(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נורווגיה - שמורת יוטנהיימן ואוסלו

6 ימים בשמורת יוטנהיימן ועוד יומיים קצרים ביער מצפון לאוסלו (nordmarka). בעיקר הרבה טיפים:)

תאריך הטיולAugust 2024
משך הטיול6 ימים
עונה מומלצתעד תחילת- אמצע ספטמבר לכל היותר. יש כמה בקתות שנסגרות כבר בסוף אוגוסט.

הגעה ורקע

טיילנו מהשהוע האחרון של אוגוסט עד שבוע ראשון של ספטמבר וזכינו במזא מעולה.
נורווגיה לא זולה אומנם אבל סופר נוח לטייל בה. הכול נגיש וקל, יש מלא אופציות למסלולים ומלא בקתות מכל מיני סוגים, תחב"צ נוח כמובן. לנו ממש שיחק מזג האוויר. הצלחנו לטייל 6 ימים רצופים עד שהתחילו ימים גשומים (לא סערה אבל אנחנו מפונקים בעניין). אחרי יומיים נסיעה לאוסלו והסתובבות בעיר ובמוזיאונים (הרבים) שבה, השמש יצאה וגילינו שמטר מאוסלו במרחק מטרו יש יער מטורף וקסום, והלכנו אליו ליומיים קצרים.
הייתרון בסקנדינביות שיש את the right for roaming , מה שאומר שכמעט בכל מקום ניתן להקים אוהל לשני לילות (לוודא שיודעים את ההגבלות והחוקים אבל אין הרבה) וזה נהדר ונוח.
הרבה טיפים- בסוף הסיפור:)
הגעה: על פי רוב, שער הכניסה לשמורת jotunheimen הוא בבקתת Gjendesheim. כוכביות לזה ביום הבא. בהחלט אפשר להתחיל ממקומות אחרים (למשל bygdin, אגם אחד דרומה משם) אבל לשם יש הגעה נוחה מאוסלו והמסלול מאוד מפורסם.
אנחנו לא הספקנו לאוטובוסי הבוקר מאוסלו ל gjendesheim ולכן לקחנו אוטובוס בצוהריים עד לbeitostolen, וישנו שם בבקתה באתר קמפינג שמצאנו בבוקינג(היו בקתות פנויות ללא הזמנה מראש). היו שם אחלה סופרים, יותר שווים מאלו שבאוסלו:) למי שרוצה להצטייד בחזרה לארץ בגבינות מקומיות וכאלה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 1

יצאנו מbeitostolen לgjendesheim באוטובוס בבוקר, השארנו ציוד לא נחוץ (אין בעיה להשאיר גם אם לא ישנים שם, וגם זרמו על לשמור אצלם בקבלה את הלפ טופ שלי) ויצאנו במסלול לכיוון בקתת memurubu. עשינו יום קצר ועצרנו ללינה בדיוק באמצע הדרך, אחרי החלק הקשה יותר, בנקודה מדהימה בין שני האגמים.

יום 2+3

למחרת המשכנו לבקתת memurubu וישנו בה. בקתה פרטית (לא dnt).
יש בה מעט קליטה, יש גז, לא בדקנו אם יש ארוחות מיובשות מוכנות אבל לא בטוח, רק קצת חטיפים וכמובן האוכל של המקום.
המיקום לשים אוהל בשטח הבקתה לא מאוד קרוב אליה והיה נראה לנו קצת תיק לעשות את ההליכה לבקתה כל פעם לארוחה/מקלחת/שירותים.
יום 3: מ- ממורובו הלכנו לכיוון gjendebu במסלול הרגיל. אחרי 7 ק"מ בפיצול לפני הירידה החדה לגיינדבו, לקחנו מערבה בירידה המתונה לעמק storadalen. ישנו באוהל בעמק סמוך לפיצול.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 4

יום 4- המשכנו מערבה בעמק ודרומה בדרך הישירה עד לבקתת olavsbu ( ,dnt, לא היה נראה שבכלל יש בה מנעול, בכל מקרה הייתה פתוחה והיו אנשים).

יום 5

יום 5- מבקתת olavsbu לכיוון skogadalsboen. אחרי 4 קמ מערבה, פנינו דרומה לפסגה (באמצע האגם rauddalsvatnet) בזכות המלצה של מקומיות. אחרי עלייה לפסגה וירידה ממנה פנינו מזרחה לכיוון fondsbu והמשכנו לכיוון עד ממש קצת לפני fondsbu, שם שמנו אוהל.
ממש שווה להגיע לפסגונת הזו! נוף מטורף של 360 מעלות (ביום יפה כמובן). סהכ ליום זה- כ18 קמ. חוץ מזה, יש קטעים פחות וואו באמצע המקטע הזה בעיני. האגם האחרון לפני פונדסבו (מכיוון אולפסבו) יפהפה, יותר בכיוון ההפוך- מפונדסבו. העמק היורד לפונדסבו יפהפה. בנוסף, המקומיות המליצו מאוד על המסלול בעמק skogadalen, לנו לא היה זמן להרחיק מערבה כי הקישוריות חזרה לגינדסיים קצת קשה (בדיעבד היה עדיף להשאיר חפצים באוסלו כדי להגדיל את הגמישות).

יום 6

מfondsbu עד לgjendebu בדרך הכי קצרה. יום לא קשה בכלל, עליה מתונה של כ300-400 מטר וירידה מתונה, דרך נוחה ברובה, הכי נוחה שהייתה לנו. החלק הראשון מאוד יפה וגם הירידה לאגם gjende - ברגע שרואים אותו, ואחכ יורדים ליער קטן ונחל שזה נוף מרענן. באופן כללי אגם gjende מהמם ביופיו עם הצוקים סביבו וצבע הטורקיז- לא סתם הוא ככ פופולרי.
משם הספקנו לקחת את המעבורת של אחהצ (16:30) חזרה לגיינדסהיים, ולכן לא ישנו בגיינדבו. אבל הבקתה נראתה סופר מפנקת, סלון כיפי ממש עם מלא ספות שרק בא לך לרבוץ עליהן כל היום ונוף מהמם. ישנו בגיינדסהיים וגם שם הסלון מפנק, אפשר לשבת ולבהות שעות באגם, בעיקר ביום סגריר.

מלא טיפים קטנים

*הקטע מגיינדסהיים לממורובו הוא סופר פופולרי וכנראה בשיא הקיץ גם סופר עמוס, ולא בכדי- קטע מיוחד מאוד ואגם gjende פשוט מהפנט בצבע שלו. יחד עם זאת צריך לזכור שזו לא הליכה פשוטה. החלק הראשון מגיינדסהיים הוא בהחלט למיטיבי לכת, מה גם שיכול להיות ערפל סמיך מאוד וצריך לדעת איך ללכת ואיך עוקבים אחרי סימונים. בנוסף, זה ממש ההיילייט לדעתי- אז אולי שווה לחכות איתו לסוף הטיול או לפחות למזג אוויר טוב יחסית.
*השבילים מסומנים ובעיקר מרוג'מים היטב. לפעמים נעצרנו לחפש אבל בשום שלב לא היינו צריכים לפתוח מפה כדי לנווט. פיצולים משולטים תמיד.
*אתרים ואפליקציות: UT זו אפליקצית המפה הנורווגית. תכלס mapy.cz אולי נוח יותר אבל בUT הוא מראה קילומטרים ועוד כל מיני נקודות עניין. במפות הפיזיות שdnt מוכרים יש גם את מספר השעות להליכה (בקצב של אירופאים). חוץ מזה אפליקציות vy ו-ruter לתחב"צ כולל תשלום על נסיעות, YR.no לתחזית מזג אוויר (אתר מעןלה גם למדינות אחרות). האפליקציה של dnt לתשלום על בקתות self service או מידע נוסף, ואפליקצית מפות נוספת בינ"ל על בסיס קוד פתוח שקיבלנו עליה המלצה, לא הספקתי לבחון - outdooractive.
* ההליכה היא לרוב או על סלעים ואבנים, או על שבילים מבוצבצים ורטובים. לקחת בחשבון מספיק זמן למציאת נקודת לינה יבשה באוהל בעמקים- לא תמיד פשוט כי הכל די ביצתי. לקחת בחשבון גם מבחינת נעליים וגרביים שיהיו רטובים. לנו היה כאמור ממש מעט גשם ושבילים יבשים באופן יחסי אז הנעליים נרטבו מבפנים רק קצת , אבל זה מאוד משתנה. נעליים- מומלץ נעליים עם סוליה עם אחיזה מצוינת לרטוב. הרבה מהסלעים מאוד חלקלקים מהגשם.
*חנות dnt נמצאת ממש סמוך לתחנת רכבת שת אוסלו. יש שם ציוד טיולים, שפע מפות והם שמחים לתת טיפים ולהסביר, ואפשר לרכוש את המפתח לבקתות שלהם. חושבת שאפשר גם להירשם שם אם לא נרשמתם באתר.
*gjendesheim -
יש נעלי טיולים להשכרה (!!) וקצת ציוד לקנות(לא יותר מדי, דברים מסוימים וגם מפות),. אפשר לשלוח להם מייל לשאלות , הם עונים מאוד מהר. ניתן להשאיר שם ציוד גם בלי לישון שם.
*memurubu
יש גז- גדול או קטן. לא שאלנו אם יש ארוחות מוכנות לקחת. בכל מקרה אפשר לקחת שם full course וזה כולל להכין לעצמך סנדוויצים לצהריים בזמן ארוחת הבוקר וגם לבקש תרמוס לדרך אם הבאת תרמוס איתך. ארוחת הבוקר שווה מאוד ביחס לבקתות ועשירה. הגענו ללא הזמנה מראש והיה מקום אך מצד שני, זה היה סוף הקיץ..
* להתכונן לגשם- מקסימום תהיה שמש.
* קר מאוד, רוחות חזקות למעלה. להתכונן לזה היטב.
* fondsbu- לא ידוע אם יש גז,. לא ברור אם יש בה מקום לאוהלים. מבחינת אוכל לקחת יש רק ארוחות מיובשות בשקית (עולות 50 למנה) וקצת שוקולד וכאלה..
*בקתות self service (אלו שיש בהן אוכל אבל לא מאויישות, במפה בצבע חצי מלא)- אין גז לגזיה!!! יש רק אוכל בקופסאות שימורים או אריזות רכות כאלו כמו של רסק עגבניות/חלב עמיד - יש מבחר גדול, אבל אין לחם או ירקות או כל דבר עם תאריך תפוגה... חוץ משימורים ושעועית מוכנה או כאלו דברים באריזות רכות, יש כמה סוגי קרקרים , גבינת משולשים וכמה ממרחי כבד/ריבות/דבש.. ואוכל מוכן או יבש להכנה מהירה.
*קליטה: אין בolavsbu בכלל. מ- ממורובו עד לאגם האחרון לפני פונדסבו לא הייתה קליטה. פונדסבו- יש. ממורובו- יש מעט, עם telia. ברכס bessegen בין גיינדסהיים לממרובו- יש במקומות הגבוהים ובגיינדסהיים כמובן.
אין קליטה בgjendebu. שווה לבדוק מראש כמה מקומות יש שם ללינה, נראה על פניו קצת קטן. יש גז, אוכל לקחת- רק הארוחות המיובשות המוכנות, קצת חטיפים מלוחים ומתוקים.. זהו. אין באמת אוכל לקמפינג. יש (בדומה לגיינסהיים) גם קצת ציוד לקניה- מעיל גשם, חולצות תרמיות, פנסי ראש, דאודורנט וכו, פאצים לתיקון חורים, מפות ואיפלו תיק קטן. - לא כדאי לבנות על זה אבל אם נתקעים יש מיני דברים. חוץ מזה כאמור בקתה מפנקת וכיפית ממש. יש מסביבה הרבה אופציות למסלולים.
*אוטובוסים ומעבורת- בכללי ב1.9 הרבה דברים מפסיקים או שהתדירות יורדת. מעבורת באגם bygdin מ fondsbu: יומי עד 1.9, אחכ רק בסופי שבוע אם בכלל. לבדוק באינטרנט. אגם gjende- יש מעבורת פעמיים ביום בקיץ. אחרי 1.9 יורד לפעם ביום אחהצ.
*סים- יקר יחסית למדינות אחרות באירופה. יש רק בחנויות של החברות, לא בסופרים. כל הקליטה הנ"ל מתייחס לחברת telia.

יומיים ביער ליד אוסלו

השמש חזרה לחייך ואנחנו החלטנו לבדוק את הטבע מסביב לאוסלו, ויש הרבה כזה. היער צפונית/מזרחית ומערבית לאוסלו נקרא oslomarka, אנחנו הלכנו לnordmarka ליומיים קצרים.
לקחנו מטרו לsongsvann- אגם מאוד פופולרי של המקומיים לפעילות recreation. אסור לישון סביבו (מותר לדוג נראה לי). משם הלכנו פחות או יותר צפונה לפי המרקור הצהוב במפה המצורפת. איקס על אגם- אסור לישון לידו וליד הנהר שממשיך ממנו/לדוג/אש וכו - כי זה מקור המים של אוסלו. אגם עם וי- ישנו לידו, מהמם. שביל עם איקסים- מתחת לקווי מתח, מסלול לא יפה לא ביער. בית קפה- ממש נחמד ולא יקר, יש מים למילוי.
*בכללי אולי עדיף לא לשתות ישר מהנחלים בלי פילטור/הרתחה שם כי יש שם הרבה אנשים ובעלי חיים וכו(בניגוד להרים שאין בעיה).
היער מהמםםם וכמות הפטריות והמגוון מטורפים. למי שמתעניין, בחיפוש בגוגל מצאתי חברה שעושה סיורי פטריות באנגלית. לא ביררתי פרטים.

טיפים

  • ראו פרק טיפים בסיפור דרך

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )