תאריך הטיול | February 2014 |
---|---|
משך הטיול | יום אחד |
עונה מומלצת | חורף- אביב לא בשיטפונות |
מגיעים לישוב מצפה יריחו הממוקם על כביש 1, ממזרח לירושלים. מחנים את הרכב בסמוך לשער בכניסה לישוב.
לאחר שהחננו את הרכב אנחנו חוצים את כביש 1 בזהירות ומתחילים ללכת במגמת ירידה לכיוון מזרח, כעבור קילומטר נפגוש סימון שבילים ירוק הפונה אל תוך השטח ולכיוון דרום, זהו תחילת המסלול.
אנו מתחילים ללכת על גבי השביל הירוק, זהו הסימון אשר ילווה אותנו לאורך כל המסלול.
בשלב זה של המסלול אנחנו נלך על דרך ג'יפים, כקילומטר וחצי, במגמת עלייה דיי נוחה, במהלך הדרך נחצה ערוץ קטן ומשם כעבור כמה מאות מטרים נוספים נגיע לפיצול שבילים שממנו השביל הירוק ממשיך לכיוון דרום במגמת עלייה והופך לשביל עזים, כלומר צר יותר. השביל השני המופיע בפיצול הוא שביל רחב המסומן בסימון כחול.
ניתן להמשיך על שני הסימונים, כעבור פחות מחצי קילומטר הם נפגשים.
אנחנו נבחר ללכת על השביל הכחול, לאורכו נזכה לצפות על מורדות בקעת הורקניה ועבר הירדן. כמו כן לאורך הדרך מופיעים לפנינו בולבוסים לבנים. כעבור 500 מטר מהפיצול נגיע לתצפית המשקיפה לכיוון דרום מזרח, אשר נמצאת בסמוך לדרך.
כעבור 500 מטר לערך מהתצפית על גבי השביל הכחול נפגוש שוב את השביל הירוק ועליו נמשיך ללכת. זהו שביל צר. בשלב הזה הוא מתחיל לרדת לכיוון נחל אוג, מדובר בירידה תלולה יחסית, אך גם בהתאם היא קצרה מאוד. לאחר הירידה והליכה של קילומטר וחצי בתוואי נוח, נגיע לנחל אוג. יש לשים לב כי בדרך לנחל אוג הסימון הירוק אינו מסומן בצורה טובה כל כך.
בשלב הראשון נרד אל תוך הנחל, זו הליכה נוחה ביותר כאשר הנחל רחב. לאחר מאות מטרים בודדים הנחל הופך צר יותר ומעוקל יותר ומתחיל להתפתל בין המצוקים הגבוהים. כעבור זמן לא רב נגיע אל המאהל הבדואי השוכן במרכז הערוץ, נעבור בסמוך למאהל ונמשיך בכיוון הנחל. בשלב הזה הופכת ההליכה מאתגרת ודורשת תמרון בין הסלעים. לאחר הליכה של 15 דקות נגיע על מפל שגובהו 10 מטר. נמשיך על גבי השביל הירוק אשר עוקף את המפל ולאחר זמן לא רב נמצא את עצמנו בתחתי הערוץ, אם נחזור לכיוון המפל נוכל למצוא גב גדול ומרשים. מנקודה זו כעבור הליכה קצרה נטפס על גדתו הצפונית של הנחל ובנקודה זו נלך על בסיס קו גובה אחד, מה שאומר הליכה בשביל מתון ויחסית מישורי.
כעבור דקות אחדות נגיע לשרידים של מנזר ביזנטי עתיק. ניתן לזהות מגדל קטן ומספר מערות חבויות, אך רוב המנזר נחרב ולא נותר ממנו זכר רב. אזור זה של מדבר יהודה נחשב כאחד האזורים הקדושים לדת הנוצרית, זאת בעקבות עלייתו של ישוע מכיוון אתר ההטבלה בקסר אל יהוד אל ירושלים. בעקבות הצליין חריטון שהקים את המנזר הראשון במדבר יהודה במאה ה-4, בחלקו המערבי של נחל פרת, קמו באזור זה מנזרים רבים, אשר אספו אליהם נזירים שביקשו להימלט מעולם החומר וגזרו על עצמם חיים של סגפנות. מנזר זה הוקם על ידי הנזיר תיאוקטיסטוס הקדוש, בשנת 411 לספירה.
בשלב הזה כאמור ההליכה נוחה מאוד עליה נלך לאורך קילומטר בערך.
לאחר קילומטר, נרד בנחל ונחצה אותו אל הגדה הדרומית ולאחר מכן נרד אל הנחל. במידה והיה שיטפון לא מזמן, בריכות המים בנחל יהיו מלאות ולכן נהיה חייבים לעבור בתוך המים. השביל הירוק מסתעף בין גדתו מרכז הנחל לגדתו הדרומית והצפונית עד אשר הוא מתחיל להתרחב, משלב זה נותר קילומטר עד אשר נגיע אל גשר נחל אוג.
ניתן להחליט לסיים את המסלול בנקודה זו את המסלול, ולעלות אל הכביש וללכת לכיוון הבסיס הצבאי הממוקם במרחק 2 ק"מ מאיתנו, הדבר דורש להשאיר רכב בחניית הבסיס (לא מומלץ להותיר את הרכב בסמוך לגשר מחשש לפריצות).
מרחק עד כאן: 9 ק"מ
זמן הליכה: 3- 5 שעות
מירידה מהגשר ועד לפיצול השבילים בין השביל הירוק, עליו אנו הולכים, לשביל השחור שיורד מכיוון חניית הסיום. המרחק הוא 5 ק"מ, זמן הליכה של בין שעה לשעתיים. בחלק זה של המסלול ההליכה קלה ונעימה ביותר, שכן אנו הולכים בערוץ רחב יחסית, למעט חצייה מדי פעם של מפלים, שגם המעבר בהם הוא דיי נוחה, המסלול הוא דיי מישירי במגמת ירידה. לאחר 2 קילומטרים של הליכה הנחל יהפוך נקיקי יותר אך עדין רחב ונוח להליכה, זהו חלק יפיפה בו אנחנו עוברים בקניון לבן אשר מקנה לנו צל רב.
כעבור 5 ק"מ נגיע למפגש שבילים, השביל שלנו (הירוק) והשביל השחור. השביל השחור מיועד לאלו המחנים את הרכב בסמוך לקיבוץ אלמוג ומעוניינים לעשות מסלול מעגלי. אנחנו נמשיך על גבי השביל הירוק, לחלקו הנקיקי ביותר של המסלול. מדובר על הליכה קצרה יחסית, פחות מקילומטר בתוך הנקיק, אך זהו קילומטר מהנה ביותר, שכן הוא כולל כניסה לגבי מים ירידה בשלושה סולמות גבוהים מאוד, שניים בגובה 10 מטרה והשלישי בגובה 6 מטר. שלאחריו אנחנו נצא מן הנקיק אל נחל רחב, וכעבור 500 מטר סימון השביל הירוק יפגוש בשביל ג'יפים אדום. נעלה על השביל האדום שמטפס לכיוון קיבוץ אלמוג וכעבור חצי קילומטר נגיע אל החניה הסמוכה לקיבוץ אלמוג.
משם נמשיך עד לצומת אלמוג ונעצור טרמפים חזרה לישוב מצפה יריחו.
מרחק לנחל אוג תחתון: 7 ק"מ
זמן הליכה- 2- 4 שעות
נחל אוג הוא הצפוני שבנחלים הנשפכים ממדבר יהודה לים המלח, נמצא בין ואדי קלט בצפון לנחל קומראן בדרום. הנחל מנקז את מדרונות הר הזיתים, הר הצופים ואבו דיס שבירושלים ברום של 800 מטר מעל פני הים, ויורד אל ים המלח שגובהו 400 מטרים מתחת לפני הים. תלילותו של הנחל מביאה לכך שבעונת החורף השיטפונות בנחל חזקים במיוחד, והוא בעבר סחף עמו שוליים מכביש 90. הנחל סוחף עמו בוץ רב ולעתים בזמן שיטפון ניתן לראות שובל בוץ באורך של מאות מטרים בתוך מי ים המלח. בקצה הנחל הוקם מאגר מים שאוצר את מי השיטפונות ומשמש את קיבוץ אלמוג.
לאורך השנים התיישבו סמוך לנחל נזירים אשר הקימו בו מבנים, חפרו בורות מים ואכלסו מערות. בתקופה הביזנטית, הקימו הנזירים אותימיוס ותיאוקטיסטוס, דמויות מפתח בתנועת הנזירות במדבר יהודה, מנזר מסוג קוינוביון בנחל אוג. אותימיוס המשיך באורח חייו כמתבודד ותיאוקטיסטוס הפך להיות אב המנזר שאף נקרא על שמו.
הנחל נקרא בערבית ואדי מֻכַלִכּ בחלקו העליון וואדי אל עָסְלה ו-וואדי דָבָּר בחלקו התחתון - אולי קשור לדִבְרָה המוזכרת בתנ"ך בגבול נחלת יהודה (יהושע ט"ו פסוק ז').
שמו של הנחל נגזר משמו של הצמח "אוג קוצני", שיח קוצני הגדל באזור הנחל ובמדבר יהודה כולו.
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם