפחה גרה בדלת שמול בית הכנסת (משפחת הרב ככל הנראה).15$ דולר לאדם ונחמד מאוד מאוד.

בתי כנסת: יש שניים, מסומנים במפה. את המפתח לבית כנסת מס' 2 המסומן במיקומו המוערך (שווה להגיע לאזור ולשאול איפה יש "סינגוגה") מקבלים מהמשפחה הגרה בדלת שמול בית הכנסת (דלת כחולה). קרוב מאוד לבית כנסת מס' 1 יש בית ספר יהודי.

* בית הספר היהודי: היום לומדים בו רק מיעוט יהודים, השאר מוסלמים. לדברי אוזבקי מקומי, נחשב בית הספר הטוב בעיר. לומדים שם עברית, שרים את התקווה ולא לומדים בשבתות...

סמרקנד

* סמרקנד היא עיר גדולה (יחסית לבוכרה וחיווה) ומאוד מרשימה.

* נסיעה מבוכרה לסמרקנד במונית עלתה לנו 45 אלף סום (כ-7$) ואורכת כ-3 שעות.

* לינה: ישנו בגסטהאוס Bahodir, כנראה המוכר ביותר בקרב תיירים שמחפשים מקום זול, נוח ונעים אם כי החדר יכול להיות טיפה מלוכלך. מיקום מעולה (מסומן במפה), 12 $ בערך לאדם.

* בתי כנסת: מסומנים במפה. בית כנסת Gumbaz הישן יותר איננו פעיל במשך השנה. על שער הכניסה כתוב בטוש מספר טלפון של מחזיק המפתח, שווה להרים טלפון והוא מגיע לפתוח תוך 10 דקות. בית הכנסת שברחוב yolangtush 47 פעיל בשבתות, כשהייתי לא היה מניין (7 אנשים)...

* משיכת כסף מכספומט: משתף כי היה קשה יחסית למצוא. הוצאנו ב-kapital bank שברחוב nodirabegim 8, ויזה בלבד! (מסומן במפה) אפשר גם כנראה ב-Uzbekistan National Bank-NBU , היה סגור כשהיינו (מסומן במפה).

טשקנט בחזור (בדרך למעבר הגבול לקירגיזסטן)

חזרנו מסמרקנד לטשקנט כתחנה בדרכנו למעבר הגבול לקירגיזסטן.

* מונית מסמרקנד לטשקנט לוקחת כ-3 שעות, ביקשו מאיתנו 35000 סום לאדם (כ-6$) הצלחנו להוריד ל25000 (כ-4$). (תחנת המוניות בסמרקנד מסומנת במפה, גם תחנת האטובוסים).

יש גם רכבת מהירה (שעתיים נסיעה) מסמרקנד לטשקנט (ולהיפך). לא נסענו בה. אם אני זוכר נכון יש אחת בבוקר בסביבות 08:00 וגם אחת בערב. שמענו שנוח מאוד, שווה לבדוק.

מטשקנט לאוש, קירגיזסטן

* המסלול הוא טשקנט -> העיר אנדיז'ן (שבעמק פרגנה)-> מעבר הגבול -> העיר אוש (קירגיזסטן).

* היציאה במונית מטשקנט לאנדיז'ן היא מתחנת המוניות שבאזור -qoiluq bazaar. אם ישנים ב-Gulnara guesthouse או קרוב לשם אפשר לקחת אוטובוס קו 81 ל- Kulyuk bazaar(או qoi'luq) ומשם להמשיך ברגל לנקודה שסימנתי במפה.
- הציעו לנו מונית לאנדיז'ן ב65000 סום ( כ-11$), הורדנו ל-45000 סום (כ-7$), נסיעה של כ-5-6 שעות.

* מאנדיז'ן למעבר הגבול Dostyk יש עוד 30 דקות נסיעה. תפסנו מונית ב-15000 סום לאדם (כ-2$). יש אולי גם מרשרוטקה למעבר הגבול.

* מעבר הגבול:
- שמענו הרבה הפחדות על תשאולים מוגזמים, בקשת שוחד וכדומה. לנו לפחות הלך יחסית חלק. מבקשים לראות את ה-Registrations שאספנו בכל מקום בו ישנו. מילאנו טפסי מכס יציאה ונדרשנו להציג את טפסי המכס מהכניסה למדינה (הם משווים ביניהם). ביקשו לפתוח את התיקים והסתכלו על התכולה. ביקשו לראות את התמונות במצלמה, רק תשימו לב שאין תמונה שנראית חשודה מדי (למשל אסור לצלם במטרו בטשקנט) כי יכול להיות שיבקשו מכם למחוק אותה. בקיצור יכול להיות שהיה לנו מזל אבל נראה שסה"כ הם בסדר שם.
- יש פורומים באינטרנט שאוספים דיווחים יומיומיים על מצב מעברי הגבול, חפשו את זה אולי תמצאו מידע רלוונטי ליום בו אתם תרצו לחצות את הגבול.
- בין המעבר האוזבקי לקירגיזי יש משרד החלפת כספים, אפשר להחליף שם את שארית הסום האוזבקי לסום קירגיזי או לדולר.
- ממעבר הגבול לאוש יש מרשרוטקה שעולה 10 סום קירגיזי (כ-0.56 אגורות ישראליות).

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )