תאריך הטיול | אוקטובר 2016 |
---|---|
משך הטיול | 11 ימים |
עונה מומלצת | העונה המומלצת לטיול בהרי בולגריה היא בעיקרון מאי עד אוקטובר. |
בולגריה שוכנת במזרח אירופה בחבל הבלקן, מה שהופך אותה ליעד נוח ונגיש עבור מטיילים מישראל. השפה הרשמית במדינה היא בולגרית, שלה דימיון מסוים לרוסית. היא המדינה הענייה ביותר באיחוד האירופי, אליו הצטרפה לפני פחות מעשור, ולכן המחייה בה זולה מאוד בהשוואה לישראל. נכון להיום הרבה מהבולגרים אינם יודעים אנגלית, אפילו ברמה בסיסית, דבר שמעט מקשה להסתדר במדינה. המטבע במדינה הוא לב, הצמוד ליורו (כלומר ערכו ביחס ליורו אינו משתנה), וערכו נכון להיום הוא בסביבות 2 ש"ח.
אני אדם מאוד מסודר, ולכן בדקתי מראש היכן בא לי לטייל ובאילו מסלולים פחות או יותר. בבולגריה שלושה פארקים לאומיים: רילה, פירין ו-Central Balkan. החלטתי לטייל בשלושתם. בפועל לא טיילתי ב-Central Balkan מכיוון שלא הסתדר לי מבחינת מזג האוויר, ובמקום זאת בחרתי לסיים את הטיול עם מספר ימים בבירה סופיה, כולל גיחה קצרה להרי ויטושה הסמוכים לה.
את הנסיעות כולן עשיתי בתחבורה ציבורית, שמאוד זולה במדינה.
מנמל התעופה נסעתי ברכבת התחתית לתחנת האוטובוסים המרכזית (1.60 לב). משם לקחתי מונית למסוף האוטובוסים הדרומי (אמור לעלות בסביבות 5 לב לכל היותר).
בצמוד למסוף האוטובוסים הדרומי ישנו סניף של חברת הסלולר Vivacom, אז קניתי בו כרטיס SIM בתוכנית Bravo+. מחיר הכרטיס 10 לב (רכישה חד-פעמית ללא שום התחייבות כמובן), והוא כולל 100 דקות שיחה לכל המפעילים הקוויים והסלולריים בבולגריה ו-1 GB גלישה באינטרנט (בבולגריה יש Wi-Fi חינם כמעט בכל מקום תיירותי, כך שזה היה הרבה יותר ממספיק עבור שבוע וחצי). עבור שיחות לארץ מומלץ להשתמש ב-Google Hangouts Dialer. האפליקציה דורשת רק חיבור לאינטרנט, והתעריפים לארץ זולים מאוד (2 סנט אמריקאי לדקה לטלפון קווי ו-10 סנט אמריקאי לדקה לטלפון סלולרי).
הפארק הלאומי רילה שוכן דרומית לבירה סופיה. מסופיה נסעתי במיניבוס לעיירה ספרבה בניה (בערך 6 לב לאדם), שממוקמת בקרבה יחסית לרכבל (chair lift ליתר דיוק) שמוביל לתחילת המסלול לשבעת אגמי הרילה המפורסמים. מפאת אורך היום הקצר בסוף אוקטובר, נאלצתי להמתין ליום למחרת על מנת לטייל. לנתי בבית הארחה בשם Guest House Gyuviyski. המארחת אינה יודעת אנגלית, אבל נחמדה ואדיבה.
בבוקר למחרת נסעתי באמצעות מונית לרכבל (עלה לי 16 לב בתור נוסע בודד). מספר הטלפון של המפעילים הוא: +359887676037. מומלץ מאוד להשתמש בשירותם כשאין מיניבוסים לרכבל וחזרה ממנו. כרטיס הלוך-חזור ברכבל עולה 18 לב לאדם (לסטודנטים תיתכן הנחה - שכחתי לברר).
לאחר העלייה ברכבל צעדתי במסלול מעגלי קצר שמשכו כ-3 שעות ועובר בין כמה משבעת האגמים. ישנה אפשרות להאריך ולעלות בנוסף לנקודת תצפית על כל 7 האגמים, אבל ויתרתי עליה מאחר והראות הייתה נוראית באותו היום כך שזה לא היה שווה את זה. הרי הרילה מרשימים, אבל לא ממש יצא לי לחזות ביופיים במלואו מכיוון שלאורך כל הטיול "שחיתי" בתוך ענן.
לאחר שסיימתי את המסלול אכלתי בבקתת שבעת האגמים (מגישים שם אוכל) שממוקמת בתחילת המסלול ליד הרכבל, והזמנתי מונית חזרה לספרבה בניה שהגיעה בדיוק כשסיימתי את הירידה ברכבל. למעוניינים - בעיירה ספרבה בניה ישנו גייזר פעיל. חוץ מזה די שומם שם.
לאחר לילה נוסף בספרבה בניה, נסעתי באמצעות מונית לעיר דופניצה הקרובה (אפשר גם באמצעות אוטובוס, רק שלא היה לי מושג מתי הוא אמור להגיע, כי ממש גרועים שם במידע באינטרנט על לוחות זמנים של תחבורה ציבורית), ומשם לקחתי אוטובוס לעיר בלגואבגרד, שממנה לקחתי אוטובוס לעיירת התיירות והסקי בנסקו השוכנת למרגלות הרי פירין. כל הסיפור עלה לי בסביבות 20 לב בסה"כ.
טיילתי מעט בעיירה (עיירה יפה מאוד לדעתי), ואכלתי באחת מעשרות המחנות (mehana - מסעדה בלקנית מסורתית) הנמצאות בה. בתור צמחוני הייתי צריך לאתר את המנות הצמחוניות בתפריט גדוש המנות הבשריות (סיפור שחזר על עצמו לאורך כל הטיול בבולגריה, למעט בסופיה, ששם קל למצוא מסעדות צמחוניות וטבעוניות טובות). לטבעונים יהיה קשה הרבה יותר לאתר מנות טובות, במיוחד מהמטבח המקומי (הם מאוד אוהבים בשר וגבינות שם בבולגריה).
לנתי בבית הארחה בשם Villa Vera Guest House. המארחים (זוג נשוי ואישה מבוגרת בשם ורה) מקסימים ואדיבים ממש, ומשרים אווירה משפחתית נעימה. הם עזרו לי המון. מקבלים המון ביחס למחיר, כולל ארוחות בוקר צנועות וחביבות.
בבוקר נסעתי באמצעות מונית לבקתת דמיאניצה שבפארק הלאומי פירין (עלה לי 40 לב בתור אדם בודד). משם צעדתי לבקתת אגם טבנו הממוקמת בלב הרי פירין. מכיוון שאני לא בכושר, וגם אני אוהב לעצור די הרבה ולצלם ולעשות מדיטציות בטבע ולהתבונן בנוף בלי למהר, לקח לי כ-6 שעות להגיע ליעד. אפשר להתחיל את המסלול גם מבקתת ויחרן, אבל אז המסלול ארוך יותר ומסובך יותר, וגם צריך לטפס יותר, וזה לא מתאים לימים שאורכם קצר, כי אז באמת צריך לרוץ. במקרה שלי הלכתי על בטוח, כי גם טיילתי לבד.
בקתת אגם טבנו פתוחה תמיד למטיילים (לפי מה שהבנתי), אבל מופעלת רק בחודשים אפריל (או מאי) עד נובמבר ע"י משפחה צעירה מבנסקו. יש בה חשמל שמופק באמצעות אנרגיה הידרואלקטרית (הפקת אנרגיה באמצעות תנועת מים זורמים). אין צורך להביא מזרנים ושקי שינה, אבל מומלץ להצטייד בליינר אם בא לכם בשביל ההיגיינה. אין בבקתה מקלחת, אבל יש בה אוכל, מעט יקר אבל עדיין זול בהשוואה לארץ. אם אתם זב"חניקים קחו בחשבון שהבקתה מקבלת אספקת מזון תוך שימוש (ניצול) בסוסים אחת לשבוע-שבועיים (בלי או עם קשר, יומיים לפני כן ראיתי מכונית נוסעת עם סוס שקשור אליה מאחורה בחבל מסביב לצוואר, וצריך לרוץ ולעמוד בקצב הנסיעה), ואם אתם טבעונים קחו בחשבון שלא תמצאו שם אוכל טבעוני מזין כך שבכל מקרה תצטרכו לדאוג לעצמכם לאוכל. לי לא ממש הייתה ברירה כי לא הצטיידתי באוכל בכלל.
האגם פשוט מדהים, והנוף משגע. אם אתם חובבי אסטרונומיה או סתם אוהבים לראות כוכבים, ואין עננות בלילה והירח לא מאיר בעוצמה, מומלץ מאוד להביט בשמי הלילה המשגעים שיש שם. רואים את שביל החלב!
ביום למחרת צעדתי מבקתת אגם טבנו לבקתת גוצה דלצ'ב. החלק המסובך ביותר בטרק הוא בין בקתת אגם טבנו לאגם פופובו (האגם הגדול ביותר בפארק). הסיבה לכך שהחלק מסובך היא מכיוון שהמסלול בחלק הזה אינו במצב טוב, ומדובר בירידות תלולות שבמהלכן צריך לדלג מעל המון סלעים. מכיוון שטיילתי לבד הייתי צריך לשקול צעדיי בזהירות רבה. ממש לא מתחשק לכם לסטות מהמסלול בחלק הזה (אתם לא רוצים לשבור יד או רגל, או ראש במקרה הגרוע). אל תחפשו "קיצורי דרך". חובה להסתמך על הסימון (שהוא מצוין לדעתי), אלא אם כן אתם מנוסים מאוד. עדיף לאט ובטוח, במיוחד אם מטיילים לבד. מאגם פופובו לבקתת בזבוג השביל הופך קל, ומבקתת בזבוג לבקתת גוצה דלצ'ב מדובר בירידה תלולה יחסית של כ-800 מטרים בגובה. יום טיול זה לקח לי בערך 7 שעות.
מבקתת גוצה דלצ'ב נסעתי באמצעות מונית חזרה לבנסקו (20 לב), ושם לנתי שוב באותו בית הארחה שני לילות נוספים. לאחר מכן החלטתי לוותר על התכנון לטייל בפארק הלאומי Central Balkan, ובמקום זאת בחרתי לבלות את שארית את הטיול בבירה סופיה.
מבנסקו נסעתי במיניבוס חזרה לסופיה (12 לב), ובה לנתי באכסניה בשם Hostel Mostel (אחלה מקום להכיר מטיילים מכל רחבי העולם). אין לי הרבה מה לומר על סופיה כי בעיקרון לא טיילתי בעיר עצמה (לא כוס התה שלי). מה שכן, מדי יום יש טיול מודרך בעיר (http://freesofiatour.com/) או לחילופין טיול מודרך להרי ויטושה (אפריל עד נובמבר: http://www.sofiagreentour.com/... עולים כסף (רק אל תשכחו להביא טיפ למדריך - מדובר במתנדבים; בטיול להרי ויטושה צריך לשלם על מונית).
כמו כן אני יכול להמליץ על מסעדה צמחונית נהדרת (אך מעט יקרה ביחס לבולגריה) בשם Sun Moon, הממוקמת קרוב לאכסניה. אפשר למצוא שם בין השאר טחינה (וגם חומוס אם זיכרוני אינו מטעה אותי). יש להם מנות צמחוניות טבעוניות טעימות מאוד, וגם שלל קינוחים צמחוניים וטבעוניים שלא ישאירו לכם מקום בבטן. שמעתי גם על מסעדה טבעונית טובה בשם Soul Kitchen, אבל לצערי לא יצא לי לאכול בה.
באחד הימים טיילתי בהרי ויטושה עם 3 מטיילים שהכרתי באכסניה. נסענו במונית לרכבל (הפעם מדובר ברכבל לכל דבר). עלה לכולנו ביחד בערך 15 לב (וכך גם בחזור). כרטיס הלוך-חזור ברכבל עולה 10 לב לאדם (8 לב לסטודנטים - לא נדרשנו להציג תעודות סטודנט). לאחר שירדנו מהרכבל פשוט צעדנו במסלול שעולה לנקודה הגבוהה ביותר. לא עלינו עד הסוף. מההרים אפשר לראות את רוב העיר סופיה וסביבתה.
בולגריה מדינה יפה ומתפתחת. אני מאמין שזה רק עניין של זמן עד שהם יגיעו לסטנדרטים של מדינות האיחוד (בהנחה שהוא ישרוד...). בכל אופן מדובר ביעד טיול נוח עבור מטיילים מישראל. אם יש לכם זמן ובא לכם להרחיב את שטח הטיול - אפשר בקלות לשלב טיול בהרי בולגריה יחד עם טיול בהרי הקרפטים ברומניה. בקיץ אפשר לשלב בטיול גם קצת בטן גב בחופי הים השחור (ורנה, בורגס) בין לבין או כפינוק בסופו. מקווה שמה שכתבתי כאן יעזור למישהו. :)
תגובות
תודה רבה!
כמה ימים לקח הטיול?
כמה עלה כל הטיול?
הייתי בבולגריה במשך 10 ימים. אם זכור לי נכון עלות הכל כולל טיסות הייתה בסביבות 2,000-3,000 ש"ח. בעיקרון אפשר להספיק הרבה יותר ב-10 ימים.
אהלן עמוס יש לי כמה שאלות להפנות אליך בפייסבוק ?איך אוכל?
אני אענה כאן.
תודה.מעונינים לטייל בתחבורה ציבורית.מאוד מעודד.איך הרמה של ההוסטלים?
היא בסדר גמור לדעתי. אבל אני בן-אדם שמסתפק במועט.
איך היה המזג אוויר שם באוקטובר? בעיר ובהרים?
אם יש לי יומיים לטרקים, אוכל להספיק גם את הרי רילה וגם את פירין? (בכושר)
היי עמוס. שאלה לגבי התחבורה הציבורית. איך תכננת את הנסיעה מסופיה לספרה בניה? מה המיקומים של תחנות האוטובוס שלקחת?
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם