תאריך הטיול | September 2024 |
---|---|
משך הטיול | 6 ימים |
בספטמבר 2024 יצאנו אני עם בת זוגתי לטרק סובב שטובאי. אנחנו מטיילים מנוסים אחרי כמה טרקים באירופה. ההחלטה התקבלה אחרי חיפוש ברשת של טרק ארוך והמלצות באתר זה.
סובב שטובאי הנו מונט בלאנק של אוסטריה ועובר ברכס סביב עמק שטובאי / ליד קרחון שטובאי. ניתן לעשות את הטרק ב 6 ימים מלאים. המסלול הקלאסי כנגד כיוון השעון (אפשר לעשותו הפוך) עובר בין בקתות. ישנן כמה נקודות גישה לטרק ולמעשה אפשר להתחיל/ לסיים מכל בקתה - לעלות ברגל או ברכבל. רכבלים: העיקרי - עיירה Fulpmes עם רכבל Shlick 2000 בנקודה מזרחית של הטרק, רכבל בעיירה Neustift נקודה מערבית של הטרק, רכבל שלישי Bergbahnen אל הבקתה Dresdner באמצע המסלול. כדאי להשתמש ברכבלים - לחסוך עליה/ ירידה. המסלול מחולק לשלבים = ימים עם הליכה ממוצעת של עד 15 ק"מ ליום ועליה/ ירידה עד 1000 מ'. בקתות לרוב dormitory אך יש גם חדרים זוגיים - Dresdner, Neue Ragensburger. בבקתה אפשר להזמין לינה + חצי פנסיון (ארוחת בוקר וערב). יש אפשרות לחצי פנסיון מוקטן – מעט יותר זול. להליכה במשך היום מקובל ברוב הבקתות להכין כריכים (מקבלים שקיות נייר בא. בוקר). אלטרנטיבה - א. צהריים בבקתות שעוברים במסלול (יש מעט).
a. לחודשי קיץ כדאי להזמין את הבקתות כמה שיותר מראש, לספטמבר אפשר גם כחודש לפני. לרוב כל המקומות נתפסים ואי אפשר ספונטנית להגיע. יש אתר טרק שמרכז את הבקתות, לחלק - הזמנה ישירה ופשוטה באתר, לחלק (Sturkenburger, Franz Senn ו Dresdner) חייבים לשלוח מייל ולהמתין כמה ימים לאישור. תשלום בהגעה לבקתה - משלמים באשראי או מזומן (בחלק חובה). בהזמנה משאירים התחייבות באשראי, אי הגעה / ביטול לא בזמן – מחייבים 10E. עלות לינה לאדם בחדר זוגי עם חצי פנסיון סביב 90E, משתנה בין הבקתות ובהתאם להזמנה (אוכל). אוכל פשוט אך משביע.
b. מזג האוויר יכול להיות הפכפך מיום שמשי יפה וחם מאד עד גשם וסערת ברקים ושלג. כמו שאומרים המטיילים - אלפים!!! כדאי להיערך לכך מראש. וכמובן המסלול יכול להשתנות בעקבות זאת, אך הכלל הוא שחובה להגיע לבקתה בערב עד 18:00 אחרת אין א. ערב/ לינה (רוב הבקתות מוזמנות ואין בד"כ מקום נוסף). בכל מקרה מכל בקתה יש ירידה למטה במידה ומתחיל להיות פחות נסבל. אתר הטרק נותן תחזית + תצפיות ממצלמות בזמן האמת. אתר נחמד נוסף – Meteoblue שמטיילים אוסטריים משתמשים בו ונותן תחזית אמינה יחסית (יש גם אפליקציה)
c. שווה להביא מקלות הליכה. טסנו עם מקלות מפורקים בתרמיל יום, בכבודת יד.
d. מים בבקתות ראויים לשתייה. מילאנו ככה את הבקבוקים שלנו לאורך כל המסלול אין מים למלא. נוכחות כבשים ברוב המסלול מצמצמת אפשרות מילוי מזדמן/ מצריכה שימוש בפילטרים.
e. בכל בקתה יש מאגר של נעלים (קרוקס). חבל לסחוב או מקסימום אפשר להשתמש בגרביים עבות.
f. בבקתות יש מקלחות לפעמים בתשלום – מטבע של 1 אירו, מספיק ל 5 דקות.
g. כדאי להביא ספרים/ משחקים. בהגעה מוקדמת לבקתה נשאר זמן רב שמבלים במשחקים (קלפים, קופסה – יש בבקתות לרוב), שיחות, ישיבה עם בירה או יין שיש בשפע בבקתות וסתם בשיטוט בסביבה.
h. ארוחות בוקר וערב לרוב מגוונות ומשביעות כולל מנה צמחונית (להודיע מראש בהזמנה). בבוקר היינו מכינים כריך קטן לדרך. לפעמים אפשר גם לקנות משהו מסודר מהמקום.
i. לרוב יש קליטה סלולרית, מטיילים במקום מסודר - תמיד יש אפשריות לפרוש אם רוצים - לחזור לישוב. יש מטיילים בשבילים כך שלא נשארים לבד כ"כ ואין לחץ של אולי יקרה משהו ומה עושים אז. בחלק הבקתות יש Wi-Fi אך לא תמיד. שווה לקנות אולי סים מקומי - A1, יש סים במחיר 10E ל 30GB (עוד 15 להפעלה – אולי אפשר לבד, בכל מקרה זול מחבילות בארץ)
j. רשימת ציוד חלקית שלקחנו: תרמיל, ציפה לשינה, נעלי הליכה וכפכפים, בקבוק מים, שכמיה, כיסוי תרמיל, בגד חם, מכנסיים ארוכים + קצרים, חולצות קצרות מתייבשות מהר, פנס, כובע שמש וחם, כלי רחצה ומגבת, תיק קטן לדברי ערך לבקתה וערכת ע"ר קטנה, כדאי להביא אטמי אוזניים לכל אחד.
k. השתמשנו במפה באפליקציה Locus map , מאד נוח. לא מעט מטיילים ישראליים אחרים השתמשו ב Mapy.cz, עניין של העדפה / הרגל. בנוסף רכשנו מפת נייר. לדעתי חובה.
l. מידע - קראנו על הטרק מאתר הטרק + סיפורי דרך באתר "סיפור דרך". לא מצאנו בלוג מטיילים עם מידע מתעדכן לגבי המסלול בדומה לטרקים אחרים.
m. המסלול משולט היטב + ישנו סימון שטח אך לא תמיד ברור. מסלול מוגדר כ"שביל שחור" – דרגת קושי גבוהה. בחלק מהמקומות יש כבלים ממתכת למעברים, לעתים יש שבילים תלולים מאד / מעל הצוקים אך ככלל אין קטעים טכניים מצריכים ציוד נוסף.
n. הגעה: הכי פשוט טיסה לווינה, רכבת לאינסברוק ישר משדה תעופה ואוטובוס לעיירת תחילת מסלול 590A/B.
o. בעיות גובה. לרוב בגבהים שמגיעים - עד 2600 במסלול אין צורך בנטילת כדורים למניעת מחלת גבהים אך תלוי באדם, כושר גופני, גיל וכו'... אנחנו תמיד מחזיקים כדורי Diamox ו Dexamethasone למקרי הצורך, בשטובאי לא השתמשנו.
p. לאלה שישנים בעמק לפני תחילת מסלול - מקבלים כרטיס Stubai – מאפשר נסיעה חינמית באוטובוסים בעמק, שימוש ברכבלים. משתלם. אפשר גם לקנות בנפרד.
אחרי טיסה לווינה עם חברת "אל על" עם תרמיל יום עם כל הציוד שלנו ככבודת יד, לקחנו רכבת ישר משדה תעופה לאינסברוק ( לא הוזמן מראש, סביב 80E, לקנות במכונות או באתר תחבורה אוסטרית מעולה ). כעבור 5 שעות הגענו לתחנת רכת באינסברוק, קנינו סים אוסטרי A1 ונסענו באוטובוס 590A לעיירת Fulpmes למלון Aparthotel Krosbacher, הוזמן ב Booking. ממוקם מצוין, חדר ומיטה כיפיים.
בבוקר ארוחת בוקר נחמדה במלון, ניסינו לקנות בלון גז בחנות intersport מקומית אך לא היה (כדאי לקנות באינסברוק). הלכנו ברגל לרכבל שליק 2000 לעליה לתחילת המסלול. במלון קיבלנו כרטיס שטובאי כך שעליה ברכבל לא עלתה כלום. רכבל העלה אותנו כ 1000 מ' גובה - שווה. מהרכבל – הליכה יפה, מעט בעליה, נופים מקסימים, כשעתיים עד הבקתה Starkenburger. הגענו מוקדם וסתם התפננו, נחנו, ישנו, שתינו בירה במסעדת הבקתה. יום התאקלמות לגובה בקתה 2230 מ'. הליכה של 4.5 ק"מ, עליה 300 מ'
ארוחת בוקר ויוצאים להליכה. עם היציאה מהבקתה יש עליה לאוכף Seejochl, משם השביל פחות או יותר באותו גובה עד בקתה / מסעדה Seducker - עצירה לבירה / אוכל פשוט על המרפסת עם נוף לעמק וממשיכים עוד כמה שעות עד בקתת Franz Senn, בחלק זה יש מקטע מעט יותר מלחיץ – ירידה תלולה בשביל צר עם מצוק מהצד. לא לאנשים עם פחד גבהים. כעבור שעתיים התחיל לטפטף והוצאנו שכמיות/ כיסוי תרמילים. הגענו ל Franz Senn כבר בגשם רציני יותר. גובה 2144. סיכום יום ראשון של טרק, 16 ק"מ, עליה כמעט 750, ירידה מצטברת 650, 7 שעות הליכה.
הבקתה גדולה ונחמדה, יש Wi-Fi, אוכל טוב, ישנו בעליית גג – Dorm מחולק במחיצות לתאים זוגיים, נחמד. ליד הבקתה - נחל חמוד זורם בקניון קטן ועמק, יש גם כמה נחלונים קטנים, שווה להסתובב. אחרי התמקמות – הצצנו בתחזית מעט מחרידה – גשם כל היום למחרת, עם "חלון יבש" בשעות הבוקר מאוחרות. בין המטיילים התחילו לרוץ דיונים לגבי כן/ לא הולכם. החלטנו להמתין לבוקר ולהחליט במקום.
כל הלילה ירד גשם. בבוקר עדיין טפטוף. אכלנו ארוחת בוקר, הכנו כריכים ולקראת 9 למרות הגשם יצאנו לדרך. שכמיות, הליכה בשביל "זורם" עם ערפל שמונע לראות נוף מסביב כשעה עד שמגיעים לתחילת עליה רצינית לאוכף. עליה מתונה, בחלקה דרך נחלונים קטנים, כל הזמן בגשם. נעלים סופגות מים. כעבור שעתיים מגיעים לאוכף. בגלל הערפל לא רואים הרבה לאף צד, מבאס. הגשם בינתיים פסק. מהאוכף המשכנו עוד כשעתיים עד הבקתה בירידה, לפעמים בערפל. אמור היה להיות יום נופים מקסים, בפועל – ערפל, גשם. גם כאשר הגענו לבקתה Neue Ragensburger (2280 מ' גובה), בגלל הערפל ראינו אותה רק כשהתקרבנו ממש. יום שני מלא נגמר. סיכום היום: 9.7 ק"מ, עליה 680, ירידה 534. יום לא פשוט. בגדים/ נעלים בחדר ייבוש של הבקתה. בבקתה – חדרים זוגיים פשוטים, אוכל טוב, אין Wi-Fi ולא קליטה סלולרית. מאד מקשה לקבל מידע על מזג האוויר המצופה ולהחליט. יש אפשרות לרדת למטה - יש שביל. התלבטנו מאד והחלטנו כמו ביום לפני להחליט בבוקר. בערב מפרסמים בבקתה תחזית מצופה למחרת...
בלילה יחסית ללא גשם, ובבוקר אחרי ארוחת בוקר ב 8 יצאנו לעוד יום. חלק מהאנשים החליטו לרדת לעמק ולא להמשיך אך הרוב - צועדים בעליה מתונה בשדה נחלים בגשם חלש. שמענו מפולת אבנים מרחוק. מלחיץ אך המשכנו ללכת. עליה מביאה אותנו אל אזורי קרחון מצופים בשכבת אבנים, השביל עוקף אזורים מסוכנים יותר. מתחת לאוכף – עליה יותר תלולה ויש גם כבלי מתכת להיאחז בהם. קרקע עם אדמה שהפכה לבוצית מחליקה, כדאי להביא מקלות!! לאט לאט עולים על האוכף (כשעתיים וחצי מהבקתה) ושם הפתעה חדשה - הגשם הופך לשלג, אומנם חלש אך עדיין חוויה שלא ציפינו לה. למעלה שביל בוצי גם, הולכים לאט בשביל לא לדרדר אבנים. עדיין ללא נוף – ערפל, רוח. לא כיף. מתחילים ירידה לעמק. יורדים בשבילים טובים, לפעמים בולדרים (לא מסובך כ"כ) אך בערפל, מדי פעם גשם ורוח. לא רואים הרבה מסביב. קשה לעצור למנוחה ליותר מכמה דקות. בדרך יש אגמון קטן שווה עציה לידו ואגם גדול יותר מחייב סטייה קלה מהמסלול – Mutterberger, מניח במזג האוויר טוב כדאי לראותו. ממשיכים משם בשביל טוב, עד שמגיעים לאזור יותר מיושב וכביש. הלאה הליכה לאורך הכביש, להיזהר ממשאיות ענק שנוסעות בלי לשים לב למטיילים. כאן עליה אחרונה מעצבנת מאד בכביש (יש שביל לא מסומן טוב בצד שכנראה עדיף) עד אוכף אחרון ביום זה וירידה לבקתתDresdner ענקית, ליד רכבל. חדרים זוגיים, חדר ייבוש, חדר אוכל ענק, יש Wi-Fi. סיכום יום שלישי של טרק: 14.7 ק"מ, 8 שעות, עליה 1000/ ירידה 1000.
בערב התלבטויות קשות לגבי ההמשך. התוכנית ראשונית הייתה להשלים עוד 3.5 ימים עד הסוף מסלול כולל חיבור 2 מקטעי הליכה ביום הבא: הליכה ישר עד Nurenberger (דילוג עד בקתת Sulzenau), יום עד Bremer ועד אחד עד Innsbrucker וחצי יום אחרי זה בשביל ירידה דרך רכבל Elferbahn לעיירת Neustift. אבל יומיים של הליכה בגשם וערפל ותחזית מזג האוויר צפויה שכללה שלג, טמפרטורות מינוס בימים 7 ו 8 (מבקתת Bremer) הכניעו אותנו. ביטלנו את שאר הבקתות (בחלק יש דמי ביטול של 10E לאדם).
החלטנו לנצל רכבל ולרדת למחרת אתו למטה. בהמשך התברר כהחלטה נכונה - סערת בוריס שהגיעה, הציפה את רומניה וצ'כיה, וגרמה לחסימת רכבות מאינסברוק לווינה וסגירת כמה קווי מטרו בווינה בנוסף למפולות שלגים בטירול (ואף מקרה מוות אחד המטיילים בצפון טירול).
ארוחת בוקר בבקתה והולכים לרכבל, חשבנו אולי לעלות לפסגה ברכבל אך הקו לפסגה היה סגור וירדנו למטה, תפסו אוטובוס 590A לעמק והגענו ל Fulpmes לעבור במלון בו ישנו בלילה ראשון והשארנו תיק קטן עם בגדי עיר לווינה. אספנו את התיק ותפסנו אוטובוס לאינסברוק. אגב רכבל ותחבורה עשינו עם Stubai card שנשאר מהמלון. לא שאלנו לגבי תוקפו....
באינסברוק ירדנו בתחנת Sonnenburgerhof והלכנו ברגל לכיוון מוזיאון פנורמת קרב על אינסברוק. בדרך עוברים במקפצת סקי ענקית Berisel שנבנתה ע"י אדריכלית מפורסמת זהא חדיד, המקפצה פעילה בקיץ. יש לא מעט אנשים מתאמנים וקופצים, אפשר להיכנס בתשלום ולעלות למעלה או לצפות מלטה. משם המשכנו למוזיאון פנורמה מקסים, חייב ביקור. מהמוזיאון – סיבוב באינסברוק במדרחוב, מריה טרזה, מלא חנויות ובתי קפה. ולבסוף הליכה לתחנת רכבת ורכבת מהירה לווינה.
למרות הקושי ומזג האוויר - נהנינו בטרק. היה מאתגר אך חוויה זוגית עוצמתית. יחד עם זאת נשאר טעם של פספוס בעיקר הנופים והחוויה. אולי נחזור בעתיד להשלים (לעלות ברכל ולעשות מקטע אמצעי). מומלץ (במזג האוויר טוב).
אלכס ואפרת
shubinenator@gmail.com
תגובות
התגובה שלך
יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?
בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם