תאריך הטיול | April 2013 |
---|---|
משך הטיול | יום אחד |
עונה מומלצת | מומלץ מאוד בחודשי האביב עם הזרימה בנחלים והפריחה המרשימה |
את המסלול נתחיל בכפר ג'יש או בשמו העברי גוש חלב ששוכן במרגלותיו הצפוניות של המירון. אנחנו טיילנו בו כשעוד היה ירוק ופורח וזו חוויה מרגשת ומרעננת! בטוח שגם בזמנים אחרים המסלול יפה אך כדאי לבוא בשיא עוצמתו של האביב.
נוסעים על כביש 89 שיוצא מכביש 90 לכיוון צפת חוצים את צפת לכיוון צפון מזרח ומגיעים לצומת עין זיתים. נמשיך בעין זיתים מזרחה כלומר היציאה השנייה (לבאים מכיוון צפת) ונוסעים לכיוון מירון. בצומת מירון נפנה צפונה לכיוון בר יוחאי ונסע כ-5 קילומטרים עד הגעה לג'יש.
כבר בהגעה לג'יש נראה את המסלול מיד אחרי הצומת הראשונה, שם אפשר להחנות את האוטו ולרדת בנחל היורד צפונה ממרכז היישוב בסימון שבילים ירוק.
קצת על הכפר:
הכפר הערבי ג'יש יושב בראשית המאה ה-18 על ידי תושביו הנוכחיים. הוא משמר את השם הקדום של הכפר כמו יישובים נוספים בני ימינו באזור. עד שנת 1948 הייתה רוב האוכלוסייה מוסלמית, ואלו היוו 55% מאוכלוסיית הכפר. לאחר מלחמת העצמאות, עזבו רוב התושבים המוסלמים את הכפר, ובמקום נשאר רוב של תושבים נוצרים-מארונים, שהיוו 85% מאוכלוסייתו.
היישוב היהודי העתיק גוש חלב, שהיה קיים במקום בימי בית שני, שימש בשנת 67 כמרכז חשוב של המורדים היהודים ברומאים. בכתבי יוסף בן מתתיהו הוא מופיע בשם "גיסקלה" (Giscala), שהיה כנראה הגרסה היוונית לשם העברי.
עם המקום מזוהה בעיקר יוחנן מגוש חלב שהיה ממנהיגי המרד הגדול ברומאים, במאה הראשונה לספירה.
בכפר נמצאו שרידי בית כנסת עתיק ובית קבורה "מאוזוליאום", המהווה חלק מבית הקברות של גוש חלב היהודית הקדומה. כמו כן, יש בכפר קברים המיוחסים לשמעיה ולאבטליון מחכמי הסנהדרין הגדולה בירושלים.
אחרי שנחנה את האוטו נרד עם השביל הירוק שיורד לתוך נחל ג'יש צפונה ממרכז היישוב, וכבר אחרי 300 מטר נפגוש בעין גוש חלב מעיין שיבש רב ימות השנה אך אחרי התקופות הגשומות מתמלא, לא מומלץ להיכנס למים או להשתמש בהם כיוון שהמקום משמש כשוקת לעדרים.
נמשיך לרדת עם השביל הירוק על נחל ג'יש ונחצה עוד שתי מעיינות שמסומנים במפה אבל לא שווים כניסה (עין רחו ועין ברדי)
אחרי 200 מטר מהמעיינות נגיע לפיצול שבילים וחיבור לנחל נוסף שמתחבר ממזרח.
בעיקרון המסלול ממשיך מערבה עם נחל ג'יש, אבל אנחנו נלך מזרחה כ300 מטר ונגיע לעין עלווה, מעיין שמלא כל השנה ובהחלט שווה כניסה. מדובר על בריכת בטון סגורה שהכניסה אליה היא דרך פתח למעלה. אחרי ששכשכנו במים נחזור לפניה שממנה סטינו, ונמשיך על נחל ג'יש צפון-מערבה כשני קילומטרים עד שנגיע לפיצול שבילים ומפגש ערוצים, עם שביל ישראל ונחל דישון.
בנחל דישון נלך צפונה על שביל ישראל כ-3 קילומטרים עד שנגיע למעבר תחתי מתחת לכביש, ממש אחרי הכביש יש נביעה קטנה וחזקה משוקת עין ערבות שווה מאוד לעצור ולטבול מעט המים נקיים וטובים מאוד לשתייה.
אחרי שחצינו את הכביש נמשיך ללכת על השביל הירוק ושביל ישראל עוד כשניים וחצי קילומטרים עד למעבר תחתי נוסף של הכביש גישה ליראון. נמשיך לצעוד על נחל דישון לכיוון צפון מזרח, בשלב הזה במסלול מצוקי הנחל מתחילים להיות יותר ויותר גבוהים בשעה שאנו נמשיך לרדת בירידה מתונה למטה. נרד עם הערוץ לכיוון צפון מזרח כ2 וחצי קילומטרים עד למפגש עם נחל גדול שמתחבר אלינו מצפון מערב, זהו נחל אביב היפה (ששווה חצי יום טיול בפני עצמו).
אחרי המפגש עם הנחל נתחיל ללכת לכיוון מזרח וכעבור כקילומטר וחצי נפגוש בעין אביב מעיין מעולה לשכשוך וטבילה. מדובר תחנת שאיבה קטנה שמסביבה קיימת בריכה קטנה שמתאימה לשכשוך, הבריכה מסביב למבנה מלאה רק אחרי התקופות הגשומות, אך התחנת שאיבה עצמה לעיתים פתוחה ולעיתים נעולה, כך שקשה לדעת בוודאות מתי יש מים.
אחרי עין אביב פשוט נמשיך עם הערוץ כ-3 קילומטר עד למעבר כביש עם כביש 886 מרמות נפתלי לעלמה וכרם בן זמרה.
בשלב זה בנחל, אחרי הליכה של כ-15 קילומטרים, רבים ירצו לסיים את המסלול לכן זה המקום המועדף לעצור בשלב זה. מכאן אפשר לתפוס טרמפים חזרה לג'יש אם אתם עם אוטו, או לכל מקום אחר (מאוד קל להגיע לעמק החולה מהאיזור זה אפילו רוב המכוניות שייסעו צפונה סביר להניח שיגיעו לצומת כ"ח).
הרוצים להמשיך לטייל הרוויחו כי מדובר בחלק היפה ביותר בנחל דישון, עם תצפית יפה על עמק החולה ועל רמת הגולן במקטע של כ-7 קילומטר עד שדה אליהו וכביש 90.
אחרי שחצינו את הכביש בזהירות נמשיך לרדת בנחל דישון דרום מזרחה בירידה שמתחילה להיות יותר תלולה אם כי לא מאוד,
נרד עם השביל כשני קילומטרים וחצי עד לפיצול שבילים עם שביל ישראל וסימון ירוק.
אז נמשיך על השביל של נחל דישון כלומר השביל הירוק לכיוון דרום מזרח עם הנחל ונרד עם עוד קילומטר עד לעיקול דרומה של הערוץ ואחרי 500 מטר עיקול נוסף של הנחל חזרה לדרום מזרח.
נמשיך עם השביל עוד כשניים וחצי קילומטרים ונגיע למפתח הנחל תחת להר אליעזר (ששווה טיפוס). הר אליעזר נמצא מצפון לשביל שלנו ויש לו תצפית נפלא על כל העמק, מדובר בהליכה של קילומטר לכל כיוון ועלייה של 170 מטר בלבד מאוד מומלץ.
נמשיך עם השביל הירוק ונראה את שדה אליעזר ממזרח אלינו, בשלב כדי להתנתק מהשביל המסודר וללכת על השבילים החקלאיים המובילים אל המושב, נחצה את המושב ונגיע לצומת יסוד המעלה לסיום המסלול.
אחרי שסיימנו את המסלול ונרצה לחזור לאוטו בג'יש, כדאי לנסוע דרומה לראש פינה ולעלות למסלול דרך צפת. או לנסוע צפונה לצומת כ"ח, לעלות לכוון רמות נפתלי ולנסוע לצומת עין זיתים דרך עלמה ודלתון ומשם כמו שהגענו למסלול מלכתחילה.
המלצות נוספות לשינויים במסלול:
- יש אפשרות טובה להתחיל את המסלול לא בג'יש אלא להתחיל אותו בכרם בן זמרה (סימנתי במפה). שני המסלולים נורא דומים אחד לשני אך מכרם בן זמרה יותר קל לאסוף את האוטו בחזרה.
- אפשרות ראשונה לסיום אחר: במקום להמשיך עם הנחל עד לשדה אליהו יש אפשרות להמשיך עם שביל ישראל בפיצול שלו מהשביל הירוק ממש לפני סוף המסלול, ולעלות להר יחמור ומשם לקרן נפתלי. מסלול מאתגר.
- אפשרות שנייה לסיום אחר- במקום להמשיך על השביל הירוק של נחל דישון עד לשדה אליהו, ממש כקילומטר וחצי אחרי הפיצול משביל ישראל יש פיצול שבילים בנחל קציון שעולה בסימון שבילים כחול מערבה. המסלול הזה הוא מסלול של כ-7 קילומטרים שעולה דרך נחל קציון לחורבת קציון, משם על אותו קו גובה חוצים את השלוחה לחורבת מרות על סימון שבילים ירוק ומשם על שביל ג'יפים גדול מטפסים מערבה כ3 קילומטרים למערת עלמה, מערת נטיפים ענקית ומיוחדת, בהחלט שווה ביקור ומשם לעלמה או לכביש.
כל ההצעות מופיעות במפה.
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם