(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

הרי הרילה בולגריה - חמישה ימים באמצע יוני 2024, טיול בזוג

סופיה ונסיעה לבורובץ (Borovets)--->עלייה ברכבל יסטרבטס (Yastrebets), הר מוסלה ובקתת גראנצ'אר (Granchar)---> בקתת ריבני אזרה (Ribni Ezera)---> מנזר רילה ומשם נסיעה לספרבה בניה--->טיול יום לשבעת האגמים.

תאריך הטיולJune 2024
משך הטיול5 ימים
עונה מומלצתיוני - ספטמבר

רקע ומידע כללי

באופן כללי, יעד מאוד נוח לטיול קצר. יש טיסות של וויז לסופיה (נכון ליוני 24), שלוקחות פחות מ3 שעות ולרוב די זולות. ההגעה מסופיה לתחילת המסלולים באיזור הרי הרילה מהירה, מדובר על כשעה וחצי נסיעה, מה שמאפשר להתחיל את המסלול באותו היום של ההגעה. במדינה משתמשים במטבע לאבה (1 לאבה שווה לכ2 שקלים).
כזוג שמרבה לטייל ולטרק במקומות שונים בעולם, היה נדמה שבולגריה כמדינה לא משקיעה הרבה משאבים בתיירות או בהנגשה שלה. הבולגרים כמעט ולא דוברים אנגלית וכך גם השילוט לאורך הטראק והמידע ברשת. נעזרנו לעיתים קרובות בגוגל תרגום במהלך השבוע. יש לקחת בחשבון שבשל אופי המסלול ומיקומי הבקתות אין אפשרות של ממש לשחק עם אורך המסלול בכל יום, שמסתכם בכ 15 ק"מ ביום, כמו גם שיש להצטייד לצהריים בנשנושים המועדפים עליכם.


לתכנון המסלול נעזרנו בסיפורי הדרך הנהדרים באתר וכן ב2 תוכנות: Maps.me, mapy.cz, בשתיהן הורדנו את המפות offline ונעזרנו בהן בניווט תוך כדי הטרק. בגדול, המסלול יחסית פשוט להבנה בדרך, מסומן היטב ואין צורך בpermits או בדמי כניסה לשמורה.
להבנתנו, הרבה ישראלים בוחרים במסלול דומה לזה שבחרנו, אך המקומיים לא בהכרח הולכים באותו המסלול - מבקתת גראנצ'ר (Granchar) לדוגמא, התפצלו למסלולים שונים לאורך הדרך, כך שישנן הרבה אפשרויות נוספות מעבר למסלול המקובל.
העלויות לאורך הטרק דומות- כ-35 לאבה ללינה לאדם ועוד כ-35 לאבה לאדם לארוחת בוקר וערב יחד. התשלום במזומן.

צירפנו מספרי טלפון שימושיים של בקתות לאורך המסלול (מצורפת תמונה). להבנתנו, עדיף לתאם מראש בבקתות עם מי שניתן (ועונה בווצאפ)- וחשוב לדעת שבסופי השבוע (שישי עד ראשון) יכול להיות שבקתות כמו איוון ואזוב ומוסלה יהיו מלאות לרוב, אם לא תתאמו מראש.
לאורך המסלול היה לנו מזג אוויר שמשי ונוח, ללא גשם כלל. בסופו של הטיול שלנו, בירידה מההרים, החלו לקראת ערב גשמים, אז כדאי להיערך בכל מקרה לתנאי מזג האוויר השונים.

הבולגרים שעמם נפגשנו היו לרוב אדיבים, הרגשנו בטוחים בכל מקום שבו היינו.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

רשימת ציוד

- מקלות הליכה
- שקיות שתיה (2 ליטר כל אחת) - יש לפחות נקודת מילוי מים אחת באמצע הדרך בכל יום. בנק' המילוי, מדובר במי מעיינות ולא נדרש סינון או טיהור למים.
- ליינרים (התבררו כחיוניים)
- תיק רחצה
- תרופות
- ביגוד: מעיל פוך, מעיל גשם, מיקרו תרמי (מכנס וחולצה), מיקרו פליז, מכנס הליכה, 2 חולצות, תחתונים, 2 גרבי טיולים, כפפות, חם צוואר, סנדלים, נעלי הליכה.
- מגבות קלות
- בגד ים
- נשנושים: פירות יבשים, אגוזים.
- נייר טואלט
- קרם הגנה (חובה)
- אלתוש (חובה)

יום ראשון (נחיתה בסופיה ונסיעה לבורוביץ [Borovets], כשעה וחצי נסיעה)

נחתנו בסופיה עם טיסה של וייז אייר, ביום שלישי בצהריים. סידרנו הסעה עם מונית מחברת בורוביץ טרנספרס (Transfers-Borovets.com) מבעוד מועד, הנהג חיכה לנו עם שלט בשדה, עלה 50 יורו עבור הנסיעה לרכבל יסטרבטס (Yastrebets) בבורוביץ.
התוכנית הייתה להתחיל את המסלול באותו היום- לעלות ברכבל ומשם בהליכה קצרה להגיע ללון בבקתת מוסלה (Musala Hut) או בזו שלאחריה (Ledenoto Ezero Shelter), מה שגם יקצר מעט מן ההליכה ביום השני- בו תיכננו להגיע לבקתת גראנצ'אר (Granchar Hut). עם זאת, בהגיענו לרכבל גילינו שהוא סגור בימי שני ושלישי (כדאי להתעדכן באינטרנט בשעות הפעילות). עמדו בפנינו 3 אפשרויות: [1.] לטפס ברגל לבקתת מוסלה בה תיכננו לישון את הלילה הראשון, כ6 שעות הליכה. [2.] לדחות את כל הטיול ביום אחד ולהגיע ללון למחרת בבקתת מוסלה. [3.] לצאת ביום שלמחרת ולעשות את היום הראשון מעט ארוך יותר ממה שתיכננו (מהרכבל העליון ועד לבקתת גראנצ'אר). בחרנו באפשרות השלישית, ונשארנו לישון בבורוביץ את הלילה במלון רילה שהיה נעים ומפנק, עם ארוחת בוקר טובה וספא שפתוח עד 8 בערב. בערב עשינו טיול בעיירה, שנכון לאמצע יוני נראית כמו עיר רפאים. כבר ביום הראשון הופתענו משעות האור, כשמחשיך רק בשעה 22:00. כשהתעוררנו סביב השעה 6 כבר היה אור מלא.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום שני (מבורוביץ- רכבל יסטרבטס [Yastrebets] לבקתת גראנצ'אר [Granchar], 15.5 ק"מ, 9 שעות הליכה ברוטו)

לאחר שינה טובה וערב מפנק, עלינו ברכבל yastrebets לתחנה העליונה, גובה 2365, לוקח כחצי שעה. כבר שם, הנוף מדהים. המשכנו בשביל נוח כשעת הליכה עד לבקתת מוסלה- שם ניתן גם ללון ולאכול. בקתת מוסלה נמצאת במקום יפיפה עם אגמים סמוכים ורקע של הרים מסביב. מבקתת מוסלה מתחיל טיפוס לכיוון הר מוסלה, הדרך מאוד יפה והשביל ברור ונוח. כשעה וחצי לאחר מכן, הגענו לבקתת Sedemte ezera hut. כ100 מטרים לפני הבקתה יש צינור למילוי מים, מה שמאפשר מילוי אם רוצים לטפס לנק' זו עם פחות משקל. הבקתה הזו בסיסית ללא שירותים או מים זורמים בבקתה, המארחת מאוד נחמדה, יש שם תה, אספרסו, שתייה קלה, ומקום לישון. לא שאלנו, אך מאמינים שגם קיים אוכל. מבקתה זו, העלייה למוסלה היא של 200 מטר, לוקחת כארבעים דק. הרבה מהמטיילים עושים יום טיול, מהרכבל להר מוסלה ובחזרה.
מפסגת מוסלה, אנו ממשיכים די לבדנו בשביל, בירידה יחסית תלולה, ההליכה מאוד יפה ובשלב זה ביום אנו מתחילים מקטע של עליות לשיאי גובה ושל ירידות מהם, עד לירידה ארוכה אחרונה לבקתת גראנצ'אר שבגובה 2200 מטר. בכל פעם שעולים ועוברים קו רכס, מתגלה נוף חדש ואגמים, לאורך הדרך יש פריחה יפה בשלל צבעים והשביל ממשיך להיות מסומן בצורה נוחה. גראנצ'אר נמצאת על שפת אגם יפיפה ואפשר לראותה כבר מ3 -4 ק'מ לפני שמגיעים. הירידה אליה קשה לנו, הרגליים עייפות מכל היום, והקילומטרים האחרונים עוברים עלינו עם לא מעט הפסקות. הבקתה בגראנצ'אר מנוהלת על ידי משפחה נחמדה ואדיבה, שחזרו לבולגריה לאחרונה לנהל את המקום לאחר כ20 שנה בספרד. המשפחה דוברת בעיקר בולגרית וספרדית וביתם הצעירה מדברת אנגלית. תיאמנו עמם מראש הגעה בווצאפ במספר +359898466388.
הבקתה עצמה במקום יפיפה, מאוד בסיסית מבחינת התנאים. יש מי שתייה, שירותים בול פגיעה, מקום למילוי מים וצחצוח שיניים בחוץ, אין מקלחות ואין חשמל. המקום מגיש ארוחות טעימות. יש חדרי דורמס עם כריות ושמיכות. נראה שהמקום עובר כעת שיפוץ וניתן לשער שהתנאים ישתפרו בהמשך.
היינו שמחים מאוד לשחות באגם, אך לאורך כל המסלול השחייה בשמורה באגמים אסורה.

יום שלישי (מבקתת גראנצ'אר לבקתת ריבני אזרה [Ribni Ezera], 15.3 ק"מ, 8.5 שעות הליכה ברוטו)

התעוררנו. כהרגלינו אחרונים, לאחר שכל המטיילים עזבו, אכלנו א.בוקר נהדרת. אומלט עם גבינה וסלט, שסגרו את הפינה ויצאנו לדרך. אפשר לבחור מבין שבילים שונים את הדרך להמשך השביל ואנו בחרנו בזה הדרומי ביותר, שלאחר כ100 מטר מתחיל בעלייה תלולה וחשופה לשמש, בין נחלים, עצים מחטניים ופריחה. לאחר כ200 מטר של עליה מגיעים לשביל האדום ומשם מתחיל מקטע נוח יחסית שמשלב עליות קלות וירידות קלות, שברובו על שלוחות. למרות יום מאוד שמשי, יש רוח נעימה שמלווה בדרך. לאחר כ7.5 ק"מ מתחילת הדרך מגיעים לצינור למילוי מים. ה5 ק"מ האחרונים של היום היו בעינינו הכי יפים- נפתחו נוף ומרחבים שמלאים באגמים, סלעים משופעים ופריחת כרכומים סגולים. לאורך כל הדרך עוברים נחלים ויש פכפוך מים נעים ועדיין היה מעט שלג לצידנו ובפסגות. במקטע האחרון השביל הפך להיות סלעי, עם ירידות מעט תלולות. מקטע קצר שדרש הליכה על שלג במדרון, שעורר מעט חשש ודרש מעט זהירות. גם היום הזה מסתיים בירידה תלולה אל תוך עמק עם שני אגמים. כל הירידה מלווה בנוף עוצר נשימה של אגמים, מרבדים ירוקים ונחלים. פריחה בכל הצבעים מקשטת את הדרך. אנחנו מסיימים את היום מעט עייפים אך מסכמים שהיה יום הרבה יותר קל מאתמול. קצת על הבקתה וסביבתה: הבקתה מנוהלת ע"י שני גברים, עם זוג כלבים ידידותיים ולהקת סוסים. בדומה לאתמול, הבקתה עם תנאים בסיסיים, חדרי דורמס וחדרים זוגיים ושירותי בול פגיעה. החלק הטוב בחדר הוא הנוף מהחלון. יש חשמל בבקתה אפשרות להטעין מכשירים והחלק הכיפי והמפתיע- מקלחת חמה. איזה כיף. האוכל היה פחות טעים, אכלנו מרק עדשים בערב ובבוקר סלט וחביתה שהייתה ספוגה (הרבה יותר מדי) בשמן. הסלטים בבקתות בבולגריה מגיעים כמעט תמיד עם עגבניות ומלפפונים חתוכים גס, מעט בצל וגבינה מגורדת מעל.

יום רביעי (מבקתת ריבני עזרא למנזר רילה [Rila monastery], 12.7 ק"מ הליכה [עד לנק' Kirilova Polâna], 4 שעות הליכה ברוטו + טרמפ רכוב של 6 ק"מ נסיעה על כביש למנזר הרילה)

התחלנו את היום בהליכה לצד הנחל, הפריחה בשיאה וריח נעים של עצים מחטניים. לא יכולנו לעצור את עצמנו מטבילה במי הנחל הקרירים במקטע זה. ישנם מספר שבילים (3) שאפשר לבחור בניהם את הדרך למנזר רילה: [1.] ישנו שביל שעולה על הרכס מצפון- מזרח (מימין לאגם כשאנו מסתכלים צפונה) וממנו ניתן להגיע גם למנזר הרילה אך לאחר עליה וירידה תלולה. משביל זה גם ניתן להגיע לפסגת המליוביצה ולבקתת איוון ואזוב. [2.] ישנו שביל שעולה מערבה לאגם smradlivoto ezero ולבסוף מגיע לנק' שבה מתחילה דרך העפר בדרך למנזר הרילה. [3.] אנו בחרנו בשביל השלישי, שיורד הישר אל מנזר הרילה ומתחיל בהליכה צפונה משמאל לאגם וממשיך לאורך כל היום בירידה לצד הנחל. ההליכה בירידה מתונה לכל אורך היום. חלקו הראשון של השביל מדהים ביופיו, עם מפתח לעמק ואט אט נכנסים אל תוך יער שגם מצל לנו את הדרך השמשית. החל מנק' מסוימת, השביל הופך לדרך 4*4 והחלק הזה של השביל הופך להיות פחות אטרקטיבי. ישנה נק' למילוי מים לאחר כמה עשרות מטרים אל תוך דרך ה4*4. הדרך מגיעה לבסוף לכביש בנק' שנקראת Kirilova Polâna. עצרנו לנוח ולאכול בנק' זו במסעדה בקישור המצורף [https://maps.app.goo.gl/8NsKZk...] בתקווה גם למצוא טרמפ למנזר הרילה, שנמצא כ6 ק"מ במורד הכביש. העצירה אצל המשפחה בעלת המסעדה התגלתה כנהדרת. ראשית ליקקנו את האצבעות מהאוכל המצוין שכלל דגי טראוט טריים שדגו אותם באותו היום היישר מהאגם, צ'יפס וסלט מעולה. לאחר הארוחה והקפה, התעניינו עם בעלת המסעדה לאפשרות הקפצה למנזר, שהציעה באדיבות שבעלה בדיוק יורד מטה ויוכל להקפיץ אותנו. משם המשכנו לביקור במנזר הרילה המתוייר, הרגיש משונה לאחר כמה ימים לבד על השבילים להגיע למקום עם המון אנשים ודוכנים למכירה. המנזר עצמו והכנסייה מרשימים בבניה ובמיקום ושמחנו שהגענו למקום.
התכנון היה לישון במנזר ולהמשיך בבוקר בעליה לבקתת איוון ואזוב [Ivan vasov] ומשם יום אחרי לשבעת האגמים ולספרבה בניה. אך בשיחה בווטסאפ עם בעל בקתת איוון ואזוב הוא שיתף שימי שבת וראשון עמוסים מאוד בבקתה והבנו בין השורות שאם נגיע הוא ימצא סידור אך לא בטוח שתהיה לנו מיטה והחלטנו לשנות מעט את התוכניות. באותו יום, ממנזר הרילה לקחנו מונית שירות לעיר דופינקה [Dupinca] ומשם מונית לספרבה בניה [Sapreva Banya] וישנו לילה במלון מפנק.

יום חמישי (טיול יום, ספרבה בניה [Sapreva Banya] לשבעת האגמים)

בבוקר עלינו ברכבל (https://maps.app.goo.gl/68HZXu... - Seven Rila Lakes Lift) לכיוון שבעת אגמי הרילה אך הפעם בלי התיקים, והשלמנו חלק מהיום האחרון למסלול מהכיוון ההפוך לתוכנית המקורית. אגמי הרילה באמת מאוד יפים, השבילים בשמורה ברורים ומטופחים ובסוף שבוע פוקדים את המקום המוני מטיילים, באופן מאוד שונה משאר הדרך בשמורה עד האזור הזה. נהנינו מפיקניק לצד האגם וירדנו חזרה שוב ברכבל למטה לספרבה בניה . צריך לקחת בחשבון שמספרה בניה, אין אוטובוסים לכיוון הרכבל שנמצא כחצי שעת נסיעה מהעיירה, ולכן יש להתארגן על הקפצה עם מונית (הכי פשוט דרך מקום הלינה) או לתפוס טרמפים.

צ'ופרי סוף טיול

- מעיינות חמים בשעות הערב בספרה בנייה: [1.] Kotvata Mineral Pools & Spa Center
[2.] Rila Rock Spa

- פיצה Rado בספרה בניה (https://maps.app.goo.gl/7bsZhY...)

- נחל Dzherman, אפשר לשכשך בו בחלקו העליון במסלול מפלי הסקקביצה בסמוך לבקתת skakavitsa, או בחלקו התחתון, מתוך העיירה ספרה בניה, נסיעה\הליכה קצרה בדרך עפר (https://maps.app.goo.gl/4e4Nkp...).

- גאסט האוס מומלץ בחום בספרבה בניה- Angelkovi (https://www.booking.com/Share-...), מארחים אדיבים בצורה בלתי רגילה, עם מטבח מאובזר שאפשר לבשל בו, חדרים נוחים. מרחק הליכה ממרחצאות המעיינות החמים.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )