(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טרק סתוי בהרי פירין ורילה

בולגריה מכילה טבע פראי יפיפה. היא אטרקטיבית כלכלית ונמצאת במרחק טיסה של שלוש שעות בלבד. אשתף אתכם בטיול של שבוע בתחילת אוקטובר 2019, בו יום התארגנות, 4 ימים בטבע ויומיים עירוניים לטובת מנוחה.

תאריך הטיולOctober 2019
משך הטיולשבוע
עונה מומלצתיוני - אוקטובר. לנו יצא מזג אוויר מצוין! ראות טובה, טמפרטורה נעימה, ללא משקעים ומעט מטיילים. יחד עם זאת, באוקטובר יש לקחת בחשבון היתכנות של משקעים.

כללי

נפתח את הסיפור בכך שבולגריה היא מדינה שמכילה טבע מדהים. אני ובת הזוג שלי בחרנו אותה כיעד הטיול שלנו כיוון שהיא יחסית זולה, מכילה יופי פראי ובגלל שהיה לנו רק שבוע לטייל מאילוצי זמנים. בתוצאה הסופית, הטיול היה מוצלח ובדיעבד הייתי משנה בו מעט דברים.

מז"א:
הטיול התבצע בשבוע השני של אוקטובר, כלומר בסוף עונת הטיולים המומלצת. כפי שציינתי המז"א שפגש אותנו היה נהדר אך שבוע לפני כן ירדו הרבה גשמים ולכן באוקטובר כדאי לבדוק את המז"א מראש ולהיות מוכנים לטייל בגשם או לשנות תכניות בזמן אמת בהתאם לאוכלוסייה שיוצאת לטיול. בכל מקרה, לאחר גשם, הליכה על פני בולדרים אינה מומלצת, זה מתכון להחלקות ולנקיעת רגליים.

התניידות:
ההתניידות שלנו בבולגריה התבצעה על ידי תחבורה ציבורית ותפיסת טרמפים. כפי שסיפורים רבים ציינו - התחבורה הציבורית בבולגריה זולה עד כדי גיחוך! כך גם המוניות (צריך רק להיזהר ממלכודות תיירים).

תקשורת:
האנשים בבולגריה ברובם אינם דוברי אנגלית. בהסתברות גבוהה אנשי הכפר הבוגרים (30+) לא יצליחו לתקשר באנגלית אך הנוער ואנשים שמתעסקים בתיירות ככל הנראה ידברו אנגלית. כך או כך תרגום על ידי גוגל טרנסלייט (או כל אפליקציה טובה אחרת) יכול לעזור בתקשורת.

לינה:
לא סגרתי מקום לינה מראש לאורך כל הטיול. בערים/כפרים השתמשנו ב-AirBnb או כל פלטפורמה דומה שמציעה מקומות לינה. בהרים פשוט מגיעים ומשלמים בכניסה לביקתה. לא סגרנו מראש במטרה לאפשר לנו את מירב החופש לשינוי תוכניות כתוצאה ממז"א או כל דבר אחר מפתיע. יש לציין שזה היה סוף עונה, כך שהבקתות לא היו קרובות להיות מלאות.

מסלולים:
המסלולים שעשינו בהר מסומנים על גבי המפה עם מקומות הלינה ונקודות ציון נוספות.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ציוד

רשימת הציוד שלקחנו לטיול (לאדם):

- תיק 45 ליטר (יותר גדול זה כבר מיותר)
- שני מכנסי טיולים מתפרקים
- חולצת טיולים ארוכה
- חולצת טיולים קצרה
- פליז דק
- פליז עבה
- כפפות
- ארבעה תחתונים
- שני זוגות גרביים (מצמר מרינו)
- מעיל גשם
- פנס ראש
- כובע
- קרם הגנה
- פק"ל (בלון גז קונים בבולגריה)
- שני בקבוקי מים (יש שיעדיפו שלוקר)
- נעלי הרים
- סנדלים
- מברשת ומשחת שיניים
- מטען + מטען נייד
- עזרה ראשונה
- משקפי שמש
- ציפית (משפר את איכות השינה - לעיתים מגרד בבקתות. לדעתי חובה.)
- נייר טואלט
- באף
- מגבת
- מקלות הליכה
- מצלמה (לקחנו גו פרו)

ברשימת ציוד לעיל יש פריטים שניתן לחלוק אחד עם השני כדי להפחית במשקל ואת חלקם אף ניתן להשמיט.

יום 1: סופיה ⟵ מלקה יורטה

מטרת היום: הגעה למרגלות שבעת האגמים.

נחתנו בסופיה בשעה 10:00 בבוקר. לא שלחנו את התיקים לבטן המטוס ולכן לא היינו צריכים לחכות בכלל. משם לקחנו את המטרו של סופיה (1.60 לבה לכרטיס) לקניון בעיר בשם 'The Mall'. בקניון קנינו סים מקומי בחנות A1 בעלות של 10 לבה ל-6 גיגה גלישה ו-300 דקות שיחה מקומיות, בלון גז בחנות Fjallraven, מפה לפארק פירין בחנות ספרים (3.90 לבה) ואוכל שמספק סנדוויץ' לכל אדם למשך ארבעה ימים (ארוחת בוקר וערב היינו אוכלים בתשלום בבקתות ובשטח היינו אוכלים את הסנדוויצ'ים כארוחת צהריים). לאחר מכן יצאנו לתחנה המרכזית בסופיה, אכלנו משהו קטן ויצאנו כיוון לדופניצה על אוטובוס של חברה בשם Union Ivkoni. בדופניצה ירדנו בתחנה המרכזית ולקחנו אוטובוס לספריבה בניה. בספריבה בניה ירדנו בתחנה השניה, עלינו רגלית לקצה הדרום מזרחי של הכפר איפה שהכביש ממשיך למעלה להר. חיכינו מספר דקות לטרמפ שיסכים לקחת אותנו למעלה ובסוף שילמנו 15 לבה לאחד האנשים שעצר לנו (היה לו ברכב סיכת כנפ"צ וחם צוואר של צנחן - משעשע מאוד). הוא לקח אותנו עד לבקתה שלפני הרכבל והגענו לקראת רדת החשכה. התכנון הראשוני שלנו היה ללון בבקתת "פיונירסקה" אך מסתבר שבאוקטובר היא סגורה ולכן לנו בבקתה ליד בשם "מלכה יורטה". אנחנו ובעל הבית היינו היחידים בבקתה, לא היה אף מטייל נוסף. אכלנו בבקתה ארוחת ערב בסכום של 9 לבה לאדם והלינה עלתה 15 לבה לאדם. לא היה יותר מידי מה לעשות אז הלכנו לישון מוקדם בשעה 20:00.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 2: שבעת האגמים ⟵ בנסקו

מטרת היום: ביצוע מסלול שבעת האגמים והגעה לבנסקו.

התעוררנו בשעה 08:00 בבוקר, יצאנו להליכה רגלית של 10 דקות לרכבל ועלינו איתו (עלייה של חצי שעה) לתחילת המסלול של שבעת האגמים. התחלנו את המסלול המעגלי בשעה 09:30, הגענו לתצפית ובילינו שם סדר גודל של שעה וסיימנו את המסלול בשעה 15:00 ברכבל. התצפית עצמה מדהימה אך לדעתי ייתכן שהיה עדיף היה להחליף את המסלול של שבעת האגמים ביום נוסף בפארק פירין כיוון שהמסלול מרובה בתיירים, אובר-רייטד וניתן לראות את אותו הדבר בפירין רק פראי יותר. ההמלצה לעיל רלוונטית הרבה יותר בחודשים המתויירים ולא בסוף העונה. יש לציין שאת המסלול אין צורך לעשות עם מפה.

לאחר שירדנו ברכבל למטה הצלחנו לתפוס טרמפ עם זוג ישראלים שהקפיצו אותנו בחזרה לדופניצה. בדופניצה לקחנו אוטובוס לבלגובגרד ומשם אוטובוס נוסף לבנסקו. בבנסקו לנו במלון מקומי בשם 'Park Hotel Gardenia' ואכלנו ארוחת ערב במסעדה בשם 'Obetsanova mehana' במרכז הכפר בה המלצר דיבר עברית באופן מפתיע ובצורה כמעט שוטפת. לטענתו הוא למד את השפה מהתיירים הישראלים.

יום 3: בנסקו ⟵ ויחרן

מטרת היום: טיפוס פסגת ויחרן.

פתחנו את הבוקר בארוחה במלון ולאחר מכן לקחנו מונית בעלות של 45 לבה לבקתת ויחרן (זול ביחס לישראל, יקר ביחס לבולגריה). את תחילת הטיפוס התחלנו ב-09:30 ועשינו את דרכינו לפסגה דרך המפנה הדרומי של ההר. לפסגה הגענו ב-13:00 ובילינו סדר גודל של שעתיים כדי לאכול צהריים, להצטלם ולדבר עם המטיילים האחרים. לאחר מכן ירדנו את ההר דרך המפנה הצפוני הקשה והמסוכן יותר. את המפנה הצפוני לא הייתי ממליץ לעשות לאחר גשם כיוון שזה מאוד מחליק והופך את זה למסוכן הרבה יותר אך במידה והתנאים מאפשרים שווה לגוון ולעשות אותו הוא דיי מגניב. במפנה הצפוני הזווית הרבה יותר תלולה ואת הטיפוס עושים עם שלשלאות ויתדות ברזל שתקועות במקום. הגענו בחזרה לבקתת ויחרן בשעה 18:00 ממש לפני רדת החשכה, אכלנו שם ארוחת ערב במחיר מצחיק והלכנו לישון (לינה 15 לבה לאדם).

השילוט הצהוב כפי שנראה בתמונה שצירפתי מציין את זמן ההליכה ליעד X בקצב 'בינוני +' וללא עצירות בדרך.

יום 4: ויחרן ⟵ טבנו אזרו

מטרת היום: מסלול הליכה בין בקתת ויחרן לבקתת טבנו אזרו.

פתחנו את היום בארוחת בוקר בבקתה והתחלנו את ההליכה שלנו במסלול האדום לכיוון בקתת טבנו. המסלול עצמו עובר בארבע פסגות ולכן רובו עובר על פני קו פרשת המים של הרכס. קרי, המסלול בקטעים מסויימים טיפה מרתיע, לא בטוח שמתאים לאנשים מבוגרים וצריך ללכת אותו בזהירות. מומלץ לא לעשות אותו כשיש גשם חזק או רוחות חזקות. היתרון של המסלול שניתן ללכת ברובו בקצב מהיר, הוא קצר יותר ויש נוף מדהים מהפסגות. מסלול חלופי, הוא המסלול שעובר ליד בקתת דמיניצה (סימנתי אותו במפה בכחול) רק צריך לקחת בחשבון שהוא לוקח יותר זמן. לאורך המסלול עוברים על פני הרבה בולדרים שזה די מגניב אך צריך להיזהר. מי שמטייל בסתיו יכול לשים לב לכתמים וגושים סגולים על הסלעים, זה למעשה צואה של עזי ההרים שאוכלות אוכמניות בר. החלטתי בעצמי לנסות את האוכמניות, הן טעימות מאוד והן בשפע על פני כל הרכס. לטבנו הגענו בשעה 17:00. אכלנו ארוחת ערב, פגשנו ישראלית, והלכנו לישון בעליית הגג. יש לציין שהאגם שעל יד הבקתה הוא מקור שתיה שאסור לזהם ולכן אין לשחות בו/ לצחצח שיניים על ידו/ להתגלח על ידו כו'. במורד הנחל שיוצא מהאגם על יד שירותים (כמובן שהם שירותי בול פגיעה) יש פינה ייעודית לכך. הבקתה עצמה בגובה של 2,500 מטר שזה יותר גבוה מהחרמון הישראלי והיא נמצאת במקום יפיפה.

יום 5: טבנו אזרו ⟵ דוברינשטה

מטרת היום: מסלול הליכה בין בקתת טבנו אזרו לבזבוג והגעה לדוברינשטה.

את היום פתחנו בארוחת בוקר בנוהל ויצאנו לדרכנו ב-09:30 על המסלול האדום לכיוון בקתת בזבוג. כל הדרך היא כמעט ירידה אחת לבזבוג מרגע שעוברים את האוכף הראשון מטבנו (סדר גודל של ק"מ מהבקתה). במסלול עוברים על פני אגם גדול בשם פופובו. אנחנו קפצנו פנימה למים קפואים, ממש סכינים בעור. ההליכה מהאגם לבזבוג רוויה יותר בתיירים כיוון שמתקרבים יותר ויותר לציליביזציה. לבזבוג הגענו ב-14:00 ותפסנו לעצמנו יוגורט עם ריבה. התכנון הראשוני שלנו היה לרדת מבזבוג לבקתת גוצ'ה דלצ'ב ברגל ולא ברכבל. התחלנו את ההליכה בירידה תלולה ששוברת ברכיים ומאוד משעממת, חלקה אף בדרכי עפר של 4X4. תכננו לנסות לתפוס טרמפ למטה לבקתה אבל למזלנו הרכבל מחולק לשניים והגענו לחלקו השני. התחננו בפני המפעילים שיעלו אותנו כדי שלא נצטרך לעשות ירידה רגלית והם איפשרו לנו לעלות על הרכבל ללא עלות. צריך לציין שהחלק הזה ברכבל לא מיועד לעליית נוסעים חדשים, אלא רק תחנת מעבר לנוסעים שעלו מבזבוג - לכן אל תבנו על כך. המלצה שלי, דלגו על המקטע הרגלי הזה, כי באמת אין מה לראות בו, ורדו ישירות עם הרכבל לגוצ'ה דלצ'ב. מגוצ'ה דלצ'ב הצלחנו לתפוס טרמפ לכפר ליד בשם דוברינשטה. כיוון שהכפר אינו תיירותי כמו בנסקו המחירים בו משמעותית יותר זולים למרות שמרחק הנסיעה בינהם הוא כעשר דקות. אכלנו ארוחת ערב במסעדה המקדונית שנמצאת במזרח הכפר. מסעדה מומלצת עם אוכל אותטני במחיר מצחיק. ביום זה לנו במלון מקומי בשם "Хоризонт Добринище" שבעל הבית לשם שינוי ידע אנגלית פרפקט.

יום 6: דוברינשטה ⟵ סופיה

מטרת היום: מעיינות חמים והגעה לסופיה.

אכלנו ארוחת בוקר במלון ומשם יצאנו ל'אלפא ספא'. המקום מכיל שלוש בריכות מים בטמפ' שונות. קחו בחשבון שזה לא מעיינות חמים כמו בחמת גדר עם ריח של גופרית, זה פשוט בריכות מחוממות. אפשר לעשות שם מסאג' במחיר זול רק צריך להירשם ישר כשמגיעים כדי שהתור לא יתפס. בילינו שם מספר שעות (אפשר היה לוותר על כך, היה טיפה מיותר) ולאחר מכן יצאנו לסופיה מהתחנה המרכזית של דוברינשטה עם החברה המפורסמת Union Ivkoni. חובה להזמין לקו זה מקומות מראש. אמור להיות ממשק אינטרנטי באנגלית לכך - אנחנו לא ניסינו, פשוט ביקשנו מהמארח של המלון שלנו לעשות זאת עבורנו. ביקשנו את זה ממנו אחרי שאוטובוס אחד שהגיע לתחנה לא היה מוכן לעלות אותנו בטענה שאין מקומות פנויים באוטובוס כי יש אנשים מבנסקו שהזמינו מראש. אכן, כשהגענו לבנסקו עם האוטובוס שעבורו הזמנו מקומות, הוא התמלא עד הסוף. לסופיה הגענו לאחר נסיעה של שלוש שעות וחצי למלון שהזמנתי בדרך. בערב טיילנו בעיר והסתובבנו במדרחוב.

יום 7: סופיה

מטרת היום: לטייל בסופיה.

פתחנו את היום בכך שהלכנו למקום שנקרא Sofia Lockers שמאפשר בתמורת תשלום שמירה על מזוודות. הסתובבנו בעיר בכל מיני מוניומנטים וניסינו לראות מה יש לעיר להציע. בגדול חוויה שלילית, אין באמת מה לעשות בסופיה, מיותר. בדיעבד הייתי חותך את היום הזה לטובת יום נוסף בטבע. הטיסה שלנו הייתה ב23:30 אז בגדול העברנו את הזמן בעיר.

טיפים

  • ניווט שטח - ניתן לעשות Old Fashion על ידי מפה שקונים בסופיה/מרכז מידע. ניתן לביצוע על ידי אפליקצייה כמו MapsMe\Trailze\OruxMaps .
  • מוניות בסופיה - ניתן להזמין על ידי YelloTaxi.
  • שאר הטיפים שזורים בתוך הסיפור דרך.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )