תאריך הטיול | August 2021 |
---|---|
משך הטיול | 25 ימים |
עונה מומלצת | קיץ - סתיו |
שלום לכולם.ן!
לפני שאפרט על הטיול עצמו- ישנן נקודות רקע שחשוב להבין:
ישנן כמה דרכים מקובלות לטייל באיסלנד, אך הנפוצה ביותר היא להקיף את האי על כביש שנקרא "הטבעת" (כביש מספר 1). במהלכו כמובן עוצרים לטייל בשמורות טבע, טיולי יום/כמה ימים, פארקים לאומיים, אטרקציות או טיול בכפרים לפי אופי הטיול הרצוי. ההקפה יכולה להתבצע עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון (תלוי עונה או רצון המטיילים). בחוויה שלנו נראה שהקפת האי נגד כיוון השעון היא הצורה המקובלת יותר.
אנחנו ביצענו הקפה מלאה על כביש הטבעת, נגד כיוון השעון, שלקחה נטו 21 ימים עם עצירה בכל המקומות שעינינו אותנו, עליהם אפרט כאן.
מידע כללי וחשוב-
1. טבע: הטבע הוא בחינם. כלומר, כל שמורות הטבע, הפארקים הלאומיים, אזורי טיול וכו' - הם בחינם. אין שום גוף במדינה שלקח בעלות על הטבע. לא צריך כרטיס כניסה לשמורה ואין כרטיסן בהר געש. בהרבה מקומות ישנם מרכזי מבקרים שבהם נמצאים אנשי השמורה - שמסבירים בצורה טובה ונוחה מה ניתן לעשות במקום ולרוב גם מביאים מפה של המקום, והכל בחינם. מכיוון שהטיול באיסלנד סובב סביב הטבע המטורף בה, זו נקודה חשובה ומשמחת.
2.אפשרויות לינה: אפשרויות לינה מגוונות יחסית, ומתחלקות ל3 קטגוריות עיקריות.
מלונות- בדרך כלל מסתכם בכ- 600/700 ש"ח ללילה לזוג. יש יותר יוקרתיים ויש פחות.
גסטהאוסים/חוות/AirBnB - בדרך סביב 400 ש"ח ללילה לזוג. גם כאן יש יוקרתיים יותר ופחות.
קמפינג - בטווח שבין 80 ש"ח ל100 ש"ח ללילה לזוג סה"כ.
* אנחנו כפי שניתן להבין מהכותרת ישנו באתרי קמפינג ברוב השהות שלנו באיסלנד למעט 3 פעמים: בלילה הראשון, באמצע הטיול, ובלילה האחרון - שבלילות אלו ישנו בגסטהאוסים/AirBnB.
3.לינה בקמפינג: ישנן כמה אפשרויות מקובלות לשינה באתרי קמפינג והן:
#אוהל (אם אתם בוחרים לגור באוהל מומלץ להביא אוהל תרמי 4 עונות עם בטנת פוך מבודדת אחרת תקפאו בלילה)
#רכב "קמפר" (רכב שישנים בתוכו) - רכב שמשכירים באחת מהחברות המקומיות להשכרת רכב שמכיל בתוכו מיטה, מקרר קטן, ציוד בישול שהחברה מספקת, חימום ללילה ולפעמים כיור. הרכבים האלו הם ב99% מהמקרים אינם רכבי 4*4 אלא רכבי פרייבט רחבים יחסית שעברו הסבה. (דגמים כמו ניסן nv200, דאצ'יה דוק'ר וכו'..)
# קראוונים.
*ההוצאה היקרה ביותר בטיול היא על הרכב והביטוחים הנלווים לו. לכן, ניסינו לצמצם עלויות בתחום זה כמה שיכולנו. השכרנו דאצ'יה דאסטר (רגילה) מחברת השכרת רכב מקומית,
והפכנו אותה לרכב "קמפר" בעצמנו !!!
הוצאנו מהאינטרנט מידות מדויקות לתא המטען, וידאנו שהמושבים מתקפלים בצורה ישרה ולא בשיפוע, קנינו מראש מזרנים שמתאימים למידות הרכב בדיוק וביקשנו מהחברה הבטחה שהרכב יהיה מדויק ולא "קטגוריה" כפי שנהוג לרוב.
וככה היה לנו בסופו של דבר רכב גבוה, 4*4, שמשמש כ"קמפר" במחיר השכרת רכב רגיל בלי עלויות נוספות.
4.אתרי הקמפינג:
אתר קמפינג טוב מכיל 3 איזורים:
שירותים-מקלחת.
מטבח וחדר אוכל.
מדשאה להחנות את הרכב ללילה.
חלק מאתרי הקמפינג נסגרים בתחילת / אמצע ספטמבר ולכן למטיילים בסוף הקיץ - תחילת הסתיו מומלץ לוודא לפני הנסיעה בשיחת טלפון קצרה האם האתר פתוח והאם יש בו מקלחות עם מים חמים ואזור בישול.
5.סים מקומי: ברוב המקומות יש wifi דיי טוב ובחינם, אבל עדיין מומלץ לקנות כרטיס סים מקומי. חברת השירותים הסלולריים הגדולה ביותר באיסלנד נקראת Simmin וניתן לקנות סים שלה במגוון חנויות, אנחנו רכשנו בחנות ששמה "10-11", נמצאת על הרחוב הראשי "Laugavegur" מספר 116.
6. מחירים: איסלנד נחשבת למדינה יקרה באופן כללי, אבל הטיול בה לא חייב להיות יקר. עם תכנון נכון אפשר לטייל בה גם בתקציב סטודנטיאלי. ישנם כמה מותגים של סופר מרקטים כשהבולטים והנפוצים ביותר הם: נטו, אקסטרה ובונוס. אנחנו מצאנו שהקניות בסופר בונוס הן הזולות והמשתלמות ביותר ויצאו לנו זולות יותר מקניות בארץ. כמובן שלא חייבים להצמד לחנות ספציפית וניתן לקנות גם בסופר-מרקטים מקומיים ומכולות של כפרים. המחירים דיי דומים למחירים בארץ ברוב המקרים. דבר נוסף שחסך לנו כסף הוא העובדה שבישלנו בעצמנו וכמעט לא אכלנו במסעדות.
7. אוכל ומסעדות: נהוג להגיד שבאיסלנד יש "אוכל טוב"/"אוכל טרי"/"כמעט ולא מעובד" וכו'.. מהחוויה שלנו האוכל שם על הפנים, והמסעדות באמת לא מוצלחות (ונתנו כמה צ'אנסים- גם לדברים פשוטים כמו נקניקיות ופיצה וגם למסעדות רגילות). המטרה של הסעיף הזה היא לא להעליב את המטבח האיסלנדי, אלא להגיד שאם אתם מחליטים לבשל לעצמכם במהלך הטיול - ככל הנראה חסכתם הרבה כסף מיותר ולא פספסתם חוויה קולינרית מיוחדת.
8. נהיגה: הכבישים באיסלנד (למעט בסביבה הקרובה של עיר הבירה ריקיאוויק) קשים לנהיגה. הכבישים אינם סלחניים (!) כלומר, אין בהם שוליים ואין להם מעקה בטיחות. לא די בכך שגם הכביש בנוי בגובה של כ1.5 מטר מעל הקרקע והירידה ממנו משופעת וכל הכבישים כמעט בלי יוצא מהכלל הינם דו סטריים חד נתיביים. אם סטיתם מהנתיב - נפלתם מהכביש עם הרכב.
שימו לב שהמהירות המרבית היא 90 קמ"ש והמלצה שלנו - אל תהיו "גיבורים" ותעברו אותה.
מרכז האי הוא אזור לא מיושב שנקרא "ה-High lands", והגישה אליו ובתוכו מתבצעת על כבישים שנקראים כבישי F והם דורשים רכב 4*4. לרוב אין צורך בנהיגת שטח טכנית ומורכבת אבל ניסיון בשטח לא יזיק. בחלק מכבישי הF יש צורך במעבר נחלים עם האוטו על מנת להגיע ליעד, אנחנו העדפנו להימנע ממעברי מים- על חשבון הארכת הדרך אל היעדים.
9. חניה: לחלק מהאתרים המרכזיים ישנה חניה בתשלום (כ750 קרונות איסלנדיות ליום חנייה שלם) כאשר בסמוך לאתרי החנייה המסודרים בתשלום, ישנן חניות חינמיות. ככלל, מומלץ להוריד את האפליקציה parka שדרכה משלמים על חניה באיסלנד בקלות (הפנגו המקומי).
10. אפליקציות מומלצות: parka לחניה, aurora לתחזית אורות הצפון, vedur לתחזית מזג האוויר, nor camp לאתרי קמפינג ברחבי איסלנד.
ישנן כמה וכמה אופציות לחלק את איסלנד ל"אזורים". אין באמת חוקים ברורים אך יש כמה הסכמות. הדרך בה אנחנו "חילקנו" אותה מאוד עוזרת להבין את צורת הטיול שלנו במדינה.
החלוקה הזו היא מעין הכלאה בין אתרי טיול ישראלים לבלוגרים אירופאים.
אזור 1 - דרום מערב (חצי האי רייקאנס עם תוספות).
אזור 2 - דרום מזרח.
אזור 3 - פיורדים מזרחיים.
אזור 4 - אגם מיבאטן וסביבתו.
אזור 5 - החוף הצפוני.
אזור 6 - הפיורדים המערביים.
אזור 7 - חצי האי סיינפלסנס.
אזור מיוחד (ללא מספר)- ה"היי לנדס" / High lands.
נשמע סלט, אבל פשוט ועושה סדר. אצרף מפה של חלוקה לאזורים, ובכל אזור נכתוב את הנקודות שטיילנו בהם בחלוקה לימים והמלצה שלנו כמה ימים כדאי להקדיש לאזור.
** האזורים אינם מדויקים כי שרטטתי אותם בידיים. המטרה שלהם כפי שאמרתי, היא לעשות סדר בבלאגן.
סדר הטיול שלנו היה:
אזור 1 - כניסה להיי לנדס - אזור 2 -אזור 3 -אזור 4 - אזור 5 - אזור 6 - אזור 7.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: 3-4 ימים.
באזור זה ישנם כמה מקבצים של נקודות עניין. המרחק בין המקבצים יחסית גדול והמיקומים לא כל כך נוחים. לכן מתוך כל האזורים באיסלנד, זה האזור שהמעבר בו בין מקבצי נקודות עניין הוא הכי פחות כרונולוגי.
בכל מקרה, ניתן לקחת את כל נקודות העניין ולבנות לעצמכם סדר ביקור שונה. כמובן שגולת הכותרת של האזור הוא הר הגעש ולכן שווה להמתין בקרבת האזור להתפרצות (במידה והוא פעיל בתקופת הטיול שלכם).
נקודות מומלצות באזור 1 וחלוקה מומלצת לימים:
מקבץ 1-
1. גשר אמריקה אירופה Miðlína. גשר קטן שכל קצה שלו הוא לוח טקטוני אחר, ניתן לראות את הלוחות הטקטוניים בצורה חשופה, ולעבור ביניהם.
2. גונובר Gunnuhver. פארק גאותרמי קטנטן. (נק' עצירה בדרך, לא חובה).
3. קריסוביק Krýsuvík. פארק גאותרמי קטן ויפה, מומלץ.
4. הר הגעש Fagradalsfjall. הנקודה המרכזית ביותר באזור הדרום מערבי, שווה להישאר באזור כדי לחזות בהתפרצות כמובן (הר געש פעיל נכון לסוף 2021). מצורף בקישורים : מפה, סיסמוגרף.
מקבץ 2- // נקרא גם "מעגל הזהב"-
1. פארק לאומי טינגווליר Þingvellir. פארק מרכזי. באתר ישנו מרכז מבקרים חינמי שמומלץ להגיע אליו, להצטייד במפה והסברים ולצאת ממנו לטיול באתר. בתוך האתר ישנן כמה נקודות עניין שהמרכזיות שבהן הן: מפל ההוצאה להורג, קניון Almannagja, כנסייה, ואופציה לצלול (בתשלום) באגם בין שני הלוחות הטקטוניים (לא ניסינו בעצמנו).
נ.ב אפשר לראות את הלוחות הטקטוניים בצורה חשופה גם בגשר אמריקה אירופה ביום 1 סעיף 1, לא חייב לצלול שם באגם.
2. מפלי גולפוס Gullfoss. מקום מדהים עם שני מסלולי הליכה קצרים אפשריים, יש במקום בית קפה וחנות מזכרות.
3. העיירה גייזר- (על שמה הגייזרים בעולם). Geysir.
מקבץ 3-
1. העמק המעשן. Reykjadalur gönguleið, דורש הליכה של כשעה לכיוון עד להגעה לעמק עצמו - נחל עם בריכות מים חמות.
2. מכתש קריד Kerid Crater.
3. מפל העזרה Hjalparfoss. מקום רגוע ובעינינו אחד המיוחדים והיפים שיש באזור. מקום ידוע לתמונות חתונה מכיוון שהמפל הוא בעצם חיבור של שני נהרות לבריכה אחת (מטאפורה לשניים שהופכים לאחד).
כפי שכתבתי בתחילת הפרק, זהו האזור המורכב ביותר מבחינת סדר התקדמות בין מקבצי נקודות העניין. לכן מומלץ לעבור עצמאית על כל הנקודות הנ"ל באופן ביקורתי ולנסות להרכיב לעצמכם את סדר ההתקדמות באזור זה. כמובן שהכניסה לכל הנקודות חינם לחלוטין.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: 2-3 ימים.
ככלל - ההיי לנדס מלאים בשמורות טבע ואיזורים מדהימים ביופיים וניתן לבלות בהם המון זמן.
הכניסה והתנועה באזור ההיי לנדס (מרכז האי) מתבצעת על כבישים משובשים שנקראים כבישי F והם דורשים רכב גבוה עם 4*4.
ישנן שמורות מסוימות בהיי לנדס (לאקי-ת'ורסמורק, אסקיה) שהכניסה אליהן דורשת נהיגת שטח קשה וחציית נהרות סוערים ועמוקים. ישנן חברות מקומיות שמציעות טיולי יום לשמורות אלו, והן ייקחו אתכם מנקודות מסוימות לטיולים בשמורה עם רכבי שטח שנקראים "סופר ג'יפים" בעלות ממוצעת של כ900 שקלים לבן אדם. אנחנו בחרנו שלא לטייל בשמורות האלו ולהתמקד בשתי שמורות טבע ספציפיות:
1. קרלינגרפול Kerlingarfjöll- נסיעה של כשעה וחצי מאזור העיירה גייזר, נסיעה על כביש F35, אין מעבר נחלים בדרך בכלל. שמורת טבע מדהימה ביופיה, שילוב של חולות אדומים, קרח ונהרות מים רותחים. נראה כמו עולם אחר. מומלץ ונפלא.
כשעה ורבע נסיעה משם (לעומק ההיי לנדס) ישנו מקום מומלץ נוסף שנקרא Hveravellir שהוא מעין מים חמים מומלץ. באופן כללי, בימים של כניסה ויציאה מההיי לנדס, מומלץ להתחיל בנהיגה כמה שיותר מוקדם בבוקר.
1. לנדמאנלאוגר Landmannalaugar- אולי השמורה המפורסמת ביותר באיסלנד בעיקר בגלל הטרק שיוצא ממנה - "טרק לנדמאנלאוגר - ת'ורסמורק". עם זאת, לא חייב לעשות את הטרק כדי לטייל בשמורה. השמורה עצמה ענקית, וגם הנסיעה אל מרכז המבקרים היא בעצם טיול בשמורה עצמה (הכל לפי הסברים של ריינג'רית השמורה שפגשנו במקרה). בנסיעה אל מרכז המבקרים ישנן 3 תחנות מומלצות לעצור בהן בשמורה:
- סיגולדופוס Sigoldufoss, עמק מפלים שנראה כמו גן עדן.
- מכתש בלאילור Bláhylur, דורש הליכה קטנה, מכתש געשי מלא מים.
- אגם Frostastaðavatn, אגם יפה שלידו יש גבעה עם נוף יפייפה.
ניתן להגיע לשמורה הזאת מבלי לנסוע במעברי מים בכלל !
נסיעה דרך כבישים - F26 - F208 (כלומר להגיע לשמורה מצפון לדרום). מאריך את הדרך מעט אבל לא חוצים שום נהר בדרך.
כאשר מגיעים למרכז המבקרים, ישנן 2 חניות. חנייה קרובה וחניה רחוקה. ביניהן מפריד נחל. אפשר להחנות בחנייה הרחוקה וללכת ברגל (על גשר מסביב) ולהגיע, ואפשר לחצות את הנחל עם הרכב ולהחנות בחנייה הקרובה. לשיקולכם, מעבר הנחל הזה לא חשוב ולרוב עוברים אותו בשביל הכיף.
בשמורת לנדמנלאוגר ניתן לעשות טיול יום מעגלי ולוקח כשעתיים. רמת קושי קלה.
כמובן שמומלץ ללכת למרכז המבקרים ולקבל (בחינם כמובן) הסבר מלא על אופציות הטיולים באזור. בנוסף, בשמורה (צמוד לחניות) יש מעין חם מיוחד מאוד-
זורמים אליו 2 מקורות מים שונים, זרם קפוא (מקרחון שמפשיר) ומים רותחים מבטן האדמה. המים מתערבבים בבריכה הזאת ולכן נעים לשהות בה, חלום.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: 3-4 ימים.
נקודות מומלצות באזור 2 וחלוקה מומלצת לימים:
מקבץ 1 - // "יום המפלים"
1. מפל גליופרביו Gljufrabui - מפל גבוה ויפה חבוי בתוך סלע.
2. בסמוך (הליכה קלה) למפל גליופרביו, נמצא מפל סלילנדפוס Seljalandsfoss, שידוע בכינויו "מפל ה360" מכיוון שניתן להקיף אותו מסביב ב360 מעלות. מקום מדהים אהבנו מאוד.
3. מפל סקוגפוס skogafoss- לפי אחת האמונות הנורדיות, מאחורי המפל הזה יש תיבת אוצר ענקית, שאנשי הכפר ניסו פעם להוציא בעזרת קרס, אבל מרוב שהתיבה כבדה, נתלשה הידית שעליה הניחו את הקרס. את הידית הם תלו על דלת הכנסייה של הכפר. המפל יפייפה, וביום שמשי ניתן לראות ברסיסים שהוא מתיז קשת בענן מושלמת. מומלץ לטפס לראש המפל (כ450 מדרגות) ולטייל באשדות למעלה.
4. מפל קברנופוס Kvernufoss- מפל יפה - שימו לב שישנו סולם שמשמש את המטיילים במקום למעבר גדר בקר בן 4 מדרגות, מה שהופך את הטיול במפל זה ללא נגיש לנכים.
5. קרחון סולהימיוקול Solheimajokull- לסיום "יום המפלים" ולגיוון - ניתן לטייל בקצה הקרחון, יפה ומומלץ !!!
מקבץ 2 -
1. מצוקי דריהולי Dyrhólaey (בעונה, יש שם פאפינים).
2. החוף השחור Reynisfjara Beach - במקום יש עמודי משושים ענקיים שניתן לטפס עליהם ולהתיישב. חוף מאוד יפה.
# ישנה נסיעה בין נקודות 1-2 לנקודות 3-4 #
3. קניון פידררגליופור Fjaðrárgljúfur- טיול רגלי קצר ויפה בקניון געשי מרהיב.
4. "אדמת הכנסייה" Kirkjugólf - אדמת משושי בזלת בהירים באמצע מדשאה, נראה כמו ריצוף של כנסייה (למרות שנוצר באופן טבעי בפעילות געשית) ומשם שמו.
מקבץ 3 -
1. מפל סקפטפל Skaftafell - כדי להגיע למפל צריך ללכת כ40 דקות עלייה ברמת קושי קל-בינוני. ההליכה מתחילה ממרכז המבקרים, חוץ מהמפל היפה אפשר גם ללכת ברגל לקרחון כחצי שעה הליכה מישורית קלה.
2. לגונת הקרחונים Jökulsárlón - אזור מרהיב ביופיו. שברי קרחון (אותו קרחון מסקפטפל) נופלים לתוך לגונה יפייפיה. במקום מושבות של כלבי ים.
3. חוף היהלומים Diamond beach- הקרחונים מהלגונה נסחפים לים, וחוזרים עם הגלים לחוף. כך נאספים על חוף ים שחור שברי קרחונים. מחזה מדהים. מרגיש כמו ללכת בתערוכת פסלים של הטבע, ממש לא רצינו ללכת משם.
*** הגעה לאזור הבא (אזור מספר 3 - הפיורדים המזרחיים) דורשת נסיעה ארוכה של כ4-5 שעות. לכן, מומלץ לסיים את הטיול בחוף הדרומי בנקודה מזרחית ככל האפשר, ואת יום הנסיעה לחלק עם עצירה בדרך באזור שנקרא Stokksnes. זהו אתר הטבע היחיד שגבו מאיתנו תשלום בכניסה אליו מכיוון שיש בפנים כפר ויקינגים משוחזר. לא שמורת טבע מומלצת או יפה במיוחד ולדעתנו בזבוז זמן וכסף. כן ממליצים לשבת בבית הקפה בכניסה (איפה שמשלמים על הכניסה לשמורה) ולשתות קפה/ בירה כעצירה בדרך לפיורדים המזרחיים.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: 2-3 ימים.
האזור המזרחי של איסלנד מוגדר כמחוז בפני עצמו - להרחבה: https://he.wikipedia.org/wiki/...
מומלץ לדעת מהו פיורד ואיך הוא נוצר לפני ההגעה לאזור כדי להוסיף להתפעלות מהיופי:
https://he.wikipedia.org/wiki/...
באופן כללי ניתן לקצר משמעותית את הנסיעות בתוך אזור זה, אבל אנחנו ממליצים שלא לעשות זאת, ולנסוע דווקא בדרכים לאורך הפיורדים, נופים מדהימים.
בנוסף, מהאזור הזה ואילך, למעט אזור 7, הסיכויים לראות את הזוהר הצפוני עולים משמעותית בעקבות התרחקות מזיהום אור. מומלץ להצטייד באפליקציית aurora ששולחת התראה במידה וישנו סיכוי לראות את הזוהר הצפוני באזור בו אתם נמצאים.
באזור זה נקודות דלילות יחסית, אך הנסיעות ממקום למקום יפות בצורה לא רגילה.
נקודות מומלצות באזור 3 וחלוקה מומלצת לימים:
מקבץ 1-
1. הר הפירמידה Bulandstindur - נקודה לעצור בשולי הכביש. הר בצורת פירמידה, שלפי אמונה נורדית והסבר שקיבלנו מאנשים הסתכלות עליו מעניקה אנרגיות טובות וכוחות מיסטיים.
2. מפל קליפברקו Klifbrekku - מפל מדרגות ענק ויפה, במקום ספסל פיקניק פסטורלי עם נוף לפיורד. הנסיעה לשם קצת מפותלת אבל נקודה וואו.
מקבץ 2-
1. העיירה סיידיספיורדור Seydisfjordur - עיירה ציורית ויפה הממוקמת בתחילת עמק יפה, במקום בתי קפה ואפילו 2 ברים קטנים שפתוחים עד 22:00/23:00 העיירה עצמה צבעונית ויפה ומומלץ לעשות בה הליכה רגלית לאורך הנהר.
2. Tvísöngur - מבני אבן קטנים, מגיעים אליהם בהליכה קצרה ממרכז העיירה או ברכב, נקודה נחמדה של פסל סביבתי בצורת מבני אבן קטנים שכשמדברים בתוכם הם מחזירים הד. נקודה נחמדה לסיבוב רגלי בעיירה, לא במיוחד.
3. Bjolfur - נקודת תצפית יפה על הכפר.
מקבץ 3-
1. טיול יום לבריכת סטדרורד Stórurð- בריכה מים בצבע טורקיז שבתוכה סלעים ענקיים. שימו לב, יש כמה דרכים מקובלות להגיע לבריכה הזאת, כולן ארוכות יחסית, אנחנו הלכנו בדרך של 4.6 ק"מ כיוון. ההליכה אל המקום היא לאורך הפיורד (כלומר עולים את הפיורד ברגל). מקום יפייפה. מומלץ להתחיל את המסלול יחסית מוקדם, להצטייד במים ואוכל ולוודא שאתם ביום עם מזג אוויר טוב. לנו לקח 4 שעות מקצה לקצה והלכנו בקצב מהיר.
2. Borgarfjörður Eystri - כפר קטנטן עם בתים בעלי גגות דשא ופסלים מעץ, לא חובה, מומלץ לנצל את הזמן בשביל טיול היום לסטדרורד.
3. קניון סטודלגיל Stuðlagil Canyon - הנקודה לא קרובה גאוגרפית לנקודות האחרות במקבץ 3 וניתן לעשות אותה כעצירה בדרך לנסיעה לאגם מיבטאן. על מנת להגיע לנקודה עצמה יש ללכת כרבע שעה מחניית הרכבים לקניות עצמו, מקום יפייפה, קניון שקירותיו הם עמודי בזלת משושים. המקום התגלה רק לפני כמה שנים כשהתחילו לנתב מים מהנחל הזורם בקניון לטובת תחנת חשמל הידרואלקטרית, הדבר הוריד את מפלס המים ונחשפו הקירות היפים.
*** באזור הפיורדים המערביים גם ישנו יער שממנו ניתן לצאת לטיולי יום (בעיקר למפל שנקרא הנגיפוס). אנחנו החלטנו לוותר על האזור הזה מכל מיני סיבות, בעיקר כי לא מצאנו טיולים מומלצים באזור זה, אבל לשיקולכם האישי. בכל מקרה- מומלץ ומעניין לקרוא על יערות באיסלנד, ועל הימצאות עצים באיסלנד באופן כללי.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: חצי יום בדטיפוס ואסבירג'י + 1-2 ימים באגם וסביבתו
לפני ההגעה לאגם עצמו, מומלץ (מאוד) ויהיה נכון תכנונית גאוגרפית להוסיף חצי יום טיול ל2 נקודות יפות -
מפל דטיפוס Dettifoss - למפל דטיפוס מומלץ להגיע מהגדה המזרחית, למרות שהכביש בצד זה משובש ומעצבן. התצפית משם יפה מאוד. זהו המפל העוצמתי ביותר באירופה (עוצמה נמדדת לפי כמות מים בשנייה).
שמורת הטבע אסבירג'י Ásbyrgi. אזור יפה, יש מרכז מבקרים (הכל הכל חינם הכל אם היה ספק עד עכשיו) שם תוכלו לקבל הסבר על 2 אופציות הטיול המפורסמות ביותר באתר והן: טיול על התנשאות קרקע מדהימה וטיול באגם קטן עם ציפורים מיוחדות. אם אין לכם הרבה זמן במקום נמליץ לוותר על האגם שהיה נחמד אבל לא חובה בכלל.
מכאן אפשר לעבור חזרה לאגם מיבטאן-
הנקודות באגם יחסית קרובות ודורשות נסיעה קצרה מאחת לשנייה, לכן, אם רוצים, ניתן לסיים את כל נקודות העניין שבסביבת האגם ביום אחד. עם זאת, אנחנו ממליצים לרווח את משך הטיול באגם ליום וחצי / יומיים כדי להנות כמו שצריך מכל מקום ובאמת לא לפספס שום נקודה.
*** חשוב- במקום ישנם ברחשים רבים שאינם עוקצים אבל נכנסים לפה ולאף ובאופן כללי לא כיף איתם. לכן מומלץ להצטייד עוד מלפני ההגעה לאגם ברשת ציידים. רשת שמכסה את הראש וככה הם לא מפריעים בכלל. ניתן למצוא בכל סניף של תחנת דלק N1 ובחנויות טיולים. צריך לעלות גג גג 1000 קרונות (25 ש"ח) אבל אפשר למצוא בפחות.
נקודות מומלצות באזור 4 :
1. מכתש קרפלה Krafla - מכתש געשי שבתוכו אגם.
2. פארק לירנוקור Leirhnjukur - טיול רגלי של כשעה וחצי בשדות לבה, מקום יפה מאוד.
#באזור יש פסל סביבתי של מקלחת, שיוצאים ממנה מים חמים מבטן האדמה- נחמד לעצור שם לרגע זה ממש על הדרך, נקרא: Perpetual Shower.
3. אזור גאותרמי חבריר Hverir - הנקודה בה קרום כדור הארץ היא הדקה ביותר, מהאדמה נפלטים גזים בכמויות, מסריח שם מאוד אבל יפה ומרשים מאוד, גם אם כבר ראיתם המון פארקים גאותרמיים.
4. הספא של האגם Mývatn Nature Baths - למי שרוצה להתפנק, בריכות של מים רותחים. (אין הנחת סטודנט).
5. מכתש חברפיאל Hverfjall - עולים לשפת המכתש וניתן להקיף אותו בהליכה- כ3 ק"מ מסלול קל (העלייה בהתחלה קצת תלולה אבל לא משהו דרמטי) סה"כ ידידותי מאוד קליל ויפה.
6. פארק דימבורגיר Dimmuborgir - הליכה רגלית של כשעה, בפארק ישנה תצורת סלע מפורסמת שנקראת "הכנסייה". מקום יפה, ממש מרגיש כמו תערוכת סלעים בטבע. מומלץ.
7. טיול רגלי יפה מאוד (מומלץ בבוקר לפני שהברחשים מתעוררים) ב- Skutustadhir. על שפת האגם, ממש יפה ומומלץ (להצמד למסלול הצהוב שנקרא KLASAR).
8. Skútustaðagígar - מקום קטן שבתוכו המון מכתשים קטנים שלמים.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: 1-3 ימים.
נקודות מומלצות באזור 5 וחלוקה מומלצת לימים:
מקבץ 1-
1. מפל האלים Goðafoss - ניתן לתצפת על המפל משני צדדים שונים, שביל ההליכה בין הצדדים לוקח כ10-15 דקות וניתן גם לנסוע עם הרכב. שני הצדדים יפים מאוד.
2. סיור ליוויתנים בהוסאביק Húsavík - מאוד תיירותי. אנחנו נסענו בכל זאת בגלל שמאוד רצינו לראות לוויתנים ובאמת ראינו להקת פיילוטים, דולפינים וליוותן ראשן גדול ראש. יחסית יקר, 3 שעות נסיעה שבתכלית מתחלקת לשעה אחת לשוט לאזור הליוותנים, שעה לחפש אותם, שעה לחזור. החברות המקומיות לא מאמינות בסונרים ולכן הם מסתמכים על מזל ומשקפת מה שמקטין את הסיכוי לראות לוויתנים דרמטית למרות ההמצאות הגבוהה של הלוותנים באזור. מומלץ לא לסגור מראש אלא להגיע למשרדי החברות הגדולות (gentle giant וnorthen sail) ולהזמין במקום. (יש הנחות סטודנט*).
3. מוזיאון לוויתנים בהוסאביק - מוזיאון קטן ויפה, מומלץ להשקיע במקום כשעה וחצי מקצה לקצה (אם מגיעים לשם עם כרטיס לשייט ליוויתנים מקבלים הנחה של כ20% - ככה או ככה לא יקר).
4. ספא גיאוסי בהוסאביק GeoSea - בריכת אינפיניטי גיאותרמית עם סאונה יבשה, חוויה מצוינת והמקום מטופח ונקי, יש הנחת סטודנט (מחיר רגיל כ120 ש"ח לאדם ועם הנחה 75 ש"ח).
מקבץ 2- // אקוריירי בירת הצפון
1. אקוריירי עצמה קטנטנה ונחמדה מאוד ויש בה אחלה בתי קפה ורחובות יפים וכייפים. אנחנו ממליצים להחנות את הרכב בתחנת דלק N1 בכניסה לעיר, להחליף לנעלי ספורט ולעשות הליכה על הטיילת של העיר. לוקח כ45 דקות כיוון, מאוד מאוד מומלץ אם יש מזג אוויר טוב.
2. Akureyri Botanical Garden אחת הנקודות הנחמדות בעיר היא הגן הבוטני שמומלץ לטיול של כשעה, במקום בית קפה טוב.
3. טרק יומי סולור Súlur - הר שמשקיף על אקוריירי ולו 2 פסגות. ההגעה לפסגה הנמוכה יותר לוקחת כשעה וחצי ואם רוצים אפשר להמשיך עוד שעה למעלה עד לפסגה הגבוהה ביותר. למעלה יש אזורים מכוסים בקרח וממש בסוף ישנה עלייה תלולה יחסית. מסלול יפה, הסימון לא כל כך מקצועי אבל מומלץ לגמרי !
מקבץ 3-
אנחנו נסענו מאקוריירי ישירות לפיורדים המערביים, מה שלקח לנו יום שלם של נסיעה (יפה בטירוף חשוב לציין). בדרך עצרנו בנקודה קטנה ומומלצת מאוד- Kolugljúfur Canyon.
# לאמיצים, ניתן להגיע לFlateyjardalur ולטייל בכללי בשמורה שלאורך כביש F899 אבל שימו לב שיש חציית נהרות עמוקים בדרך - ספרנו בערך 9 נהרות לכיוון. אין טיולים רגליים אלא טיול ג'יפים. אם ממשיכים בכביש עד לסופו אפשר להגיע לחוף שנקרא Flateyjardalur Beach.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: 2 ימים.// ישנה אפשרות לטייל באזור זה הרבה מעבר ליומיים - הרחבה על כך בהמשך.
האזור המבודד ביותר באיסלנד. הפיורדים המערביים מתחלקים לשני חלקים -
#חלק ראשון - שמורת טבע הורסטרנדיר Hornstrandir - אזור טבע מבודד לטרקים ארוכים בדרך כלל, גישה לשמורת הטבע הזו היא באמצעות סירה בלבד והתנועה בה רגלית בלבד. ניתן לבצע במקום טרקים מגוונים, חלקם של מעל שבועיים. מי שבוחר להיכנס צריך לקחת בחשבון כמה דברים (מקומות שינה- לרוב אוהל שצריך לסחוב על הגב, מזג אוויר לא צפוי ואגרסיבי לרוב, זמני הגעת ועזיבת סירות וביטולי סירות חוזרות, רשימות ציוד מומלצות באינטרנט, טלפון לוויני, ועוד ועוד..)
אנחנו בחרנו לא להגיע לשמורת הטבע הזו כי הלוגיסטיקה והתכנון הנדרשים לטייל בה נראו לנו מוגזמים מידי בשבילנו, אולי בעתיד נחזור לעשות שם טרק באופן ספציפי.
#חלק שני - כל האזור הדרומי של הפיורדים.
אם אתם בוחרים כמונו לוותר על החלק הראשון (שמורת הטבע הורסטנדיר) כמות נקודות העניין בפיורדים מצטמצמת דרמטית. בנוסף, הנסיעות באזור ארוכות וקשות בגלל היותו פראי, מבודד וכמעט לא מיושב. מאוד אהבנו את הפיורדים המערביים (בילינו בהם כיומיים נטו), אבל אם אין זמן ובתכנון הטיול יש צורך לוותר על אזור כלשהו, תשקלו (בלב כואב) לוותר על האזור הזה.
נקודות מומלצות באזור 6 וחלוקה מומלצת לימים:
מקבץ 1-
1. בית קפה Sorcery cafe - בית קפה מצוין להתרעננות מנסיעות, שוקו חם מפנק עם קצפת.
2. ג'קוזים חמים Drangsnes Hot Pots - שלושה ג'קוזים על שפת הים באוויר הפתוח שבתוכם מים חמים גאותרמיים מתחלפים. אפשר להגיע עם הרכב לשם ולהכנס פשוט - הכל בחינם וחופשי כרגיל.
מקבץ 2-
1. מפל ואלגיל Valagilsfoss bílastæði - הליכה קלה של כ2 ק"מ למפל נחמד בעמק.
2. מפל דיניאנדי Dynjandi - בעיניי המפל היפה ביותר באיסלנד. מפל מניפה ענקי, ניתן להגיע אליו בהליכה בעלייה של כחצי שעה מנקודת החנייה. המפל בולט באזור ורואים אותו כבר מהכביש. מקום מדהים. למטה ספסלי פיקניק שגם מהם ניתן כמובן לראות את המפל מרחוק.
3. בריכה חמה Reykjafjarðarlaug Hot Pool - נביעת מים חמים טבעית שמשכו לתוך בריכת אבן. מחנים את הרכב במקום ונכנסים חינם וחופשי.
מקבץ 3-
1. "החוף האדום" Rauðisandur Beach - לא להגיע (!). הנסיעה למקום עוברת בכביש 614 שהוא מוגזם אפילו לאיסלנד, מאוד מסוכן ולא ניתן להגיע לחוף עצמו בגלל ענייני גאות ושפל. נסיעה מיותרת.
2. (שהוא בעצם 1, כי סעיף 1 במקבץ זה היה דיס-המלצה) צוקי לטרביארג Latrabjarg. בעונה, נקודה שבה ניתן לראות המון פאפינים. שימו לב, הנסיעה לאזור מומלצת ברכב גבוה בגלל שהכביש משובש מאוד מאוד. הצוק נחשב לנקודה המערבית ביותר באירופה (למרות שהאיים האזוריים של פורטוגל מערביים ממנו*). אם מגיעים בשיא הקיץ, הצוק מלא ציפורים.
### חשוב להבין, הנסיעות עצמן בפיורדים המערביים זה דבר מיוחד בפני עצמו, מומלץ לנסוע באיזי ולעצור הרבה.
זמן ביקור מומלץ באזור זה: 1-2 ימים.
ההגעה לאזור הזה (אם מגיעים מהפיורדים המערביים) אפשרית בנסיעה / במעבורת. שתי האופציות לוקחות בערך אותו זמן (6 וחצי שעות) לשיקולכם.
נקודות מומלצות באזור 7 וחלוקה מומלצת לימים:
אזור חצי האי סיינפלסנס קטן יחסית ומכיל בתוכו הרבה נקודות עניין. עם תכנון נכון אפשר להרוויח את כל האזור ביום אחד. קחו בחשבון שהכוונה היא ליום טיול נטו- אני לא מחשיב תכנון הגעה מהפיורדים ונסיעה לריקיאוויק במנהרה התת ימית. בנוסף, כל חצי האי מלא במסלולי הליכה ספונטניים, אז אם מצאתם שילוט באזור יפה, תעצרו שם את הרכב ופשוט לכו עם הדרך. רוב מוחלט של המסלולים הם מעגליים.
בחצי האי סיינפלסנס ישנו מרכז מבקרים שנפתח בכל יום בשעה 11. ניתן להגיע ולקבל הסברים ומפה של האזור (חינם כרגיל). אפשר לעשות את הנקודות שאני כותב כאן - שזה בעצם מה שהסבירו לנו במרכז המבקרים.
מקבץ 1-
1. הר קירקיופל Kirkjufell - הר מוארך שמנקודה מסוימת נראה העל צורת חרוט מיוחדת ויפה. (בשביל תצפית אידיאלית צריך להגיע רגלית למפלי kirkjufellfoss).
2. מכתש סקסהול Saxhóll Crater- עלייה קלילה למכתש יפה עם צורה מושלמת.
3. חוף Djúpalónssandur - במקום שברים של ספינה בריטית, חוף שחור יפייפה ומשחק לתיירים שמגיעים לחוף - שמציג סלעים גדולים על הקרקע, כדי להתקבל להיות איש צוות בסירה צריך להרים את אחד הסלעים לגובה מותניים. ישנם ארבעה סלעים, מסודרים מהקטן לגדול, וככל שמצליחים להרים סלע כבד יותר, ככה מתקדמים בתפקידים שאפשר לעשות בסירה.
4. הליכה בין עיירה ארנרסטפי Arnarstapi לעיירה הלנר Hellnar. ההליכה קלה של כ40 דקות כיוון, מתחילה בפסל "מגן האי" בארנרסטפי. כשמגיעים לסוף השביל בהלנר יש בית קפה מיוחד מאוד ומומלץ.
5. נקיק Rauðfeldsgjá Gorge - נקיק בהר שבתוכו עובר נחל קטן, אפשר ומומלץ להכנס לתוך הנקיק וללכת בפנים קצת עד שזה נהיה קלסטרופובי. חוויה מגניבה והמקום באמת מרשים ביותר.
6. הכנסייה השחורה Búðir - מקום שהפך להיות נקודת עניין דיי שגורה בחצי האי סיינפלסנס. מקום יפה, אבל לא חובה בכלל.
7. חוף כלבי הים Ytri Tunga - חוף שיש בו סיכוי גבוה מאוד לראות כלבי ים.
מקבץ 2 - אמנם מחוץ לחצי האי סיינפלסנס, אבל אין מקום אחר להכניס את המקבץ הזה:
1. מכתש גרברוק Grabrok.
2. מפל הילדים Barnafossar.
3. מפל גלימור Glymur Waterfall- כדי להגיע למפל צריך לחצות נהר סוער בהליכה על בול עץ תוך כדי העזרות בכבל, לאחר מכן הליכה עד להגעה לנחל נוסף, לא סוער, אותו צריך לחצות יחפים כי הוא מגיע לגובה ברכיים. לאחר מכן ישנה עלייה עד הגעה למפל. אנחנו העדפנו לוותר על הגיבוש הזה, אבל אם אתם רוצים להגיע למפל, קחו בחשבון שזו הדרך היחידה.
### לאחר סיום הטיול באזור חצי האי סיינפלסנס, באופן כללי - נגמרה ההרפתקה! נוסעים חזרה לריקיאוויק ובעצם משלימים מעגל מלא - סיימתם להקיף את איסלנד ! תחושה מיוחדת, חכו ותראו.
לאחר השלמת ההקפה של המדינה - חוזרים בחזרה לריקיאוויק.
אם בתחילת ההקפה עוד לא הספקתם להסתובב בה, לדעתנו יום אחד מספיק כדי למצות אותה כמו שצריך. ישנן כמה המלצות בעיר שלדעתנו חבל לפספס- (שימו לב שבריקיאוויק לעומת שאר המדינה יש מקומות עם אוכל טוב, אבל גם לא כולם, אלו ההמלצות שלנו)
1. מסעדה תאילנדית - Noodle Station נמצאת בכתובת : Laugavegur 103, 101 Reykjavík, איסלנד. מקום מומלץ, זול יחסית, אוכל מטורף, פשוט כיף.
2. בית קפה - SandHolt נמצא בכתובת : Laugavegur 36, 101 Reykjavík, איסלנד. מאפים טריים וטעימים מאוד, מקום שניתן לשבת בו (לא טריוויאלי), מחירים זולים ואווירה טובה.
3. שוק אוכל קטן ונחמד (נמצא על הנמל ויחסית רחוק משאר הדברים שיש בעיר, מומלץ להגיע עם רכב). סטייל אוכל רחוב, בעיקר דגים ובירה, יקר יחסית. נמצא בכתובת : Grandagarður 16, 101 Reykjavík, איסלנד.
4. אגם טיורנין - נמצא בכתובת Tjörnin 101, Reykjavík, איסלנד. קשה לפספס אותו. המון ברווזים וברבורים מאוד יפה.
5. בר לילה של צעירים שנקרא Bravo - נמצא בכתובת Laugavegur 22, 101, 101 Reykjavík, איסלנד. תזמינו את בירה עם חתיכת תפוז לא תצטערו.
באופן כללי להסתובב ברחוב הראשי ובנקודות הרישמיות (כנסיית הדלגרים, בית הפרלמנט וכו') בנוסף להמלצות שנתנו פה, אמור לקחת בערך יום. יותר מזה לדעתנו אפשרי, אבל שווה לשקול להשקיע יום אחד ולא מעבר.
לסיכום,
איסלנד מדהימה! אנחנו נהננו מכל רגע בה! כמובן יש נקודות נוספות ושמורות נוספות שאפשר להוסיף לטיול.
נשמח להעביר למי שמעוניין את רשימת הנקודות שלנו בגוגל מאפס.
אלו הנקודות שעניינו אותנו והתאימו לנו בתכנון. מקווים שסיפור הדרך שלנו עזר לכם.ן,
תהנו!!!
עומר ואור
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם