(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טרק מאתגר בהרי הפאן מ- Sarytag עד ל- Padrud

טרק מדהים ומאוד מאתגר של 4 ימים בהרי הפאן בטג׳יקיסטן, עם שלושה פאסים והרבה עליות וירידות!

תאריך הטיולSeptember 2024
משך הטיול4 ימים
עונה מומלצתיוני-ספטמבר

הקדמה

• מדובר בטרק קשה למיטיבי לכת!
• המסלול דורש יכולות ניווט, ולא כל השבילים מופיעים על המפה. אנחנו ניווטנו כל הדרך בעזרת Mapy.cz.
• את המסלול בנינו מתוך ספר נפלא שנקרא Trekking In Tajikistan ויש בו הרבה אופציות למסלולים בהרי הפאן, וגם חלק בהרי הפמיר. אנחנו מצאנו את הספר בהוסטל Welcome Inn בחורוג.
• הערה חשובה בכללי לגבי הליכה לצד נחלים גדולים בטג׳יקיסטן- בחוויה שלנו גם מהרי הפמיר וגם מהרי הפאן, השבילים בצידי הנחלים משתנים הרבה, בגלל בלייה שהנחל יוצר, ובגלל מפולות סלעים ושלגים שמוחקות מקטעים מהשבילים. הרועים כל שנה פורצים שבילים חדשים, ולכן השבילים במפה ממש ממש לא תמיד מעודכנים, ולא תמיד גם כל הגשרים מופיעים. בהליכה לצד נחלים תפעילו הרבה שיקול דעת בבחירה של איזה צד של הנחל אתם הולכים, ושימו לב אילו שבילים נראים טוב עם הרבה עקבות של בני-אדם ועדרים, וגם קקי של חיות.
• בדקו לפני שאתם יוצאים מה מזג האוויר, ונסו להבין האם יש שלג בפאסים.
• התאקלמות לגובה- שימו לב שאתם מגיעים מאוקלמים, ולא עוברים על החוק של לינה מעל 500 מטר מהיום הקודם.
• אוכל- אין איך להצטייד בדרך, תצטרכו לסחוב הכל על הגב. ישנם מחנות רועים בדרך שבטוח יזמינו אתכם לאכול, אבל לא הייתי מסתמכת רק על זה. בדושנבה יש סופרים גדולים עם מגוון מוצרים טובים לטרקים.
• מים- יש מים לכל אורך המסלול, לעתים סביב הפאסים יש מקטעים קצרים ללא מים, לכן הייתי סוחבת בנוסף לבקבוק פילטר עוד בקבוק של 1.5 ליטר שיהיה לכם ככלי קיבול.
• גז- ניתן לקנות גז בדושנבה. ב- Green house hostel מוכרים למשל.
• לינה בדושנבה- Green house hostel זה הוסטל מצויין, מחיר של 75 סומוני ללילה בחדר משותף, מכונת כביסה ומטבח, ובעיקר אנשי צוות נחמדים שיודעים לענות על שאלות לגבי הגעה למקומות ומסלולים.
• כלבי רועים- שימו לב שבהרי הפאן באופן כללי פוגשים לא מעט מחנות רועים, ובחלקם יש כלבי רועים שמטרתם להגן על העדר. הם יכולים להיות מאוד אגרסיביים, ואפילו פגשנו תיירת שננשכה…. הטקטיקה שלנו הייתה להרים אבנים ולזרוק לכיוונם כהרתעה, תוך כדי שאנחנו ממשיכים ללכת (לא לרוץ!) בשביל ולאט לאט מתרחקים. זה עבד טוב. אם יש לכם מקלות הליכה זה גם ייצור הרתעה ויעזור לכם להגן על עצמכם במידה והכלבים מתקרבים.
• הליכה בשלג- כשאנחנו טיילנו את המסלול לקראת סוף ספטמבר היה לנו שלג טרי בפאסים, בדיעבד היינו צריכים להביא מקלות הליכה וזה היה מקל עלינו. היו לנו גם קרמפונים אבל לא הרגשנו צורך להשתמש בהם.
• בסוף המסלול עוברים ליד חלק מהאגמים המפורסמים של שבעת האגמים. (בעיניי הם לא הכי וואו..).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

הגעה

בכדי להגיע אל תחילת המסלול צריך להגיע לכפר בשם Sarytag מהעיר דושנבה, זה מה שעשינו:
מ- Green house hostel הלכנו כמה דקות עד לכביש הראשי, שם תפסנו את קו 4 המקומי שאיתו חצינו את העיר עד לתחנה שנקראת: Chorbogh Terminal Taxi and minibus Station . משם תוכלו לקחת מונית משותפת עד לעיירה שנקראת - Sarvoda . אני התמקחתי, כך ששילמנו 50 סומוני לבן-אדם (ככה אמרו לי בהוסטל שאמור לעלות).
הנסיעה לקחה שעה וחצי.
מ- Sarvoda מצאנו מונית ל- Sarytag שעלתה 150 סומוני לבן-אדם. מחיר מוגזם בעיניי, אבל בשלב זה בטיול כבר לא היה לנו כח להתמקח, ובנוסף כבר בהוסטל אמרו לנו שזה יהיה המחיר. הנסיעה לקחה שעה וקצת, אבל הנהג שלנו עצר מלא לכל מיני שטויות, אז היא גם יכולה לקחת פחות זמן…
בדרך עוברים ליד אגם Iskanderkul! אגם די יפה, אתם יכולים גם לבחור להתחיל ללכת משם, או לעשות לילה, הוא בסך הכל בערך 3 ק״מ מ- Sarytag.
מ-Sarytag המסלול מתחיל!

יום 1: מ- Sarytag עד לפיצול שבילים

• 12.5 ק״מ
• עלייה- 413
• ירידה - 28
• לינה בגובה 2800

יום פתיחה יחסית רגוע לטרק, רובו במגמת עלייה מתונה.
אנחנו התחלנו ללכת בשעה 14:45 מ- Sarytag, כך שעבורנו זה היה חצי יום הליכה.
ההליכה מתחילה בשביל עפר שהולך מצד ימין לנחל Sarytag. אחרי 1.5 ק״מ יש פיצול נחלים, ואתם פונים ימינה אל נחל שבמפה קוראים לו Apr Arg , לצידו תלכו על שביל עפר במהלך כל היום.
הולכים בצידו הימני של הנחל.
אחרי בערך 4.5 ק״מ נתקלנו לראשונה במחנה רועים. ראינו על ההתחלה שיש שם כלבים, לכן הרמנו אבנים ומקל והתכוננו למפגש. אכן, שלושה כלבים התחילו להתקדם בנביחה לקראתנו, אלון זרק לעברם אבן והם נעצרו ואנחנו המשכנו ללכת (לא לרוץ!) בשביל והתרחקנו מהם לאט לאט.
השביל נח וברור, ולקראת סוף היום מתחיל לעלות קצת יותר בחדות לקראת נקודת הלינה. נקודת הלינה מסומנת במפה כקאמפסייט, והיא גם על צומת שבילים: ישנו שביל שממשיך לעלות במעלה הנחל, וישנו שביל שיורד למטה בחדות (למחרת אתם תרדו בשביל שיורד בחדות). נקודת הלינה היא על גבעה קטנה ונחמדה.
שימו לב למלא מים בערוץ קטן כ-300 מטר לפני המחנה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 2: מפיצול שבילים עד לאגם Buzurg Alo

• 15 ק״מ
• עלייה- 1640
• ירידה- 1180
• לינה בגובה 3250

וואו!!! יום מטורף עם נופים פשוט מדהימים, ושני פאסים! עבורנו היה גם הרבה שלג והליכה בשלג באיזור הפאסים.

היום מתחיל בירידה דוך למטה (מערבה), אין שבילים לגמרי ברורים, אבל הירידה לא מסובכת ומגיעים מהר אל הנחל. אנחנו לא מצאנו גשר או מעבר על אבנים, ולכן עברנו יחפים, המים היו קפואים!!! המעבר עצמו היה קל, המים היו רדודים.
לאחר מכן מתחיל הטיפוס לאורך הנחל שעולה מערבה. הולכים בצד ימין. השבילים לא מאוד ברורים, וחלק מהזמן יש הליכה על דרדרות אבנים. אבל ניווטית זה לא מסובך כי פשוט עולים במעלה הנחל.
אחרי בערך 4 ק״מ מגיעים אל פיצול נחלים, וממשיכים עם הנחל שלנו. מנקודה זו צריך להיות עירניים על הניווט- אחרי בערך 1.5 ק״מ מפיצול הנחלים, ישנו נחל שעולה צפונה לכיוון Kishinevski pass. אין שביל מסומן במפה! אך בשטח יש שביל לא רע, אפילו עם רוג׳ומים, שעולה על השלוחה משמאל אל הנחל (נחל טופוגרפי, ללא מים זורמים) שיוצא צפונה אל הפאס.
שימו לב למלא מים לפני שאתם מתחילים לעלות, כי אין מים עד אחרי שני הפאסים.
העלייה תלולה ובסופה ממש על דרדרות אבנים.
בגלל הדרך הקשה והתלולה, מתחילת הנחל שעולה צפונה ועד לפאס לקח לנו שעתיים.
בפאס עצמו נגלה נוף מרהיב, ועבורנו- שם התחילה ההליכה בשלג! השלג היה מאוד טרי, ירד לא מזמן, ואנחנו טיילנו באמת בסוף העונה (סוף ספטמבר)… אם תגיעו מוקדם יותר בעונה אני מאמינה שלא יהיה שלג.
מהפאס ניתן לרדת ולחזור אל אגם Biruzovoe. אנחנו בחרנו לא לרדת בגלל הזמן המוגבל.
מהפאס מתחברים לשביל שכבר מופיעה במפה, שמוביל אתכם כקילומטר אל הדאבל פאס שנקרא Dvoynoy. עבורנו זאת הייתה הליכה לא פשוטה בשלג, והעלייה אל הפאס הייתה מאוד קשה כי היא תלולה, ועבורנו הייתה גם מחליקה משלג ובוץ. לא ראינו אף שביל, כנראה כי השלג כיסה הכל, אז פרצנו הכל בעצמנו, ועקבנו אחרי המפה.
הנוף מפאס Dvoynoy פשוט מרהיב!!
משם התחילה ירידה ממש לא פשוטה. החלקנו בשלג, לא היה אף שביל ברור, והבנו שעדיף לנו פשוט להחליק על מזרוני השטח את המקטע הראשון. האמת שזה היה ממש מגניב!! אחרי כן גם התחיל לרדת שלג.
בהמשך הירידה ראינו קצת רוג׳ומים, שוב, כנראה שהרבה מהשביל במקרה שלנו פשוט התכסה בשלג.
הירידה ממשיכה על דרדרות אבנים.
משמאל יש קרחון מדהים!
בדרך למטה תעברו מימין לאגם קטן בשם Bolokul.
הירידה לקחה לנו 4 שעות מהפאס עד לאגם Buzurg Alo.
אנחנו הגענו כמעט עד לאגם Buzurg Alo , כשראינו שיש מקום נחמד ושטוח ליד נחל קטן זורם. שם הקמנו את האוהל שלנו ללילה.
מימין יש מפל שגם מסומן במפה. אני ממליצה לישון את הלילה שם, ולא ממש ליד האגם, איפה שאנחנו ישנו היה נראה הרבה יותר מוצלח.

יום 3: מאגם Buzurg Alo ועד לחיבור נחלים

• 26 ק״מ
• עלייה- 853
• ירידה- 1660
• לינה בגובה 2400

יום כל כך קשוח ומתיש!!
את היום מתחילים מירידה אל האגם, ומתחילים להקיף אותו מצד ימין.
בתחילת ההליכה יש מחנה רועים, וליד עוד מקום שניתן לשים בו אוהל. פחות ממליצה, מקום פחות טוב.. הפעם לא נתקלנו בכלבים מפחידים.
ההליכה מסביב לאגם ברורה עם רוגו׳ומים, הדרך הולכת על בולדרים ודרדרות אבנים.
בקצה האגם יש עוד מקום טוב לשים אוהל.
שימו לב למלא מים באגם, מכאן יש מקטע של 3 ק״מ ללא מים.
מקצה האגם מתחילה הליכה נוחה ביער קטן, ולאחריו עלייה קטנה בבולדרים, ומשם יש ירידה מאוד תלולה ומדורדרת על אבנים, עד שמגיעים אל הקניון, ופוגשים נחל שנובע מתוך ההר! הוא נקרא במפה נחל Zindon ומכאן אתם יורדים לאורכו.

לוקחים את השביל השמאלי לנחל, הוא בהתחלה לא מאוד נוח, ועובר דרך שיחים ועל דרדרות אבנים. זה עדיין שווה להיות עליו, כי אמנם השביל בצד הימני מתחיל טוב, אחרי כן יש נקודות שהוא לא יכול להמשיך כי הנחל מציף אותו, וגם יש בולדר ענק שאי אפשר לעקוף ושם הוא נגמר וממשיך אחריו.

אז תשארו על הצד השמאלי, ואחרי 2 ק״מ, איפה שגם מסומן במפה חציית נחל, חצינו על בולדרים גדולים (הוספתי תמונה). גם אם אתם לא מוצאים, הנחל רדוד וזאת לא בעיה לחצות אותו גם רגלית. ממשיכים על צידו הימני של הנחל, עוברים מימין לאגם רדוד וחמוד.
ממשיכים בצד ימין עם השביל, הוא מאוד ברור וחוצה את הנחל בחציות קטנות על אבנים. לאחר בערך קילומטר תראו בצד שמאל של הנחל מחנה רועים, הם קראו לנו לבוא לאכול אבל בחרנו להמשיך.
אחרי 300 מטר ממחנה הרועים, יש גשר שמסומן במפה שחוצים איתו אל צידו השמאלי של הנחל. לאחר עוד 350 מטר יש גשר נוסף, איתו חוצים אל צידו הימני של הנחל. אחרי 2 ק״מ יש גשר שחוצה שמאלה, ומיד אחר כך גשר נוסף שחוצה את הנחל ימינה. זה אומנם גשרים, אבל כל חצייה הייתה קריטית כי באותה עת בצד השני לא היה שביל. בדרך עוברים ליד עוד שני מחנות רועים עם שדות תפוחי אדמה.
כל הגשרים שציינתי עד עכשיו מסומנים היטב על המפה וברורים מאוד בשטח.
לאחר הגשר האחרון, פונים יחד עם השביל צפונה ורואים למטה את חיבור הנחלים לנחל Archamaydon. הולכים לאורך הנחל כ-600 מטר, עד לחציית גשר נוספת שממנה עולים אל שביל העפר. איתו הולכים דרומה 2 ק״מ, עד לחיבור עם נחל Sarmad. אנחנו הגענו לשם סביב 13:00 בצהריים.
הולכים עם שביל העפר, בהתחלה בצד ימין של הנחל, אך מהר שביל העפר חוצה לצד שמאל של הנחל ואתם איתו. מכאן גם מתחילה העלייה.
לאחר כ-3 ק״מ על שביל העפר תראו את כפר Kuhi מצד ימין. אל תחצו ! תשארו בצד שמאל!
מהכפר שביל העפר הופך לשביל רועים, ועולה בחדות למעלה. קצת אחרי כן תפגשו מחנה רועים ראשון, ולאחר בערך 1.5 תפגשו מחנה רועים שני, ובו יש גם גשר. תחצו אל צד ימין של הנחל.
לאחר 2 ק״מ יש גשר שמופיע גם במפה, חשוב לחצות איתו אל הצד השמאלי של הנחל. חצי קילומטר לאחר מכן, ישנו גשר שלא מופיע במפה! תחצו איתו חזרה לצד ימין של הנחל.
מכאן הולכים עוד קילומטר עד שיש פיצול שבילים שמופיע במפה, ימינה עולה למעלה, אתם צריכים לקחת את השמאלי שנשאר בקו גובה ומוביל אתכם עוד 2 ק״מ עד לנקודת הלינה- איזור שטוח מתחת למחנה רועים, וליד ערוץ של נחל Tovasang.

אנחנו הגענו ב 17:30 לנקודת הלינה, שבורים אך מרוצים!

יום 4: מחיבור נחלים דרך פאס Tavasang ועד ל- Padrud

• 15.5 ק״מ
• עלייה- 887
• ירידה- 1460

עוד יום לא קל לאוסף, עם עלייה מאוד מאתגרת בבוקר וכמובן אחר כך אינסוף ירידה.

מנקודת הלינה, יש שביל שהולך אל מחנה הרועים, ואז מתחיל לטפס למעלה. האנשים במחנה הרועים היו נחמדים, ולא היה נדמה שהפרענו להם. השביל למעלה עולה בחדות, והוא לא מאוד ברור. הוא בהתחלה חוצה את נחל Tavasang, חצייה קלה על אבנים, ואז עולה צפונה. קצת אחרי כן הוא מתחיל להתעקל דרום מערבה. אנחנו הלכנו אחרי שביל ליד אמת מים, ומהר מאוד הבנו שפספסנו את השביל, ושהוא קצת יותר מעלינו.
תעקבו טוב אחרי Mapy.cz. משם השביל מטפס מערבה ליד נחל Tavasang, בהתחלה מצד ימין, ואז יש חצייה קטנה על אבנים לצידו השמאלי. קצת מעל החצייה יש מחנה רועים. ממשיכים לעלות, בדרך רואים סלעים אדומים עם צורות מיוחדות.
העלייה מאוד קשה ותלולה.
לבסוף מגיעים לפאס Tavasang שנמצא בגובה 3305.
ממנו מתחילים לרדת בירידת זיגזג ברורה, עד שמתחברים אל נחל Moshsoy.
אחרי 400 מטר יש גשר ראשון, שגם מופיע במפה, חוצים איתו לצד שמאל של הנחל. 200 מטר אחר כך יש גשר נוסף, חוצים איתו חזרה לצד ימין. רגע אחרי כן יש גשר שלישי שבו לא חוצים! כי הוא מוביל למחנה רועים שנמצא למעלה. וכמה מטרים אחרי כן יש גשר רביעי, קצת אחרי מתקן ירוק גדול, שם כן חוצים חזרה אל צד שמאל של הנחל. אחרי כן יש גשר חמישי, לא חוצים בו! נשארים בצד שמאל של הנחל. אחרי בערך קילומטר, יש גשר לצד ימין של הנחל. חוצים! וקצת אחרי תראו כפר חמוד מצד שמאל. אל תתפתו אל אלפי הגשרים שמופיעים ליד הכפר, ותישארו בצד ימין של הנחל. שם מתחברים כבר לשביל עפר, שעובר דרך הכפר Hafturd, ומתעקלים איתו ימינה והולכים עוד 2 ק״מ, עד לפיצול שבילים: שביל העפר מתעקל ועולה למעלה אל העיירה Pani, ואילו אתם ממשיכים ישר אל שביל רועים שמוביל אתכם למטה בזיג זג עד לכביש העפר ה״ראשי״ שצמוד לאגם Marghuzor , שהוא גם אגם מספר 6 מתוך שבעת האגמים.
משם ההליכה מאוד ברורה וקלה, ירידה מתונה על שביל עפר, של 4 ק״מ עד ל- Padrud.
בדרך תעברו גם ליד אגם Khurdak שהוא אגם מספר 5.

מ- Padrud ניסינו לתפוס טרמפים, ותפסנו מונית משותפת אל Panjakent במחיר של 50 סומוני לבן-אדם.

לינה ב- Panjakent - ממליצה על הוסטל בשם Salom Hostel.

יצירת קשר

אם יש לכם שאלות על המסלול מוזמנים לכתוב לי !
ayulyy@gmail.com

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )