(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

המלצות לטיולי יום לאורך ה-Garden Route בדרום אפריקה

ה-Garden Route מציע שלל אטרקציות ופעילויות לכל הגילאים והטעמים, ולא מעט טיולי יום בדרגת קושי בינונית \ קלה. סיפור הדרך הזה כולל ארבעה מסלולים מומלצים, ומספר המלצות לאטרקציות, מלונות ומסעדות.

תאריך הטיולSeptember 2019
משך הטיול6 ימים
עונה מומלצתאוקטובר - אפריל (העונות הפוכות מישראל)

רקע

ה-Garden Route בדרום אפריקה הינו אחד האזורים היותר מתוירים במדינה, ויש לכך סיבה טובה: ניתן למצוא שם אטרקציות לכל הטעמים, הגילאים ובגיוון עצום: טיולי יום, טרקים, אתרי צלילה, פעילויות אקסטרים, יקבים, מסעדות, אתרי קמפינג, חופים ועוד. המסלול נמצא ב-Western Cape של המדינה, כאשר קייפ טאון (Cape Town) היא העיר הכי גדולה של האזור הזה. רשמית ה-Garden Route מתחיל בעיר Mossel Bay, ומסתיים כעבור כ-300 ק"מ ב-Stormsrivier.
ה-Western Cape נחשב לאחד המחוזות היותר עשירים (מתוך תשעה מחוזות), ונמצא בדרום מערב המדינה. העיר הכי גדולה היא קייפ טאון, ובערך שני שליש מתושבי המחוז חיים בה או בסביבתה.
האזור הזה נחשב לאחד הבטוחים במדינה, ומאוד פופולרי לטיולי משפחות, ירחי דבש וכו'. לאורך כל המסלול עובר כביש ה-N2, והוא מחבר בין כל הערים והעיירות. רוב המסלול עובר קרוב מאוד לאוקיינוס ההודי, לאורך הגבול הדרומי (ימי) של המדינה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מידע כללי

הגעה -
מומלץ לנחות בקייפ טאון משתי סיבות: 1) זו עיר בטוחה מאוד (ביחס לג'והנסבורג) ו-2) היא מרוחקת חצי יום נסיעה מההתחלה של ה-Garden Route. אין טיסות ישירות מהארץ לקייפ טאון, אבל לאתיופיאן איירליינס יש טיסות יומיות לעיר שנוחתות שם בצהריים. בשדה התעופה יש הרבה סוכנויות רכבים, קיוסקים לרכישת כרטיס סים מקומי והוא קל להתמצאות.
טיסה לקייפ טאון עלתה כ-$800 (עם עצירה של שעתיים באדיס אבבה), ואם מזמינים מוקדם אפשר למצוא בפחות מזה.

נהיגה -
נוהגים בצד שמאל של הכביש! לכן כדאי לבקש רכב אוטומטי אם מחליטים לשכור רכב.
הכבישים ב-Western Cape במצב טוב מאוד, המסלולים והשוליים רחבים, והנהגים אדיבים. יש להם מנהג של לתת לרכב לעקוף ע"י חצי ירידה לשוליים, והרכב העוקף מאותת עם ארבעת הבלינקרים כאות תודה (ואז הנעקף מסמן עם אורות גבוהים). כדאי מאוד להוריד מראש את מפת האזור באפליקציה של גוגל מפס, וכך לא צריך חיבור לרשת כדי לנווט.

אוכל ושתייה -
האוכל מהווה נדבך חשוב מאוד בתרבות המקומית, ולעיתים קרובות הוא רק תירוץ למפגש חברתי שמלווה תמיד בשתיית יין או בירה מקומיים. סגנון האוכל הכי נפוץ (בעיקר בקרב האוכלוסייה הלבנה) הוא בשר על האש, שנקרא בריי (Braii) בשפה המקומית. יש טקס שלם בהכנת הבריי, ולעולם לא יקצרו תהליכים באמצעות הבערת גחלים אלא תמיד יתחילו עם עצים. זה נועד לתת למשתתפים זמן לדבר ולשתות לפני שהבשר מוכן. כמעט תמיד מדובר בבשר בקר, אבל גם עוף או דגים באים בחשבון. לאחר הבשר נהוג לצלות סנדוויצ'ים על שאריות הגחלים, שייאכלו בסוף הארוחה או למחרת בבוקר \ צהריים.
בזכות הסמיכות לאוקיינוס, יש היצע גדול של דגים ופירות ים לאורך המסלול.
היין והבירה המקומיים מצוינים, וישנם יקבים לאורך המסלול שמאפשרים סיורים במשך היום.

לינה -
בכל עיירה ישנם B&B's, גסטהאוסס, מלונות קטנים ואתרי קמפינג בפאתי הערים. בתחילת אוקטובר לא הייתה בעיה למצוא חדר פנוי. ברוב המקומות מציעים ארוחת בוקר, חנייה, wi-fi ואזור בריי. הרמה לרוב גבוהה, החדרים נקיים והאנשים שעובדים בהם ידידותיים ושמחים לעזור.

הליכה -
המסלולים שאפרט בהמשך לרוב לא קשים, ורובם מתאימים גם למשפחות. רובם עוברים לאורך החוף, וזה שינוי מרענן מהמסלולים בארץ. ישנם הרבה מסלולים נוספים, שחלקם מופיעים בסיפור דרך של זוג מקומי שלינק אליו נמצא באזור הקישורים (נקרא Stingy Nomads).

ציוד -
לרוב נדרש ציוד סטנדרטי לטיולי יום: תיק קטן עד 35 ליטר, כובע רחב שוליים, בקבוקי מים, נעלי הליכה, קרם הגנה מהשמש, ציוד הגנה מגשם וכו'.

עלויות -
זו אינה מדינה יקרה, אם כי מחוז ה-Western Cape נחשב לאחד היקרים במדינה.
המטבע של דרום אפריקה הינו ה-רנד (Rand) ובספטמבר 2019 היחס בין שקל לרנד היה 1:4 (שקל אחד שווה כארבעה רנד). כמעט כל המלונות והמסעדות מקבלות כרטיסי אשראי, אבל לעיתים קרובות כניסה לשמורות הטבע מחייבת תשלום במזומן.
ארוחה טובה מאוד עם קינוח, יין וטיפ יכולה להגיע ל-120 ש"ח לאדם. כוס קפה עולה כ-5 שקלים, ליטר דלק כ-4 שקלים וחדר במלון ברמה בינונית פלוס כ-125 שקלים ללילה. כמובן שאפשר למצוא מקומות יותר או פחות זולים, אבל אלו המחירים הממוצעים.
מקובל לתת טיפ במסעדות (10%-15%), תחנות דלק (15-20 רנד) ומלונות לשהייה מעל לילה אחד (30-40 רנד). בנוסף במקומות חנייה ליד אטרקציות תיירותיות ישנם סדרנים שלובשים וסט זוהר, והם עוזרים במציאת חנייה, הכוונה ואולי אפילו שומרים קצת על הרכב. גם להם נהוג לתת טיפ בגובה של 10-20 רנד.

היום הראשון - הנקודה הכי דרומית ביבשת: L'Agulhas

העיירה הקטנה הזאת אמנם לא על ה-Garden Route, אבל מכיוון שנחתתי בקייפ טאון באחת וחצי בצהריים והנסיעה ל-Mossel Bay אורכת כמעט חמש שעות, החלטתי להתחיל את המסלול בה. לקח לי קצת פחות משלוש שעות נהיגה על מנת להגיע אליה משדה התעופה של קייפ טאון.
אין בעיירה הרבה מה לעשות, אבל האטרקציה שלה היא העובדה שהיא נמצאת בקצה הכי דרומי של היבשת, ולא רחוק מהמרכז ישנה הנקודה הכי דרומית של אפריקה, בה האוקיינוס ההודי והאטלנטי נפגשים. לא רחוק משם יש מגדלור (Cape Agulhas Lighthouse) שהוקם באמצע המאה ה-19, ואפשר לעלות לגג שלו לתצפית יפה של האוקיינוסים. בתחתיתו יש מוזיאון קטן, שמסביר על ההיסטוריה שלו ושל האזור כולו. עלות כרטיס: 33 רנד. מהמגדלור הולכים על טיילת מעץ כ-15 דקות לכיוון מערב על מנת להגיע לנקודה הכי דרומית של היבשת. יש שם תבליט גדולה של כל היבשת.
ישנתי בגסטהאוס קטן בשם South Point Self Catering and B&B שהיה נחמד ביותר. בצמוד אליו יש פאב מקומי טוב בשם Crafty Pig, ומעבר לכביש ישנה חנות מזכרות שמציעה ארוחת בוקר טובה בשם Suidpunt Potpourri.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

היום השני - Mossel Bay

עיר זו שמונה כ-130,000 תושבים הינה נק' ההתחלה של ה-Garden Route, והיא מציעה שלל אטרקציות. הנסיעה מ-L'agulhas אורכת כשלוש שעות נטו.
הטיול שאני טיילתי בו נקרא St. Blaize Trail, והוא מאוד יפה ומרשים. המסלול עובר לאורך החוף, וכולל נופים דרמטיים של האוקיינוס ומצוקיו. נקודת ההתחלה שלו נמצאת ליד המגדלור של Mossel Bay, ונקודת הסיום ב-Dana Bay (ניתן לטייל גם בכיוון ההפוך). זה מסלול של כ-14 ק"מ, שלקחו לי קצת יותר מארבע שעות לסיים. המסלול ברמת קושי בינונית, ויכול להתאים גם למשפחות בכושר טוב.

הגעה לנקודת ההתחלה -
נוסעים לקצה הכי דרום מזרחי של העיר, לרחוב Point Road מספר 6 ושם ישנה רחבת חנייה קצת מערבית למלון בשם "The Point Hotel & SPA". מרחבת החנייה הולכים צפונה לכיוון המערה הגדולה, ושם רואים שלט שמורה על התחלת המסלול.
המסלול -
המסלול מסומן באמצעות ברווז בצבע לבן, אם כי הסימונים די רחוקים זה מזה ולא הייתי מסתמך עליהם. המסלול עצמו ברור לרוב, ומסומן היטב באפליקציית maps.me.
מתחילים בעלייה לכיוון המערה, כאשר לידה יש טיילת קצרה מעץ שמובילה אל תוך המערה. לאחר מכן ממשיכם לכיוון צפון, ואז השביל מתעקל מערבה (שמאלה) אחרי כמה מאות מטרים. לאחר העיקול נגלה מצוק יפהפה, כשלושים מטרים מעל האוקיינוס. המסלול ממשיך לכיוון מזרח, ורוב הזמן נמצא כמה עשרות מטרים מעל קו החוף. לעיתים המסלול יורד ממש אל גובה פני הים, ואפשר להכניס לטבילה מהירה (המים קרים!). בערך באמצע המסלול מגיעים לבוטקה עם שומר, וצריך להרשם אצלו. זה לא כרוך בתשלום כלשהו, זה רק מפני שהמסלול עובר בשטח של מועדון גולף מקומי. זה כן מצריך משנה זהירות מפני כדורי גולף מעופפים!!
המסלול ממשיך לאורך המצוק, ולאחר כשניים וחצי ק"מ יורד אל חוף קטן ויפה עם שולחנות פיקניק. מכאן יש עוד כשלושה ק"מ עד לנקודת הסיום שנמצאת ברחוב Malva Road מספר 98. יש שם מקום להשאיר רכב, או להזמין מונית שתאסוף אתכם. לחילופין אם פונים ימינה במעלה הרחוב, אחרי כקילומטר וחצי מגיעים למסעדה שבה אפשר לאכול משהו קטן לפני שחוזרים לעיר.

המלצות בעיר -
1) בית קפה מצוין: The Blue Shed Coffee Roastry. מקום אקלקטי במחסן ישן עם גרוטאות של מכוניות ישנות, קפה מצוין ועוגות וסנדוויצ'ים קטנים. http://www.blueshedroasters.co...
2) B&B טוב מאוד (אבל קצת יקר): 94 On Rodger. מקום קטן בראש גבעה, שמציע 4-5 חדרים, מטבח, חנייה וארוחת בוקר. הכל ברמה גבוהה, נקי מאוד והמארחים עוזרים בכל דבר. 94onrodger.co.za
3) מוזיאון נחמד: Diaz Museum. מוזיאון קטן שמסביר קצת על ההיסטוריה של המפרץ, על החי והצומח בו ועל מי שגילה אותו. אפשר להעביר שם שעה נינוחה, בעלות של 20 רנד. diasmuseum.co.za
4) מסעדה טובה מאוד (יקרה): Cafe Gannet. נמצאת ממש ליד המוזיאון, ומציעה תפריט עשיר ומגוון ברמה גבוהה. כדאי להזמין שולחן מראש. http://www.cafegannet.co.za/

היום השלישי - Wilderness

עיירה קטנה ונעימה שנמצאת על חוף יפה ומזמין, במרחק של פחות משעת נסיעה מ-Mossel Bay. בדרך עוברים ליד George (העיר הכי גדולה של ה-Garden Route), וניתן להצטייד בה בכל ציוד שחסר. אחרי שעוברים את George אפשר לסטות קצת מהדרך הראשית (כביש ה-N2), ולעבור על שבעה גשרים עתיקים בשם "Seven Passes". אפשר להסתפק בשניים (המערביים יותר) הראשונים, ואז לחזור לדרך הראשית.
לא רחוק מהעיירה ישנו מסלול הלוך-חזור קצר ויפה בשם "Giant Kingfisher Trail", שמוביל למפל קטן בשמורה בשם "Wilderness National Park". עלות הכניסה היא 148 רנד לתושבי חוץ. חוץ מהליכה אפשר לשוט על הנהר שעובר בשמורה, לעשות פיקניק או לצפות במיני ציפורים רבים שמקננות בפארק.
המסלול מתחיל בכניסה לשמורה שנמצאת על רחוב Waterside קצת לפני הגשר שעובר מעל נהר Touwsrivier. אין חנייה מסודרת, פשוט חונים בשוליים הכי קרוב לעמדת השומר.
השביל מתחיל לכיוון צפון עם עלייה קטנה, ואז נכנס ליער יפה לאורך הנהר. אחרי כ-1.2 ק"מ מגיעים לנהר, וכאן השביל חוצה אותו לגדה השנייה. לשם החצייה ישנה רפסודה, שמחוברת למערכת חבל וגלגליות שמאפשרות למטיילים "למשוך" את עצמם לגדה השנייה.
לאחר החצייה השביל ממשיך לכיוון מערב ואז שוב צפונה, כשחלק גדול מהשביל הוא על גשרי עץ עם מעקה. כל כמה מאות מטרים אפשר לרדת מהשביל לנקודת תצפית \ שולחן פיקניק, ואז לחזור אל השביל. לאחר חציית הנהר ישנם כ-3 ק"מ נוספים עד למפל (סה"כ כ-4.2 מתחילת המסלול), ולידו ישנם לא מעט סלעים שמהווים מקום נחמד לפיקניק או מנוחה קצרה. חוזרים לכניסה לשמורה בדיוק באותו מסלול, כך שכל ההליכה היא כ-8.4 ק"מ.

המלצות בעיירה -
1) בית קפה טוב מאוד: The Green Shed Coffee Roastery (אותם בעלים של בית הקפה ב-Mossel Bay). קפה מצוין, עוגות מנצחות וסנדוויצ'ים טובים. http://www.greenshed.co.za/
2) מלון חביב: Wilderness Beach House Backpackers Lodge. מציע חדרים משותפים או פרטיים עם שירותים משותפים בכניסה המערבית לעיר. נמצא במרחק הליכה מחוף יפהפה בשם "Leentjies Klip". http://www.wildernessbeachhous...
3) מסעדה איטלקית טובה: Pomodoro Restaurant. נמצאת ממש ליד בית הקפה https://pomodoro.co.za/

היום הרביעי - Knysna

העיר שהכי מצאה חן בעיניי (מבטאים את שמה נייס-נה במלעיל): יש בה שילוב נחמד של מרכז הומה, ושכונות מגורים שקטות ונעימות. נמצאת במרחק של פחות משעת נסיעה מ-Wilderness.
במרחק של כחצי שעת נסיעה מהעיר ישנו פארק לאומי בשם דיפוולה (Diepwalle), שמציע כמה מסלולי הליכה מיוערים. *חלק גדול מהנסיעה היא על כביש כורכר*. הכביש מגיע למשרדי הפארק, ושם אפשר לקנות כרטיס כניסה לשמורה - 150 רנד.
טיילתי בשביל בשם Elephant Trail, במסלול האדום (יש גם שחור ולבן), שאורך כ-7 ק"מ במסלול מעגלי. מסלול ברמת קושי בינוני מינוס, שמאפשר צפייה במינים רבים של חי (בעיקר ציפורים) וצומח. לצערי שכחתי להקליט את המסלול, לכן הוא לא מופיע על גבי המפה.
ליד משרדי הפארק ישנו חניון לילה ואפשר לחוות שם לילה מתחת לכוכבים, אבל עם שירותים, מקלחת ונקודות חשמל.

המלצות בעיר -
1) B&B שקט ונחמד מאוד: Blue fern of Knysna - מקום קטן בפרבר שקט שמציע ארבעה חדרים, כולל ארוחת בוקר, בעלות של 600 רנד לאדם לחדר. נמצא קרוב מאוד לטיילת לאורך הנהר של Knysna https://www.bluefernofknysna.c...
2) מסעדה טובה: Olde's Pub and Grill - מסעדה שמציעה תפריט מגוון מקומי במחיר סביר. http://restaurantwebexpert.com...
3) נקודת תצפית יפה על המיצר שמחבר את נהר Knysna לאוקיינוס ההודי: View point Eastern Knysna Head. מסלול קצרצר של 5 דקות.

היום החמישי והשישי - Plettenberg Bay

עיר גדולה עם שפע של אטרקציות ופעילויות, ולכן כדאי לשהות בה לפחות יומיים. המקומיים קוראים לה Plett בקיצור, ויש בה מבחר גדול של מלונות, מסעדות ופאבים. מרוחקת כשעת נסיעה מ-Knysna.
טיילתי בשני מסלולים יפים -
1) The Point Trek - Robberg Park: מסלול יפה שמקיף חצי אי בשם Robberg Nature Reserve, שנמצא במרחק של פחות מ-10 ק"מ ממרכז העיר. ישנם כמה מסלולי הליכה בחצי האי, בין 2 ל-10 ק"מ. ההליכה לא קשה, ומעניקה תצפיות יפות מאוד על ריכוזי אריות ים, כלבי ים ונוף אוקיינוסי מרשים. המסלול המקיף הינו באורך של כ-10 ק"מ, וזה לוקח בערך 4 שעות להשלים את הסיבוב. נוסעים לכניסת השמורה, וקצת לאחר השער (שבו משלמים 150 רנד לאדם) ישנה חנייה שממנה מתחילים ללכת. כדאי להגיע מוקדם על מנת לתפוס מקום חנייה, אחרת אין ברירה אלא להחנות בשולי הכביש. מהחנייה הולכים לכיוון מזרח לנקודה שממנה מתחיל השביל (שמסומן באמצעות כלב ים בצבע ירוק). הכיוון הרישמי הוא עם השעון, אבל אפשר כמובן ללכת נגד כיוון השעון אם רוצים. קצת אחרי תחילת המסלול ישנה ירידה תלולה וקצרה, ולאחרי עלייה תלולה וקצרה שבסוף העלייה ישנה נקודת תצפית יפה של האוקיינוס, וממש מתחת לנקודה ישנה מושבה קטנה של אריות ים שנמסים לתפוס קצת שמש אביבית. המסלול ממשיך לכיוון צפון-מזרח, ולאט-לאט מתעקל לכיוון דרום מערב כשהמסלול נמצא כ-130 מטרים מעל פני הים. בחלק הכי מזרחי של האי המסלול יורד כמעט לגובה פני הים, וממשיך אל עבר חוף רחב ידיים שלידו ישנה בקתה שמשמשת את אנשי התחזוקה של השמורה. סימון המסלול לא טוב במיוחד, אבל השביל תמיד ברור. משלימים את המעגל, וחוזרים לחנייה לאחר 3-4 שעות הליכה. כדאי לקחת מספיק מים, ולא לסמוך שיהיה מישהו בבקתה כדי למלא מים. לאחר סיום המסלול אפשר לנסוע לחוף בשם "Keurboomstrand" שנמצא מזרחית לעיר. אפשר לנסוע למסעדה בשם "Ristorante Enrico" ולהחנות את הרכב בחנייה. משם הולכים לכיוון החוף, או לטיילת עץ קצרה שנמצאת מעט מזרחית למסעדה. בדרך החזרה לעיר ישנה מסעדה \ מכולת קטנה בשם "Thyme & Again" נחמדה מאוד עם אוכל טוב.
2) The waterfall trek - Tsitsikama park. המסלול הזה מרוחק כשעה נסיעה מהעיר, לכיוון מזרח, ליד עיר בשם Stormsrivier. הפארק מהווה את הגבול המזרחי של ה-Garden Route, ונמצא לא רחוק מהגבול שמפריד בין ה-Western Cape ל- Eastern Cape. עלות הכניסה הינה 235 רנד לאדם, שזה קצת יקר בשביל טיול קצר של חצי יום.
המסלול היה פעם חלק מהמסלול של היום הראשון של ה-Otter Trail המפורסם. זה מסלול הלוך חזור שעובר בסמוך לאוקיינוס ההודי, באורך של כ-6.5 ק"מ. ההליכה לא קשה, ויכולה להתאים גם למשפחות בכושר טוב. מתחילים בחניון של Storms River Mouth Rest-camp, שם ישנם בקתות לינה ומשטחים להחנות את רכב הקמפינג. המסלול ברור ומסומן היטב, ולאחר קצת יוצר משלושה ק"מ שרובם מוצלים מגיעים למפל יפה. לאחר שהייה קצרה ליד המפל חוזרים באותה הדרך לחניון.

המלצות בעיר -
1) אם רוצים (לנסות) לראות לווייתנים: Ocean Safaris Whale and Dolphin Watching. סיבוב של שלוש שעות בסירה.
2) נקודת תצפית יפה בתוך העיר: Whale Tail Lookout Point
3) מסעדה מצוינת (אם כי קצת יקרה): Nguni Restaurant. סטייק היען היה מעולה
4) B&B מומלץ: Ohannas BnB (למרות השם הבעלים איריים ולא ישראלים)
5) על רחוב Main ישנם דוכני אוכל רבים (בתוך מתחם שוק קטן) שמציעים מנות שונות במחיר סביר מאוד. ארוחת צהריים מגוונת וטעימה.

טיפים

  • אזור ה-Garden Route בהחלט בטוח וידידותי, אבל תמיד כדאי להתייעץ עם מקטמיים לפני שיוצאים לבד בחושך. בכל מקרה לא כדאי לשאת דברי ערך עליכם, ותמיד להפעיל שיקול דעת.
  • הכבישים במצב תחזוקתי טוב מאוד, אבל אין תאורת לילה לאורך הכבישים המהירים. לעיתים רחוקות בעלי חיים חוצים את הכביש, לכן כדאי לנסוע לאט יותר בחשיכה.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )