(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טור דה מון בלאן (TMB) - מידע שימושי לתרמילאים!

סיפור הדרך ייגע בנושאים הרלוונטיים לתרמילאים, בעיקרם מזון מים וקמפינג. אם אתם מחפשים מידע על אודות רמת הקושי, איזה ציוד להביא, עונות הטיול המומלצות, חלוקת הימים, המסלול עצמו וכו' הגעתם לכתבה הלא נכונה - יש כל כך הרבה מידע קיים בנושאים אלו באינטרנט (אפילו בעברית!) ולכן החלטתי לדלג עליהם, ולהתמקד אך ורק בנושאים שחסרו לי כשאני חיפשתי מידע על המסלול, הנוגעים בעיקר לתרמילאים.

תאריך הטיולAugust 2017
משך הטיול9 ימים
עונה מומלצתיוני-ספטמבר

רקע קצר

אז ככה, עקב ריבוי המידע באינטרנט אודות המסלול, מזג האוויר, החלוקה לימים, רמת הקושי וכו' פשוט אמנע מלכתוב על הנושא. מי שמעוניין, יש עוד מלא סיפורי דרך טובים שנותנים לכך מענה. אתרכז בעיקר בנושאים הרלוונטיים לתרמילאים, שחסרו לי כשאני חיפשתי מידע על המסלול : מזון, מים ולינה (קמפינג).
בקצרה - אני הלכתי את המסלול באוגוסט 2017 : 9 ימים נגד כיוון השעון, התחלתי וסיימתי בקורמאייר (איטליה. מה לעשות, הטיסות למילאנו יותר זולות מהטיסות לג'נבה...). לקחתי הכל על הגב, מלבד אוכל - המסלול עובר דרך המון עיירות, אז אפשר לחדש את המלאי (פירוט בהמשך). אני סחבתי אוכל לארבעת הימים הראשונים, אח"כ ליומיים נוספים ובסוף לעוד 4 ימים. מלבד שני לילות בהם ישנתי בבקתות (מפאת מזג האויר וצורך עז במקלחת), ישנתי כל הזמן באוהל (פירוט בהמשך).
במילה על העונה - זכיתי בשבוע שלם של שמש (ואפילו חזרתי שזופה!), יום אחד של גשם (שהיה ממש מבאס) ויום אחד של קצת רוח וערפל.
מבחינת מפות - אני קניתי בקורמאייר את המפה הטופוגרפית שמגיעה עם חוברת קטנה שמציעה דרך לחלוקת המסלול. לדעתי המפה היתה מושלמת, ואין שום צורך לקנות את המדריך הכחול (בכל זאת הוא ספר, כבד!).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מזון

נכון, בדר כלל כשיוצאים לטרק לוקחים את כל האוכל למשך הטרק על הגב. אבל הטור כל כך מיושב ומלא בעיירות, ואין שום הגיון להעמיס על עצמך יתר על המידה סתם (גם ככה המסלול די תובעני). לכן החלטתי לחדש אספקה תוך כדי המסלול... הנה רשימת המקומות הרלוונטיים לכך:

*קורמאייר – סופר גדול ורציני, יש בו הכל. הוא נמצא ממש במרכז העיירה.

*שאמפה - מעין מכולת קטנה, חצי קלאץ'. בעקרון יש שם הכל אבל לא ממש...אני למשל חיפשתי גבינה צהובה פרוסה באריזת פלסטיק ולא מצאתי, אלא רק את המקומיות. יש מאפיה ומלא מסעדות אם זה מדבר אליכם.

*קול דה לה פורקלז – יש חנות קטנטנה ואין בה הרבה. אם ממש נגמר לכם האוכל אפשר להשלים שם קצת, אבל לא משהו רציני. לחובבי הגבינות, יש חווה קטנה שמוכרת תוצרת מקומית.

*ארג'נטייר – סופר ענקי, יש בו כל מה שתחלמו עליו ועוד. שם הצטיידתי ברצינות בפעם השניה, אחרי ארבעת הימים הראשונים.

*שאמוני – אם אתם יורדים לשם במיוחד, יש שם הכל (מסופרים, לחנויות טיפוס וטיולים, מסעדות וכו'). היא לא חלק מהמסלול, אבל בגלל שימי הטיול קצרים יחסית, אפשר להגיע לשם במיוחד (עם כרטיס חינמי לאוטובוס שיוזכר בהמשך).

*לה זוש – יש סופר ענק גם כאן, יש בו הכל. אפילו אותה הרשת שנמצאת בארג'נטייר (תסלחו לי שאני לא זוכרת את שמה, אבל זו כתובית ירוקה ענקית עם סמל של עלה....לא תפספסו).

*קונטמינס – שוב, רשת הסופרים הגדולה. מבחר מסעדות, פיצריות, אפילו קונדיטוריה...

וזהו, משם פחות או יותר עד קורמאייר אין יותר סופרים גדולים....אז תתכוננו לסחוב קצת! למרות שנשארו רק שלושה ימים בערך אז זה לא נורא.

מים

אז ככה, אני יוצאת מהנחת המוצא שאתם הקוראים עצלנים כמוני, ולא אוהבים לסחוב הרבה.
במהלך הטיול השתדלתי להתחיל את היום עם כמה שפחות מים בשלוקר (בערך ליטר וחצי) ולמלא תוך כדי ההליכה. כאן חשוב לומר ששתיתי מים ישר מהנחלים (בכל זאת, מים נקיים מהקרחונים) ומילאתי לאורך כל הדרך. המים נקיים (אמנם בטעם קצת שונה) ותענוג לשתות אותם. אפשר לפלטר, אבל למען האמת פשוט התעצלתי.
מה שכן, אני ממליצה לכם לתכנן את המים פר יום - כל יום בבוקר פתחו את המפה, הסתכלו על המסלול וראו אם אתם חוצים זרמים ונחלים, ואם כן - מתי. מאוד לא נעים לסיים עליה של 1200 מטר, ולהמשיך ללכת בלי מים כי את הנחל חוצים רק בהמשך.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

לינה\קמפינג

אפתח ואכתוב שלפי אתר האינטרנט הרשמי של הTMB, אסור לעשות Wild Camping (כלומר לפתוח אוהל איפה שרוצים) בשום פנים ואופן בשום מקום. אני כמובן צייתי להוראות, אבל בדיעבד נראה שהמצב קצת שונה.
הקושי העיקרי בו נתקלתי בניסיוני שלא לחנות באופן חופשי, הוא חלוקת הימים. אתרי הקמפינג מאוד מגבילים, וכך נוצר מצב בו ימי ההליכה מאוד קצרים (4-5 שעות) או מאוד ארוכים ומאמצים מידי.
לגבי Wild Camping - בעקרון, בפועל החוק הזה תופס בעיקר בשוויץ. אם תחנו שם בשטח, כנראה שהדבר לא יתקבל בברכה (בלשון המעטה. סתם שתדעו, הקנס הוא 500 יורו אם אני לא טועה).
לעומת זאת, על פי השמועה (כך נאמר לי במרכז המבקרים בלה זוש, וכך שמעתי מאין ספור מטיילים אחרים) - באיטליה ובצרפת (בעיקר בצרפת אני חושבת) אפשר לפתוח אוהל איפה שרוצים, מסוף היום ועד הבוקר הבא (נגיד 21:00-07:00, בלי להפריע לאף אחד). כמובן שלא מדובר בכלל רשמי, אלא בנוהג מקובל.
אם מסתכלים על כללים מרובעים, באיטליה ובצרפת מותר לעשות Wild Camping החל מגובה של 2,500 מטר (וקר שם). אולם, ראיתי כל כך הרבה אוהלים פרושים לאורך המסלול, ובהחלט לא בגבהים האלו. נראה שזה כן מקובל בסופו של דבר.
חשוב לי להדגיש - קחו את כל מה שכתבתי בערבון מוגבל, ופעלו לפי שיקול הדעת שלכם.

אפרט פה על המקומות בהם ישנתי + אזכיר מקומות בהם ראיתי שיש קמפינג (על אף שלא ביקרתי בהם בעצמי):

*קורמאייר - בעיירה עצמה לא ראיתי מקום בו אפשר לפתוח אוהל. שמעתי שיש אנשים שפותחים אוהלים מאחורי הקולנוע, אבל אין לי עוד מידע בנושא. אם אתם מגיעים מספיק מוקדם ומוכנים ללכת קצת (או לתפוס אוטובוס), יש כשלושה אתרי קמפינג ממש קרובים לקורמאייר, הם אפילו מסומנים במסלול כווריאנט. קחו בחשבון - הם קצת יקרים, אבל מאוד מאובזרים. אני ישנתי בPeuterey (אמנם בלילה האחרון) - מחיר ללילה לאדם אחד באוהל אחד הוא 12 יורו (בערך כמו לילה בבקתה בלי אוכל..!). יש במקום מכולת קטנה ובר, מטבח מאובזר בו אפשר להשתמש ואפילו גריל. כמובן שיש מקלחות (אחת בחינם), כביסה, שירותים וכו'. מדובר בקמפינג רציני לקרוואנים, משפחות, נופשים וכו'.

*בלילה הראשון במסלול נפלתי על מזג אויר נוראי, והגעתי לרפיוג' אלנה. כמובן שלא הזמנתי מקום מראש, ומיקמו אותי באחת מהמיטות הפנויות (אגב - לא נתקלתי במקום שהיה מלא, וגם לא שמעתי על מטיילים אחרים שזה קרה להם, אז אם אתם קבוצה קטנה או בודדים ויוצאים בלי להזמין מקום מראש, אל תילחצו). בהזדמנות זו, אגיד שלדעתי זה מקום נוראי - הבעלים לא מדברים מילה באנגלית, והם ממש לא נחמדים.

*לה פולי (La Fouly) - אמנם לא ישנתי במקום, אבל אמור להיות שם אתר קמפינג (כך מסומן במפה). קחו בחשבון שלפעמים אתרי הקמפינג המסומנים במפה הם לא בדיוק מה שחשבתם (פירוט בהמשך, או דלגו לקול דה באלם).

*שאמפה - אחלה של קמפינג! יש מקלחות (חמות!), שירותים, אפילו מכונת כביסה ומייבש (בתשלום). עלותו כ8 יורו.

*לה פוטי (Le Peuty) - אחרי שמגיעים לCol De La Forclaz, יורדים לעמק, ומגיעים ללה פוטי. יש שם מעין חלקת דשא בה ניתן להקים אוהלים. יש במקום שירותים, מים ועצים למדורה. מחיר - 4 יורו. מקלחת - לא שידוע לי. אולי אפשר לשלם בHuts של לה פוטי ולהתקלח (לא יודעת, לא ניסיתי, אבל לפעמים זה עובד).

*ארג'נטייר-יש באיזור (טרה לה שאמפ, ארג'נטייר) בערך שלושה אתרי קמפינג. אני ישנתי ב-Les Frasserands - מקום חמוד מאוד, יש בו שירותים, מקלחות (פושרות) והבעלים נחמדים מאוד! עלות - 8 יורו. כששילמתי, ביקשתי כרטיס לאוטובוס (אולי זה רק באיזור הזה ואולי זה גם במקומות אחרים, אבל ניתן לקבל כרטיס חינמי לנסיעה בתחבורה הציבורית מהקמפינג!). בגלל שהימים קצרים, ממש כדאי לבקש (זו הסיבה היחידה שיצא לי להגיע לשאמוני!).

*שאמוני - מפוצצת באתרי קמפינג. הרי היא עיר מרכזית למטיילים ומטפסים באלפים. היא לגמרי מחוץ למסלול, אבל זו אופציה טובה ללינה אם אתם רוצים ללכת לראות את העיירה או לחוות שם אטרקציות. אני לא ישנתי שם, אז אין לי פרטים נוספים.

*Col du Brevent - הקמתי אוהל ליד המסעדה, לפני העליה המגיעה לתחנת הרכבל. ממש על הצוק, ליד מבנה שחור שיש בו שירותים (נעולים בלילה). זה הכי קרוב לWild Camping שעשיתי, וגם זה כמובן כי עובדי המסעדה אמרו שמקובל לפתוח שם אוהלים (ממש לא הייתי שם לבד...).

*רפיוג' De Bel Lachat - בעקרון במפה מסומן שיש שם קמפינג, לפעמים זה פשוט הרפיוג' שמאפשר לחנות בשטח שלו. לא לנתי שם, אז אני לא רוצה לומר סתם.

* לה זוש - גם כאן לא ישנתי, ואפילו לא מסומן בה קמפינג במפה. מה שכן, כשהלכתי בעיירה ראיתי שלט של קמפינג, אז קחו את זה בחשבון! לה זוש יכולה להיות אופציה טובה, היא גם הרי חלק מהמסלול...

*Bellevue - גם כאן, בין החניות הכי קרובות לWild Camping שעשיתי. עליתי לתחילת הווריאנט בסוף היום, ופתחתי אוהל ממש ליד תחנת הרכבל. מסתבר שגם זה מקובל, כל עוד פותחים את האוהל מאוחר (אני פתחתי ב19:00, כשכבר לא היו אנשים באיזור) וקיפלתי בבוקר.

*רפיוג' De Miage - אמנם לא ישנתי שם בעצמי, אבל שמעתי שהרפיוג' מאפשר לפתוח אוהלים בשטחו, תמורת תשלום צנוע.

*de la Gorge - קמפינג ענקי, במרחק 20 דק' הליכה מקונטמינס. הוא ענק ומאוד מאוכלס, ויש בו הכל. הוא פחות הטעם שלי, אז לא ישנתי שם (ולכן לצערי אין לי יותר מידע לחלוק).

*רפיוג' de la Balme - במפה מסומן לידו קמפינג. הגעתי לשם, ומסתבר שמשמעות הסימון היא פשוט גדר שמפרידה את הפרות באיזור מפיסת הדשא עליה מקימים את האוהל. יש באיזור שירותים ציבוריים ומקום למלא בו מים. אם תרצו להתקלח ברפיוג' תמורת תשלום - חבל. לא תוכלו.

*המקום הבא בו ישנתי היה רפיוג' Mottes, אז אין כל כך מה לפרט.

וזהו, באופן כללי חשוב לי להדגיש שאם אתם חונים בכלל, או עושים Wild Camping בפרט, תקפידו לשמור על הטבע ועל הניקיון! תמיד תאספו ותקחו אתכם את הזבל, אל תאכילו חיות, בקיצור אל תהיו ישראלים.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )